Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wassertouren empfohlene Tour

Családi vízitúra a Szentendrei-Duna-ágon

Wassertouren · Dunakanyar, Visegrádi-szoros
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Szentendrei-sziget fölső csúcsához érve ne felejtsünk el visszanézni
  A Szentendrei-sziget fölső csúcsához érve ne felejtsünk el visszanézni
  Foto: Edvárd Rózsa, Magyar Természetjáró Szövetség
m 106 104 102 100 98 96 94 25 20 15 10 5 km
Remek időtöltést kínáló vízitúra azoknak, akik kedvelik a nyugodt mozgású vizeket és a gazdag infrastruktúrát kínáló kikötési pontokat. A Visegrádtól Szentendréig vezető túra kiváló alkalom arra, hogy családunkkal vagy barátainkkal a szabadban töltsünk el egy élményekben gazdag napot.
mittel
Strecke 26 km
6:00 h
0 hm
0 hm
104 hm
104 hm

A túra az első 3 km kivételével végig a Szentendrei-Duna-ág csendesen mozgó, biztonságos vízfelületén vezet. Ezért ajánlott minden olyan kezdő vízitúrázónak, aki itt ismerkedik meg a vízen való mozgás rejtelmeivel. A túra hossza a megállók mennyiségétől és a kikötési pontokon eltöltött időtől függően lehet 5-6 óra vagy egy egész nap is. Utunk során több olyan pihenési hely van, ahol étkezési és vásárlási lehetőségek között válogathatunk, ezért nem szükséges saját elemózsiával készülni. (Kivétel ez alól a mindig nálunk lévő folyadékutánpótlás.) Úgy Visegrád, a túra kiindulópontja, mint Szentendre, a végpont egyaránt festői szépségű helyek, ahol akár kulturális programokat is beilleszthetünk. A visegrádi vízrerakó hely autóval könnyen megközelíthető, a szentendrei kiszállótól viszont néhány métert kell sétálni a parkolóig.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • Szentendrei-sziget csúcsa
  • Dunabogdány
  • Tahitótfalu
  • Zöld Béka kikötő
  • Szentendre 

Autorentipp

 • A forgalmas hobbihajó-kikötőket és -sólyákat, valamint személyi- és teherkomp kikötőket óvatosan közelítsük meg, és nagy ívben kerüljük ki. A kompok közlekedését ne akadályozzuk, mindig biztosítsunk részükre elsőbbséget.
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

Profilbild von Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualisierung: 06.12.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
104 m
Tiefster Punkt
104 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Start

Visegrád, a Royal Club Hotel parkolója alatt az Apát-kúti patak beömléséhez közeli védett öböl a 1695 fkm közelében (102 m)
Koordinaten:
DD
47.782669, 18.965439
GMS
47°46'57.6"N 18°57'55.6"E
UTM
34T 347597 5294149
w3w 
///datierung.tauschte.anspielung

Ziel

Szentendre, a belváros déli végénél, a Postás strandon

Wegbeschreibung

A túra kiindulópontja egy csendes, nyugodt öbölben, lapos, kavicsos partszakaszon található. A helyszín könnyű, kényelmes és ingyenes vízreszállási lehetőséget kínál. A partról a Dunán felfelé, folyásiránnyal szembe tekintve a Pilis és a Börzsöny között áttörő Duna csillogó víztükrét láthatjuk, mögöttünk pedig a part ligetes ártéri erdővel borított füves területe veszi körbe stathelyünket.

Vízreszállást követően éles jobbkanyarral beevezünk a Duna intenzív sodrásába, és kellő körültekintéssel, valamint a biztonságos távolság megtartásával kerüljük el a Visegrád-Nagymaros komp kikötőjét. A komp sólyája a starthelyünktől mintegy 300 m-re várható. Innen a folyó sodrásában evezve csodálhatjuk a Fellegvár és a parthoz lényegesen közelebb magasodó Salamon-torony látványát. A komptól kb. 1 km-re, a Salamon torony előtt találjuk a Visegrádi Hajóállomást, ami megfelelő távolság tartásával kerülendő, számítva az érkező és távozó hajókra is. Szemben, a Duna bal partján jellegzetes templomtornyával Nagymaros települése látható. A Salamon-toronytól 1 km-nyi evezéssel érjük el a Szentendrei-sziget csúcsát, ahonnan már jobbra tartva, a Szentendrei-Duna-ágon folytatjuk túránkat. Ha kedvünk tartja, kiköthetünk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó szigetcsúcson: lapos, kavicsos partjával kiváló pihenőhely. Innen a jobb partra tekintve a szintén a Nemzeti Park részét képező Visegrádi-hegység erdős hegyoldalaiban gyönyörködhetünk.

Továbbindulva, a bal parton található Kisoroszi előtt elhaladva, kellemes sodrásban evezve érjük el 3 km után Dunabogdány strandját. A part megközelítésekor óvatosan kerüljük ki a kishajó-sólyát, hétvégeken nagy a forgalom. Kiváló kikötőhely, lapos, homokos, széles partvonal. A sétányon gazdag infrastruktúra, több büfé és étterem  is található. Rövid, mintegy 100 méteres sétával elérjük a főutcát (Kossuth L. u.), ahol további üzleteket találhatunk.

Elhagyjuk Dunabogdány marasztaló strandját, és 3 km evezést követően a folyó jobb oldalán apró szigeteket találunk. Közepes, vagy annál magasabb vízállás esetén érdemes köztük áthaladva, a sűrű ártéri erdő rejtekén átevezni. Alacsony vízállásnál ez sajnos nem lehetséges. Innen 600 méterre egy jobb kanyarulatot követően a baloldalon egy sziget mögött szintén oldalág található, megfelelő vízállás esetén járható. A szigetet elhagyva 800 méter után érkezünk a jobb parton fekvő Tahi és bal parti testvére, Tótfalu közötti híd közelébe. A híd előtt 50 méterre, a jobb oldalon a fák árnyékában köves, kavicsos kiszálló található. Innen körülbelül 200 méteres sétával érhető el a Tahi hídfőnél található Szabadság tér boltokkal, gazdag infrastruktúrával.

Továbbindulva, a híd pilléreitől kellő távolságot tartva túrázunk a víz mindkét partját szegélyező ártéri erdőkkel kísérve 4 km-t Leányfaluig és a vele szemben fekvő Pócsmegyer településekig. Itt kiköthetünk a Zöld Béka kikötő melletti partszakaszon vagy az 500 méterrel lejjebb található, kicsit kényelmesebb és tágasabb, rév melletti kavicsos-füves területen. Mindkét kikötőhely a jobb oldalon található, és mindkettő közelében találunk étkezési lehetőséget. Néhány perces sétával elérjük a 11-es főutat, itt további vendéglátóhelyek és boltok találhatóak.

3 km-t evezünk tovább, és elérjük a szigeten található Szigetmonostor és Szentendre között közlekedő kompot. Kellő körültekintéssel közelítsük meg, előnyt biztosítva a közlekedő szerelvénynek. A jobb parton a kompsólyától megfelelő távolságot tartva kiköthetünk a kicsit durvább köves parszakaszon, 50 méterre innen, a főút mellett étterem található.

Továbbevezünk, és 1 km múlva a jobb oldalon feltűnik a Pap-sziget. A szigetet megkerülő oldalág közepes és nagy víznél evezhető, alacsony vízállásnál ez lehetetlen. Az oldalágból kiérve már csak 1500 méter evezés vár ránk a kiszállóhelyig. Szentendre előtt elhaladva megcsodálhatjuk a templomtornyokkal gazdagon díszített óváros panorámáját. A belváros magas partja mentén a kikötési lehetőség korlátozott, nehéz és balesetveszélyes, nem ajánlott. A belváros alatt a jobb parton azonban már kellemes kikötési lehetőség adódik, de az ideális kiszálló és egyben a túra végpontja a belváros déli végénél található Postás strandon van. Előtte a folyó beszűkül, erős sodrásúvá válik, és jobbra fordul. A jobb oldalon lévő lapos, homokos part azonban kényelmes partra jutást biztosít. Közvetlenül a partig nem lehet lejutni autóval, a 60 méterre található fizetős parkolóban tudunk megállni.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A vízitúra starthelye a Budapest és Esztergom között közlekedő autóbuszjáratokkal közelíthető meg. Visegrádon a Nagymarosi rév megállónál kell leszállni.

Anfahrt

 • A Nagymarosi rév buszmegállótól kb. 400 métert kell sétálni Esztergomfelé a 11-es főút mentén, a 43-as kilométerkőtől 100 méterre, jobbra található lejáratig (szemben az Ételbárka büfével). Itt egy fás-ligetes, füves területen átsétálva érjük el a vízpartot és a beszállóhelyet.

Parken

 • A 11-es számú főúton, Visegrád belterületén a 43-as kilométerkőtől 100 méterre az Ételbárka büfével szemben található szűk lehajtónál közelíthető meg a part. A főút mellett ingyenes parkoló található.
 • Szentendrén a Postás strandtól 100 méterre a teniszklub melletti, a Duna-korzóval párhuzamos fizetős parkolóban lehet parkolni.

Koordinaten

DD
47.782669, 18.965439
GMS
47°46'57.6"N 18°57'55.6"E
UTM
34T 347597 5294149
w3w 
///datierung.tauschte.anspielung
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
26 km
Dauer
6:00 h
Höchster Punkt
104 hm
Tiefster Punkt
104 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Von A nach B aussichtsreich Einkehrmöglichkeit

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 24 Wegpunkte
 • 24 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp