Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen Tour kopieren
Einbetten
Fitness
Wanderung

Tihany mediterrán ösvényein

· 14 Bewertungen · Wanderung · Balaton (Plattensee) · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Belső-tó, Tihany és a Balaton
  / A Belső-tó, Tihany és a Balaton
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Barátlakások
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Lóczy-ösvény hangulata
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gejziritkúpok
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gödrös határában
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Die Wasseroberfläche des Außenteiches,im Hintergrund ist der Plattensee aus dem Őrtorony-Aussichtsturm
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyugat felé nézve az ösvényről
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sajkodi-öböl a Balaton utolsó természetes partszakasza
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás az Őrtorony kilátóból
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Lóczy-ösvény nyugati oldalán
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Meredek partfal tetején sétálunk
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tihanyi-félsziget természetes, nyugati oldala
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Keszthely felé nézve
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szélmarta-sziklákkal szemben az Őrtorony-kilátó
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / The abbey and Tihany from Belső-tó (Inner Lake)
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Balaton nyugati medencéje éppen csak kibukkan
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás Füred felé
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Tihanyi Levendula Erdei Iskola

A Lóczy-tanösvény a kabócáktól hangos, fenyőfás csapásával egy darabka mediterrán, pedig nagy, kék tenger helyett végtelen, sajátosan zöld tó feszül alatta. Az útvonal elénk tárja Tihany legizgalmasabb látnivalóit, és az ország legkülönlegesebb panorámáinak egyikével fogad.
geöffnet
mittel
13,3 km
5:00 h
310 hm
286 hm

A Tihanyi-félsziget olyan, mint egy terepasztal: részleteiben hasonlóságokat mutat nagyobb mintákkal. Nincs vulkán, de van kicsiny krátermaradványban felgyűlt tó. Gejzír sincs, de a hévforrásokból kivált kőzetkúpokat mégis gejziritmezőnek nevezzük. Tenger sincs, de mégis mintha a mediterrán tengerpart kabócáktól zúgó, forró fenyveseiben járnánk. Persze a hasonlatok csak a hangulat megragadását szolgálják, a Tihanyi-félszigetet nehéz bármihez is mérni.

Méretes állóvizekben szegény ország lévén egész nap víz közelében túrázni maximum folyóink mentén van lehetőségünk. A tó (és a tenger) azonban más. Az óriási, nyílt vízfelület látványát és nyugalmát átélni leginkább a Balaton partvidékén lehet, síkvidékeink azonban nem kényeztetnek el bennünket a madarak látószögével. A Lóczy-gejzírösvényt sok egyéb mellett éppen az teszi különlegessé, hogy a Balatont magasról, mégis testközelből csodálhatjuk.

A turizmust kiemelten vonzó területen a geológiai értékek sokasága és a páratlan tájkép kiérdemli a védelmet: ez volt Magyarország első tájvédelmi körzete, ma már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. 2003 óta egyébiránt Európa Diplomával is rendelkezik: ezzel méltó helyre került a kontinens természeti értékeinek sorában. Megfelelő védelem nélkül bizonyára a tóra néző panoráma lenne a természet veszte, hiszen ki ne szeretne ilyen helyen lakni vagy nyaralni?

A Lóczy Lajos-sétaút volt az első tanösvény az országban. A hazánkban gombamód szaporodó tanösvények egyike-másika tartalmát és helyszínválasztását tekintve erősen megkérdőjelezhető ugyan, de a Lóczy-gejzírösvény nem is lehetne attraktívabb helyen. És valóban nem csak a látványért érdemes felkeresni, a tájékoztató táblák (vagy a nemzeti parktól kérhető szakvezetés) segítségével földtani lexikonként olvashatjuk a környező tájat és annak részleteit. A táv kellemesnek mondható, és helyenként variálható: összesen kb. 17 kilométeren kanyarog a változatosságában is ritkaságszámba menő sétaút.

Autorentipp

 • A tanösvény látogatásához szakképzett, a területet jól ismerő vezető is kérhető. Ez különösen jól jöhet csoportok számára.
 • Tihanynak csak a szélét érintjük. A település felfedezésére érdemes egy másik napot szánni, hiszen a túra bőven kitölti a teljes napot.
 • Az ösvény sok szakaszán nincs árnyék, a tűző nap kellemetlenné teheti a menetelést, és a vízszerzési lehetőségek is korlátozottak. Ezért nyári kánikulák idején fontoljuk meg, hogy érdemes-e elindulnunk.

 

outdooractive.com User
Autor
Áron Dömsödi
Aktualisierung: 05.06.2020

Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
210 m
Tiefster Punkt
102 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Vízhez nem jutunk a túra során, ezért - különösen nyáron - nagy mennyiséggel induljunk el!

Weitere Infos und Links

 

Start

Tihany, delta elágazás buszmegálló (101 m)
Koordinaten:
Geographisch
46.926546, 17.862750
UTM
33T 717934 5200980

Ziel

Tihany, hajóállomás

Wegbeschreibung

Itiner

 • Az Apáti templomromtól a ZT jelzésen indulunk el az erdő felé.
 • A S▲ jelzés elágazásánál balra fordulva kitérőt tehetünk az Őrtorony-kilátóhoz. (A torony mindössze 200 méter innen egy rövid emelkedő végén.)
 • Hosszú, panorámás ösvényszakasz veszi kezdetét, a kilátó elágazását követően 3,9 km-t kell gyalogolnunk, amíg megérkezünk egy árnyas pihenőhelyre. Itt a ZT 90 fokos kanyart tesz bal felé. 
 • A gejzírkúpok közt balra fordul a ZT, amerre a S+ fordul. Nekünk egyenesen, előre kell követnünk a S+ jelzést! Ez leereszkedik a Belső-tó partjára.
 • A Belső-tó partján balra fordulva elhagyjuk a jelzést, és a kerítés mentén 300 métert teszünk meg, hogy aztán újra a tanösvény ZT jelzésén talpaljunk.
 • A Belső-tó partjától eltávolodva a jelzés a Kis-Erdő-tető hétvégi házai közé kapaszkodik, földúton, majd ösvényen hullámzik át a Szélmarta-sziklák kilátópontjához.
 • A sziklakiszögellés után leereszkedünk a Tihanyba vezető Kossuth Lajos utcához, amin átvágunk, és száraz, napsütötte domboldalon kapaszkodunk fölfelé.
 • A Füredi-öbölre nyíló parádés kilátás eltűnik a bokrok mögött, ahogy a ZT jelek egyre alacsonyabbra kalauzolnak. Az ösvény S-kanyart ír le, ezzel befordulunk a Barátlakásokat rejtő sziklafal oldalába.
 • Elhaladunk a Barátlakások előtt, ösvényünk lejteni kezd, és hamarosan kiér a félsziget partján futó műútra. Ezen déli (jobb) irányban indulunk el, hogy 800 méter megtételével célba érjünk a hajóállomás melletti buszmegállóban.

A túráról részletesen

Kilátás az elcsendesült vulkánokra

A buszmegállótól az autóút mentén, majd röviden azon sétálunk a félsziget nyugati pereme felé. Elhagyunk egy kis levendulaföldet, mely az 1920-as években meghonosított levendulatermesztés hírmondója. A régen eltűnt falura emlékeztető apáti templomromnál (a ZT jelzésen) nekivágunk a hegyoldalnak, és olykor meredeken emelkedő ösvényen kapaszkodunk az Apáti-hegy lejtőjén. Egy rétnél balra ágazik ki a S▲ jelzés, ami izzasztó, de rövid kaptatóval kalauzol el az Őrtorony-kilátóhoz (ami nevét a közeli Csúcs-hegyen feltételezett romokról kapta).

Fentről káprázatos a körpanoráma: a Tihanyi-félszigetet majdnem körbeöleli a Balaton, melynek nyugati vége a párába vész. Megjelenik a távolban a Bakony, a déli parton Somogy magaslatai és a kőrös-hegyi völgyhíd, a legközelebb pedig Füred hegyei kéklenek. Tihany belső szerkezete terepasztalként tárul föl, és a terep kialakulásának több epizódja is kiolvasható a felszínformákból. Amikor kb. 7 millió éve a Kárpát-medence elvékonyodott kérgén át bazaltos magma tört a felszín felé, éppen itt, a félszigeten kezdődött a Balaton-felvidék vulkanizmusa: az olvadt kőzetanyag nem érte el a mocsaras felszínt, de az üledékek víztartalmát gőzzé forralta, ami gigászi robbanással tört elő. Az így keletkezett törmelékanyag gyűrűként vette körül a kitörési központokat, amikből hármat azonosítottak a kutatók: a Külső- és a Belső-tó területén egyet-egyet, illetve a Csúcs-hegytől délre a harmadikat. (Később salakszórás is jellemezte a folyamatot.) A sekély kis kráterekben a vulkanizmus végeztével tavak gyűltek fel, innen származik e működési típus neve, a „maar" is, mely németül tengerszemet jelent. 4 millió évnyi mozgolódás után elcsendesült végül a tihanyi táj, megfiatalodott kőzetanyaga lepusztulásnak indult, az egykori krátergyűrűket felemésztette az erózió. Az átalakulást a hévforrások heves tevékenysége kísérte, a Balatonnak pedig ekkor még nyoma sem volt. Mindössze kb. 20-25 ezer éve született meg a 3 tómedence, amik a terület süllyedésének következtében később összeolvadtak. A vízállás az éghajlati viszonyok függvényében változott, volt olyan időszak is, amikor a tihanyi földnyelv szigetté vált, hiszen lapos tövét bekebelezte a tó. A táj arculatát az ember megjelenése csaknem a felismerhetetlenségig átformálta: a 19. század elején például csatornákat ástak, és a Külső-tó vizét lecsapolták, hogy helyét kaszálóként hasznosítsák. Az erdők a félsziget peremeire, legmagasabb csúcsai köré szorultak vissza, az idegenforgalom megjelenésével, a Balaton vonzerejének növekedésével pedig szükségessé vált a természetvédelem: 1952-ben itt jelölték ki az ország első tájvédelmi körzetét, melynek egyébként saját természetvédelmi őr is dukált. Ma már nemzeti park felel az értékek megőrzéséért, és Európa Diplomát is kapott a félsziget, amivel Európa kiemelten védett természeti örökségeinek sorába került.

Panorámaösvény a Balaton fölött

Visszatérünk a tanösvényre, amelyen megostromoljuk a Nyereg-hegy csúcsát. A fehéres sziklák már a langyos tavaszi napsütésben is forróba hajló mikroklímát alkotnak, a Balaton nyugati medencéjének káprázatos, hosszanti látványa pedig közvetlenül mellettünk, a mélybe hajló, meredek hegyoldal tövében kezdődik. Ráadásul a tónak éppen ez az öble egészen csöndes, hiszen a zsombékos, sáros partszakaszokon csak kisebb, kevésbé felkapott települések sorakoznak, még hajó sem vetődik erre. (Egy ponton kettéválik a csapás, a jobb oldali ág levezet a Sobri Jóska-barlanghoz, ahol a hírhedt betyár valószínűleg sosem járt egyébként, csak az üreg rejtett volta ihlethette a kalandos nevet.)

Hacsak nem egy vitorláson ringatózunk, lényegében ez az egyetlen hely a Balatonon, ahonnan a tó nyugati részét hosszában szemrevételezhetjük. Nyáron Közép-Európa legnagyobb tava tényleg végtelennek hat erről a helyről, hiszen a párás levegő függönyként rejti el a Keszthelyi-öböl partvonalát. Nem úgy a tanúhegyeket, a Badacsony jellegzetesen lapos háta szinte mindig mutatkozik. A déli parton a somogyi táj magasabb partszakasza emelkedik a víztömeg fölé. Többször is aláereszkedünk, ezt mindig kaptatás követi, de a legszebb kilátások a kitettebb sziklapárkányokról, az útvonal magasabb részeiről nyílnak. Egy ponton aszfaltútra ereszkedünk, átkelünk rajta, és hosszas, kilátásokban ezúttal már szegényebb gyaloglással emelkedünk fel a Hálóeresztő-hegy tetején kialakított pihenőhelyre.

Hévforrások nyomában

Itt a partmenti túraútvonalat a félsziget belsejének felfedezésére cseréljük, de a táj csöppet sem válik unalmasabbá: hófehér, szabdalt felszínű sziklaformációk szegélyezik utunkat. A félsziget déli csücskében temérdek hasonló képződmény sorakozik: a gejziritkúpok a tűzben született tihanyi táj hírmondói. A vulkanizmus végén, illetve elcsendesülése után mocsaras, vizenyős terület nyújtózott a mai Balaton helyén, a mélyben izzó kőzetek hatására pedig a leszivárgó vizek forróvizes oldatokként törtek a felszínre a kőzettest repedései mentén. Ez a geológiai környezet száznál több hévforrást (és nem gejzírt) éltetett, melyek magas kovasav-tartalmukkal más kőzeteket cementáltak össze, illetve a gejzirit nevű kovaüledék és nagy mennyiségű mész vált ki hirtelen lehűlt vizükből. A gejziritkúpok a tihanyi táj déli részét tűzdelik, közelebb lépve némelyikben az egykori kürtők, a szabad levegőre vezető csatornák nyomai is felfedezhetők. Belső szerkezetük feltárása sok esetben bányászat eredménye, hiszen a védetté nyilvánítás előtt kőfejtők haraptak ki darabokat belőlük.

A Belső-tóra a legszebb kilátást a gejzírmező sziklakúpjairól kapjuk. A ZT ösvény számos különös sziklaképződmény között vezet: közülük a legnevesebb az Aranyház szirtje. Nevét a rajta megtelepedett sárgás zuzmóknak köszönheti, melyek különösen az őszi lombszíneződés idején festik igen tarkára a sziklát. Tetejéről szép a kilátás Tihany belső területeire, de nem vetekszik a S+ ösvényen kissé lejjebb található Hármashegyi-gejziritkúpéval. Erről ugyanis egyenesen festői a panoráma: a Belső-tó sötétkék tükre fölé Tihany takaros településképe magasodik, mögötte felbukkan a fehér vitorlák pöttyözte, türkizben pompázó Balaton. Sétáljunk le a S+ jelzésen a Belső-tó partjára, ahol balra fordulva rövidesen visszatérhetünk a ZT jelű tanösvényre!

Vissza a partra

A Belső-tó megkerülése után az ösvény újra nekivág egy domboldalnak, hogy elérje a Szélmarta-sziklákat a Kis-erdő-tető csúcsán. A bazaltvulkanizmus nyomait őrző formaegyüttes a tektonikai folyamatok következtében jól láthatóan oldalra billent, és a szél által szállított apró kőzetszemcsék (pl. homok) csiszoló munkája szinte leradírozta a puhább összleteket a sziklákról. Közben a viszonylag puha bazalttufát a repedésekben megfagyó víz repesztő munkája is formálja. Tökéletes pihenőhely a túra utolsó, a partot célzó, hullámvasutazó szakasza előtt.

Újra lefelé tartunk, hogy átkeljünk a tihanyi bekötőúton, majd felkaptatunk a félszigetperemi hegyekre. Megnyílik a kilátás a Füredi-öbölre és a szállodamonstrumairól felismerhető Balatonfüredre, illetve mögötte Csopakra. Egy hurokkal a hegykeret külső oldalára, túránk végső szakaszára kanyarodunk.

Az Óvár-hegy oldalában látható a Tihanyba érkezők tömegeinek érdeklődését felcsigázó, jól ismert Barátlakások csoportja. Az Indiana Jones-filmek díszleteit idéző helyszínt a vulkáni működések melléktermékeként képződött hamuból és törmelékanyagból álló bazalttufa szerkezeti sajátosságainak köszönhetjük. Ez ugyanis jól megmunkálható, faragható kőzet. A 11. században ide települt szerzetesek építette cellák közül némelyiket sziklaomlás temette be, de a fennmaradtakat helyrehozták és biztosították. A félsziget egyetlen vízfakadása, a Ciprián-forrás is a közelben működik, tó mellett ez biztosíthatta a barátok vízszükségletét.

A barátlakásoktól hangulatos csapás vezet le a félsziget oldalában futó autóúthoz. A vele párhuzamos járdán kb. 100 métert sétálva elérjük a hajóállomást, ahol buszmegállót is találunk.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Tihany, delta elágazás buszmegállóba Balatonfüredről érkeznek az autóbuszok, és oda is térnek vissza.
 • Tihany, hajóállomás megállóból Balatonfüredre utazhatunk busszal. Némelyik busz Veszprémig közlekedik.

Anfahrt

 • Tihany, delta elágazástól nyugat felé startolunk a Lepke soron. Egy levendulás mellett csatlakozunk a 71-es főútba, amelyen 1 km-t kell talpalnunk, hogy az Apáti templomromhoz érkezhessünk.
 • Tihany hajóállomásnál ér véget a túra, itt találjuk a buszmegállót.

Parken

 • Ahol a Tihanyba tartó autóút indul a 71-es főútról, ott ingyenes parkolót („Őrtorony parkoló") találunk. Ezt a tihanyi bekötőútról tudjuk megközelíteni.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Balaton-felvidék turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

 • Balaton-felvidék turistatérkép
 • Balaton turistatérkép

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Ähnliche Touren in der Umgebung

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,7
(14)
Eszter Leitgeb
06.04.2020 · Community
Tavasszal is gyönyörű volt! A túrajelek frissen festettek, így nehéz eltévedni. (Ősszel és gyerekkel viszont nézzetek a lábatok elé, sok helyen vannak kiálló betonvasak a lépcsőknél, tettem fel egyikről egy képet is.)
mehr zeigen
2020. április 6., hétfő 10:04:39
Foto: Eszter Leitgeb, Közösség
2020. április 6., hétfő 10:04:49
Foto: Eszter Leitgeb, Közösség
2020. április 6., hétfő 10:04:57
Foto: Eszter Leitgeb, Közösség
2020. április 6., hétfő 10:05:05
Foto: Eszter Leitgeb, Közösség
2020. április 6., hétfő 10:05:13
Foto: Eszter Leitgeb, Közösség
2020. április 6., hétfő 10:05:23
Foto: Eszter Leitgeb, Közösség
2020. április 6., hétfő 10:05:34
Foto: Eszter Leitgeb, Közösség
2020. április 6., hétfő 10:05:48
Foto: Eszter Leitgeb, Közösség
2020. április 6., hétfő 10:05:56
Foto: Eszter Leitgeb, Közösség
2020. április 6., hétfő 10:06:06
Foto: Eszter Leitgeb, Közösség
2020. április 6., hétfő 10:07:00
Foto: Eszter Leitgeb, Közösség
2020. április 6., hétfő 10:08:19
Foto: Eszter Leitgeb, Közösség
Vivien Majoros
30.03.2020 · Community
Kezdő túrázóként erre az útvonalra esett a választás,nem csalódtunk. Biztosan vissza látogatunk még ide. Gyönyörű hely!
mehr zeigen
2020. március 30., hétfő 9:47
Foto: Vivien Majoros, Közösség
2020. március 30., hétfő 9:48
Foto: Vivien Majoros, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 35

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
13,3 km
Dauer
5:00h
Aufstieg
310 hm
Abstieg
286 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Streckentour Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Neuer Punkt
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.