Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wassertourenempfohlene Tour

Vízitúra a Dunakanyarban

Wassertouren · Dunakanyar, Visegrádi-szoros
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Mária Valéria híd melletti beszállóhely
  / A Mária Valéria híd melletti beszállóhely
  Foto: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Esztergomtól távolodva mindenképp nézzünk vissza a látványért
  Foto: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Esztergomot elhagyva tömött, sűrű növényzettől buja zöld part mentén haladunk
  Foto: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Elöl a helembai Világi pincészet, háttérben a Börzsöny
  Foto: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Helembai-zátony és az egyik fűzfa a háromból
  Foto: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szobon a rév alatti homokos részen kötünk ki
  Foto: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szűkül a Duna, érkezünk a legszebb szakaszhoz
  Foto: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Irány a kiszállóhely, háttérben a Fellegvár
  Foto: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A visegrádi kiszállóhely
  Foto: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
m 110 105 100 20 15 10 5 km
Kedvcsinálónak vajon kell-e, lehet-e többet mondanunk annál, mint hogy ez Magyarország egyértelműen legszebb Duna-szakasza?
leicht
Strecke 23,8 km
5:00 h
0 hm
0 hm
105 hm
105 hm

Az ország legnagyobb folyójának ikonikus kanyarulata kihagyhatatlan evezőstúra mindazoknak, akik szeretik az igazán látványos és vadregényes helyszíneket. A mozgalmas, nyüzsgő víziforgalom és a varázslatos táj élményekkel teli napot garantál. Az Esztergom és Visegrád közötti útvonal szinte teljes egésze a Duna főágán vezet, a vízszint magasságától függően csak néhol térünk be egy-egy sziget kínálta csendesebb, rövid mellékágba. Kezdő túrázóknak is ajánlható, mert komoly technikai felkészültséget, tapasztalatot nem igényel.

Erre a túrára érdemes egy egész napot szánni, mert a kikötési, pihenési helyek, strandok és kavicszátonyok megannyi kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. Elemózsiával nem feltétlenül szükséges készülni, hiszen a kikötési helyeken szinte mindenhol be tudjuk szerezni a szükséges ennivalót. Folyadék ellenben mindig legyen nálunk.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • Helembai-zátony
  • Szob, révkikötő alatti strand
  • Pilismaróti strand
  • Zebegényi strand
  • Dömös

 

Autorentipp

 • Mindig vegyük figyelembe az aktuális vízállást, és annak megfelelően válasszuk meg a pontos útvonalat (szigetek megkerülésénél a mellékágak vízszintje, sarkantyúk feletti vízmennyiség stb.).

 • Ezen az útvonalon nyári időszakban több olyan népszerű partszakaszt is érintünk, ahol strand is működik. Itt kellő körültekintéssel, a fürdőzőket az előírt minimum 10 méteres távolságban elkerülve közelítsük meg a partot és hagyjuk el azt.

 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Profilbild von Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualisierung: 28.11.2021
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
105 m
Tiefster Punkt
105 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

Általános biztonsági tanácsok 

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Start

Esztergom, Prímás-sziget csúcsa, Nagy Duna sétány, a Mária Valéria híd északi oldalán található betonsólya melletti partszakasz (101 m)
Koordinaten:
DD
47.795300, 18.732774
GMS
47°47'43.1"N 18°43'58.0"E
UTM
34T 330211 5296038
w3w 
///turmuhr.maigrün.weiher

Ziel

Visegrád, a Royal Club Hotel parkolója alatt az Apát-kúti patak beömléséhez közeli védett öböl a 1695 fkm közelében

Wegbeschreibung

A beszállóhely széles, nem túl meredek, kavicsos partrésze kényelmes vízreszállást biztosít. Rögtön 50 méterre alatta megfelelő távolságban kerüljük a pontont, amelyen hajó is állhat. A sodrás itt viszonylag erős, ezért gyorsan és határozottan hajtsuk végre a manővert. Utána rögtön a Kis-Duna torkolata, majd még egy ponton következik. A parton a Várhegy lába mentén húzódó Erzsébet-parkot látjuk, rajta Özicseli Hadzsi Ibrahim hajdani dzsámijának rekonstrukciójával. Érdemes kissé beljebb eveznünk, hogy fönt a Bazilikát is jobban lássuk, de a legszebb látványt majd a park végén, visszanézve kapjuk. róla. Innentől tömött, sűrű növényzettől buja zöld part mentén haladunk, és a kezdeti dél-északi irányból észrevétlenül nyugat-keletire fordulunk. A folyó jobbra ívelő kanyarulatát követve 2,5 km megtétele után, a 1716 fkm-nél pillantjuk meg a bal oldalon a Dunába ömlő Garam folyó torkolatát.

A meder közepén fekvő Helemba-sziget előtt két sarkantyúhoz (sodorgyorsító kőgáthoz) érkezünk. Alacsony vízállásnál befelé, a Helemba-sziget felső csúcsa felé tartva kerüljük ki őket, közepes vízállásnál könnyedén átsiklunk felettük, magas víznél pedig szinte észre sem vesszük az áthaladást. Utána a Helemba-sziget és a parthoz közeli Dédai-sziget között haladunk el, vagy közepes és magas vízállásnál a Dédai sziget jobb oldali, keskeny mellékága is evezhető, ilyenkor érdemes ebben a dús növényzettel benőtt rejtekzugban végighaladni.

A két sziget alsó csúcsa után a jobb parton a Törpe-sziget következik, itt az alacsony vízállásnál is evezhető mellékágban haladunk el a sziget mellett. Az alsó spicc után a főágba visszatérve már látjuk is a három fűzfájáról felismerhető Helembai-zátonyt, amelynek kavicsos fövenyén vízállástól függően (közepes és alacsony vízállásnál) ki is köthetünk egy kis pihenőre. Utána - szintén a folyó közepén - a Szobi-zátony következik, de ennek már a bal oldalára térve evezünk. A bal parton, a zátony közepével szemben megpillantjuk az Ipoly torkolatát. Partot váltunk, azaz a hajóforgalomra figyelve, minél meredekebben átevezünk a bal partra, és hamarosan megérkezünk a szobi révhez (1707 fkm). Körültekintően, kellő távolságot tartva elkerüljük a kompsólyánál várakozó kompot, majd utána 50 méterrel egy kitűnő, kavicsos, lapos parton tudunk kikötni. Itt büfé, fagylaltozó, lángosozó szolgálják kényelmünket, a fákkal árnyékolt, füves park és a napsütötte dunaparti föveny pedig ideális pihenőhely.

Indulás után érdemes újra átkelni a Duna jobb partjára, majd mintegy 4 km evezést követően, az 1704 és 1703 fkm között a folyó jobbos kanyarulatában feltűnik Pilismarót strandja. Itt szintén kellemes környezet vár minket, lapos, homokos part, könnyű partszállási lehetőség. A parton enni- és innivalót a helyi büfékben találhatunk. Amennyiben úgy döntünk, hogy maradunk a folyó bal partján, úgy Pilismaróttal szemben Zebegénynél a Parti fecske strand ad lehetőséget a kikötésre. Lapos, homokos part, de infrastruktúra, büfé nem található.

Újabb 4 km megtétele után érkezünk a Dunakanyar bejáratához, ahol a folyó sodrása kissé felgyorsul. A hatalmas Duna itt „beszorul” a hegyek közé: jobbról a Pilis, balról a Börzsöny tömbje kényszeríti a folyót egyre szűkebb mederbe. Evezés közben körbetekintve csodás panoráma tárul elénk. Balra a Dobozi-orom őrködik a Dunakanyar bejárata felett, jobbra a távolban feltűnik a Prédikálószék csúcsa, a fák közül kikandikáló kilátóval. Az útvonalunk, és egyben a Duna magyarországi szakaszának egyik legkeskenyebb szakasza itt, Dömösnél található, mindössze 300 méter. A Duna meg is lódul egy kicsit, ám a hajóállomás után egy rövid pihenőre érdemes partraszállni. A jótékonyan visszaáramló, örvénylő víz ezt megkönnyíti, így kényelmes kikötési lehetőség adódik. A kikötő épületében presszó működik. Szemben velünk a hegyoldalban a Remete-barlang hatalmas szája ásítozik.

Innen újabb 4 km evezés választ el túránk végcéljától: Visegrádtól. Rövidesen meg is pillantjuk a fellegvárat a távoli hegytetőn: a gyönyörű panoráma méltó befejezése a túrának. Elhaladunk a visegrádi Felső-öböl kőből rakott mesterséges gátja mentén. Ez a partszakasz kikötésre nem alkalmas, de a víz jó tempóban visz bennünket az ideális partraszállási hely felé. Túránk vége a folyó jobb partján, egy öbölben található, az 1695 fkm előtt 100 méterre egy lapos, kavicsos partszakaszon, amelyet ligetes ártéri erdő és füves területek vesznek körbe. 

 

 

 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A starthelyhez legközelebb eső vasúti megálló az Esztergom vasútállomás.
 • Távolsági busszal érkezve az Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky utca buszmegállónál kell leszállni.

Anfahrt

 • A starthely az Esztergom vasútállomástól a Bem tér-Baross Gábor út-Árok utca-Nagy Duna sétány útvonalon 2,6 km, 33 perc séta. 
 • A starthelyhez legközelebb eső buszmegálló az Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky utca buszmegálló, innen a Pázmány Péter utca-Kossuth Lajos híd útvonalon csupán 500 m, 6 perc séta.

Parken

 • A starthelyen ingyenes parkoló található. 
 • A végállomás autóval száraz időben 30 méterre megközelíthető, de esős időben kellő óvatossággal vezessünk, mert a felázott talajon és a vizes füvön az autónk elakadhat.

Koordinaten

DD
47.795300, 18.732774
GMS
47°47'43.1"N 18°43'58.0"E
UTM
34T 330211 5296038
w3w 
///turmuhr.maigrün.weiher
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Ähnliche Touren in der Umgebung

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
leicht
Strecke
23,8 km
Dauer
5:00 h
Höchster Punkt
105 hm
Tiefster Punkt
105 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Von A nach B aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp