Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderungempfohlene Tour

Szölnöki kalandozások

Wanderung · Alpokalja
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Feszület Felsőszölnök határában
  / Feszület Felsőszölnök határában
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alsószölnök
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Z jelzés az államhatáron
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lucfenyő eső után
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hármashatár
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Határkő Felsőszölnök határában
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Magasfigyelő az egykori vasfüggöny mentén
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Úton a hármashatár felé
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Éticsiga kel át az úton
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagy meztelencsiga
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Felsőszölnök
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei fenyves Alsószölnök határában
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Felhagyott gyümölcsös a hármashatár közelében
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Régi pince a János-hegyen
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hármashatár tanösvény
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Turistajelzések a hármashatár alatt
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Felső-János-hegyi kilátó
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Alsó- és Felsőszölnök gazdag kulturális értékeivel ismerkedünk, miközben három ország találkozásához tartva betekintünk a határmenti erdősáv és a fokozottan védett Hampó-völgy növény- és állatvilágába is.
mittel
Strecke 17 km
4:35 h
234 hm
190 hm
387 hm
234 hm

Túránkat az egykori szoros határőrizetnek emléket állító Vasfüggöny italbolttól indítjuk. A Bognár-ház helyi néprajzi értékeket bemutató kiállításának megtekintése után a határsáv vadregényes erdeiben gyalogolunk egészen Felsőszölnök ősi településrészéig, a Jánoshegyig. Itt találkozhatunk az archaikus szórvány településtípusra jellemző házakkal, útszéli keresztekkel, és szétnézhetünk egy kilátóból.

A határszélnek búcsút intve a Hampó-völgyi völgytorokból indulunk a Hármashatár-hegy meghódítására. A tetőn, három ország határpontján, a trianoni emlékkőnél pihenőt tartunk, majd leereszkedünk a fokozott védett Hampó-völgybe. A Szölnöki-patak mentén érünk be Felsőszölnökre, ahol a beleshetünk a néprajzi és szakrális értékeket gazdagon bemutató Kühár-házba és a Keresztelő Szent János tiszteletére felszentelt templomba.

Autorentipp

Alsószölnökön

 • Érdemes megnézni a tornácos, egykori bognárműhellyel felszerelt bognárházat és múzeumot.
 • Felsétálhatunk a Batthyány Alajos által 1815-ben építtetett Nagyboldogaszony templomhoz, majd a Rózsa utca felől a hegyen lévő kilátóhoz. Végigjárhatjuk a Rába-menti tanösvényt, illetve andaloghatunk a Rába partján is.

Felsőszölnökön

 • Felsőszölnökön, a Kühár emlékházban Kossics József plébános, néprajzi és helytörténeti kutató egykori otthonában a plébánia eredetei berendezési tárgyai mellett egyháztörténeti kiállítás, az egykori istálló épületében pedig a helyi gazdálkodás eszközei tekinthetők meg.
 • Az épülettel szemben lévő Keresztelő Szent János templom főoltárát is érdemes szemügyre venni.
 • A Szlovén Mintagazdaságban lehetőség nyílik a tájjellegű ételek kóstolására. Az Almalakban a helyiek által megtermelt gyümölcsöket préselik.
 • A falu fennmaradt hagyományai közül kiemelkedik a nagyszombati durrogtatás és a farsangi rönkhúzás szokása. A hagyomány szerint, ha a faluban karácsony és hamvazószerda között senki sem házasodott meg, akkor tréfás esküvőt kell tartani. Ilyenkor végighúztak a falun egy hosszú rönköt alakoskodók kíséretében.
Profilbild von Kevy Albert
Autor
Kevy Albert
Aktualisierung: 30.07.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
387 m
Tiefster Punkt
234 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

Esőzések idején a völgytalpak sárral telhetnek meg, a meredekebb útszakaszok csúszóssá válnak, a vízmosásokon való átkelés ezért fokozott figyelmet igényel.

Weitere Infos und Links

Start

Alsószölnök, autóbusz váróterem buszmegálló (234 m)
Koordinaten:
DD
46.927747, 16.203308
GMS
46°55'39.9"N 16°12'11.9"E
UTM
33T 591605 5197837
w3w 

Ziel

Felsőszölnök, községközpont buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • Alsószölnökről a Z jelzésen haladunk a Jánoshegyen át a Hampó-völgy és a Hármashatár- hegy találkozási pontjáig.
 • Onnan a P▲ jelzésen megyünk fel a Hármashatár-hegy csúcsáig, majd ugyanazon az úton és jelzésen érünk vissza a Hampó-völgybe, és gyaloglunk egészen Felsőszölnök határáig.
 • A becsatlakozó P jelzésen fejezzük be a túrát.

A túráról részletesen

Alsószölnöktől a Jánoshegyig

Túránkat Alsószölnökről, az egykori határőrizetet reprezentáló tárgyakkal dekorált Vasfüggöny italbolttól indítjuk. Első állomásunk a szomszédban lévő, a XIX. század végén épült bognárház múzeum, amely jelenleg tájház, de egykor a falu bognármesterének otthona volt. A régi műhelyben korabeli munkaeszközök, a lakótérben a szlovén Rába-vidékre jellemző berendezési tárgyak tekinthetők meg.

A tájháztól a Határ utcán a Z jelzést követve haladunk a határpont felé. Közben a falu üzemében készült kovácsoltvas temetőkerítés mellett haladunk el, a határmenti, a Rába partját szegélyező réteken pedig a többnyire lilás színű széleslevelű ujjaskosbor példányaival találkozhatunk. A határpontnál lévő pihenőhelynél a Vasfüggöny túraút nyomvonalát követve, a Z jelzésen maradva déli irányban haladunk tovább. A határpont érdekessége a közvetlenül az Anschluss utáni politikai helyzetet tükröző, akkor felállított német-magyar határkő.

Egyre feljebb kapaszkodva jó ideig a határszakaszon maradunk, és közben az erdei fás szárú állományban gyakran pillanthatjuk meg a kúpos koronájú, maximum 15-20 m magas, csúcsos levelű, kupacsos makktermésű hamvas éger példányait. Emellett a túraút közvetlen közelében is felfedezhetjük a fecsketárnicsot, amely akár 30-80 cm-esre is megnőhet. Könnyű felismerni szórt állású, két sorba rendeződő tojásdad-lándzsás leveleiről, illetve a virágzás időszakában (augusztustól októberig) sötétkék, harang alakú virágairól. A cserjék képviselői közül a hajlékony ágú, lombhullató, akár másfél méteresre is megnövő, kárminpiros virágú farkasboroszlánnal és a laza fürtű, fehéres, zöldes-sárgás virágzatú kosborfélével, a kétlevelű sarkvirággal is találkozhatunk.

A határsávot ideiglenesen elhagyva a Jánoshegy felé vesszük az irányt. Ezen a szakaszon az alacsony, örökzöld félcserjére, a színén fényes, sötétzöld levelű ernyős körtikére is rábukkanhatunk. Elsősorban a lucos foltokban a fekete sapkájáról és toroksávjáról nevezetes fenyvescinegét, és a fejtetőn lévő bóbitájáról felismerhető búboscinegét is megpillanthatjuk. A bükkösökben a szürkéskék tollazatú, a nyaki részén kékesen csillogó, a fekete harkály odújába is befészkelő kékgalamb jellegzetes hangját hallhatjuk.

Jánoshegyi barangolás

Rövidesen a számos magaslat által körülölelt Felsőszölnök 353 m-es magasságig nyúló, Jánoshegy nevű településrészéhez érünk, ahol hajdan tíz házcsoport alakult ki. A XIX. században itt lakott a falu vincellérje is. A Jánoshegy házai a több évszázados gyakorlat szerint hajlított L-alakú formában épültek, ennek szép példáival még ma is találkozhatunk. Az egyik részén a lakóépület volt, ehhez csatlakozott az istállós-pajtás gazdasági épület és a kamra. A XIX. század közepéig még az úgynevezett „füstösházak” is elterjedtek voltak, azaz kémény híján a kemence füstje az ajtónyílás fölötti résen és a nyílászárókon át távozott. Az itteni építkezés praktikuma hívta életre a csonkatornyos, csüngőereszes magas tetőt, amely elsősorban a széna tárolására szolgált. A faragott, gerendákból összecsapolt (boronafalú) házakat kívülről sarazták, majd levakolták. Egy időben földből döngölt falú, úgynevezett „fecskerakásos falú” házak is épültek.

A Jánoshegy egyébként Felsőszölnök legősibb falurésze, első írásos említése 1387-ből való. Régen a természeti adottságokhoz alkalmazkodva dombtetőkre, szélvédett domboldalakba építkeztek a helyiek. A dombhátak összessége alkotott egy falut, amelynek szórványos jellegéből adódott e településtípus neve. Felsőszölnöknek ezt a jellegzetes településszerkezetét jól szemügyre vehetjük az utunkba eső kilátóról is. Egy-egy házcsoportot egy rokoni közösség tagjai lakták, körülötte alakult ki a családi birtok, amely – akárcsak a ház – az első tulajdonos nevét viseli. Ezt megörökli az új tulajdonos is, ha az eredeti család kihal, ezért Felsőszölnökön a lakók hagyományosan a háznevükön is szólítják egymást.

A Felsőszölnöki gazdálkodás alapját az állattenyésztés, a kavicsos, rossz termőképességű talajon való növénytermesztés és a gyümölcstermesztés adta, az utóbbi az 1950-es évekig főleg az alma és a szilva révén volt híres. Még manapság is számos őshonos gyümölcsfajtára bukkanhatunk a Jánoshegyen barangolva: az almafajták közül bőralmára, pogácsaalmára, mosánszkyra, a szilvafajták közül a hosszú, a piros és a sárga fajtákra is, ám az utóbbi időben az őshonos fajták elhagyásával egyre többen térnek át az intenzív termelésre. Ezek feldolgozását segíti a völgyalji részben felállított, préselő üzemként működő „Almalak” is.

A Jánoshegy különböző pontjain feltűnhetnek az útelágazásokban, útszéleken álló, igényesen elkészített feszületek, amelyek a jellemzően katolikus szlovén ajkú népesség hagyományos vallásosságának figyelemre méltó kifejezési formái.

A Hármashatár-hegy meghódítása

Jánoshegyről újra a határmenti zóna felé vesszük az irányt. A gerincen vezető szakaszon időnként érdemes nyugati irányban kitekinteni Ausztria hegyei felé. A Vasfüggöny túraúton rövidesen az egyik határpontnál álló őrtoronyhoz, a Vas-hegy felől becsatlakozó túraút és a Z jelzés metszéspontjához érünk. Szemügyre vehetjük az egykori szoros határőrizetre emlékeztető szögesdrótkerítést, illetve az őrtoronyba felmászva körbe is tekinthetünk a vidéken.

Utunkat igazi szubalpin környezetben, bükkös foltokkal tarkított erdei környezetben folytatjuk. Errefelé a vörösfenyő és a jegenyefenyő is jól érzi magát, illetve Magyarországon csak itt találkozhatunk a 30-50 cm-esre megnövő, zöldes-sárgásfehér virágzatú, zsályára emlékeztető törpecserje, a fenyérgamandor példányaival. Az állatvilág képviselői közül felfedezhetjük az avarban, a fák törzseinél a mélyfekete alapszínén sárgás foltjairól és robosztus alkatáról, széles fejéről megismerhető farkos kétéltűt, a foltos szalamandrát. Miközben mozog, érdemes megfigyelni rövid és vaskos végtagjait: elülső lábain négy, a hátsókon öt ujja van. A rovarokkal, csigákkal, férgekkel táplálkozó állatkát leginkább nedves időben, mohapárnákon, korhadt, kidőlt fák környezetében vehetjük észre. Védett állat, de már csak azért se próbáljuk megfogni, mert feji mirigyei mérgező váladékot termelnek. A lepkefajok közül jellemző a T-betűs lepke, amelyet okkersárga alapszínű szárnyain lévő, széles fekete keretben T betűt formázó rajzolatáról neveztek el. A madárfajok az aranysárga színezető, valamint a fekete szárnyú és farktollú, jellegzetes énekű sárgarigó révén képviseltetik magukat.

Elhaladunk egy termetes bükk mellett, majd a völgybe leereszkedve, a határvonaltól kissé eltávolodva a Hampó-völgy torkolatához érünk. Innen a Hármashatár-hegy csúcsa felé kapaszkodunk egyre felfelé. A 384 m-es magaslaton három ország: Magyarország, Szlovénia és Ausztria osztozik. A hegytetőn húzódó határokat a trianoni békediktátum 27. paragrafusa szerint állapították meg, az ausztriai Tauka (Tóka), a szlovéniai Trdkova (Türke) és Felsőszölnök hármas határpontján. A találkozásuknál egy 215 cm magas, háromosztatú, gúla alakú emlékkövet állítottak fel, rajta az országok címerével és a szerződés ratifikálásának dátumaival. A ma már turisztikai célpontnak számító tetőn mindhárom országnak van kiépített pihenőhelye, sőt a szlovén oldalon még időszakos büfé is működik.

A Hampó-völgyön át Felsőszölnökig

A tetőről a Hampó-völgy felé ereszkedve tartunk a P▲ jelzésen Felsőszölnök felé. Több helyütt felfigyelhetünk a két sorba rendeződő leveleiről és nyár végi, kora őszi virágzási időszakában sötétkék virágairól felismerhető fecsketárnicsra, a vízmosások környezetében pedig az akár másfél méteresre is megnövő, tömött, fehér virágfüzéreiről már messziről felénk villanó erdei tündérfürtre. A völgyi réteken nyár elejétől ősz derekáig a hosszú kocsányon magánosan álló, rózsaszín virágairól könnyen beazonosítható réti szegfű szép példányaiban gyönyörködhetünk.

A domboldal kocsánytalan tölgyesein, szelíd gesztenyefáin, vagy a völgy kocsányos tölgyeseinek közelében előszeretettel tartózkodik Európa egyik legimpozánsabb rovarja, a fekete, a nyár első hónapjaiban rajzó nagy hőscincér. Fák, cserjék között vehetjük észre az általában a hálója közepén tartózkodó koronás keresztespókot, amely Magyarország egyik legnagyobb termetű pókfaja. Nevét a sárgás vagy barnás potrohán lévő fehér, keresztet formázó foltsorról kapta. Csípése az emberre nem jelent veszélyt, csak hálójába szoruló zsákmányára, amelyet a csáprágójában található méregmirigyek váladékával bénít meg.

Felsőszölnök szépen rendben tartott boronafalú, hajlított formájú első házát már a P jelzésen elérve régi és modern épületek között gyalogolunk. Közben érdemes egy pillantást vetnünk a régebbi házak díszítőelemeire: az oromfalak kis szoborfülkéire, Mária beállóinak még fellelhető változataira, vagy az udvarokban még fakerékkel működtetett deszkás kútházakra. A szlovéniai Türkénél eredő Szölnöki-patakon átkelve, búcsúzóul felfedezhetjük a Felsőszölnök központi részén található látnivalókat. Így a falu utolsó szlovén plébánosáról elnevezett Kühár emlékházat, ahol a plébánia korabeli berendezési tárgyai mellett egyháztörténeti kiállítás, az istállóban pedig régi termelési eszközök láthatók.

A szemben lévő, az idők folyamán többször felújított, Keresztelő Szent János tiszteletére felszentelt templom helyén már 1377-ben is állt egy keresztelőkápolna. A főoltárt, amelyen egy Jézus-szobor, két hármas gyertyatartó, két imádó angyal, és egy kereszt áll, Lewisch Róbert szentgotthárdi oltárépítő készítette 1898-ben. Az abban az évben szeptember 23-án, Erzsébet királyné temetésének napján tartott gyászmise alkalmából hangzott el itt az első magyar nyelvű szentmise. A templom 1938-as újjáépítése is a falu kiemelkedő alakjához, Kühár Jánoshoz kapcsolódik. A másik híres plébános Kossics József volt, az első magyarországi szlovén tájmonográfia és több, anyanyelven írt könyv szerzője. Síremléke a temetőben, emléktáblája a templom falán található. Túránk a kiöblösödő téren, a buszmegállónál ér véget.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Szombathely - Szentgotthárd - Felsőszölnök vonalon közlekedő buszról az Alsószölnök, autóbusz váróterem buszmegállóban kell leszállni.

Anfahrt

 • A túra közvetlenül a buszmegállónál kezdődik.

Parken

 • A kiindulási pont autóval megközelíthető, parkolás biztosított. Az italbolt előtti rövid járdaszakaszra ne parkoljunk, erre helyben nagyon kényesek!

Koordinaten

DD
46.927747, 16.203308
GMS
46°55'39.9"N 16°12'11.9"E
UTM
33T 591605 5197837
w3w 
///ehrliche.nachmittags.erste
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A hármashatár turistakalauza Őrség, Göcsej Vasi hegyhát, Raab Naturpark, Goricko Tájvédelmi Park (Cartographia 2014)
 • Őrség, Vendvidék turistakalauz (Hegyek Vándora Turista Egyesület Bp. 2003)
 • Az Őrség és a Vendvidék Kalauz turistáknak és természetbarátoknak (BKL. kiadó Szombathely 2004)

Kartenempfehlungen des Autors

 • Őrség, Göcsej, Kemeneshát (Cartographia)
 • Őrség, Göcsej (Cartographia)
 • Őrség, Vend-vidék, Vasi Hegyhát (Faragó térkép)
 • A hármashatár turistakalauza: Őrség, Göcsej Vasi hegyhát, Raab Naturpark, Goricko Tájvédelmi Park (Cartographia)
 • Őrségi Nemzeti Park (Paulus)

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
17 km
Dauer
4:35 h
Aufstieg
234 hm
Abstieg
190 hm
Höchster Punkt
387 hm
Tiefster Punkt
234 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Hin und zurück aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch botanische Highlights faunistische Highlights Gipfel-Tour hundefreundlich Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp