Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

Végig a Guckler Károly út erdei sétányán

· 10 Bewertungen · Wanderung · Budai-hegyek · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Elágazás a Tábor-hegyi-barlanghoz
  / Elágazás a Tábor-hegyi-barlanghoz
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Sziklás kanyar a Guckler úton
  / Sziklás kanyar a Guckler úton
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Látócsövek a kilátóteraszon
  / Látócsövek a kilátóteraszon
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Guckler Károly út sétánya
  / A Guckler Károly út sétánya
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Guckler-szikla tömbje
  / A Guckler-szikla tömbje
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Virágos-nyeregben
  / A Virágos-nyeregben
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Út a meredek hegyoldalon
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A dolomittömbök a lejtőn legörögve érkeztek
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fenyőgyöngye vendéglő
  Foto: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Guckler Károly út
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Guckler útról
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Guckler Károly út
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Guckler Károly út
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Észak-Budapest a Guckler út egy pontjáról
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A K jelzésen a Guckler út elágazása felé kapaszkodva
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Guckler Károly út
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátóterasz a Guckler úton
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Néhol szétnyílik a fák lombja és kilátunk Budapestre
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Guckler úton
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Virágos-nyereg
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 1 2 3 4 5 6 Tábor-hegyi-barlang

A Hármashatár-hegy oldalában széles erdei sétány (egyben interaktív tanösvény) fut végig kb. 370 méteres magasságban. A meredek lejtőt keresztező erdei út kellemes sétára ad lehetőséget a hegy sűrű rengetegében, ahol a városból kilépve, mégis azon belül kirándulhatunk.

geöffnet
leicht
6,1 km
2:00 h
104 hm
148 hm

A Hármashatár-hegy meredek északkeleti fekvésű lejtőjén széles sétány húzódik keresztben. Lentről nem láthatjuk, amikor szemünket a hegyre vetjük, hiszen a fák lombja alagútként borul fölé. A hosszú egyenes szakaszokból álló turistaúton nincsenek jelentős panorámapontok, bár néhol kilátunk a talpunk alatt elterülő városra, két helyen pedig kilátóterasz is épült. Néhány sziklán kívül tényleg csak a dús erdő lesz társunk a gyaloglás során, de éppen ez a rengeteg az, amiért érdemes végigjárni a Guckler-utat. A kirándulást 14 állomásos, interaktív tanösvény színesíti, melyen a mobiltelefonunk segítségével további ismereteket szerezhetünk a térség értékeiről és Óbuda történelméről. A sétány építésének 100. évfordulója alkalmából a Pilis Parkerdő felújította azt, így a tanösvény is 2018-ban készült a kilátóhelyekkel együtt.

A névadó Guckler Károly főerdőtanácsos, Budapest erdőmestere volt a 19. század végétől. Nevéhez kötődik a főváros tűzifaigényeinek kielégítésére letermelt, illetve a szőlőknek helyet adó budai hegyek újraerdősítése. A turizmus hajnalán a természetbe egyre gyakrabban járó, helyenként nyaralókat építő lakosság igényeit egyre kevésbé elégítette ki a kopár hegyoldalak látványa, ezért Guckler vezetésével gyors újrafásítás kezdődött, a tölgyesek mellett bécsi mintára (főként) óriási fenyveseket telepítettek - megalapozva ezzel a lemosódott talaj képződését. Az újraerdősítés másik oka a szőlőket kipusztító filoxérajárvány volt. Guckler elképzelése szerint alakították ki 1918-ban a rekreációs célokat szolgáló, támfalakkal megtámasztott sétányt a Hármashatár-hegy meredek oldalában, melyen kirándulásunk során majdnem végigmegyünk. De nem teljesen, hiszen az út Budapestet elhagyva a Csúcs-hegy oldalában is folytatódik.

Autorentipp

 • A sétaút az, amire neve alapján gondolnák: ha túl vagyunk a kezdeti, rövid kapaszkodón, hosszú, kellemes, nem emelkedő erdei séta vár ránk, ezért bátran nekivághatunk családostul is.
 • Ha rövidítenénk a távon, akkor először a ZΩ jelzésén, vagy később, a Z+ jeleket lefelé követve juthatunk le gyorsan közeli buszmegállókba.
outdooractive.com User
Autor
Áron Dömsödi
Aktualisierung: 27.02.2019

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
393 m
Tiefster Punkt
246 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Ausrüstung

A sétát utcai cipőben is megtehetjük, különleges felszerelést nem igényel.

Weitere Infos und Links

 • A Guckler-út tanösvényének állomásait, és a hozzájuk kapcsolt információkat itt lehet megismerni.

Start

Fenyőgyöngye, buszmegálló (290 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.540433, 19.006199
UTM
34T 349957 5267149

Ziel

Erdőalja út, buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • A Fenyőgyöngyétől az Országos Kéktúra K jelzésén indulunk fölfelé.
 • Egy kis jobbkanyarnál letérünk jobbra a Z+ jelzésre.
 • A Z+ jelzést követve végigmegyünk a Guckler Károly úton.
 • A Virágos-nyeregnél jobbra váltunk a K+ jelzésre, amely az Erdőalja úti buszmegállóhoz vezet.

A túráról részletesen

A Hármashatár-hegy emelkedőjén

A Fenyőgyöngye vendéglője 1935-ben épült, napjainkban is eredeti funkciójának megfelelően üzemel, neve pedig a környék telepített fenyveseire utal. Az Országos Kéktúra hosszútávú vándorútja itt indul fölfelé a Hármashatár-hegyre. Eleinte mi is a K jelzést követjük, elegyes erdőkben vezet a kavicsos-köves út, néhol feketefenyők borulnak fölénk. Követjük a Remete-hegyre kapaszkodó aszfaltút futását, éles balkanyarral fordulunk rá a Tábor-hegyre. Egy vízműnél átkelünk az autóúton, és a fenyők alatt egyenes, kaviccsal felhintett útra térünk. Nem koptatjuk azonban sokáig: kisvártatva kiágazik jobbra a Z+ jelű turistaút, következő szakaszunk kezdete. Először ismét az aszfaltcsík túloldalát vesszük célba, majd rövidesen élesen jobbra kanyarodunk.

A Guckler Károly út sétányán

Ezzel már a Guckler utat tapossuk. A kihelyezett táblák bőséges ismeretanyaggal szolgálnak a területről, és az alattunk elterülő Óbudáról. A széles erdei sétány 1 km-en belül élesen balra kanyarodik, és szintben kezdi követni a Hármashatár-hegy oldalát. A rendkívül meredek lejtőn helyenként kis támfalak támasztják meg az erózió által is ostromolt, de remek állapotú utat, és rögtön az első jelentős fordulónál kilátást enged a fák lombkoronája a városra. Budapest mélyen alattunk mutatkozik, a városból csak a tompa morajlás szűrődik föl.

Jobbról csatlakozik a Tábor-hegyi-barlangtól érkező ZΩ jelzés, majd egy kissé sziklásabb hegyoldalrészlet után megkerüljük a Kis-Farkas-torok völgyfőszerű horpadását. Az útkanyarban kicsiny, előreugró terasz biztosítja a panorámát gyakorlatilag fél Budapestre. 3 rögzített csövébe lencsék nincsenek beépítve, a különös megoldás csak tekintetünket irányítva emel ki pár részletet a kétségtelenül részletgazdag látványból - hidat, kastélyt, lakótelepet.

Ismét ki-kilátunk a városra, következik a Nagy-Farkas-torok szárazvölgye, melynek alján maximum heves, hirtelen esőzések után vágtat le valamennyi víz. Újabb panorámaerkély mellett haladunk el, most hosszú, egyenes erdei szakasz áll előttünk, a sétány e részét már valamivel kevesebben keresik fel. Balra fölbukkan a Guckler-szikla: a kissé breccsásodott dolomittömbök a lejtőn lecsúszva érkeztek mai helyükre, ahol már jó régóta ülnek. Mellettük pihenő fogadja a turistákat, a sziklában a Guckler-emléktáblát olvashatjuk el.

Az utat a további szakaszon néhol már kissé jobban megrágták a természet átalakító folyamatai, itt-ott kissé elszűkül, máshol pedig egy apró kőbánya udvara mellett sétálunk el. Ezen a részen a 2014 decemberi ónos eső okozta jégpusztítás nyomai is feltűnőbbek, a keszekusza erdő áthatolhatatlannak tűnik. Végül kissé csillapodik a lejtő meredeksége két oldalunkon, és megérkezünk a Virágos-nyeregbe.

Vissza a városba

A sasbércek közti nyereg turistaút-csomópont, nekünk a jobbra, eddigi irányunkhoz képest visszafelé induló K+ jelzést kell keresnünk. Ehhez belépünk a fák közé, és az erdei autónyommal párhuzamosan futó ösvényen kezdünk ereszkedésbe. Itt, a Vihar-hegy oldalában már közel sem olyan meredek szögben tart a város felé a terep, mint a Guckler út alatt, ezért kényelmes gyaloglással érjük el az Erdőalja út végét, a kertváros kapuját. Valamivel 1 kilométer fölött van az utcai táv, ami még ránk vár a buszfordulóig, ahol kirándulásunk finisébe érkezünk.

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A kirándulás kezdőpontját a Kolosy térről induló 65 és 65A jelzésű BKV-járatokkal tudjuk elérni, a Fenyőgyöngye megállónál kell leszállnunk.
 • Az útvonal végén a Szentlélek térig közlekedő 137-es busszal hagyhatjuk el a helyszínt az Erdőalja út megállóból utazva.

Anfahrt

 • A túra kezdő- és végpontja is a turistaútvonalon található.

Parken

 • Érdemes autónkat a Kolosy tér vagy az ahhoz közeli Szépvölgyi úti HÉV megálló mellett hagyni, hiszen onnan a túra kezdőpontja könnyen elérhető, és a végén is egyszerűen visszajuthatunk a HÉV-vel.
 • A Fenyőgyöngyénél le tudunk parkolni, de megtehetjük ezt a Guckler út elejénél is, ahol a csúcsra vezető aszfaltból jobbra kiágazik egy rövid autóút.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Budai-hegység turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

 • Bármely Budai-hegység turistatérkép


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,9
(10)
Tamás Híves
03.04.2019 · Community
Nagyon szépen kiépített könnyű túra sok érdekes információs táblával. Hátránya a túrának, hogy kicsit sok ember jár arra főleg szép napos tavaszi hétvégén. A Táborhegyi barlangba csupán pár métert lehet bemenni viszont 60 m-t kell lenni 400 méteres távon - ez 20 emeletnek felel meg -, szóval elég meredek.
mehr zeigen
Gemacht am 30.03.2019
Foto: Tamás Híves, Community
Foto: Tamás Híves, Community
Foto: Tamás Híves, Community
Foto: Tamás Híves, Community
András Boruzs
09.02.2019 · Community
Erdemes vegigsetalni a Guckler Karoly uton, ahol nem csak a panorama erdekes. Le lehet kozben ereszkedni a Taborhegyi barlanghoz. Egy par lepesre be is lehet menni szetnezni. Utkozben a Guckler szikla is lathato egy emlektablaval. Kellemes kirandulas gyerekeknek is.
mehr zeigen
2019. február 9., szombat 16:50
Foto: András Boruzs, Közösség
2019. február 9., szombat 16:50
Foto: András Boruzs, Közösség
2019. február 9., szombat 16:50
Foto: András Boruzs, Közösség
2019. február 9., szombat 16:50
Foto: András Boruzs, Közösség
2019. február 9., szombat 16:51
Foto: András Boruzs, Közösség
2019. február 9., szombat 16:52
Foto: András Boruzs, Közösség
Peter Perendi
21.01.2019 · Community
Éjszakai túrának is bátran ajánlom. Gyönyörű kilátás nyílik a városra.
mehr zeigen
2019. január 21., hétfő 22:32:51
Foto: Peter Perendi, Közösség
2019. január 21., hétfő 22:33:16
Foto: Peter Perendi, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 17

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
6,1 km
Dauer
2:00 h
Aufstieg
104 hm
Abstieg
148 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Streckentour familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.