Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wassertouren empfohlene Tour

Gemenc erdeiben a Rezéti-Duna mentén

· 1 Bewertung · Wassertouren
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A beszálló az érsekcsanádi révnél
  A beszálló az érsekcsanádi révnél
  Foto: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
m 92 90 88 86 84 82 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A csendes vízi barangolás a Rezéti-Holt-Dunán, a Gemenci rengeteg érintetlen erdőségeiben azoknak ajánlott, akik kedvelik a nyugalmat árasztó, háborítatlan természet közelségét. Az evezés során megfigyelhetjük az ártéri erdőség növény- és állatvilágát.
mittel
Strecke 18 km
5:00 h
0 hm
0 hm
89 hm
89 hm

A túra első két kilométere a Nagy-Dunán lefelé, a legnagyobb része a Rezéti-Holt-Dunán vezet. A csendes, szinte állóvizű mellékág kanyarogva öleli körül a Veránka-szigetet, mely a terület egyetlen szálláshelyének is otthont ad. Mivel a Gemenci ártéri erdőség a Duna-Dráva Nemzeti Park része, védett terület, ezért a kikötési és partra szállási lehetőségek száma erősen korlátozott. Sem vendéglátóhelyek, sem egyéb élelmiszer-vásárlási lehetőség nem áll rendelkezésre, ezért fontos, hogy vigyünk magunkkal inni- és ennivalót. Hosszabb félnapos vagy kényelmes, szemlélődő, lassú evezés esetén egész napos túrát is tervezhetünk. A túra be- és kiszállóhelye ugyanaz, autóval könnyen megközelíthető.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • A Gemenci Erdei Vasút Nyárilegelő állomása
  • Sziget Hotel, Veránka-sziget

Autorentipp

 • Indulásnál és érkezésnél vegyük figyelembe a Csárda előtt parthoz kötött, illetve lehorgonyzott, veszteglő stégeket, vízi járműveket, és az innen induló és érkező személyszállító rév mozgását és állomáshelyét.
 • A Duna keresztezésekor nagy körültekintéssel járjunk el, vegyük figyelembe a vízi országúton haladó hajóforgalmat.
 • A Nemzeti Park területén a park szabályait, korlátozásait kivétel nélkül tartsuk és tartassuk be.
 • A túra bejárásához szervezett csoport esetén a Duna-Dráva Nemzeti Park engedélyét kell kérni.

 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Profilbild von Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualisierung: 02.12.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
89 m
Tiefster Punkt
89 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz, és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Start

Érsekcsanád, Duna part, Rév Csárda előtti parkoló. A csárda előtt egy hosszú sólya vezet a vízhez. (86 m)
Koordinaten:
DD
46.256993, 18.916102
GMS
46°15'25.2"N 18°54'58.0"E
UTM
34T 339389 5124712
w3w 
///spielfilmen.filmpreis.zunächst
Auf Karte anzeigen

Ziel

Érsekcsanád, Duna part, Rév Csárda előtti parkoló. A túra kezdő- és végpontja ugyanaz.

Wegbeschreibung

Túránk kiindulópontjánál, a sólya legaljánál betonozott, illetve köves-sziklás partszakaszon tudjuk vízre tenni hajóinkat. Szemben, a Duna jobb partján láthatjuk a Veránka-szigetet és a sziget északi csúcsánál található Sziget Hotelt. Utunkat a Duna vizén lefelé, folyásirányban kezdjük meg. Érdemes azonnal átevezni a folyón a jobb part közelébe, ezt a lehető legrövidebb úton és a leggyorsabban kell megtennünk.

A Veránka-sziget partja mentén haladva, a Duna sodrását kihasználva rövid idő alatt, mintegy 2 km után érjük el a Rezéti-Holt-Duna kiömlésének torkolatát. Itt egy éles jobb kanyarral be is fordulunk a mellékág vizére. Ezt a túrát azért ebben az irányban érdemes megtenni, mert ellenkező esetben ugyanezt a 2 km-t felfelé kellene eveznünk, ami a Duna erős sodrása miatt igen fárasztó lenne. A Rezéti ág vizének mozgása ugyan ellentétes az útirányunkkal, de olyan minimális a sodrás, hogy szinte nem is érzékelhető. Számottevően tehát nem nehezíti meg a dolgunkat, így kényelmesen tudunk haladni, és élvezni az érintetlen ártéri rengeteg atmoszféráját. Közepes és alacsony víznél a mellékág mindkét partja mélyen saras, iszapos, a kikötés és partralépés nem lehetséges. Magas vízállásnál, áradáskor sem engedélyezett a mellékágról való letérés, a fák közé beevezés. Mivel védett területen túrázunk, a Nemzeti Park a partraszállást eleve csak a kijelölt helyen engedélyezi, már csak ezért sem érdemes próbálkoznunk.

A torkolattól 4 kilométer evezést követően érkezünk a Nyárilegelő nevet viselő kijelölt kikötő- és pihenőhelyre. A Gemenci Állami Erdei Vasút kirándulókat szállító, keskeny nyomtávú kisvonatának is itt van a megállója. Kiépített, fém lépcsős kiszálló könnyíti meg a partraszállást, ahol fedett, asztalokkal és padokkal ellátott pihenőben fogyaszthatjuk el a magunkkal hozott elemózsiát.

Folytatva túránkat egyre beljebb kerülünk a Gemenci ártéri erdőség rengetegébe, amely 1977-től tájvédelmi körzet, 1996-tól pedig az ebben az évben megalakult Duna-Dráva Nemzeti Park részét képezi. A 180 négyzetkilométeres erdőterületet – hazánkban egyedülálló módon – évente szinte teljesen elönti az árvíz. A mélyebben füzesekkel, magasabban nyárfásokkal benőtt ligeterdők nehezen megközelíthetőek, így kiváló rejteket kínálnak a nagyvadaknak. Gemenc világhírű az értékes és szép trófeájú gímszarvasairól, gazdag őz- és vaddisznó állományáról. A madárvilág is igen gazdag, kis szerencsével szürke gémeket, rétisasokat, kerecsensólymokat és békászó sasokat is észrevehetünk. Érdemes tehát csendben, nem lármázva közlekednünk, mert így van esélyünk megfigyelni az állatokat.

A Nyárilegelő pihenőnktől körülbelül 7 kilométert túrázva az ártéri erdőkkel szegélyezett Rezéti-Holt-Dunán elérünk egy szigetet. Az 500 méter hosszú szárazulat jobb oldalán, a keskenyebb ágban csak közepes vagy annál nagyobb vízállás esetén tudunk végigevezni. Ennél alacsonyabb vízszintnél, ha nem akarunk a cuppogós iszapban hajóinkat vonszolva gyalogolni, maradnunk kell a szélesebb bal ágban.

A szigetet megkerülve már csak 650 méter van hátra a Rezéti-Dunából, és elérjük a mellékág felső, beömlő torkolatát. Itt jobbra feltekintve a sziget csúcsánál találjuk a Veránka Sziget Hotel kikötési pontját, ahol tarthatunk egy rövid pihenőt is. Ezután nincs más dolgunk, mint újra átszelni a Dunát, és kikötni túránk kiindulópontján: a Rév Csárda előtti sólyánál.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Ez a túra tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető, autóval történő közlekedés ajánlott.

Parken

 • A vízparttól 50 méterre a töltés mentén (a Rév Csárda parkolója a vendégek részére szolgál) kényelmesen és ingyenesen lehet parkolni.

Koordinaten

DD
46.256993, 18.916102
GMS
46°15'25.2"N 18°54'58.0"E
UTM
34T 339389 5124712
w3w 
///spielfilmen.filmpreis.zunächst
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Ähnliche Touren in der Umgebung

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(1)

Fotos von anderen


Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
18 km
Dauer
5:00 h
Höchster Punkt
89 hm
Tiefster Punkt
89 hm
Rundtour

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 1 Wegpunkte
 • 1 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp