Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

Váraljáról Komlóra a Farkas-árok szurdokán át

Wanderung · Mecsek-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Farkas-árok egyik szép vízesése
  / A Farkas-árok egyik szép vízesése
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Vadvirág-forrásra egy oldalvölgyben bukkanunk rá
  / A Vadvirág-forrásra egy oldalvölgyben bukkanunk rá
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Váraljai Parkerdő egyik tavacskája
  / A Váraljai Parkerdő egyik tavacskája
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kis zúgók, vízesések kísérik utunkat a Farkas-árokban
  / Kis zúgók, vízesések kísérik utunkat a Farkas-árokban
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A patakon átkelve a Jágerok kútjához kalandozhatunk
  / A patakon átkelve a Jágerok kútjához kalandozhatunk
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A vadregényes Farkas-árokban számtalan természeti szépség vár ránk
  / A vadregényes Farkas-árokban számtalan természeti szépség vár ránk
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Farkas-árok jellegzetes arca
  / A Farkas-árok jellegzetes arca
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kalán Miska kútjának vize hatalmas bükkfák gyökerei között tör a felszínre
  / Kalán Miska kútjának vize hatalmas bükkfák gyökerei között tör a felszínre
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Az ezerarcú Farkas-árok egyik vízesése
  / Az ezerarcú Farkas-árok egyik vízesése
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Vadvirág-forrás völgyében szép vízeséseket csodálhatunk meg
  / A Vadvirág-forrás völgyében szép vízeséseket csodálhatunk meg
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kalandozás a Farkas-árok egyik mellékvölgyében
  / Kalandozás a Farkas-árok egyik mellékvölgyében
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
Karte / Váraljáról Komlóra a Farkas-árok szurdokán át
150 300 450 600 750 m km 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 Cigány-hegyi-kilátó

A cím lehetne akár Tolnából Baranyába is, hiszen a K+ jelzése jelképesen a két megyét „köti össze”. A túra egyik színfoltja a forrásokban bővelkedő, vadregényes Farkas-árok szurdokvölgye. Utunk során felkapaszkodunk a Cigány-hegyi kilátóba is, ahonnan a Mecsek egyik legszebb panorámája tárulkozik a bakancsos turisták elé.

geöffnet
mittel
20,8 km
6:00 h
536 hm
391 hm

A két megyén átívelő túraútvonal a Keleti-Mecsek talán legszebb erdeiben kígyózik a festői völgyben elterülő Váraljától Komlóig. A váraljai Bányamúzeumban bepillantást nyerhetünk a környék feketekőszén-bányászatának titkaiba is, majd a meseszép Váraljai Parkerdő tavacskái mellett időzhetünk el hosszabban. A kirándulás során számos lehetőség nyílik hosszabb-rövidebb kitérőre: felfedezhetjük a Vár-fő-hegyen egykor álló vár jelentéktelen maradványait, kalandozhatunk a vadregényes Farkas-árok oldalvölgyeiben, vagy felkapaszkodhatunk a Cigány-hegy páratlan panorámát ígérő kilátójához. A patakos Farkas-árokban számos zúgó és kisebb vízesés kápráztatja a bakancsosokat, miközben valamelyik csörgedező forrásnál felfrissülhetünk. 

Autorentipp

 • Utunk elején a KL jelzésén felkapaszkodhatunk a Vár-fő-hegyre, ahol egykor vár állt. Ennek napjainkban csak nyomai láthatók, de a kilátás kedvéért érdemes megtenni az oda-vissza egy kilométeres kitérőt.
 • Váralján érdemes megnézni az evangélikus és református templomot, valamint a Népművészeti Házat. A hajdani feketekőszén-bányászat emlékeit a Váralja határában kialakított Bányamúzeum őrzi. Ezek nyitva tartásáról érdemes előre informálódni, érdeklődni.
 • A Farkas-árokhoz számos mellékvölgy kapcsolódik. Az egyik ilyen felfedezésre váró, vadregényes szurdok a Vadvirág-forrás völgye, ahová érdemes egy izgalmas kaland kedvéért betérni.
 • A Farkas-árokban és oldalvölgyeiben számos forrás ered, melyek vizéből felfrissülhetünk, megtölthetjük kulacsainkat.
outdooractive.com User
Autor
Nándor Müller
Aktualisierung: 05.02.2019

Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höhenlage
540 m
141 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Start

Váralja, Váraljai elágazás buszmegálló (143 hm)
Koordinaten:
Geographisch
46.281643, 18.436753
UTM
34T 302534 5128534

Ziel

Komló, Szilvási városrész, Alkotmány utca, 8-as busz megállója

Wegbeschreibung

Itiner

 • Váraljától Komlóig a K+ jelzését követjük.

A túra részletes leírása

A váraljai elágazásnál szállunk le a buszról, ahonnan déli irányba indulunk a hegységet átszelő túránkra a K+ jelzésén. A vasúti megállót elhagyva már Váralja házai között sétálunk. A hosszan elnyúló község főutcáján rövidesen a KL jelzése csalogat minket balra, a Vár-fő-hegyre, ahol egykor vár állott. Visszatérve jelzésünkhöz előbb elmegyünk az evangélikus, majd a református templom mellett. Közel három kilométernyi séta után magunk mögött hagyjuk a Tolna megyei kistelepülést. A Bányamúzeum, majd az ifjúsági tábor után rövidesen a Váraljai Parkerdőbe érünk. A mesterségesen kialakított horgásztavaknál szépen kiépített pihenő vár a vándorra. Itt csatlakozik utunkhoz a Hidas felől érkező S+ jelzése.

A parkerdő kavicsos-köves útján továbbindulva többször átugrálunk a Váraljai-árok vízfolyásán. Egy kilométernyi gyaloglás után a Váraljai-völgyben található vendégházakhoz és a hatalmas fenyőfák árnyékában megbúvó Váraljai erdészházhoz érkezünk. Itt keresztezi utunkat a K◼ Óbányáról Mázára tartó jelzése, és itt válik le utunkról a S+ jelzése, mellyel még többször találkozunk hosszú túránkon. A Farkas-árok vadregényes völgyében folytatjuk kalandozásunkat. Kisebb zúgók, vízesések jelzik, hogy a Mecsek egyik vadregényes patakos völgyében járunk. Egy kilométer után a K● jelzésen átruccanhatunk a patak túloldalán csordogáló Jágerok kútjához, majd a matuzsálemi bükkfák gyökerei közül felszínre törő Kalán Miska kútjánál csodálkozhatunk rá a természet egyik remekművére. Rövidesen találkozunk a Z+ jelzéssel, mely Mázáról Óbányára tart. Itt egy jobbra induló kis mellékvölgyben rálelünk a csörgedező Vadvirág-forrásra. Érdemes a vadregényes völgyben egy kisebb kalandra indulni – az összeszűkülő völgy sziklafala mellett barangolva kisebb zúgókban gyönyörködhetünk.

Visszatérve a turistaútra igen meredeken kapaszkodunk felfelé a gyönyörű bükkerdőben, majd az egyre mélyülő patakvölgyet elhagyva a Lendület-forrás mellett megyünk el. Már Baranyéban járunk, mikor ösvényünkön egy széles kocsiútra bukkanunk ki, ahol a Kárászról a Zengő felé tartó S jelzéssel együtt balra indulunk. Csakhamar keresztezi utunkat a P jelzése, mely a Vár-völgyből Mecseknádasd felé igyekszik. A Cigány-hegy oldalában vezet jelzésünk, de ne szaladjunk el mellette, egy kis kitérővel menjünk fel a kilátóhoz és csodáljuk meg a Mecsek panorámáját. Ezt a Z▲ jelzését követve tehetjük meg. Visszatérve jelünkhöz előbb megkerüljük a Cigány-hegyet, majd a Lakkeri-fenyvesnél elérjük a Kisújbányára vezető műutat. Itt kétszáz méter erejéig hozzánk csapódik a K jelzése. Az erdészeti műút kereszteződésénél találkozunk a Z jelzésével, mely a Barna-kő felől Pusztabányára tart. Mi a Hidasi-hát széles, hullámzó földútján követjük a gerinc vonulatát, melyen számos turistajelzés keresztezi utunkat. Először a Z+ Vár-völgyet Pusztabányával összekötő ösvényét hagyjuk el, majd a P● ágazik le a Hidasi-völgy és a Szederindás-kút fel. Rövidesen ismét találkozunk a S+ jellel, mely a Máré-vár felől a Takanyó irányába vezet. A széles kocsiutat egy balra induló ösvény kedvéért hagyjuk el, mely igen meredeken vezet lefelé minket a szászvári országút mellett elterülő szép mezőre. Itt egy faoszlopra festve lelünk rá jelünkre. A Völgységi-patakon kalandos körülmények között átkelve már a Fehér-part igen meredek ösvényén indulunk felfelé a meseszép erdőben. A tetőn ismét találkozunk és egy darabon együtt megyünk a S+ jelzésével, mely Zobákpuszta felől Jánosipusztára tart. Néhány száz méter után balra elhagyjuk a gerincutat, és lejtmenetben érkezünk Komló külvárosába, Zobákaknára. Itt két lehetőség közül választhatunk: Zobákaknán felszállhatunk az 1-es helyi járatra, vagy még közel egy kilométert erdei környezetben gyalogolva Szilvás városrészben a 8-as buszra szállva juthatunk el a komlói autóbusz-állomásra.

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Autóbusszal a Pécs, Komló, Bonyhád felől közlekedő távolsági buszokkal érkezhetünk a Váraljai elágazás buszmegállóhoz.
 • (Ha nem szeretnénk közel három kilométert gyalogolni Váralja főutcáján, akkor a Váralja felső megállónál szálljunk le a buszról!)
 • Vasúton a Dombóvár-Bátaszék vonalon közlekedő vonatokkal juthatunk el a Váralja vasúti megállóhelyhez.
 • A túra végén a 8-as buszra szállva a komlói buszpályaudvarig utazhatunk.

Anfahrt

 • A túraútvonal a buszmegállóból indul. A járatról leszállva azonnal megpillantjuk a  K+ jelzéseket, amik mutatják az utat déli irányba.
 • A vasúti megállóhelytől  30 méternyit kell sétálnunk kelet felé, amikor keresztezi utunkat a K+ jelzés. Jobbra, déli irányba térve tudunk becsatlakozni a túra útvonalába.

Parken

 • Mivel a túra egyirányú, ezért megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv

Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum

Kartenempfehlungen des Autors

Mecsek turistakalauz

Community

 Kommentar
 Aktuelle Bedingung
Veröffentlichen
  Zurück zur Eingabe
Punkt auf Karte setzen
(Klick auf Karte)
oder
Tipp:
Der Punkt ist direkt auf der Karte verschiebbar
Löschen X
Bearbeiten
Abbrechen X
Bearbeiten
Punkt auf Karte ändern
Videos
*Pflichtfeld
Veröffentlichen
Bitte einen Titel eingeben.
Bitte gib einen Beschreibungstext ein.
Status
geöffnet
Schwierigkeit
mittel
Strecke
20,8 km
Dauer
6:00 h
Aufstieg
536 hm
Abstieg
391 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Streckentour aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.