Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Várrom, bányató és fenyőerdő egy karnyújtásnyira a fővárostól

· 9 Bewertungen · Wanderung · Budai-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
  • Zsíros-hegy
    Zsíros-hegy
    Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km
A túra olyan látványosságokat érint, mint a Virágos-nyereg, egy szuper bányató holdbéli tájon, a solymári vár és a Zsíros-hegy a feketefenyőkkel.
geöffnet
leicht
Strecke 13,3 km
4:04 h
519 hm
379 hm
414 hm
152 hm
A fővárosból is könnyen elérhetünk vadregényes helyeket, és még csak nem is kell nagyon megerőltető túrára gondolni. A Budai Zöld útvonalán a Guckler-sziklától indulva nemcsak az erdő és a búzamezők varázsolnak el, de meglátogathatjuk a nemrégiben helyrepofozott solymári vár maradványait szép panorámával kecsegtető tornyával, elidőzhetünk egy meseszép bányatónál, ahol nem szabad sajnálni a ruhánkat, és végül megpihenhetünk a Zsíros-hegy feketefenyői között a csodás kilátást élvezve.

Autorentipp

- A kirándulás akár egy hétvégi családi túra is lehet nagyobb gyerekekkel.

- A zöld jelzések elég hiányosak, ezért térkép vagy túra-GPS ajánlott.

- Ha a bányatavat szeretnéd közelebbről is megnézni (nagyon ajánlott!), olyan ruhát vigyél magaddal, amit nem sajnálsz.

Profilbild von Brigitta Hidvégi
Autor
Brigitta Hidvégi
Aktualisierung: 18.10.2017
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
414 m
Tiefster Punkt
152 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

Bármilyen évszakban biztonságosan járható.

Weitere Infos und Links

A túráról szubjektív beszámolót is olvashatsz ide kattintva.

Start

Hármashatár-hegy (243 m)
Koordinaten:
DD
47.556323, 19.010905
GMS
47°33'22.8"N 19°00'39.3"E
UTM
34T 350357 5268906
w3w 
///klingen.kannst.irgendwann
Auf Karte anzeigen

Ziel

Zsíros-hegy

Wegbeschreibung

Leszállunk a 137-es buszról, felsétálunk a Hedvig utcán, és bevetjük magunkat az erdő sűrűjébe a zöld jelzést követve. Az első érdekesség a Guckler-szikla, avagy Nelli-pihenő. Az előbbi elnevezés Guckler Károly erdőmesterhez köthető, aki a Hármashatár-hegy fásításával hozható kapcsolatba, utóbbiról sajnos nem találtam érdemleges információt, de annyi bizonyos, hogy a név kissé indokolatlan, ugyanis pad sincs a közelben, és a sziklára is nehéz lenne letelepedni.

A Virágos-nyeregnél általában gyerekek harsognak, a Csúcs-hegy felé tartva barátságos házikók között vezet az út, és innen már látható a gercsényi (vagy gercsei) templom is. Az építmény azért nagyon érdekes, mert a 13. században emelték, ahhoz képest viszont csodálatosan fest. 1996-ban helyreállították, de egyébként is az egyik legépebben fennmaradt középkori templomunk. Az egyház ma is használja.

Rövidesen egy XIX. századi határkőhöz érkezünk. A települések szélét jelző kőtömböt 1878-ban helyezték oda, rajta a „Solmar” és „Hidegkut” feliratok is szerepelnek. Itt tehetünk egy kis kitérőt a zöldről a közeli Kálvária-hegyre, ami már csak az útközben adódó kilátópontok miatt is megéri, bár a solymári Auchan látványa például több mint illúzióromboló. A 11. stációnál rátérünk a Kálvária-hegy csúcsára vezető útra, s rövid kapaszkodás után 384 méterről nézhetünk körbe és szemlélhetjük meg a Budai-hegyeket és a Pilist.

Ha nincs szerencsénk, és nem találunk vissza a zöldre, jutalmunk egy kellemes kóválygás lesz a nyakig érő gazban, így nem árt a GPS. A solymári bányató felé haladva hódolhatunk a búzamezőn szökellés ősi hagyományának.

Egy jó tanács: ha már előre tudod, hogy szeretnél lejutni a vízhez, mindenképpen olyan játszós ruhát vegyél fel, amit nem sajnálsz, itt ugyanis nincs más esélyed, mint fenéken lecsúszni a domboldalon. A használaton kívüli téglagyár melletti tavacska egy részét fák veszik körbe, de többnyire sivárabb, homokos talajt látunk, ami kivételes, már-már holdbéli jelleget kölcsönöz a helyszínnek.

Ezután a solymári vár felé vesszük az irányt. A rom falait 2005–2006-ban magasították meg. A tornyába mindenképpen érdemes felmenni a kilátás miatt. A helyszínen jelenleg is folynak a régészeti feltárások, hiszen – ahogy a vár honlapján is olvasható – még nem tudni teljes bizonyossággal, milyen célból építették, s mire szolgálhatott. Egyes vélekedések szerint a Lackfi főnemesi család emeltette a XIV. században, mások úgy vélik, nem is vár, hanem a pálos szerzetesrend egyik központi kolostora volt.

Solymáron a templom-kocsma-CBA háromszöget elérve beszerezhetjük az ebédet/uzsonnát/vacsorát, és letelepedhetünk egy padra elfogyasztani azt. Innen már csak egy kihívás maradt: a Szűz Mária neve templomtól fel kellett jutnunk a Zsíros-hegyre (424 m). Na, nem kell megijedni, az út a legtöbb helyen csak enyhén emelkedik, a nehezebb szakaszok pedig rövidek. Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy a jelzések igencsak elmaradoznak errefelé.

Ha a Zsíros-hegy szóba kerül, a vérbeli természetjáróknak biztosan eszükbe jut a legendás Zsíros-hegyi turistaház is, aminek ma már csak a romjait lehet látni. Érdekes, honnan kapta a hely a nevét: az 1900-as évek elején a felszín még annyira kopár volt, hogy messziről a mészkősziklák zsírtömbre emlékeztették a szemlélődőt. 1930 és 34 között feketefenyőkkel telepítették be a helyet, ami magyarországi viszonylatban nem túl gyakori, így már csak azért is megéri ide ellátogatni, mert a panoráma mellett kivételes természetélményben lehet részünk.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

A kiindulópontot a 137-es busszal érhetjük el legegyszerűbben.

Anfahrt

Autós útvonaltervezéshez kattints ide!

Parken

Sajnos a közelben kevés a parkolási lehetőség, inkább a tömegközlekedést javasolnám.

Koordinaten

DD
47.556323, 19.010905
GMS
47°33'22.8"N 19°00'39.3"E
UTM
34T 350357 5268906
w3w 
///klingen.kannst.irgendwann
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

Kartenempfehlungen des Autors

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Térkép, túra-GPS ajánlott. 

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,2
(9)
Krisztián Simon
22.03.2022 · Community
Meredek 50 méter a kezdésnél és a Solymári részen, de közte nagyon kellemes. A leírásban szerepelhetne több leírás a követni szánt jelzésről, hogy ne a telefonon kelljen megnézni merre is pontosan. Ettől függetlenül nagyon jó túra volt és a kiírt idő alatt kényelmesen teljesíthető.
mehr zeigen
Gemacht am 15.03.2022
Barbara Fekécs
28.02.2022 · Community
Gemacht am 22.02.2022
Foto: Barbara Fekécs, Community
Foto: Barbara Fekécs, Community
Foto: Barbara Fekécs, Community
Foto: Barbara Fekécs, Community
Foto: Barbara Fekécs, Community
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 14

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
13,3 km
Dauer
4:04 h
Aufstieg
519 hm
Abstieg
379 hm
Höchster Punkt
414 hm
Tiefster Punkt
152 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Etappentour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Von A nach B Heilklima

Statistik

  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
  • 11 Wegpunkte
  • 11 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp