Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Séta a „Mecsek-csúcson", a Misina és a Tubes tömbjén

Wanderung · Mecsek · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Alkonyat a Kis-Tubesről a Misina tető tévétornyával és Pécs belvárosával
  Alkonyat a Kis-Tubesről a Misina tető tévétornyával és Pécs belvárosával
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 550 500 5 4 3 2 1 km János-kilátó, Tubes Misinai tévétorony (Pécs) Kis-Tubes Misinai tévétorony (Pécs)
Kellemes hegytetői séta a Nyugati-Mecsek legmagasabb csúcsára, kilátójába, tornyába. Tanösvényen ismerkedhetünk meg a természet értékeivel; virágszőnyegben, öreg erdőben, csodás kilátásokban gyönyörködhetünk a Tubes gerincén és sétaútjain.
geöffnet
leicht
Strecke 5,2 km
1:25 h
91 hm
104 hm
611 hm
518 hm

„A Mecsek, sorsunk áldott hegye, a hideg szelek porkolábja, jelképes magaslat. Vo­nulata minden mérnöki tervnél célszerűbben úgy helyezkedik el, mint az örökké élő, izmos és fiatal Heraklész melegen ölelő és oltalmazó férfikarja, azóta, hogy kibújt a tenger alól, átvészelte a jégkorszakokat, meglátta lábánál az első embert. Hullámtörőgát, védőpáncél, pajzs, melynek menedékében bizton alkothat, pihenhet és örülhet a szárnyai alá bújt nép. Nem csak véd, táplál is. És gyógyít!”

Így vall Baranyai Aurél, pécsi gyógyszerész, gyógynövénykutató és természetbarát a Pécs fölé magasodó hegyekről, a Mecsek oltalmazó vonulatáról. Nem kérdés, hogy a megyeszékhellyé fejlődött, közel 150 ezres lakosságú város sokat köszönhet a hegységnek. Az északi szelek takarásán és a kedvező klímán túl ivóvizét, vízi energiáját, jólétének magvát teremtették a bércek. A szenet és uránt rejtő rétegek felkutatásával, az új távlatokat nyitó energiahordozók kitermelésével azonban kizsigerelte e nagyszerű tájat hűtlen gyermeke, furcsa sebhelyeket, betonforradásokat hagyva testén.

Bár a lakosság javai mellett eredendően a pihenést kereste a Nyugati-Mecsek tetején, egy nagyváros feletti legmagasabb pont tagadhatatlanul stratégiai fontosságú hely. Az adótornyok így is épp eléggé elcsúfítják a magaslatokat, és a Zengőről kiszorult NATO-radar terve a Tubes csúcsát is körbejárta, végül itt is társadalmi ellenállásba ütközött a lokátor létesítése. Helyette a jelenleg is álló János-kilátó épült meg közadományból és a város segítségével, ezzel pedig a stratégiai mellett a turisztikai szerep erősődött meg a hegyen.

Autorentipp

 • Látványos eleme a túrának, hogy lifttel felmehetünk a Misina tetői tévétorony kilátószintjére, ahol nem csak a panoráma, de a kitettség érzése is magával ragadó. Ugyanitt étkezhetünk is.
 • Ha rászánjuk az időt, le is sétálhatunk a Misináról az állatkerthez a S▲ jelzésen, így egy tartalmas napot tölthetünk el a Pécs feletti hegyekben.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 02.03.2022
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
Tubes, 611 m
Tiefster Punkt
518 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A Misina tévétornya alatt téli, jeges körülmények között gyorsan és óvatosan mozogjunk, a gigászi épületről jégdarabok hullhatnak alá.

Weitere Infos und Links

Start

Pécs, Misinatető buszvégállomás (helyi járat) (529 m)
Koordinaten:
DD
46.099516, 18.220397
GMS
46°05'58.3"N 18°13'13.4"E
UTM
34T 285158 5108861
w3w 
///edlen.mütze.streben

Ziel

Pécs, Misinatető buszvégállomás (helyi járat)

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A buszmegállóból nyugati irányba indulva csatlakozunk az S jelzéshez.
 • A Misina tetőről a S jelzésen indulunk el a gerincre.
 • Balra lefordulva rövid kitérőt teszünk a Kis-Tubesre a S▲ jelzésen, ami a kilátónál visszacsatlakozik a gerincútba.
 • A S jelzésen sétálunk el a Tubesre, majd ugyanezen ereszkedünk az első kereszteződésig.
 • A Rotary-körsétány S↺ jelzésén balra fordulunk, és a hegyoldalban sétálunk vissza a gerincútra.
 • A S jelzésen jobbra, a már megtett útszakaszon érkezünk vissza a Misina tetőre, majd a buszmegállóba.

A túráról részletesen:

Pécs madártávlatból

Nyúlfarknyi sétánkat a Misina tetőről kezdjük, ahol rögtön dilemmába is ütközünk. A kérdés tárgya a gigászi betonkolosszus, a pécsi TV-adótorony, amely a maga módján mind látványában, mind a róla nyíló panorámában megkerülhetetlen. Ha van rá időnk, érdemes a túra végén felliftezni a 80 méter magasan elhelyezkedő kilátóteraszra, mert valóban innen nyílik a legjobb, térképszerű rálátás Pécsre, annak nevezetességeire és házaira. Bár a pécsi szervezett természetjárás egyik első jelentős épülete pont a misinai Kiss József-kilátó volt a 20. század elején, amint a korszellem és a technika fejlődése megkövetelte a grandiózus vállalkozást, a tévétorony építését, a régi építményt elsöpörték a helyszínről, és csak a nevét megörökítő majolika felirat maradt meg a panorámateraszba falazva.

Tanösvényen a „kistestvérhez"

Rövid sétával kikerüljük a monstrumot, és a S jelzéshez egyenest irányt tartva csatlakozunk. Átvágjuk az aszfaltút kanyarját, és ezzel beérünk a természetes környezetbe, majd a karszterdős nyeregbe érkezünk. Itt tábla fogad, mely felhívja a figyelmet a természetvédelmi oltalomra, másrészt egy tanösvény indul innen, amely bemutatja a hegyen élő, védett értékeket. Minden tábla a helyszínt magyarázza, mellettük láthatjuk is az érdekességeket, megtanulhatjuk a fák, cserjék neveit, és gyakorolhatjuk sajátos jegyeik felismerését. A rövid átvezető szakasz után egy szintben haladó körúthoz érünk, ami tökéletes sétaterep a hegy csúcsa körül - szélesen kijárt csapása mutatja a népszerűségét. Ennek egyik szárnyán fogunk visszaérkezni a csúcsok meghódítása után. Itt még eldönthetjük, hogy az ajánlott déli oldal napsütötte erdőjében, vagy a kissé hosszabb, de árnyas rengeteggel takart északi körön kanyarodunk majd vissza.

A körút keresztezése után kissé meredekebb, sziklás térszínen szökellünk fel a dupla hegycsúcs alacsonyabbik tagjára, a Kis-Tubesre. Ehhez egy kis elágazásban balra térünk ki a S▲ jelzésen. A sziklák az egész hegytömböt és a Nyugati-Mecsek központját felépítő, triász kori, sekélytengeri mészkő felszínre bukkanó bordái. E kőzet karsztos tömege biztosítja a bővizű hegylábi források utánpótlását. Kalcitkristályokból felépülő felszínén sziklagyepek terpeszkednek, melyek mészkedvelő fajoknak adnak otthont a karsztbokorerdőkben, illetve a hegy mögötti töbörmezős rengetegben.

Látványos, vadvirágos rétben tetőzik a Kis-Tubes, ahol értékes, mediterrán eredetű fajokat találhatunk. A csúcsrétre és az érdekes kilátóplatformra a S▲ jelzés vezet el, a hegytető nyugati oldalát megcélozva. Erre nyitja a kilátást a rét is, és érdekes is a látvány a város irányába. A letörés peremére állított kilátóteraszról szépen végigvezethetjük tekintetünket a város nyugati, hegyeket ostromló részén és a Jakab-hegy monumentális homokkőtömbjén. A láthatáron tiszta időben feltűnik a horvát Papuk hosszan hullámzó vonulata. Ha vegetációs időszakban érkezünk ide, érdemes kicsit elidőzni, és átbogarászni részleteiben is a helyszínt: látványos virágokra, számos orchideafajra és érdekes rovarra bukkanhatunk, mint például a fűrészlábú szöcske.

A „nagytestvér"

A kilátóterasz mögött visszakanyarodik az út a S jelzéshez, melyen balra csekély szintezéssel hullámzunk át a hegytömb északi részére. Egyre sűrűbb rengetegben sétálunk, ahogy a magassággal és kitettséggel a karsztbokorerdő helyét terebélyes tölgyek és bükkök veszik át. A legmagasabb ponthoz érkezve épületek bontakoznak ki a fatörzsek között; pár adótorony is helyet foglal a csúcs északkeleti részén, de a tetőn egy rakétára emlékeztető, klasszikus kilátótorony épült a kétezres évek elején. Alsó szintjén esőbeálló is rendelkezésre áll, ha zord az időjárás, de érdemes a tetejéig lépcsőzni a kibontakozó, mesés panorámáért.

A Mecsek nagy részét belátjuk a János-kilátóból: a nyugati vonulat főbb csúcsait és látványosságait, a hegyekre felkapaszkodó várost, az orfűi tavak egy szeletét, a bálnahátszerű Jakab-hegyet és a hegység legmagasabb pontját, a keleti rész emblematikus hegyét, a Zengőt, mely 70 méterrel felülmúlja nyugati testvérét. Ennek ellenére a Tubes tömbjét hívták eredendően Mecsek-csúcsnak, ami később az egész hegységre átragadt. Ha tiszta a levegő, északon feltűnnek a Balaton-felvidék és a Bakony legmagasabb pontjai, mint a Badacsony platója és a Kab-hegy pajzsvulkánja.

Egy különleges fa

Az északi oldalban leereszkedve gyönyörű, árnyas, öreg erdőben sétálunk a S jelzés sétányán, és tábla hívja fel figyelmünket a helyszín különlegességére. Körülöttünk öreg hársfákkal elegyedő, sűrű tölgyes, bükkös erdő honol. A balkáni eredetű ezüsthárs a Mecsekben nagy területen színesíti az erdőket - könnyen felismerhetjük jellegzetes szív alakú leveléről, ezüstösen bársonyos levélfonákjáról és repítő felleveles terméséről. Érdekessége, hogy a nagy meleg ellen úgy védekezik, hogy függőlegesre vagy éppen fonákjára fordítja leveleit, ezzel csökkentve azok párolgását. Ilyenkor a magaslati kilátópontokról is azonosíthatjuk állományait a fehéres, ezüstös lombkoronának köszönhetően.

A Rotary-sétányon

A csúcs északi oldalán, 550 méter körüli magasságban csatlakozunk a hegytömböt szintben kerülő Rotary-körsétányba. Rajta bal felé követjük a S↺ jelzést. A kellemes utat még az 1930-as évek elején építették Ereth Ede, bőrgyári vezérigazgató adományából. A közel évszázados ösvény szélesen csapása kényelmesen halad a Tubes lankáinak tölgyes erdőjében, és dél felé egyre inkább kinyílik: karsztbokorerdő és rétek füzére tarkítja. A csúcsra felvezetett villanyvezeték nyiladékán pont rálátunk a János-kilátóra; az erdőbe vágott lénián megannyi virág díszeleg.

Elhaladunk a sziklás bevágás fölött álló Gyarmathy-kereszt mellett, ahol padon pihenhetünk a kőrisfák árnyékában. A keresztet még a sétány kialakításakor állították dr. Gyarmathy Miklós emlékére, aki a Mecsek Egyesület választmányi tagjaként aktívan tevékenykedett a hegység túralétesítményeinek kiépítésén.

A Kis-Tubes rétjei alatt egyre sziklásabb, virágosabb lesz a körsétány környezete, míg a Rotary-pihenőnél visszaérkezünk a S jelzésre, amin jobbra, a már megtett szakaszon sétálunk vissza a Misina tetőre, a tévétorony lábához. Zárásképpen felmehetünk annak kilátószintjére vagy felfrissülhetünk az alatta kialakított panorámaétteremben.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Helyi buszjárattal jutunk el a Misina tetőre (hétvégén a 35-ös, hét közben 35Y jelzésű járatokkal); a Misinatető nevű végállomáson szálljunk le a járműről!

Anfahrt

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parken

 • A Misinatető buszvégállomás mellett, a TV-torony alatt parkolót is találunk.

Koordinaten

DD
46.099516, 18.220397
GMS
46°05'58.3"N 18°13'13.4"E
UTM
34T 285158 5108861
w3w 
///edlen.mütze.streben
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Mecsek és a Villányi-hegység turistakalauza

Kartenempfehlungen des Autors

 • A Mecsek turistatérképe

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
leicht
Strecke
5,2 km
Dauer
1:25 h
Aufstieg
91 hm
Abstieg
104 hm
Höchster Punkt
611 hm
Tiefster Punkt
518 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Gipfel-Tour hundefreundlich Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 3 Wegpunkte
 • 3 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp