Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

Tihany mediterrán ösvényein

· 10 Bewertungen · Wanderung · Balaton (Plattensee) · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Belső-tó, Tihany és a Balaton
  / A Belső-tó, Tihany és a Balaton
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Barátlakások
  / Barátlakások
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Lóczy-ösvény hangulata
  / A Lóczy-ösvény hangulata
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Gejziritkúpok
  / Gejziritkúpok
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Gödrös határában
  / Gödrös határában
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Külső-tó szabdalt vízfelülete, mögötte a Balaton az Őrtorony kilátóból nézve
  / A Külső-tó szabdalt vízfelülete, mögötte a Balaton az Őrtorony kilátóból nézve
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Nyugat felé nézve az ösvényről
  / Nyugat felé nézve az ösvényről
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sajkodi-öböl a Balaton utolsó természetes partszakasza
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás az Őrtorony kilátóból
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Lóczy-ösvény nyugati oldalán
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Meredek partfal tetején sétálunk
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tihanyi-félsziget természetes, nyugati oldala
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Keszthely felé nézve
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szélmarta-sziklákkal szemben az Őrtorony-kilátó
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tihany
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Balaton nyugati medencéje éppen csak kibukkan
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás Füred felé
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 m km 2 4 6 8 10 12

A Lóczy-tanösvény a kabócáktól hangos, fenyőfás csapásával egy darabka mediterrán, pedig nagy, kék tenger helyett végtelen, sajátosan zöld tó feszül alatta. Az útvonal elénk tárja Tihany legizgalmasabb látnivalóit, és az ország legkülönlegesebb panorámáinak egyikével fogad.

geöffnet
mittel
12,3 km
5:00 h
296 hm
289 hm

A Tihanyi-félsziget olyan, mint egy terepasztal: részleteiben hasonlóságokat mutat nagyobb mintákkal. Nincs vulkán, de van kicsiny krátermaradványban felgyűlt tó. Gejzír sincs, de az abból kivált kőzetkúpokat mégis gejzírmezőnek nevezzük. Tenger sincs, de mégis mintha a mediterrán tengerpart kabócáktól zúgó, forró fenyveseiben járnánk. Persze a hasonlatok csak a hangulat megragadását szolgálják, a Tihanyi-félszigetet nehéz bármihez is mérni.

Méretes állóvizekben szegény ország lévén egész nap víz közelében túrázni maximum folyóink mentén van lehetőségünk. A tó (és a tenger) azonban más. Az óriási, nyílt vízfelület látványát és nyugalmát átélni leginkább a Balaton partvidékén lehet, síkvidékeink azonban nem kényeztetnek el bennünket a madarak látószögével. A Lóczy-gejzírösvényt sok egyéb mellett éppen az teszi különlegessé, hogy a Balatont magasról, mégis testközelből csodálhatjuk.

A turizmust kiemelten vonzó területen a geológiai értékek sokasága és a páratlan tájkép kiérdemli a védelmet: ez volt Magyarország első tájvédelmi körzete. Ma már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. 2003 óta egyébiránt Európa Diplomával is rendelkezik: ezzel méltó helyre került a kontinens természeti értékeinek sorában. Megfelelő védelem nélkül bizonyára a tóra néző panoráma lenne a természet veszte, hiszen ki ne szeretne ilyen helyen lakni vagy nyaralni?!

A Lóczy Lajos-sétaút volt az első tanösvény az országban. A hazánkban gombamód szaporodó tanösvények egyike-másika tartalmát és helyszínválasztását tekintve erősen megkérdőjelezhető ugyan, de a Lóczy-gejzírösvény nem is lehetne attraktívabb helyen. És valóban nem csak a látványért érdemes felkeresni, a tájékoztató táblák (vagy a nemzeti parktól kérhető szakvezetés) segítségével földtani lexikonként olvashatjuk a környező tájat és annak részleteit. A táv kellemesnek mondható, és helyenként variálható: összesen kb. 17 kilométeren kanyarog a változatosságában is ritkaságszámba menő sétaút.

Autorentipp

 • A tanösvény látogatásához szakképzett, a területet jól ismerő vezető is kérhető. Ez különösen jól jöhet csoportok számára.
 • Tihanynak csak a szélét érintjük. A település felfedezésére érdemes egy másik napot szánni, hiszen a túra bőven kitölti a teljes napot.
 • Az ösvény sok szakaszán nincs árnyék, a tűző nap kellemetlenné teheti a menetelést, és a vízszerzési lehetőségek is korlátozottak. Ezért nyári kánikulák idején fontoljuk meg, hogy érdemes-e elindulnunk.

 

outdooractive.com User
Autor
Áron Dömsödi
Aktualisierung: 27.03.2018

Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
209 m
Tiefster Punkt
103 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Vízhez nem jutunk a túra során, ezért - különösen nyáron - nagy mennyiséggel induljunk el!

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Weitere Infos und Links

 

Start

Tihany, delta elágazás buszmegálló (102 m)
Koordinaten:
Geographisch
46.926735, 17.861788
UTM
33T 717860 5200998

Ziel

Tihany, hajóállomás

Wegbeschreibung

Itiner

 • Az Apáti templomromtól a ZT jelzésen indulunk el az erdő felé.
 • A S▲ jelzés elágazásánál balra fordulva kitérőt tehetünk az Őrtorony-kilátóhoz. (A torony mindössze 200 méter innen egy rövid emelkedő végén.)
 • Hosszú, panorámás ösvényszakasz veszi kezdetét, a kilátó elágazását követően 3,9 km-t kell gyalogolnunk, amíg megérkezünk egy árnyas pihenőhelyre. Itt a ZT 90 fokos kanyart tesz bal felé. 
 • A gejzírkúpok közt balra fordul a ZT, amerre a S+ fordul. Nekünk egyenesen, előre kell követnünk a S+ jelzést! Ez leereszkedik a Belső-tó partjára.
 • A Belső-tó partján balra fordulva elhagyjuk a jelzést, és a kerítés mentén 300 métert teszünk meg, hogy aztán újra a tanösvény ZT jelzésén talpaljunk.
 • A Belső-tó partjától eltávolodva a jelzés a Kis-Erdő-tető hétvégi házai közé kapaszkodik, földúton, majd ösvényen hullámzik át a Szélmarta-sziklák kilátópontjához.
 • A sziklakiszögellés után leereszkedünk a Tihanyba vezető Kossuth Lajos utcához, amin átvágunk, és száraz, napsütötte domboldalon kapaszkodunk fölfelé.
 • A Füredi-öbölre nyíló parádés kilátás eltűnik a bokrok mögött, ahogy a ZT jelek egyre alacsonyabbra kalauzolnak. Az ösvény S-kanyart ír le, ezzel befordulunk a Barátlakásokat rejtő sziklafal oldalába.
 • Elhaladunk a Barátlakások előtt, ösvényünk lejteni kezd, és hamarosan kiér a félsziget partján futó műútra. Ezen déli (jobb) irányban indulunk el, hogy 800 méter megtételével célba érjünk a hajóállomás melletti buszmegállóban.

A túráról részletesen

Az sem fog csalódni, aki nem járja végig az egész útvonalat, vagy több részletben teszi ezt. A félsziget nyugati partjának magaslatain végigkígyózó sétaút teljes mértékben mediterrán élmény. A fehéres sziklák már a langyos tavaszi napsütésben is forróba hajló mikroklímát alkotnak, a Balaton nyugati medencéjének káprázatos, hosszanti látványa pedig közvetlenül mellettünk, a mélybe hajló, meredek hegyoldal tövében kezdődik. Ráadásul a tónak éppen ez az öble egészen csöndes, hiszen a zsombékos, sáros partszakaszokon csak kisebb, kevésbé felkapott települések sorakoznak. Még hajó sem vetődik erre. Bár nem lehet könnyű a bujkáló élete, de Sobri Jóska egészen irigylésre méltó apartmant nézett ki magának a fenyőárnyékos Csúcs-hegy oldalában nyíló barlangüreg képében (már amennyiben igaz az erről szóló néphiedelem).

Hacsak nem egy vitorláson ringatózunk, lényegében ez az egyetlen hely a Balatonon, ahonnan a tó nyugati részét hosszában szemrevételezhetjük. Nyáron Közép-Európa legnagyobb tava tényleg végtelennek hat erről a helyről, hiszen a párás levegő függönyként rejti el a Keszthelyi-öböl partvonalát.

Az Apát-hegy is a nyugati oldal magaslatainak egyike. Belső pereméről impozáns panoráma nyílik a belső tavakra. A közelmúltban ide épített Őrtorony-kilátó felső szintjéről a félszigetbelső mellett a Balatonra is ráláthatunk. Feltűnnek az apátság jellegzetes tornyai, Balatonfüred szállodamonstrumai és az északi part szelíd vonulatai, illetve tiszta időben a kőröshegyi viadukt is kiszúrható a toronyból.

A part fölött vezető panorámaút fenyőfás, máskor lomboserdős csapásán hosszan kísér a Balaton zöld tükre, melyet a párába vesző tanúhegyek látványa koronáz meg. A déli parton a somogyi táj magasabb partszakasza emelkedik a víztömeg fölé. Egy ponton leereszkedünk egy aszfaltútra, átkelünk rajta, és hosszas, kilátásokban továbbra is gazdag gyaloglással emelkedünk fel a Hálóeresztő-hegy tetején kialakított pihenőhelyre.

Itt a partmenti túraútvonalat a félsziget belsejének felfedezésére cseréljük, de a táj kicsit sem válik unalmasabbá: hófehér, szabdalt felszínű sziklaformációk szegélyezik utunkat. A Tihany-vulkán működése után a mélyben maradt vulkáni gázok hője felhevítette a vizet, az ennek nyomán újra és újra meginduló gőzképződés pedig gazdag gejzírmezőt működtetett. A forró víz felszínre jutása iszappal során kihűl, túltelítetté válik, ezért kovaanyaga kicsapódik. Az így született kőzetek alkotják Tihany gejziritkúpjait.

A Belső-tóra a legszebb kilátást a gejzírmező sziklakúpjairól kapjuk. A ZT ösvény e szakasza bővelkedik príma látképekben, mindenki megtalálhatja benne saját kedvencét. Számos különös sziklaképződmény mellett sétálunk el: közülük a legnevesebb az Aranyház szirtje. Nevét a rajta megtelepedett sárgás zuzmóknak köszönheti, melyek különösen az őszi lombszíneződés idején festik igen tarkára a sziklát. Tetejéről szép a kilátás Tihany belső területeire, de nem vetekszik a S+ ösvényen kissé lejjebb található Hármashegyi-gejziritkúpéval. Erről ugyanis egyenesen festői a panoráma: a Belső-tó sötétkék tükre fölé Tihany takaros településképe magasodik, mögötte pedig felbukkan a fehér vitorlák pöttyözte, a zöld semmi máshoz nem hasonlítható árnyalatában pompázó Balaton. Sétáljunk le a S+ jelzésen a Belső-tó partjára, ahol balra fordulva rövidesen visszatérhetünk a ZT jelű tanösvényre!

A Belső-tó megkerülése után az ösvény újra nekivág egy domboldalnak, hogy elérje a Szélmarta-sziklákat a Kis-erdő-tető csúcsán. A bazaltvulkanizmus nyomait őrző formaegyüttes a tektonikai folyamatok következtében jól láthatóan oldalra billent. A szél által szállított apró kőzetszemcsék (pl. homok) csiszoló munkája szinte leradírozta a puhább összleteket a sziklákról. Közben a viszonylag puha bazalttufát a repedésekben megfagyó víz repesztő munkája is formálja. Tökéletes pihenőhely a túra utolsó, a partot célzó, hullámvasutazó szakasza előtt.

Újra lefelé tartunk, hogy átkeljünk a tihanyi bekötőúton, majd ismét felkaptatunk a félszigetperemi hegyekre. Pazar a kilátás a Balaton öblére és a szállodamonstrumairól felismerhető Balatonfüredre, illetve mögötte Csopakra. Egy hurokkal a hegykeret külső oldalára, túránk végső szakaszára kanyarodunk.

Az Óvár-hegy oldalában látható a Tihanyba érkezők tömegeinek érdeklődését felcsigázó, jól ismert Barátlakások csoportja. Az Indiana Jones-filmek díszleteit idéző helyszínt a vulkáni működések melléktermékeként képződött hamuból és törmelékanyagból álló bazalttufa szerkezeti sajátosságainak köszönhetjük. Ez ugyanis jól megmunkálható, faragható kőzet. A 11. században ide települt szerzetesek építette cellák közül némelyiket sziklaomlás temette be, de a fennmaradtakat helyrehozták és biztosították. A félsziget egyetlen forrása, a Ciprián-forrás is a közelben működik. A tó mellett ez biztosíthatta a barátok vízszükségletét.

A barátlakásoktól hangulatos csapás vezet le a félsziget oldalában futó autóúthoz. A vele párhuzamos járdán kb. 100 métert sétálva elérjük a hajóállomást, ahol buszmegállót is találunk.

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Tihany, delta elágazás buszmegállóba Balatonfüredről érkeznek az autóbuszok, és oda is térnek vissza.
 • Tihany, hajóállomás megállóból Balatonfüredre utazhatunk busszal. Némelyik busz Veszprémig közlekedik.

Anfahrt

 • Tihany, delta elágazástól nyugat felé startolunk a Lepke soron. Egy levendulás mellett csatlakozunk a 71-es főútba, amelyen 1 km-t kell talpalnunk, hogy az Apáti templomromhoz érkezhessünk.
 • Tihany hajóállomásnál ér véget a túra, itt találjuk a buszmegállót.

Parken

 • Ahol a Tihanyba tartó autóút indul a 71-es főútról, ott ingyenes parkolót („Őrtorony parkoló") találunk. Ezt a tihanyi bekötőútról tudjuk megközelíteni.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Balaton-felvidék turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

 • Balaton-felvidék turistatérkép
 • Balaton turistatérkép

Ähnliche Touren in der Umgebung

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,6
(10)
Katalin Györkös
23.07.2019 · Community
2019. július 21.
Foto: Katalin Györkös, Közösség
2019. július 21.
Foto: Katalin Györkös, Közösség
2019. július 21.
Foto: Katalin Györkös, Közösség
2019. július 21.
Foto: Katalin Györkös, Közösség
2019. július 21.
Foto: Katalin Györkös, Közösség
2019. július 21.
Foto: Katalin Györkös, Közösség
Velkey-Guth Mátyás
10.06.2019 · Community
Monday, 10 June 2019 18:47:21
Foto: Velkey-Guth Mátyás, Community
Monday, 10 June 2019 18:47:39
Foto: Velkey-Guth Mátyás, Community
Monday, 10 June 2019 18:47:57
Foto: Velkey-Guth Mátyás, Community
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 18

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
12,3 km
Dauer
5:00 h
Aufstieg
296 hm
Abstieg
289 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Streckentour Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.