Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wassertouren empfohlene Tour

Fel Nagymarosra!

· 1 Bewertung · Wassertouren · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
  • Foto: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
m 104 102 100 98 96 10 8 6 4 2 km
Van egy napod, s eveznél egy jót?  Irány Kisoroszi; onnan szigetről-szigetre evezz fel Nagymarosra!
geöffnet
mittel
Strecke 10,5 km
4:00 h
1 hm
1 hm
105 hm
98 hm
Nem is gondolnád, hogy a visegrádi vár tövében milyen változatos evezésre van lehetőség! A kisoroszi sátorozóhely tövében, a Rácz-kertben bérelhetsz kenut. A Szentendrei-sziget csúcsával szemben a Váci-Dunaágban egyik sziget éri a másikat. Ezek mögött evezz fel Nagymarosig!  Olyan változatos az út, észre sem veszed, hogy felfelé is milyen jól haladsz. Nagymaros kitűnő célpont látnivalókkal, büfékkel, éttermekkel. A visszajutás pedig igencsak egyszerű: a nagy hajó forgalomra figyelve csurogj le a kiindulópontig!

Autorentipp

A túra nemzetközi hajóúton zajlik. Egész nap élénk motoros hajó- és csónakforgalom várható. Soha ne középen, hanem valamelyik parthoz közelebb haladj! Árral szemben segít az a tény, hogy a part közelében és a szigetek mögötti ágakban kevésbé gyorsan folyik a víz. Haladj a part mellett, de ügyelj a vízben lévő akadályokra!
Profilbild von Attila Malárik
Autor
Attila Malárik
Aktualisierung: 17.10.2019
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
105 m
Tiefster Punkt
98 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

Evezés közben be kell tartani a vonatkozó jogszabályokat. Minden, az evezősben lévő személy számára megfelelő méretű mentőmellényt kell a járműben tartani. Úszni nem tudóknak és 14 éves kor alatt ennek viselése kötelező! A motoros hajókat legalább 50 m oldaltávolsággal kell kikerülni. Különösen ügyelni kell a hajózási jelzésekre: azok a veszélyes helyeket és a hajózóút szélét is jelölhetik.

Start

Kisoroszitól nyugatra, a Kisoroszi sátorozóhely felé vezető út mellett (100 m)
Koordinaten:
DD
47.807169, 18.994843
GMS
47°48'25.8"N 18°59'41.4"E
UTM
34T 349870 5296815
w3w 
///analoges.distanz.spülmittel

Ziel

Kisoroszitól nyugatra, a Kisoroszi sátorozóhely felé vezető út mellett

Wegbeschreibung

A Rácz-kerttől gyalogút vezet le a vízreszállóhelyig. Ott jobbra, árral szemben indulj el! A Szigetcsúcsig zátonyos a meder; vízállás függvényében más és más távolságot kell a parttól tartanod, de maradj a szigethez közel, mert a túlsó oldalon erősebb az áramlás. A szigetcsúcsnál nézz körül! Ha van kedved és jó az idő, fürödj egyet a Dunakanyar legjobb természetes kavicsos fürdőhelyén! Nemcsak a hosszú kavicszátony, hanem a panoráma is csodás. Ha nem jön nagy hajó, indulj el keresztbe a Váci-Dunaágban!

A Kisoroszi-szigetek közül a felső épp szemben van, de nyugodtan célozd meg a másodikat, így különösebb erőlködés nélkül épp alatta  érhetsz partot. Alacsony vízállásnál a homokos part kifejezetten alkalmas fürdésre. Innen kezdődik a felfelé lapátolás. A szigettől jobbra a kis mellékágba evezz be! Ha van benne elég víz, a szigetet kettészelő csatornán evezz ki a főág felé: jó kis kalandban lesz részed! Akár erre, akár arra mész tovább, a felső szigetet is jobbról kerüld! Nyugodt, szép víz ez. A sziget tetejéhez érve a bal parton (felfelé evezve jobb kéz felé esik) egy alig látható szűk bejáratot találsz. Ez a következő sziget mögötti ág. Keskeny, helyenként kissé kiszélesedő, alacsony vízállás felett evezhető víziösvény. Addig evezz rajta, amíg a jachtkikötőbe nem érsz! Itt megállhatsz a kikötő éttermében egy ebédre, de akár tovább haladva ki is evezhetsz a Dunára, ahol Nagymarosig már szabad az út.

Innen a strandig pontonok és kikötők sokaságát kell megfelelően távolról elkerülnöd. Ez a legnehezebb szakasza a túrának. Ha bírod erővel, a komp alatti strand, a büfék, éttermek, látnivalók kárpótolnak. Visszafelé a legjobban teszed, ha szintén a bal parthoz közel haladsz, és csak a Szentendrei-sziget csúcsa előtt keresztezed a hajóutat. Ha sietsz, fél óra evezéssel visszaérsz - ha ráérsz, egy órácska csurgás és bámészkodás vár rád. Szép a vízről a Visegrádi vár.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

A Budapest-Esztergom buszjárattal Szentgyörgypuszta megállóhelyig, onnan révvel Kisorosziba, majd gyalog még 1100 méternyire van a kiindulópont.

Parken

  • Budapest felől a 11-es főúton Tahitótfalunál a hídon át a Szentendrei-szigetre, majd Kisorosziba. Ott a Széchenyi utca végén balra fordulva végig a földúton.
  • Szentgyörgypusztán a révnél ingyenes a parkolás.

Koordinaten

DD
47.807169, 18.994843
GMS
47°48'25.8"N 18°59'41.4"E
UTM
34T 349870 5296815
w3w 
///analoges.distanz.spülmittel
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

Az időjárásnak megfelelő ruházatban indulj! Legyen nálad váltóruha, amit vízmentes zsákba vagy hordóba csomagolj el! Ha alkalmas a hőmérséklet a fürdésre, fürdőruhát vegyél a ruházat alá! Legyen a felszerelésed része az esőkabát és esőnadrág, ami nemcsak az esőtől, hanem a széltől is megvéd!

Ähnliche Touren in der Umgebung

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(1)

Fotos von anderen

+ 3

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
10,5 km
Dauer
4:00 h
Aufstieg
1 hm
Abstieg
1 hm
Höchster Punkt
105 hm
Tiefster Punkt
98 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich familienfreundlich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights

Statistik

  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
  • 3 Wegpunkte
  • 3 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp