Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wassertouren

Fel Nagymarosra!

· 1 Bewertung · Wassertouren · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • /
  Foto: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Szentendrei-sziget északi csúcsa
  / A Szentendrei-sziget északi csúcsa
  Foto: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Föveny a szigetcpiccen
  / Föveny a szigetcpiccen
  Foto: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Váci-Duna-ág, háttérben a Szentendrei-sziget és a Kis-Villám sziklái
  / A Váci-Duna-ág, háttérben a Szentendrei-sziget és a Kis-Villám sziklái
  Foto: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kilátás Visegrád és Nagymaros felé a névtelen szigetekről
  / Kilátás Visegrád és Nagymaros felé a névtelen szigetekről
  Foto: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
0 200 400 m km 2 4 6 8 10

Van egy napod, s eveznél egy jót?  Irány Kisoroszi; onnan szigetről-szigetre evezz fel Nagymarosra!

geöffnet
mittel
10,5 km
4:00 h
1 hm
1 hm

Nem is gondolnád, hogy a visegrádi vár tövében milyen változatos evezésre van lehetőség! A kisoroszi sátorozóhely tövében, a Rácz-kertben bérelhetsz kenut. A Szentendrei-sziget csúcsával szemben a Váci-Dunaágban egyik sziget éri a másikat. Ezek mögött evezz fel Nagymarosig!  Olyan változatos az út, észre sem veszed, hogy felfelé is milyen jól haladsz. Nagymaros kitűnő célpont látnivalókkal, büfékkel, éttermekkel. A visszajutás pedig igencsak egyszerű: a nagy hajó forgalomra figyelve csurogj le a kiindulópontig!

Autorentipp

A túra nemzetközi hajóúton zajlik. Egész nap élénk motoros hajó- és csónakforgalom várható. Soha ne középen, hanem valamelyik parthoz közelebb haladj! Árral szemben segít az a tény, hogy a part közelében és a szigetek mögötti ágakban kevésbé gyorsan folyik a víz. Haladj a part mellett, de ügyelj a vízben lévő akadályokra!

outdooractive.com User
Autor
Attila Malárik
Aktualisierung: 17.10.2019

Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
105 m
Tiefster Punkt
98 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

Evezés közben be kell tartani a vonatkozó jogszabályokat. Minden, az evezősben lévő személy számára megfelelő méretű mentőmellényt kell a járműben tartani. Úszni nem tudóknak és 14 éves kor alatt ennek viselése kötelező! A motoros hajókat legalább 50 m oldaltávolsággal kell kikerülni. Különösen ügyelni kell a hajózási jelzésekre: azok a veszélyes helyeket és a hajózóút szélét is jelölhetik.

Ausrüstung

Az időjárásnak megfelelő ruházatban indulj! Legyen nálad váltóruha, amit vízmentes zsákba vagy hordóba csomagolj el! Ha alkalmas a hőmérséklet a fürdésre, fürdőruhát vegyél a ruházat alá! Legyen a felszerelésed része az esőkabát és esőnadrág, ami nemcsak az esőtől, hanem a széltől is megvéd!

Start

Kisoroszitól nyugatra, a Kisoroszi sátorozóhely felé vezető út mellett (100 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.807169, 18.994843
UTM
34T 349870 5296815

Ziel

Kisoroszitól nyugatra, a Kisoroszi sátorozóhely felé vezető út mellett

Wegbeschreibung

A Rácz-kerttől gyalogút vezet le a vízreszállóhelyig. Ott jobbra, árral szemben indulj el! A Szigetcsúcsig zátonyos a meder; vízállás függvényében más és más távolságot kell a parttól tartanod, de maradj a szigethez közel, mert a túlsó oldalon erősebb az áramlás. A szigetcsúcsnál nézz körül! Ha van kedved és jó az idő, fürödj egyet a Dunakanyar legjobb természetes kavicsos fürdőhelyén! Nemcsak a hosszú kavicszátony, hanem a panoráma is csodás. Ha nem jön nagy hajó, indulj el keresztbe a Váci-Dunaágban!

A Kisoroszi-szigetek közül a felső épp szemben van, de nyugodtan célozd meg a másodikat, így különösebb erőlködés nélkül épp alatta  érhetsz partot. Alacsony vízállásnál a homokos part kifejezetten alkalmas fürdésre. Innen kezdődik a felfelé lapátolás. A szigettől jobbra a kis mellékágba evezz be! Ha van benne elég víz, a szigetet kettészelő csatornán evezz ki a főág felé: jó kis kalandban lesz részed! Akár erre, akár arra mész tovább, a felső szigetet is jobbról kerüld! Nyugodt, szép víz ez. A sziget tetejéhez érve a bal parton (felfelé evezve jobb kéz felé esik) egy alig látható szűk bejáratot találsz. Ez a következő sziget mögötti ág. Keskeny, helyenként kissé kiszélesedő, alacsony vízállás felett evezhető víziösvény. Addig evezz rajta, amíg a jachtkikötőbe nem érsz! Itt megállhatsz a kikötő éttermében egy ebédre, de akár tovább haladva ki is evezhetsz a Dunára, ahol Nagymarosig már szabad az út.

Innen a strandig pontonok és kikötők sokaságát kell megfelelően távolról elkerülnöd. Ez a legnehezebb szakasza a túrának. Ha bírod erővel, a komp alatti strand, a büfék, éttermek, látnivalók kárpótolnak. Visszafelé a legjobban teszed, ha szintén a bal parthoz közel haladsz, és csak a Szentendrei-sziget csúcsa előtt keresztezed a hajóutat. Ha sietsz, fél óra evezéssel visszaérsz - ha ráérsz, egy órácska csurgás és bámészkodás vár rád. Szép a vízről a Visegrádi vár.

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

A Budapest-Esztergom buszjárattal Szentgyörgypuszta megállóhelyig, onnan révvel Kisorosziba, majd gyalog még 1100 méternyire van a kiindulópont.

Parken

 • Budapest felől a 11-es főúton Tahitótfalunál a hídon át a Szentendrei-szigetre, majd Kisorosziba. Ott a Széchenyi utca végén balra fordulva végig a földúton.
 • Szentgyörgypusztán a révnél ingyenes a parkolás.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Ähnliche Touren in der Umgebung

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(1)

Fotos von anderen

+ 3

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
10,5 km
Dauer
4:00 h
Aufstieg
1 hm
Abstieg
1 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.