Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen Tour kopieren
Einbetten
Fitness
Wanderung

Szép kilátás: Nem füstöl a Pilis kéménye

· 16 Bewertungen · Wanderung · Pilisi-hegyek
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Klastrom-szirtek
  / Klastrom-szirtek
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Klastrom-szirtek
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kémény-szikla
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kémény-szikla
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kémény-szikla
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Leány-barlang
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Legény-barlang
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Legény-barlang
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km

Azokon a hétvégéken, amikor kiszámíthatatlan az időjárás, közeli, kompakt, aránylag gyorsan megjárható, mégis érdekes és látványos túrák az ideálisak. Ráadásul aki el akarja kerülni a turistainváziókat kiváltó klasszikus kirándulóhelyeket, valami nyugodtabbat kell keresnie. Ilyen hely Klastrompuszta és környéke. Sziklaszirt-kilátók a kolostorrom fölött, és a barlang, ahol Kajla Gergő a lábát törte.
leicht
4,5 km
1:44 h
338 hm
338 hm

Klastrompusztát a (S jelzéssel együtt haladó) Z+ jelzésű turistaúton kell elhagyni, Esztergom irányába. A jobbra lekanyarodó Z▲ visz ki a Kémény-sziklához. A kilátóponttól a Z+ jelzésen megy tovább a túra, egészen addig, amíg bele nem torkollik a Pilis-nyereg (észak) felől érkező P jelzésű turistaútba. A P-n lassú ereszkedés kezdődik a balra meredező Csévi-szirtek alá a völgybe. A barlangokhoz vezető,  jelű ösvényre egy kevésbé lejtős szakaszon kell ráfordulni bal felé, és onnan először enyhébb, majd meredekebb emelkedő vezet fel a barlangnyílásokig. A barlangoktól jelű turistaút egyenesen bevisz az innen egy kilométernyi gyaloglásra levő Klastrompusztai "főtérre".

Autorentipp

Ha be akarunk menni a barlangba, akkor szükség lesz lámpára is.
Profilbild von Gábor Tenczer
Autor
Gábor Tenczer
Aktualisierung: 30.10.2019

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
530 m
Tiefster Punkt
309 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

Esős, sáros időben csúszóssá válik a barlangokhoz vezető út. A kilátópontokon, ormokon, sziklatetőkön óvatosan közlekedjünk!

Weitere Infos und Links

A barlangokról a Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán lehet bővebb információhoz jutni.

Start

Klastrompuszta (310 m)
Koordinaten:
DG
47.701200, 18.834977
GMS
47°42'04.3"N 18°50'05.9"E
UTM
34T 337572 5285361
w3w 
///klauseln.ungelöst.angekündigt

Ziel

Klastrompuszta

Wegbeschreibung

Itiner :

 • Klastrompusztát a (S jelzéssel együtt haladó) Z+ jelzésű turistaúton kell elhagyni.
 • Az útról jobbra lekanyarodó Z▲ visz ki a Kémény-sziklához.
 • A Z+ jelzésen megy tovább a túra, amíg bele nem torkollik a Pilis-nyereg (észak) felől érkező P jelzésű turistaútba.
 • A barlangokhoz vezető,  jelű ösvényre egy kevésbé lejtős szakaszon kell ráfordulni bal felé.
 • A barlangoktól  jelű turistaút visz vissza Klastrompusztára.

A túra leírása :

Budapest központjától bő egy óra autózással elérhető Klastrompuszta, a Kesztölchöz tartozó, de attól két kilométerre, az erdőben elbújó kis üdülőtelepülés. A Pilis-hegység dél-nyugati, meredeken lezuhanó sziklaszirtjei alatt fekvő, ivóvízzel ellátott területet már az 1200-as években felfedezték a pálos rendi szerzetesek, az itt épült monostorban működött a rend központja. A túra is a monostor romjai mellől indul.

A rom mellett fekszik Klastrompuszta tulajdonképpeni főtere, gépkocsiparkolóval, turistapihenővel (rönkpad, -asztal). Sőt, nemrég még ivóvizes kút is volt itt, aminek a nyomókarját szorgos kezek precízen lefűrészelték, majd végül az egész kutat kidöntötték, és betemették a helyét. (Fura.)

Ezen a kis téren halad át az Országos Kéktúra (pecsét is van itt), valamint az Esztergom és Budaörs között húzódó, S jelzésű turistaút, de forgalmasnak ennek ellenére sem nevezhető. A kolostorromal szemben egy nagyon turistaháznak kinéző épület áll, ami jelenleg magántulajdonban van. Az épület hányatott története tökéletesen leképezi a hazai természetjárás történelmét.

Ahogy a Turisták Lapja 1936-os egyik számában beszámolnak róla, 1888. szeptember 24.-én egy kilenc tagú turista társaság tartott pihenőt a Klastromkútnál. A lelkes, rajongó lelkű emberekből álló társaság egy orvosnak, az akkor még fiatal Dr. Téry Ödönnek indítványára, ezen a helyszínen alapította meg a Magyarországi Kárpát Egyesület Budapesti Osztályát. Az osztály az évek folyamán nőtt, erősödött, végül Magyar Turista Egyesület (MTE) néven önállóvá vált. A hely közelében, ahol ez az egyesület megszületett, egy vadászlak állt, hatvan évvel azelőtt építette vadásztanyának Zichy Géza gróf. Ezt 1926-ban a MTE megvásárolta az esztergomi káptalantól, és átalakította turista menedékházzá, ami 1926 decemberében, negyven férőhellyel meg is kezdte működését, és a háborúig nagy népszerűségnek örvendett.

A háború után a hatvanas években a dorogi bányászok fedezték fel Klastrompusztát, és nagyon sokat tettek azért, hogy feltámadjon. Sok százan jártak ki társadalmi munkát végezni, tavat és utat építettek. Sőt, az 1973-as Dolgozók Lapja szerint olyan irreális elképzelések is születtek, hogy átfúrják a Pilist, és a területet összekötik a dobogókői műúttal, amiből szerencsére nem lett semmi. A hetvenes években a kesztölci tanács felparcellázta és üdülőterületté nyilvánította Klastrompusztát. A turistaház a rendszerváltásig hol működött, hol nem, végül 1989-ben a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság bérbe adta, és Kakukk panzióvá alakult. A bérlőkkel az időközben újjáalakult Magyar Turista Egyesületnek megromlott a kapcsolata, pereskedés kezdődött. Ahogy az MTE 1998-as beszámolója fogalmaz, pusztán átmeneti siker volt a klastrompusztai ház üzemeltetési (bérlési) jogának megszerzése, mert egy hirtelen történt, zavaros hátterű privatizáció eredményeképp mások magántulajdonává lett. A kiváló adottságú turistaház 2004-ig működött, ma már csak kívülről lehet benézni.

A szomorú kitérő után vissza a túrához. Tehát a startpont a valaha volt monostor, az egykori turistaház, és a beszántott közkút Bermuda-háromszögében található. Klastrompusztát a (S jelzéssel együtt haladó) Z+ jelzésű turistaúton kell elhagyni, Esztergom irányába. Az erdőben hamar a Klastrom-szirtek alá kanyarodik az ösvény, a fák közül ki-kivillannak a fehér sziklafalak. A séta gyorsan lihegős kaptatásba csap az emelkedőn, valahogy ugyanis fel kell jutni a szirtek tetejére.A jobbra lekanyarodó Z▲ jelzésnél már nyugodtabban lehet levegőt kapni, feljebb már nem kell menni.

A Z▲ jelzés visz ki a Kémény-sziklához, de ha éppen többen lennének ott, mint amit a nyugodt szemlélődésre, meditálásra vágyó túrázó szeretne, ötven méterrel a jelzett turistaút előtt egy másik, jelzetlen ösvény is kivisz egy hasonlóan szép fekvésű sziklapadra. A legjobb persze mindkettőre kimenni, és hátradőlve hosszan élvezni a teret, a látványt, a csendet és a napsütést.

A kilátópontokról a Z+ jelzésen megy tovább a túra, egészen addig, amíg bele nem torkollik a Pilis-nyereg (észak) felől érkező P jelzésű turistaútba. A P-n lassú ereszkedés kezdődik a balra meredező Csévi-szirtek alá a völgybe. A Csévi-szirtek annyiban különböznek a szomszédos Klastrom-szirtektől, hogy fekvésük nem déli, hanem nyugati, és nem a tetejükön van a kilátópont, hanem az oldalukban, méghozzá barlangokkal felruházva.

A barlangokhoz vezető, jelű ösvényre egy kevésbé lejtős szakaszon kell ráfordulni bal felé, és onnan először enyhébb, majd meredekebb emelkedő vezet fel a barlangnyílásokig. A messzebbi Leány-barlanggal jobb kezdeni, mert onnan egy fenti rejtekösvényen át lehet vergődni a Legény-barlanghoz anélkül, hogy lemásznánk és visszabotladoznánk a kaptatókon.

A barlangbejáratok közül a Legény-barlangé a tágasabb. Mindkét fogadóterem felderítéséhez kell lámpa, legalábbis ahhoz, hogy a nappali szoba nagyságú belső részek zugait is jól láthassuk. A Legény-barlang csarnokának mennyezetén szép oldott gömbüstöket, fosszilis cseppkőlefolyásokat figyelhetünk meg. A Leány-barlang belső termének plafonjából egy kürtő nyílik felfelé, mint egy szellőző ablak, a másik oldalon pedig a denevérek alvóhelye látható a mennyezeten.

Mindkét barlangban található egy lezárt vasajtó, amin tovább lehet jutni a belső részek irányába, de ennek a kulcsát csak barlangászok kaphatják meg. A két járat ugyanis a hegy gyomrában nemcsak egymással, hanem más barlangokkal is össze van kötve, így együtt képezik a 15 kilométer hosszan kanyargó Ariadne-barlangrendszert.

A barlangban a kilencvenes évek közepén nagy erőket megmozgató mentésre volt szükség. 1994 januárjában 25 barlangi mentő dolgozott azon, hogy az osztálytársaival és tanárával barlangászás közben balesetet szenvedő 12 éves Kajla Gergelyt kihozzák a Legény-barlangból. A budapesti iskolás a bal alsó lábszárát két helyen is eltörte, mert rosszul lépett egy nagy kőre. A barlangszűkületeken a lábtörés miatt nem tudott visszakúszni, miként azt az engedéllyel túrázó húsz diáktársa és tanára megtehette. Volt olyan pillanat, amikor az is felvetődött, hogy vésni kell a sziklaszűkületet. Közben a mentésre érkezők terepjárói sorra elakadtak a tombolni kezdő hóviharban. Végül Gergőt becsomagolták, s hordozható hordágyon húzták át a szűkületen. A tűzoltók közben kötélhágcsót készítettek, s ennek segítségével hozták le a menedékházig, írta a Komárom-Esztergom megyei 24 óra az esetről akkoriban.

Ma már nem történhet ekkora nagy baj, a barlang mindenki által megközelíthető, bejárható belső termeiben döngölt, egyenes talajon lehet sétálgatni. A barlangoktól jelű turistaút egyenesen bevisz az innen egy kilométernyi gyaloglásra levő Klastrompusztai "főtérre". Aki megszomjazott, megéhezett, elsétálhat a K jelzésen kétszáz méterre álló Tölgyfa büféig, ha pedig az nincs nyitva, akkor elvileg a házak között a Kígyó utcában van még egy nyomós kút. Hacsak le nem fűrészelték már azt is.

(Szöveg: Index.hu)

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Leányvár és Dorog felől távolsági busszal közelíthető meg az indulási pont, a Kesztölc, felső megállónál szálljunk le. 

Anfahrt

 • Kesztölc, felső megállótól 2 km-es gyaloglás Klastrompuszta.

Parken

 • A kiindulópont Kesztölc felől közelíthetó meg gépkocsival. Parkolás helyben.

Koordinaten

DG
47.701200, 18.834977
GMS
47°42'04.3"N 18°50'05.9"E
UTM
34T 337572 5285361
w3w 
///klauseln.ungelöst.angekündigt
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. Jól jöhet a csúszásgátló és a túrabot. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,9
(16)
Profilbild
Ádám Popp
06.06.2020 · Community
Nos, én valószínűleg félreérthettem valamit, mert ez a túra nehéz volt- gondoltam mikor véget ért. Leültem a fatönkökből faragott szerzetesekhez a padra és elolvastam még egyszer a leírást. Induljak Esztergom felé. Nyilván, egy erdővel körülvett kis falu szélén csak tippelni tudtam. Nem jött be, így én nem a szokásos úton hanem a másik irányba indultam el, ami egy kisebb edzotaborral is felert irodalako városi testemnek. Ezt külön köszönöm, ez minimum egy csillag. Aztán ugye ott volt az erdő és az hogy az úttól amúgy külön eső látnivalókat is listázta az ajánló. Még két csillag. Az utolsó csillag pedig a kiapadhatatlan humorforras volt."Kesztolc also megallotol kb 2 km Klastrompuszta" gondoltam eztmeg le is tudom futni! Muhhhaha. 4.1 km volt, egy kutya megkergetett mert a gazdaja szerint kecsket lopni járok arra és mire a túrába belekezdtem volna, kimerültem. Ilyen állapotban baktattam felfele az erdőben, azaz csúszkáltam, mivel előző nap kiadósat esett, és persze mit nem gondol át az egyszeri városi kíváncsi irodista? Na, a dagonyát. De egyébként, minden benasagom ellenere, csodas kis tura volt ez. Meg fogom ismételni. Szaraz idoben, bakancsban, es Esztergom irányában:-) Ui: a felső barlanghoz vezető út brutális. Eső után csak haladóknak!
mehr zeigen
2020. június 6., szombat 16:03:09
Foto: Ádám Popp, Közösség
Nikolett Enyedi
01.06.2020 · Community
Gyönyörű hely, az elején kissé meredeken indul, de cserébe kárpótol a táj ami utána fogad minket. Csak ajánlani tudom. Rengeteg kis gyerekkel találkoztunk, így velük is végig lehet csinálni a túrát.
mehr zeigen
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

2020. június 6., szombat 16:03:09
Kilátás az első kilátási pontról
Klastrompuszta a hegyről
Leány-barlang
+ 15

Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
4,5 km
Dauer
1:44h
Aufstieg
338 hm
Abstieg
338 hm
Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.