Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wassertouren empfohlene Tour

Evezés a Vén-Duna és a bajai Sugovica mentén

Wassertouren · Duna–Dráva Nemzeti Park
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kenuzók a Duna-Sugovica találkozásánál
  Kenuzók a Duna-Sugovica találkozásánál
  Foto: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
m 90 88 86 84 82 14 12 10 8 6 4 2 km
A változatos táj érdekes kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik kedvelik a természet és az ember által alakított vízparti környezet együttesét. A túra útvonala egyszerre kínál háborítatlan gemenci erdőségeket, napsütötte homokpadokat, ipari kikötőt és városi környezetben való evezést.
leicht
Strecke 14,7 km
0:05 h
0 hm
0 hm
89 hm
89 hm

Vízi barangolásunk során haladunk a szélesen hömpölygő Dunán, az alig mozduló csendes Vén-Duna mellékágon és a bajai Petőfi-szigetet kerülő Sugovicán. Érintünk kőből rakott mesterséges fenékküszöböt, sütkérezhetünk finom homokkal borított természetes strandokon, csodálhatjuk a kikötőben álló hatalmas uszályokat, és a vízről nézelődhetünk Baja belvárosában. A túra félnaposra tervezhető, ám ha jó idő esetén hosszabb időt töltünk a homokpadokon vagy a Vén-Duna mellékágán a természet csendes megfigyelésével, úgy akár egész napos elfoglaltsággal is számolhatunk. Enni- és innivalót érdemes magunkkal vinni, mert az útvonalon nem tudunk vásárolni, és ehhez kapcsolódó infrastruktúrával sem találkozunk. A túra beszállóhelye autóval könnyen megközelíthető, a kiszállóhelyen pedig rövid sétával érhető el a parkoló.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  •  homokos strandok a Vén-Duna és a Duna partján

Autorentipp

 • A Nemzeti Park területén a park szabályait, korlátozásait kivétel nélkül tartsuk és tartassuk be.
 • A Duna keresztezésekor nagy körültekintéssel járjunk el, vegyük figyelembe a vízi országúton haladó hajóforgalmat.
 • Indulásnál és érkezésnél vegyük figyelembe a Csárda előtt parthoz kötött, illetve lehorgonyzott, veszteglő stégeket, vízi járműveket és az innen induló és érkező személyszállító rév mozgását és állomáshelyét.
 • A túrán a Vén-Duna szakasz bejárásához szervezett csoport esetén a Duna-Dráva Nemzeti Park engedélyét kell kérni.
 • Érdemes mindkét említett homokos parti fövenyen kikötni és elidőzni, remek helyszínek. Meleg idő esetén vigyünk magunkkal fürdőruhát, kiváló alkalmak egy hűsítő fürdéshez.

 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

 

Profilbild von Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualisierung: 05.08.2022
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
89 m
Tiefster Punkt
89 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Start

Érsekcsanád, Duna part, Rév Csárda előtti parkoló. A csárda előtt egy hosszú sólya vezet a vízhez. (86 m)
Koordinaten:
DD
46.256993, 18.916102
GMS
46°15'25.2"N 18°54'58.0"E
UTM
34T 339389 5124712
w3w 
///spielfilmen.filmpreis.zunächst
Auf Karte anzeigen

Ziel

Baja, a Sugovica partján a Petőfi-sziget ÉK-i részén a Petőfi-híd sziget felőli lábánál.

Wegbeschreibung

Túránk kezdőpontjánál, a meredek parton lefutó köves út végénél a betonos sólyán vagy mellette, a köves parton tudjuk vízre tenni hajóinkat. Áttekintve a Duna jobb partjára, szemben láthatjuk a Rezéti-Duna mellékága által körülölelt Veránka-szigetet. A sziget és a mellékág a hatalmas gemenci ártéri erdőség területén található. Evezésünket délnek indulva, folyásirányban kezdjük meg. Induláskor óvatosan, a parthoz rögzített kikötő stégeket gondosan elkerülve kezdjünk evezni. Kellő körültekintéssel, és a hajóforgalom folyamatos figyelembe vételével keresztezzük a folyót, a jobb parton folytatva utunkat.

2 km-t megtéve jobbról a Rezéti-Holt-Duna mellékágának déli, kivezető torkolata előtt evezünk el, elhagyva ezzel a Veránka-sziget déli csúcsát.  Újabb 2 km-t megtéve a partból a vízbe nyúló, kőből rakott sarkantyúk mellett haladunk el, itt enyhe örvénylésre és a kősarkantyúk mögött a víz visszaáramlására kell számítanunk. Ezután érjük el a Vén-Duna mellékág bejáratát.

A kövekkel mesterségesen megerősített bejáraton beevezünk, és 5-600 métert haladunk egy szintén mesterségesen, kőből épített fenékküszöbig. Itt közepes, vagy annál magasabb vízállásnál a víz felgyorsulva átbukik, így könnyedén átsiklunk felette. Alacsony vízállásnál nem érdemes próbálkoznunk az átjutással, mert a kövek tönkretehetik hajóinkat, és a Vén-Duna mellékágban sem találunk elég vizet az evezéshez. A kőgáttól már tisztán látszik a tőlünk 100 méterre lévő kis sziget és a bal partján elterülő homokos partszakasz. Ellenálhatatlan helyszín, érdemes kikötni és elidőzni egy keveset, ideális piknikhelyszín is. Az apró sziget, melynek hossza nem több 200 méternél, két részre osztja a Vén-Dunát. A keskenyebb bal ágon csak közepes vagy annál magasabb vízállásnál tudunk áthaladni, a jobb oldali ág általában járhatóbb. A Vén-Duna is a Duna-Dráva Nemzeti Parkterületéhez tartozó Gemenc védelem alatt álló ártéri erdőségéhez tartozik.

Csendben evezve találkozhatunk a gazdag madárvilág képviselőivel: szürkegémekkel, békászósasokkal, jégmadarakkal, kárókatonákkal és kis szerencsével még réti sasokat is láthatunk. Nagyvadak is szép számmal előfordulnak a területen, bár őket nehezebb megpillantani, mert a nyárfásokkal és a part menti füzesekkel benőtt sűrűben könnyen el tudnak rejtőzni. A szigettől továbbindulva még 3 km evezés vár ránk a mellékágon, majd elérjük az alsó torkolatot. Amint kiérünk a Nagy-Dunára, a jobb oldalon, közvetlenül a torkolatnál homokos szabadstrandot találunk. Ezen a hívogató partszakaszon könnyű a kikötés, érdemes megpihenni, és jó idő esetén megmártózni a folyóban. A strand közelében infrastruktúra nem található. A part megközelítésénél és elhagyásánál is vegyük figyelembe az ott fürdőzőket és a fövenyen pihenőket.

A partról a Duna folyásirányába tekintve, déli irányban már láthatjuk a bajai Türr István hidat. 500 m után érjük el az építményt, melynek pillérei között a vízi közlekedést szabályozó táblák figyelembe vételével, kellő elővigyázatossággal haladjunk át. Miután nagy távolságot tartva elkerültük a híd lábait, átkelünk a folyó bal partjára. Ezt a manővert gyorsan és nagy körültekintéssel hajtsuk végre, miközben folyamatosan figyeljük a hajóforgalmat. A bal parton a bajai ipari kikötő mentén haladva uszályokat rakodó darukat és markolókat láthatunk. A parthoz kötött, veszteglő hajókat, uszályokat biztonságos távolságot tartva kerüljük el. A kikötőt elhagyva a bal parthoz kötve egy korhűen megépített úszó hajómalmot láthatunk. Mögötte fent a parton, a Sugovica bejáratánál a Türr István-kilátó magasodik. A Sugovica a Duna bal oldali mellékága, északi bejárata a Türr István hídtól 1200 méterre nyílik. A Sugovica a nagyobb Pandúr-, illetve a kisebb, Baja városában fekvő Petőfi-szigetet öleli körül. Az utóbbi sziget a Sugovica partjára épült halászlé-főváros kedvelt zöldterülete.

Balra kanyarodva, immáron a helyiek által Sugónak becézett mellékágon haladunk. A part mindkét oldalon meredek, rézsűs. A bal parton sétány fut, melynek kezdeténél a jellegzetes formájú, nyitott kagyló alakú kávézó látható. A torkolattól kb. 1,5 km-re jobbra egy másik mellékág, a téli kikötő ága nyílik. Ezen végigevezve, a kikötött nagy hajók mellett elhaladva 800 m után érjük el a Petőfi-sziget déli csúcsát. Itt balra fordulunk, és ezzel elkezdjük körbekerülni a szigetet. Innen már csak 1 km evezés vár ránk, és elérjük utunk végét, a Petőfi-híd lábánál található kiszállót. A híd sziget felőli pillére mellett a köves és néha kicsit sáros parton tudunk kikötni. A meredek, füves partoldalon felkapaszkodva a parkoló az ott lévő étterem mellett, kb. 150 méterre található.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Ez a túra tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető, autóval történő közlekedés ajánlott.

Anfahrt

 

 

Parken

 • A vízparttól 50 méterre a töltés mentén (a Rév Csárda, Érsekcsanád parkolója a vendégek részére szolgál) kényelmesen és ingyenesen lehet parkolni.

 

Koordinaten

DD
46.256993, 18.916102
GMS
46°15'25.2"N 18°54'58.0"E
UTM
34T 339389 5124712
w3w 
///spielfilmen.filmpreis.zunächst
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Ähnliche Touren in der Umgebung

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
leicht
Strecke
14,7 km
Dauer
0:05 h
Höchster Punkt
89 hm
Tiefster Punkt
89 hm
Von A nach B

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 5 Wegpunkte
 • 5 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp