Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Túra a Papod kilátópontjára

· 6 Bewertungen · Wanderung · Bakonyvidék · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Alkonyat Hárskút felett
  Alkonyat Hárskút felett
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 550 500 7 6 5 4 3 2 1 km
Bár a Bakony nem a panorámáiról híres, a Papod kilátójából a hegyvidék legteljesebb látképe tárul elénk. Az Öreg-Bakonytól a Tési-fennsíkig, a Balaton víztükrétől a Balaton-felvidéki tanúhegyekig és a Somlóig széles panorámát kínál a szimbolikusan 1956 cm magasra épített kilátó. Útközben megnézünk egy érdekes barlangot is az öreg gyertyános-tölgyesben, hogy a rövid túrán teljes legyen a kép a Bakonyról.
geöffnet
leicht
Strecke 7,8 km
1:50 h
247 hm
247 hm
644 hm
505 hm

A Papod 644 méteres csúcsa a Magas- vagy Öreg-Bakonyon kívül a legmagasabb a hegységben. Helyzetének köszönhetően a Bakony és a Balaton-felvidék jelentős részét láthatjuk a tetejéről. A panoráma kiteljesítéséhez a területet kezelő erdészet egy közel 20 méter magas kilátót épített a csúcsra 2013-ban.

A kilátót vitéz Bertalan Árpádról nevezték el, aki a magyar honvédségnél megszervezte az ejtőernyős vadász fegyvernemet. A II. világháborúban megalakult ejtőernyős honvédek feladata az ellenség zaklatása, a meglepetésszerű támadás volt. 1941 tavaszán bevetésre indulva a Veszprém-Jutaspusztáról felszállni készülő parancsnoki gép megbillent, lezuhant, és kigyulladt a benne lévő 22 honvéddel, köztük Bertalan Árpáddal, akik mind hősi halált haltak. A hegy tetején, a kilátó mellett találjuk még Flóznik Ervin repülő főhadnagy emlékművét, aki a Papodon zuhant le egy légi harc során, 1945 januárjában. A Papod Veszprém felé eső lába egyébként jelenleg is katonai gyakorlótér.

Autorentipp

 • Mivel a túra legfőbb látványossága a kilátóból elénk táruló panoráma, érdemes tiszta időben felkeresni a helyet. Erre legjobb időpont a szeles, csapadékosabb idő utáni hidegfont, amikor kitisztul a légkör, és a legtisztább a látkép a hegytetőről.
 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, érdemes a túrát egy irányban bejárni, és a P jelzésen továbbmenni Eplényig - vagy esetleg onnan indulni. Így látunk a legtöbbet a tájból, miközben összefüggő erdős hegyvidéken túrázunk közel 10 kilométeren keresztül.
 • Ha Hárskúton járunk, érdemes benézni a temetőbe, és eltöprengeni a falu múltján.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 14.04.2021
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
Papod, 644 m
Tiefster Punkt
505 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A Lókúti út extrémen mélyre kimosott padkája fokozottan balesetveszélyes. Ne csak autóval, hanem gyalog is fokozottan figyeljünk!

Start

Hárskút, fordulóhely buszmegálló (504 m)
Koordinaten:
DD
47.188690, 17.816779
GMS
47°11'19.3"N 17°49'00.4"E
UTM
33T 713385 5229982
w3w 

Ziel

Hárskút, fordulóhely buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Végig a P jelzésen haladunk át a Borzás-hegy tömbjén keresztül fel a Papodra, majd vissza ugyanazon az útvonalon.

Leírás:

Hárskút és a Borzás-hegy

A Dunántúl és a Bakony legmagasabban fekvő faluja, Hárskút (német nevén Lindenbrunn) egyik buszmegállójából indulunk. A vidéket német és szlovák telepesekkel népesítették be újra a 18. században a törökdúlás és elnéptelenedés után. Bajorország nyugati területeiről és a Rajna vidékének túlnépesedett részeiről érkeztek a Bakony német ajkú lakói; jellegzetes hangzású nevük még mindig fellelhető a falu temetőjében.

A falu feletti nyereg bakonyi viszonylatban magasan található, így innen rálátunk a környező tájra, a szemközt húzódó Öreg-Bakonyra. Ez a szigetszerű hátakkal az erdős dombvidék felé magasodó rész kőzettanilag ugyanúgy a hegység egészét meghatározó vastag triász korú dolomittesthez tartozik; feltehetően itt jobban érvényesültek a hegységet magasba emelő tektonikus hatások.

A Borzás-hegy lekerekedett hátára irtások között haladva visz fel a P jelzés. Sajnos ez a lehangoló kép szerte a hegységben meghatározó, a történelem nagy fairtásai után ismét az erdőt alapanyagnak tekintő korszakát éli a vidék. A Bakony nagy rengetegei tűnnek el, válnak hamuvá az ajkai erőműben. A fakivágás egyedüli előnye, hogy a kilátást alig takarja az újulat a hegy csúcsán. A túloldalon leereszkedve viszont már beérünk a hegység déli részeire jellemző tölgyesbe.

Végig a gerincen

Folytatjuk utunkat a gerincen, mely egy nyeregbe érkezik. Néhol fel-felbukkan pár bükkfa, mely a Bakonyra jellemző, szubatlanti klíma hatására itt alacsonyabb magasságban is megtelepszik. Az út mentén láthatunk pár matuzsálemi méreteket elérő, öreg, göcsörtös bükköt és tölgyet, amelyek hagyásfákként vagy magfaként maradtak fenn a régebbi erdőirtások túlélőiként.

Az elmúlt századokban a környék erdőségeit rendszeresen kitermelték az üveggyártáshoz és textiliparban használt hamuzsír előállításához. A kálium-karbonátot a tiszta fahamuból állították elő a hamu kilúgozásával, majd kifőzésével, a lúg elpárologtatásával és a tiszta kálium-karbonát kiszárításával. A közeli ajkai üveggyár nagy felvevője volt a terméknek, de a 18. században ez volt Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke, mivel Nyugat-Európában már nem léteztek nagy, összefüggő erdőségek a faigényes előállításhoz.

A környék vegyes államányú erdeinek tömegét tölgyek, bükkök, gyertyánok és kőrisek alkotják, de utunk során többször is találkozunk ültetett feketefenyvessel. Bár a jégkorszaki tundrai klíma után a nyírek és a fenyők telepedtek meg először meg a területen, ezek mára elvétve fordulnak csak elő természetes elterjedésben hazánkban. A hidegebb bükkös, sziklás oldalakban egy pompás ritkaság, a cifra vagy más néven medvefülkankalin nyílik tavasz derekán. Ez az apró termetű, sárga virágú évelő igazi kuriózum a Papod környékén: a Vértes, a Bakony és a Keszthelyi-hegység területén fordul elő egyedül hazánkban. Jégkorszaki reliktumfaj, fokozottan védett.

Fel a Papodra

Utunk a hegytető felé telepített feketefenyves erdőben, az utolsó szakaszon némileg meredekebbé váló erdőgazdasági úton halad. Egy elágazásnál balra tartva sziklás felszínen kapaszkodunk a hegytető felé. A Papod tetejének megenyhülő laposán bokros erdővel körülvett tisztás fogad, amelyet a csúcson felállított, közel 20 méter magas, faszerkezetű kilátó ural.

A Magas-Bakony néhány 650 méter feletti csúcsán kívül a Papod a legmagasabb hegy a Bakonyban, ráadásul a Veszprémhez legközelebbi. A város fölé magasodó tömegével az egyik legnépszerűbb turistacélpont a környéken. Az építmény tetejéről jól kivehető a megyeszékhely, Veszprém. Mögötte a Balaton kis szelete csillog, és a túloldali Kőröshegyi völgyhíd pillérei is kivehetők tiszta időben. A Bakony hullámos, településekkel szaggatott erdőségét láthatjuk magunk körül. Hárskút és Lókút házai és rétjei meghatározó elemei a kilátásnak, míg az északi dombok mögött Zirc apátsági templomának dupla tornya is felfedezhető az erdős, lapos hátak között. Ami igazán érdekessé teszi a kilátást azonban, hogy a Balaton-felvidék és a Kisalföld bazaltvulkánjai is feltűnnek a látóhatáron. A Kab-hegy jellegzetes pajzs alakját átdöfő adótornyától balra a Szent György-hegy, a Csobánc és a Badacsony látszik, míg Hárskút mögött a Somló platója kandikál ki a Bakony erdei mögül.

Túránkat folytathatjuk Eplény felé a P jelzésen, ami közel 9 kilométeren kanyarog tovább az erdős vidéken, vagy visszamehetünk az eddig megismertetett útvonalon Hárskút felé. Ez a legrövidebb és legpraktikusabb megoldás.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A túra kezdőpontjához legközelebb a Hárskút, fordulóhely buszmegálló esik, ahova Veszprémből, Herendről és Márkóról érkeznek járatok.

Anfahrt

 • A buszmegállóból a P jelzésen induljunk északkeleti irányba a Rákóczi utcán, ami 1,1 km után a túra kezdőpontjára, a Borzás-hegy és a Kőris-hegy közötti nyeregbe ér.

Parken

 • A túra kiindulópontjánál kialakított parkolóban tudjuk letenni az autónkat a nyereg feletti bekötőút mellett.

Koordinaten

DD
47.188690, 17.816779
GMS
47°11'19.3"N 17°49'00.4"E
UTM
33T 713385 5229982
w3w 
///angegeben.befindet.erobert
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,8
(6)
Aletta Nagy
17.07.2021 · Community
Gemacht am 03.07.2021
Péter Jászvári
17.01.2021 · Community
Gyönyörű körpanoráma van Badacsonytól a Baglyasig! Illetve a Kab-Hegytől a Kőris hegyen keresztül az Öreg Futónéig! Tisztelet a repülős ősöknek!
mehr zeigen
Alexandra Malina
10.01.2021 · Community
Már régóta fel akartam menni ehhez a kilátóhoz, de sajna úgy hozta a sors, hogy csak a lábáig mentünk, mivel a köd miatt néha a fák tetejét de láttuk. Azért szuper túra, az emelkedő kellemesen fárasztó, jól jöttek a túrabotok és a szánkó is :) Nagyon sok emberrel találkoztunk, látszik, hogy szeretik az emberek ezt a környéket. A jeleknek nem ártana egy friss festés, illetve egyértelműbb jelzés a túra elején, hogy az kell kelni a túloldalra. Tavasszal még jövünk, mert szeretném látni a panorámát.
mehr zeigen
út a ködbe
Foto: Alexandra Malina, Közösség
érdekes fa az út mentén
Foto: Alexandra Malina, Közösség
havas erdő
Foto: Alexandra Malina, Közösség
tölgy
Foto: Alexandra Malina, Közösség
hát nekünk ennyi jutott
Foto: Alexandra Malina, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 30

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
7,8 km
Dauer
1:50 h
Aufstieg
247 hm
Abstieg
247 hm
Höchster Punkt
644 hm
Tiefster Punkt
505 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich familienfreundlich geologische Highlights Gipfel-Tour Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp