Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Tevelesen a Pilisben

· 26 Bewertungen · Wanderung · Pilis-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Az egri vár mása kiváló helyszíne egy családi kirándulásnak
  Az egri vár mása kiváló helyszíne egy családi kirándulásnak
  Foto: Nógrádi Attila, MTSZ - Partner
m 300 250 200 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Az egri vár mása Teve-szikla
Egy igazán családbarát túra keretében felfedezzük a Pilis híres tevéjét, és meglátogatjuk hazánk egyetlen, ma is álló díszletvárát. Lehet sokat mászni, van természetes homokozó, és akár várjátékokat is szervezhetünk. A célban pedig meleg étel vár minket.
geöffnet
leicht
Strecke 3,2 km
2:00 h
88 hm
88 hm
271 hm
213 hm
Pilisborosjenő határában van egy népszerű túrabázis, ahonnan több, gyermekszemmel is élvezetes túrát tehetünk. A legjobb, de mindenesetre a legkönnyebb ezek közül a Pilis tevéjének és egy rejtélyes vár történetének a felfedezése. Lehet mászni, van dolomithomokozó, egy kis előkészülettel akár várjátékokat is szervezhetünk a gyerekeknek, tavasz végén pedig még levendulát is szedhetünk. Visszaérve a parkolóba friss bográcsétel vár ránk, legalábbis hétvégén. Az esetleges feles energiákat egy kellemes játszótéren vezethetjük le. A szikla nem egészen 1 km-re van a parkolótól, míg az egész kör 3,2 km – a főváros környékének egyik legjobb családi túrája!  

Autorentipp

 • A helyszín valóban népszerű, ezért egy szép tavaszi vagy őszi hétvégén érdemes viszonylag korán megérkezni a falu szélén található parkolóba.
 • Azon túl, hogy könnyű körtúráról van szó, sok, gyermekszemnek érdekes látványossággal, családbarát a bemutatott útvonal azért is, mert a célban könnyen és gyorsan ehetünk a Jenői FALÓ Büfében. A nyitvatartásról azonban feltétlenül érdeklődjünk az interneten (Google térképen és Facebookon egyaránt megtalálható a büfé).
 • Sok család babakocsival vág neki a távnak. Nagykerekű babakocsival egyáltalán nem kivitelezhetetlen a feladat, de azért jó szívvel inkább a Teve-szikláig javasolható a babakocsis menet.
 • A túrán sok a nyílt terep, ezért nagy hőségben gyerekekkel nem ajánljuk!  
Profilbild von MTSZ _
Autor
MTSZ _
Aktualisierung: 18.11.2020
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
271 m
Tiefster Punkt
213 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Naturweg 0,29%Pfad 96,45%Straße 3,24%
Naturweg
0 km
Pfad
3,1 km
Straße
0,1 km
Höhenprofil anzeigen

Weitere Infos und Links

Start

Pilisborosjenő, Jenői FALÓ Büfé, Prohászka Ottokár utca (233 m)
Koordinaten:
DD
47.610540, 18.986862
GMS
47°36'37.9"N 18°59'12.7"E
UTM
34T 348704 5274978
w3w 
///baustile.leiterin.lieh
Auf Karte anzeigen

Ziel

Pilisborosjenő, Jenői FALÓ Büfé, Prohászka Ottokár utca

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Jenői FALÓ Büfétől a széles földúton, a K kerékpáros jelzést követve indulunk meg Csobánka felé
 • 500 métert követően térjünk le balra egy jelzetlen, de széles földútra
 • Kb. 100 métert követően jobbról becsatlakozik a K jelzés, majd pár métert ezt követően kövessük tovább a jobbra kanyarodó földutat, amin eddig is jöttünk (míg a K balra letér)
 • Kb. 200 méter múlva érjük el a Teve-sziklát
 • A sziklától kövessük tovább a jelzetlen földutat ugyanabban az irányban, ahogy megérkeztünk oda, kb. 700 m megtételét követően érünk el az Egri vár másához
 • A vártól a Nagy-Kevély irányába tartó ösvények közül a jobboldalin induljunk meg, amelyen kb. 350 métert követően visszaérünk a Pilisborosjenő és Csobánka közti K kerékpáros és az országos K jelzésre
 • Jobbra fordulva kb. 1,2 km-t gyalogolunk vissza a büféig, részben a már ismert úton.

A túra részletes leírása

Ha a gyerekek első bakancsos lépteit tervezzük és szervezzük, egy sor dologra kell ügyelnünk, már ha mi is élvezni akarjuk a túrát. Legyen gyerektársaság, legyen gyermekszemmel érdekes attrakció, legyen mese és játék a túrába szőve, legyen egyszerű étkezni a túra után, ne legyen túl meredek az ösvény, s nem baj az sem, ha egy játszótér is található akár az indulásnál, akár menet közben. A fentieket figyelembe véve a pilisi Teveles az egyik legjobb túra a főváros környékén.

Túra levendulamezővel a háttérben

A parkolóból kiszállva fölöttünk magasodik a Nagy-Kevély sasbérce, s megindulva a széles földúton a K kerékpár jelzést követve Csobánka felé, lényegében tartva azt az irányt, ahogy autóval jöttünk eddig, rögtön jobbra meg is látjuk az első látványosságot - feltéve, ha jókor érkezünk. A látványos Kevélyhegyi levendulamező 2016 óta díszíti a falu határát: a lilába boruló hegyoldal a Nagy-Kevély impozáns csúcsával a háttérben valóban megkapó látvány. Virágzáskor (késő tavasszal, kora nyáron) szedd magad akció keretében mi is vihetünk haza pár csokorral, kiváló program a túra lezárására!

Mielőtt az erdőt elérnénk, térjünk balra a derékszögben nyíló széles, de jelzetlen földútra. Kb. 100 métert követően jobbról becsatlakozik a K jelzés, majd pár métert ezt követően kövessük tovább a jobbra kanyarodó földutat, míg a K jelzés balra letér. (Egyébként akkor sincs gond, ha a faluból kivezető széles útról nem fordulunk le balra a szikla irányába. Ebben az esetben haladjunk tovább, kb. 200 métert követően, egy szép feszületet jobb kéz felől elhagyván szemből becsatlakozik az országos K jelzés. Ezen élesen balra visszakanyarodva egy minimális kerülővel ugyanoda jutunk.)

Dolomithomokozó a Teve-szikla aljában

A bizonyos szögből valóban tevére emlékeztető szikla geológiájáról és az egykori bányában megfigyelhető földtörténeti rétegekről információs tábla tájékoztat. A dolomit egy könnyen erodálódó, üledékes kőzet. Azonban, ahol kovás, forróvizes oldatok járták át a már leülepedett rétegeket, a környezeténél ellenállóbb lett a kőzet, és érdekes alakzatokban, itt éppen teve formát magára öltve, kipreparálódott. Elvileg a sziklára is fel lehet kapaszkodni, de gyerekekkel ezt csak szülői felügyelet mellett tegyük, akkor is fokozott óvatossággal! Vagy inkább ne! A szikla alatt is bőven találunk ugyanis mókát: az egykori bányában (pl. az információs tábla mögött) biztonságosabban lehet mászni, de a sziklafalak tövében található dolomit porral való játék az igazi. Amit régen az asszonyok súrolópornak használták, az a gyerekeknek kiváló homokozó. És a bánya aljában van egy hatalmas és nagyon látványos sziklaüreg is!

Egy különös vár története

Ha kijátszottuk magunkat, akkor a sziklától kövessük tovább a jelzetlen földutat ugyanabban az irányban, ahogy eddig is haladtunk, és kb. 700 m megtételét követően érünk el az Egri vár másához. Ezt a különös „romot" 1968-ban építették fel Pilisborosjenő határában, mint az egyik legismertebb magyar film díszletét (Gárdonyi Géza regényéből Nemeskürthy István forgatókönyve alapján Várkonyi Zoltán forgatta itt az Egri csillagok című film egy részét). Igazi kőből épült, hiszen emberek másztak fel rá a forgatás során. Azért itt húzták fel, mert a valódi várat körbenőtte a város, ezért forgatni ott nehéz lett volna, másrészt Budapest közelében volt, és szét lehetett lőni. Nem utolsó sorban pedig a közeli katonai bázisról jó sok statisztát lehetett verbuválni.

A forgatás 40. évfordulójára a vár környékét a pilisborosjenői önkormányzat rendbe hozatta. Persze ne keressük itt a komplett erődítményt, a fa elemek már rég megadták magukat az időnek, cserébe a megmaradt falak kiváló terepet nyújtanak egy gyerekcsatának (különösen, ha előre készülünk például jelmezekkel). Vagy akár egy hosszabb pikniknek.

Maradjon energia a visszaútra!

De azért a gyerekfárasztással óvatosan, még vissza is kell jutnunk a parkolóba. Cserébe a Jenői FALÓ Büfében viszonylag gyorsan ehetünk egy meleg bográcsételt. Ez és az ott található játszótér (illetve a levendulamező, ha virágzáskor járjuk a túrát) kellő csali lesz remélhetőleg, hogy visszainduljunk. A vártól a Nagy-Kevély irányába tartó ösvények közül a jobboldalin induljunk meg, amelyen kb. 350 métert követően visszaérünk a Pilisborosjenő és Csobánka közti K kerékpáros és az országos K jelzésreJobbra fordulva kb. 1,2 km-t gyalogolunk vissza a büféig, részben a már ismert úton.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Busszal érkezve Pilisborosjenő autóbusz-fordulónál szálljunk le, ahova Budapest Árpád hídtól járnak a buszok.

Anfahrt

 • A buszfordulóból a Dózsa György úton felfele elindulva 350 m-re találjuk a Jenői FALÓ Büfét és a játszóteret, ahonnan a túra indul.

Parken

 • A túra kiindulópontján, a Jenői FALÓ Büfé környékén a Prohászka Ottokár utcában a KRESZ szabályai szerint lehet parkolni.

Koordinaten

DD
47.610540, 18.986862
GMS
47°36'37.9"N 18°59'12.7"E
UTM
34T 348704 5274978
w3w 
///baustile.leiterin.lieh
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Pilis és a Visegrádi-hegység turistakalauza

Kartenempfehlungen des Autors

 • A Pilis térkép
 • Budai-hegység térkép

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,8
(26)
Profilbild von Mónika Wieland
Mónika Wieland
28.06.2022 · Community
Zoltan K
31.10.2021 · Community
Könnyű túra, kisgyermekes családoknak kiváló lehetőség hogy eltöltsenek egy gyönyörűszép napos hétvégét kinn a szabadban. A gyermekek imádni fogják, sok kis hely van amit felfedezhetnek. Budapesthez közel található ez a hely, az Egri vár másolatában még fegyveres bemutatókat is szoktak szervezni amit magunk is kipróbálhatunk.
mehr zeigen
Gemacht am 30.10.2021
Foto: Zoltan K, Community
Foto: Zoltan K, Community
Foto: Zoltan K, Community
Foto: Zoltan K, Community
Foto: Zoltan K, Community
Foto: Zoltan K, Community
Foto: Zoltan K, Community
Foto: Zoltan K, Community
Foto: Zoltan K, Community
Foto: Zoltan K, Community
Foto: Zoltan K, Community
Foto: Zoltan K, Community
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 79

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
3,2 km
Dauer
2:00 h
Aufstieg
88 hm
Abstieg
88 hm
Höchster Punkt
271 hm
Tiefster Punkt
213 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 2 Wegpunkte
 • 2 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp