Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Túra a szentgotthárdi apátság erdejében, a vendek szórványtelepülésein

Wanderung · Vasi-Hegyhát · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A régi szekérút Farkasfa és Orfalu között a Huszászi-patak ligetes völgyében
  A régi szekérút Farkasfa és Orfalu között a Huszászi-patak ligetes völgyében
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Hársas-tó
Remek erdei körtúra a Vendvidék keleti szélén, az Őrségi Nemzeti Park szívében. Az útvonalon a magyarországi szlovén tájhasználatra jellemző tanyák tarkította ligetes, kaszálórétes szórványtelepüléseket érintünk, köztük pedig összefüggő erdőségekben, vadban gazdag ligetes patakvölgyekben túrázunk.
geöffnet
mittel
Strecke 22,1 km
5:55 h
333 hm
336 hm
333 hm
234 hm

Hazánk ezen félreeső szegletében a különösen nehéz gazdálkodási feltételek gyönyörű tájképet hagytak örökül a Rába és a Kerka közötti dombokon. A hagyományos életvitel harmóniát alkot az épített és természetes környezet között, idilli hangulattal kapcsolódik a tanyák körüli kaszálók, láprétek füzére az erdőkkel és patakparti mocsarakkal. A vidék lakott területei a múlt században még búzamezőkkel övezett, gyarapodó települések voltak. Az elvándorlás, a mezőgazdasági munka nehézségei miatt mára az egykori szántókat visszahódította a természet, erdők és kaszálók váltakoznak a szubalpin klímán.

Ez a nehezen megközelíthető vidék nem csak Magyarország és Szlovénia határvidéke, de a szlovén identitású vendek és a tősgyökeres magyarok lakta Őrség közötti határmezsgye. Valójában a Rába, a Zala és a Dráva folyók vízválasztója is itt található. A mocsaras Fekete-tóból eredve Farkasfa és Orfalu határából már Szalafő és Őriszentpéter felé, a Balatonba folyik a Zala, míg a Huszászi-patak Orfaluban eredve és Farkasfán átvágva a Rábába siet, de a szlovén oldalon, az Orfaluval szomszédos Dolány és Kerkafő vizei Kerkaként egyesülve a Murába és a Drávába folynak. Itt válik el tehát a nyugati országrész három nagy folyójának vízrendszere - nem csoda, ha ez a vidék mindig is határvidéknek, nemzetek választóvonalának számított.

Autorentipp

 • A túra több ponton rövidíthető, módosítható, így kiszállhatunk Apátistvánfalván, Orfaluban és Farkasfán is (ezzel 9, 12 vagy 17 kilométeresre redukálhatjuk a távot).
 • A rókagomba tanösvénybe is becsatlakozhatunk néhány extra kilométerrel, ha felsétálunk Apátistvánfalva központjába, így a Hársas-patak forrásterületét és a határ menti területeket is felfedezhetjük.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 30.06.2022
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
333 m
Tiefster Punkt
234 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Mindenképp vigyünk magunkkal működő navigációt, de legalább térképet, és tartsuk figyelemmel utunkat. Bár a túra nagy része jelzéseken halad, és az Orfalu, Farkasfa közötti átvezető is könnyen követhető a Huszászi-patak völgyében komótosan ereszkedve, az eltévedést érdemes biztonsággal megelőzni itt a határmenti vidéken. A Természetjáró app segítségével biztonságosan navigálhatunk a telefonunkon.

Start

Szentgotthárd, Hársas-tó buszmegálló (237 m)
Koordinaten:
DD
46.939055, 16.314257
GMS
46°56'20.6"N 16°18'51.3"E
UTM
33T 600030 5199229
w3w 
///gebetet.gewöhnt.kleinkinder

Ziel

Szentgotthárd, Hársas-tó buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A Hársas-tótól a Z jelzésen megyünk át Zsida településrészre.
 • Szentgotthárd, Zsida településrészről a P jelzésen megyünk át Zsidahegyre és a Zsida-patak forrásvidékére.
 • A Zsida-pataktól a P+ jelzés vezet át Apátistvánfalva határába és az Orfalu, keresztfa buszmegállóba.
 • Orfaluba jelzetlen aszfaltúton érkezünk, amin folytatjuk tovább Farkasfa irányába a Huszászi-patak völgyében.
 • A Huszászi-patak völgyét követve jelzetlen szekérúton érünk át Farkasfára, amit a P, majd a Z jelzés mentén keresztezünk.
 • Farkasfa határából a Z jelzés vezet vissza a kiindulópontunkhoz, a Szentgotthárd, Hársas-tó megállóhelyhez.

A túráról részletesen

Szentgotthárd határában, a Hársas-tónál és Zsidahegyen

A Hársas-tó keleti partján indulunk a Z jelzésen, tölgyfaligetes parkerdőben. A völgyzáró gátat a '80-as években alakították ki, amivel a Hársas-patak vízjárását szabályozták. A tavat a terület erdészéről, Hárs Józsefről nevezték el, partját különben is tölgyesek és fenyvesek szegélyezik. A víztározó üdülő- és horgászparadicsommá vált, a tó végében szabadstrandon fürödhetünk a sűrű erdőkkel fedett dombok között. A nádassal, vizililiommal szegélyezett partvonal melletti sétányon, idilli környezetben hangolódunk az Őrségi Nemzeti Parkhoz, a Rába-völgy, a Vendvidék és az Őrség határvidékéhez.

A tó végén mocsaras égerligetben keresztezzük a patakot egy fahídon, és indítjuk a dombhátak közötti hullámvasutazást. Irtások között kapaszkodunk ki a Hársas-patak völgyéből Szentgotthárd irányába. A várost csak érintjük Zsida településrész szélén, ahol a Z jelzésről átpártolunk a P jelzésre. Az erdőszéli kertvárosi üdülőövezetet és a Zsida-patakot keresztezve házak között kapaszkodunk fel az erdővel körbevett Zsidahegyre. Ez a település feletti dombhátat elfoglaló kertváros, ami a meredek domboldallal elkülönül a településtől, a nyugati megyék dombvidékének jellemzője. Szinte minden településhez tartozik hasonló gyümölcsösökkel és szőlővel beültetett terület, ami alapvetően a gazdálkodás egy kényszeredett formája volt a mocsaras patakvölgyekkel behálózott, meredek domboldalakkal határolt, nehezen művelhető vidéken. Zsidahegyen főként már lakóházakat találunk, a város közelsége lakóövezetté emelte a régi "szőlőhegyet". Hamar visszatérünk a sűrű erdőbe, ahol ismét leereszkedünk a Zsida-patak völgyébe, de már fentebbi folyásánál. Füzes, égeres erdőben keresztezzük a mocsaras patakvölgyet, buja növényzet burjánzik a mindig nedves völgytalpon. A bozótos, csalitos terület szemmel láthatóan kedvez a vadállománynak, minden feltétel adott a jóllétükhöz. Vadászlesekkel is sűrűn hintett az út széle. Érdemes csendben mozogni itt a patakvölgyben, hogy szarvassal, őzzel találkozzunk. 

Belépő a Vendvidékre Apátistvánfalva és Orfalu tanyái mentén

Míg a P jelzés a patakvölgyben folytatja útját, mi ismét meghódítunk egy dombhátat a következő vendvidéki település eléréséhez, immár a P+ jelzést követve. A túloldalon szellősen egymást követő tanyák kapcsolódásából formálódik Apátistvánfalva a híveket egybegyűjtő dombtetői templom körül. Itt már a Vendvidék tanyákkal behálózott kultúráján túrázunk; egy-egy ház, kert, ültetvény teszi mozaikossá az egyébként is ligetekkel tarkított dombokat. Éppen csak keresztezzük a falut a P+ jelzéssel a Hársas-patak völgyén átlendülve, a túloldalon rétek füzérén kapaszkodunk a dombtetőre. Aki elég ambícióval rendelkezik, még a Hársas-patakot követve Apátistvánfalván keresztül bekapcsolódhat a túrát kiegészítő Rókagomba tanösvénybe, de itt lehet a leghamarabb kiszállni is, a templom-kocsma-buszmegálló fémjelezte központba térve.

A P+ jelzés ugyanis elegánsan kikerüli a faluközpontot, megkímélve minket a település különálló hátakra épült részeinek megmászásától. Egy régi kilátót is érintünk (a jövő nemzedékek belátó kilátóját) ahonnan már csak a környező erdő fáinak lombkoronáját tanulmányozhatjuk közelről, akár egy lombkorona-tanösvényről. Az egykori irtást benőtte az újulat, csak évtizedek múltán éri el vágásérettségét a környező erdő, hogy újra kilátóként szolgáljon a fémszerkezet.

 A szomszéd falu határában érkezünk ki az erdőből a településeket összekötő kanyargós aszfaltút mentén, amit érdemes is a továbbiakban követni a P+ jelzés helyett, ugyanis ez vezet tovább a legkényelmesebben Orfaluba. Szlovén felirat köszönt a határában. Jellegzetes vendvidéki szórványtelepülésen járunk, ahol a központban egymás mellé épült házakat laza szerkezetű tanyák sora vesz körül. Ilyen a Huszászi-patak völgye is végig a falu keleti határában, amerre utunkat folytatjuk. Vizenyős rétek mentén ered a Farkasfára, majd később a Rábába csordogáló patak. Tanösvény tábla hívja fel figyelmünket a mocsaras rét értékeire; a túrát jól időzítve bordó színben tündöklő orchideákat, sárga vízililiomokat láthatunk a sűrű vegetáció között.

Az út mellett néhol csak a postaláda hívja fel a figyelmet, hogy a bokros erdőszélen lakóházak bújnak meg. Egy tábla búcsúzik tőlünk a falu határában, ami sejteti, hogy több ház már nem fog felbukkanni a ligetek között - innen csendes patakvölgyben vezet a gyér forgalmú országút. Az aszfaltcsík játékosan hullámzik a patakvölgybe ereszkedő hátak lábánál, de egy kilométer után meredeken kikanyarodik a völgyből. Itt maradjunk a völgytalpon, a patakot követő szekérúton, amin a legkevesebb szinttel és távval jutunk át Farkasfára. Délre felettünk található a Zala, a Rába és a Dráva vízválasztójának találkozása. A dombtető mocsaras vidékéről, a Fekete-tóból ered a Zala, ahol a néphagyomány szerint Kisfarkasfa templomának romjai süllyedtek el.

Farkasfa, az erdőben rejtőző településrész

Farkasfa közelségét a kaszálók és szántók sűrűsödése jelzi. Egy-két peremi tanya után összefüggő házsor övezte utcán érkezünk a település központjába, a buszforduló, a kocsma és a templom hármasához. A templom előtt harangláb emlékeztet a régi, szegényebb időkre, amikor nem engedhették meg maguknak a templomépítést. A hosszúkás, orsó alakú település az erdő kiirtásával foglalta el helyét a patakvölgyben. A teraszosított domboldalakat egykor búzatáblák borították, mára már a gazdálkodás nehézségei és az alternatív munkalehetőségek miatt elhagyott, beerdősült vidék veszi körbe a falut. Farkasfát is a cisztercita földeket művelő telepesek, részben szlovének népesítették be a 14. században. Napjainkban elmagyarosodott lakosság lakja, nem tartozik a szűken vett Vendvidékhez, a temető nevei azonban vegyes etnikumról árulkodnak. Farkasfát Szentgotthárdhoz csatolták a kommunizmus utolsó éveiben, ugyanis a városi rang visszanyeréséhez kellett a lakosszám és a terület a határ menti településnek. A Szentgotthárd felé vezető út mellett található az a meteorológiai állomás, ami hivatalos méréseivel a magyarországi klíma egyik szélső értékét adja.

Farkasfa végénél, az utolsó keresztutcán kanyarodunk fel ismét a domboldalba a Z jelzést követve. A házak után egy réten átvágva hamar elérjük ismét az erdőt, amire itt is a kevert tölgyes, bükkös, fenyves állomány jellemző. Utolsó kilométereinket a dombok között kanyargó erdészeti utakon tesszük meg, míg végül csatlakozunk a belső vidékeket és a Rába völgyét összekötő országúthoz, ami visszavezet a Hársas-tóhoz vagy tovább Máriafalura. 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Szentgotthárd, Hársas-tó megállóhelyig utazunk busszal.

Anfahrt

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parken

 • A szentgotthárd melletti Hársas-tónál, a túra kiindulópontjában parkoló is rendelkezésre áll.

Koordinaten

DD
46.939055, 16.314257
GMS
46°56'20.6"N 16°18'51.3"E
UTM
33T 600030 5199229
w3w 
///gebetet.gewöhnt.kleinkinder
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
mittel
Strecke
22,1 km
Dauer
5:55 h
Aufstieg
333 hm
Abstieg
336 hm
Höchster Punkt
333 hm
Tiefster Punkt
234 hm
Rundtour Etappentour Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch Geheimtipp hundefreundlich Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 3 Wegpunkte
 • 3 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp