Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Szép kilátás: Upponyi-szoros: minden szinten szinte minden

· 8 Bewertungen · Wanderung · Upponyi-hegyhát
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Herkó páter keresztje
  Herkó páter keresztje
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Mátrát, Bükköt sokan ismerik, de annál kevesebben a Bükk fölött elbújó Upponyi-hegységet. Szurdok, szakadék, barlang, álbarlang, patakok, várrom, tó, kilátók néhány négyzetkilométeren.
mittel
Strecke 17,5 km
5:33 h
618 hm
619 hm
458 hm
207 hm

Egész napos, közepesen megterhelő túra. Upponyból a focipálya melletti parkolóból indul, a K jelzésen megy a településhatárig, onnan pedig a K◼-en a Szilas-tető-nyeregig. Innan újra a K jelzés következik, keleti irányban a nyergen, útba ejtve a Damasa-szakadék felé egy opcionális kitérőt a K+ jelzésen, majd a Három-kő-bérc ormait. A Kalica-tetőnél a K▲ jelzésen ki Herkó páter keresztjéig, majd vissza, és a jelzésen maradva egészen le a szurdok aljáig, útba ejtve a Dedevár romját. A szurdokban ismét a K jelzés visz át a kiindulópontig, ahol az energikusabbak még hozzátehetnek egy 4 km-es kiegészítő túrát a K▲ jelzésen a Kalica-tetővel szemben magasodó Eszkála-tetőre és vissza.

Autorentipp

Távcsőt érdemes vinni a kilátópontokra.
Profilbild von Gábor Tenczer
Autor
Gábor Tenczer
Aktualisierung: 28.10.2019
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
458 m
Tiefster Punkt
207 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

A kilátópontokon, ormokon, sziklatetőkön óvatosan közlekedjünk!

Weitere Infos und Links

Szállások, egyéb információk Uppony település honlapján.

Start

Uppony, focipálya melletti parkoló (215 m)
Koordinaten:
DD
48.214279, 20.440863
GMS
48°12'51.4"N 20°26'27.1"E
UTM
34U 458463 5340268
w3w 
///wozu.beirat.vorräte

Ziel

Uppony, focipálya melletti parkoló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A focipályától a falu széléig a K-t követjük.
 • Az elágazásnál a K◼-re váltunk, egészen a Szilas-tetőig.
 • Onnan ismét a K jelzést követjük.
 • A kitérő a Damasa-szakadékhoz a K+-on tehetjük meg oda-vissza.
 • Tovább a K-n a K▲ elágazásig, onnan oda-vissza kitérő a Kalica-tetőig.
 • Továbbmegyünk a K▲ jelzésen (KL jelzés vezet a dedevári romhoz).
 • Becsatlakozunk a K-be, ez vezet vissza Upponyba, indulópontunkhoz.

A túra leírása :

A településről egy kis hídon át az Országos Kéktúra vonalát követve lehet kijutni, majd a településhatárnál a K◼ jelzésű turistaútra fordulva lehet felkaptatni a Szilas-tető-nyeregig. A mezőgazdasági út száraz időben nem okoz gondot, aki viszont esőben akar rajta közlekedni, azt várja a nevezetes upponyi agyagcsúszda, amit egyszer egy bakancslistás videóban is megörökítettünk.

A nyereg fölött keleti irányba fordulva mintegy 400 méter átlagmagasságú gerinc indul, ennek tetején halad az ösvény. A gerinc az Upponyi-hegység egyik legszebb része, körülbelül innen három kilométeres sétára található a Három-kő-bérc két sziklaorma, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Upponyra és a Csicsandal nevű medencére. Nem is csoda, hogy erre kanyarították a kéktúra útvonalat, ami Putnok felől fut be a Szilas-tető-nyeregre.

A két kilátópont előtt balra ágazik ki a kék jelű turistaútból a Damasa-szakadékhoz vezető K+ jelzésű útvonal. Ezt az opcionális, elhagyható 3,5 kilométeres, nem nagy szintemelkedésű kitérőt annak érdemes megtenni, akit nem fáraszt le az 11 kilométeres körtúra, és érdekli Magyarország egyik leghosszabb álbarlangrendszere. Azaz szinte mindenkinek.

Mi az az álbarlang és hogy jött létre? Az Upponyi-hegység óidei kőzeteit keleten középső-miocén (badeni) tengeri üledékek és ezekre települt szarmata andezitagglomerátum fedik. A badeni összletek homokos-agyagos rétegein lesuvadt, háznyi agglomerátumtömbök kőzetszerkezeti repedései a csúszás eredményeként, fölül összezárulva, alul kitágulva zegzugos üregrendszerré alakulhattak. Így jött létre alig 300 éve a Damasa-szakadék agglomerátumtömbjei között az ország egyik legterjedelmesebb nemkarsztos üregrendszere, álbarlangja. (Földrajzi közlemények, 1991.)

A kitérő után negyedórányi gyaloglás a már említett Három-kő-bérc. Maga a csúcs 461 méter magas, valamivel előtte két kisebb ösvényen lehet kijutni a két sziklaoromra. Az ország egyik legkülönlegesebb hangulatú kilátópontja ez, előtérben az Upponyi-szorossal, háttérben a Bükk magaslataival.

A bércekről a Kéktúra jelzésén folytatódik az út. A kéken egészen Upponyig be lehet ereszkedni, de akkor kimaradna a túra két másik fénypontja, a Kalica-tető természetes kilátóterasza, és maga az Upponyi-szoros. Ehhez pedig a Kalica-tető-nyeregnél a kék jelzésből balra kiágazó K▲ jelzésen kell letérni.

A 402 méter magas Kalica-tető után pár perc múlva elérjük a hatalmas fakereszttel jelölt kilátópontot, ahonnan jól látható már a hegyek közé szorított a Lázbérci-víztározó mesterséges tava.

Herkó páter keresztje: a kereszt a néphagyomány szerint határvonalat jelöl, itt húzódott a katolikusok és reformátusok tömbjei közötti határ, "itt állította meg Herkó páter a kálvinistákat".

A tetőről egy kézzel-lábbal használható meredek ösvényen le lehet mászni a szurdok aljába, ésszerűbb azonban visszafordulni, és a K▲ jelzésen, kis kerülővel lesétálni a szoros felé. Errefelé útba esik a Dedevár romja is, ami az Árpád-korban egy, a szoros kitüntetett pontján álló őrtorony lehetett, ahonnan mindkét irányból jól ki lehetett szúrni a sunyin lopózó ellenséget, mára azonban csak egy derékmagas falmaradék mutatja a helyét, amit körbenőttek a fák.

A szűk, árnyékos szorost elérve észrevehetően lehűl, nyirkosodik a levegő. Az utolsó pár száz métert a szurdok aljában műúton lehet megtenni a szoros bejáratánál álló sorompóig, ami rendszertelen véletlenszerűséggel van nyitva vagy leeresztve a fokozottan védett Lázbérci területet megcélzó gépkocsik előtt.

A szurdok déli falának közepén egy lehetetlenül meredek ösvényen közelíthető meg a Sima-kői-barlang. Nem is baj a nehéz megközelíthetőség, a barlang ugyanis megkülönböztetetten védett. A fal tetején szinte teljesen a barlang fölé ki lehet jutni egy újabb opcionális kiegészítő úttal, ami a túra kiinduló-végpontjától egy négy kilométeres menettel teljesíthető.

Ez a szakasz csak hab a túrán: akinek nem volt elég az eddigi 15 kilométernyi gyaloglás, itt még beleteheti a lábába jól eső esti alváshoz hiányzó kilométereket. De azt is jó tudni, hogy az Eszkála-tetőn elénk táruló kilátásért meg kell küzdeni: a viszonylag rövid szakaszon 200 méternyi szintemelkedést kell legyűrni. A tetőről látszik azonban legjobban teljes terjedelmében a Lázbérci-víztározó széles ipszilonja, aminek a partján másnap egy tökéletes, kényelmes levezető sétát lehet megtenni Dédestapolcsányig és vissza.

Lázbérci-víztározó: a Bán-patak völgyének elzárásával hozták létre 1967–68-ban, hogy biztosítsa a Sajó-völgyi iparvidék vízszükségletét, és ellássa a környező településeket ivóvízzel. Az Y alakú mesterséges tó területe az 1975-ben létrehozott Lázbérci Tájvédelmi Körzet része, ami Észak-Magyarország első ilyen védettségű tájegysége. Fürödni nem lehet a tóban, a pecásoknak viszont kész paradicsom.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

MIskolcról és Eger felől vonattal és távolsági busszal közelíthető meg az indulási pont, az Uppony, Községháza megállónál szálljunk le.

Anfahrt

Uppony, Községháza megállótól 500 méter gyalog István telep felé, a focipályáig.

Parken

 • Nyugati irányból Hatvan felől autóval a 21-es, 23-as és 25-ös úton Ózdig, onnan Borsodbóta felé.
 • Keleti irányból Miskolc felől a 26-os úton Vadnáig, majd Sajóvelezd, Sajómercse és Borsodbóta irányába.

Koordinaten

DD
48.214279, 20.440863
GMS
48°12'51.4"N 20°26'27.1"E
UTM
34U 458463 5340268
w3w 
///wozu.beirat.vorräte
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. Jól jöhet a csúszásgátló és a túrabot. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,9
(8)
Rita Vitéz-Váradi
08.08.2021 · Community
Gyönyörű hely, kevesen ismerik, ezért számomra még nagyobb élmény volt. Nincs tumultus, tökéletes feltöltődési lehetőség.
mehr zeigen
Gemacht am 09.05.2021
Foto: Rita Vitéz-Váradi, Community
Foto: Rita Vitéz-Váradi, Community
Foto: Rita Vitéz-Váradi, Community
Barbi Lengyel-Bányász
11.05.2021 · Community
2021. május 11., kedd 11:01:00
Foto: Barbi Lengyel-Bányász, Közösség
2021. május 11., kedd 11:01:10
Foto: Barbi Lengyel-Bányász, Közösség
2021. május 11., kedd 11:01:24
Foto: Barbi Lengyel-Bányász, Közösség
2021. május 11., kedd 11:01:32
Foto: Barbi Lengyel-Bányász, Közösség
2021. május 11., kedd 11:01:41
Foto: Barbi Lengyel-Bányász, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 23

Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
17,5 km
Dauer
5:33 h
Aufstieg
618 hm
Abstieg
619 hm
Höchster Punkt
458 hm
Tiefster Punkt
207 hm
Rundtour aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 2 Wegpunkte
 • 2 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp