Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderungempfohlene Tour

Pécsi történetek a Misina oldalában

· 2 Bewertungen · Wanderung · Mecsek
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Misina tető tornyából rálátunk Pécsre és a Villányi-hegységre
  / A Misina tető tornyából rálátunk Pécsre és a Villányi-hegységre
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pécs körül régi idők turistajelzései maradtak meg
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Flóra-pihenő a régi pavilon és a kilátóterasz ötvözete
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dömörkapu felett őrködik a Misina tetői tévétorony
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Flóra-pihenőtől a bányász múlt hagyatékára és a Keleti-Mecsekre
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kantavári-forrás foglalása a bükkösben megbúvó pihenőhellyel
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Turista- és zarándokutak színpompás csomópontja a Kantavári-források felett
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alámosott öreg hársfa a Kantavár sáncának oldalában
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kellemes sétát ígér a Tubes oldalának parkerdeje
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az elbontott kilátó majolikája a tévétorony kilátóteraszába falazva
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pécsbánya gyógyuló sebhelye és a Keleti-Mecsek csúcsai a TV-toronyból
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kantavár belsejét meredek örvényen érjük el a sáncokon keresztül
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma nyugat felé a TV-toronyból, a Tubesre és a Jakab-hegyre
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Muki mozdony húzta kisvasút az állatkert és a Dömör-kapu közt közlekedik
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km Mecseki kisvasút (Dömörkapu állomás) Misinai tévétorony (Pécs) Flóra-pihenő (Pécs) Kantavár
A mecseki szénbányászat kezdeteit, a kibontakozó pécsi turistaélet XX. századi emlékeit és a Kanta-vár legendáját megismerve teszünk erdei sétát a Tubes tömbjének északkeleti oldalában, a Dömör-kapu, a Lámpás-völgy és a Misina tető háromszögében. A túra megkoronázásaként az ország legmagasabb épületébe, kilátójába is felmehetünk, ahonnan lélegzetelállító a panorám: körbetekinthetünk a hegység és a megyeszékhely nagy részén, a délnyugati országrész lankáin a somogyi domboktól a horvát Papuk vonulatáig.
leicht
Strecke 8,1 km
2:30 h
273 hm
273 hm
530 hm
258 hm

A Pécs feletti, valamikor „Mecsek-csúcs" (ma Tubes) védett lankáit járjuk be túránkon, egy olyan vidéket, ami a turistaélet és bányászat bölcsőjének számít. A Lámpás-völgyben kezdték fejteni a hazai viszonylatban legjobb minőségű feketekőszenet, melyhez a földrajzi név is kapcsolódik, hiszen a bányászok lámpáitól parázslott a völgy belseje a 18-19. században. A történet szerint egy szegénylegény a hegy kincseit kereste, amikor is éjszakára tüzet rakott a fellelt fekete kövek védelmében - ám azok átvették az izzást, és még tovább is őrizték a parazsat. Így fedezték fel a Lámpás-völgy szenét, mely után egyre többen érkeztek munkájukból hazafelé tartva csákányozni a környékre, mélyebbre hatolva a völgyben és a hegyoldalban.

A Kantavár legendája még régebbi időkre nyúlik vissza, amikor a török hódoltág alatt rablólovagok lakták az erdős vidéket. Kanta is rablóvezér volt, akinek egyetlen gyerekkori emléke maradt: az édesanyját ábrázoló nyakfüggője. Mivel anyjától elrabolták, Kantából a rablók között nevelkedve vezér vált, aki harácsolt kincseit várába rejtette. Magánál tartott egy gyönyörű lányt is, akit megszeretett, de nem tudott nőül venni annak elígért hűsége miatt. Egy napon látogató érkezett az erősségbe, akiben Kanta felismerte kérhetetlen szerelme vőlegényét, így másnap az erdőben megölette. Mikor az ifjún megtalálták ugyanazt a nyakéket, amit ő is viselt, ráeszmélt, hogy testvérét ölte meg. Őt szerelme is hamar követte a halálba, Kanta pedig kincseit a népnek adta, és remeteként visszavonulva gondozta kettejük sírját a vár alatt, élete végéig.

A túra végén elhaladunk a monumentális pécsi tévétorony alatt, mely már egy új világ hírnöke: a mecseki szén- és uránvagyon energiáján magasba törő korszaké. A torony hazánk legmagasabb épülete, csúcsa eléri a 197 métert, kilátóteraszáról 80 méterrel a föld felett, a tengerszinthez viszonyítva 615 méteres magasságból nézhetünk körbe a vidéken. A kilátóteraszon a 20. század elején épült kilátó majolika feliratát is felfedezhetjük, ami az egykor itt állt Kiss József-kilátótoronyra emlékeztet. A kőkilátót az 1960-as években, a tévétorony betonkolosszusának építésekor elbontották, ám díszes tábláját belebetonozták a monstrum falába.

Autorentipp

 • Lifttel mehetünk fel a Misina tetői tévétorony 80m méter magas kilátószintjére, ahol nem csak a látvány, de a kitettség érzése is magával ragadó.
 • A toronyban éttermet is találunk, így igen különleges környezetben ehetünk túránk vége előtt.
 • Ha rászánjuk az időt, le is sétálhatunk a Misina tetőről az állatkerthez a S▲ jelzésen, így egy tartalmas napot tölthetünk el a Pécs feletti hegyekben.
 • Kisvasúttal is utazhatunk az állatkerttől a Dömör-kapuhoz, vagy fordított irányban (de a menetrendről tájékozódjunk előre).
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 02.03.2022
Schwierigkeit
leicht
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
530 m
Tiefster Punkt
258 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 •  A Misina tetői tévétorony alatt téli, jeges körülmények között gyorsan és óvatosan mozogjunk, a gigászi toronyról jégdarabok hullhatnak alá.

Weitere Infos und Links

Start

Pécs, Dömörkapu buszmegálló (396 m)
Koordinaten:
DD
46.099707, 18.230970
GMS
46°05'58.9"N 18°13'51.5"E
UTM
34T 285975 5108853
w3w 
///trägt.lüfter.reihen

Ziel

Pécs, Dömörkapu buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A Dömörkaputól a S, majd abból egyenes irányt tartva a S▲ jelzésen teszünk kitérőt a Flóra-pihenő kilátópontjához.
 • Visszatérünk, és a Dömörkaputól jobbra, a P◼ jelzésen ereszkedünk a Lámpás-völgybe, ahol ugyanezt a jelzést követjük.
 • A P+ jelzésen jobbra térünk le a Kantavári-forrásokhoz.
 • A források utáni elágazásban balra térünk a P jelzésre, amiről balra fordulva kitérőt teszünk a Kantavárhoz a PL jelzésen.
 • Visszatérünk a források melletti elágazásba, és balra, a S● jelzésen folytatjuk a túrát.
 • A S+ jelzést követjük egyenesen.
 • Jobbra váltunk S▲ jelzésre, amit a Misina épületeiig követünk.
 • A Misináról balra, a S jelzésen ereszkedünk le a Dömörkapuhoz.

A túra részletes leírása:

A kesztyűgyáros emelvénye

A buszmegállótól indulunk a régi vidámpark bejárata melletti parkolóból. A Dömörkapu nevét feltehetően még a török időkben kapta, a demer kapija ugyanis vaskaput jelent, ami utalhat a sziklás vállra, melyen a terület átjárót képez. A 20. században komoly turistaélet pezsgett itt, amire az újjáélesztett kisvasút is emlékeztet az állatkert és a Dömörkapu közötti, alig kilométeres pályájával. A vidámpark az 1960-as évek elejétől fél évszázadon át üzemelt, mára csak a betonozott alapokat találjuk a feketefenyves ligetében. A Mecsek Egyesület első turistaházainak egyike is itt épült, mely ma Hotel Mediterrán néven üzemel, alig párszáz méterrel alattunk.

Mielőtt elindulnánk az egykori turistaház irányába, egy tanulságos kitérőt teszünk a Flóra-pihenőhöz az egykori vidámpark melletti, fenyvesben vezető sétányon kezdetben a S, majd a S▲ jelzést követve. Alig pár perces sétával érünk ki a természetes kilátópontra épített fedett emelvényhez, a Flóra-pihenőhöz, melynek neve az egykori kesztyűgyáros feleségének állít emléket. E helyen már a 19. század végén, a Pécs első vízvezetékét lefektető vállalkozó adományából építettek egy pavilont, ami azonban a 20. század elejére összedőlt. Kőemelvényként újították fel a kesztyűgyár-alapító és tulajdonos, Hamerli János fiai, akik anyjuk emlékére Flóra-pihenőnek nevezték el. A jelenlegi épületet a 2000-es években renoválták a két korábbi építmény ötvözeteként. A pihenőtől és a sétányról rálátunk a Mecsek központi és keleti erdőségeire, de szemet szúr az a tájseb is, mely pont alattunk hatalmas krátert nyit a hegy belsejébe. A Pécsbánya településrész alatti Karolina rekultivációs terület, az egykori szénbánya után megmaradt méretes hiány élettelen gödrével élesen elüt a környező, erdős tereptől.

Imbolygó lámpákkal a szén nyomában

Visszasétálunk a Dömörkapuhoz, és az egykori menedékház felé, jobbra tartó aszfaltút mellett indulunk a Lámpás-völgybe a P◼ jeleket követve. Az útvonal egyedüli előnye, hogy hamar lejutunk a völgybe, viszont fiatalos, kilátás nélküli erdőben ereszkedünk meredeken, és a monoton szakasznak csak a völgytalpi, öreg bükkös vet véget. A Hideg-völgy bevágását keresztezve látványosan bolygatott vidéken haladunk. Ez már a kőszénvagyon miatt kitermelt meddő maradéka, jobbra alattunk a Gyula-akna, a szomszédos Lámpás-völgyben a Felső- és az Északi-táró nyílt. Egy rövid kitérővel (a PL jelzésen) megnézhetjük a tárók emlékkövét, bár a jelentősen áthalmozott, beerdősült területen már csak nyomaiban láthatjuk az egykor lázas bányászélet hagyatékát.

A Lámpás-völgyben széles erdőgazdasági úton hatolunk felfelé váltakozó korú erdőkön át. Végül az ösvényt követő P+ jelzésen (jobbra) átkelünk a bükkök között kanyargó patakon. A Lámpás-árok eredetét, a Kantavári-forrásokat a meredekké váló hegyoldalak között, öreg bükkösben érjük el. A bővizű forrás mellett padokat, asztalt, esőbeállót találunk, kedvelt helye ez a pécsi kirándulóknak. Már a 20. század legelején menedékhelyet építettek ide, a Mánfára átvezető turistaútra, a forrásfoglalást pedig az I. világháború után kivitelezték a helyi természetjárók. A forrás a Nyugat-Mecsek központját alkotó triász mészkőből, az arra települő homokkő határán tör elő biztos hozammal.

Régi és új korok építményei

Közvetlenül a vízfakadás felett találjuk a nyomokban felismerhető, leomlott falú Kantavárat. Ehhez a balra a P, majd arról ismét bal felé a PL jelzésen teszünk rövid kitérőt a felettünk magasodó helyre. A várhegy csúcsa látványos meredekségével elüt a környezetétől, ezért rendkívül nehéz kapaszkodással küzdjük le az utolsó métereket, melyek végén egy alig kivehető terméskő falmaradványt láthatunk. A hajdani erődítés korát írásos emlék nem említi, a feltárások alapján feltételezik 13. századi eredetét. Központjában lakótorony állt, melynek felfedezhetjük csekély falmaradványát, illetve a sáncra és kaputoronyra is következtethetünk a felszín formáiból. A két világháború közötti feltárások eredményeként előkerült a vár alatti település maradványa is.

A P jelzés innen kényelmesen vezetne vissza a Dömörkapuhoz, de ha fel akarunk menni a Misina tetőre, a tévétoronyhoz, hogy a kilátásban gyönyörködhessünk, érdemes egy kisebb kerülővel a hegytömb tetejére hágni. Ehhez visszatérünk a Kantavári-források feletti elágazáshoz, ahonnan balra, a S● jelzésen felkaptatunk az egykori kőbánya mellett. Szintútra térve, egyenes irányt tartva csatlakozunk a S+, majd jobbra térünk a S▲ jelekre a Tubes keleti oldalának bükkösében.

Hársfákkal vegyes tölgyesben érjük el a lapos gerincet, ahol a műút is felkanyarodik a Misina tetőre. Megdöbbentő a fák lombkoronája felett égbe nyúló, gigászi betonkolosszus látványa. 1908-tól a mai torony helyén állt a mecseki természetjárók első jelentős épülete, a leköszönő egyesületi elnök emlékét nevében őrző Kiss József-kilátó. Az 1960-as években a mecseki bányászatnak és iparnak köszönhetően robbanásszerűen megerősödött város, illetve a korszellem igényeit kiszolgálva építették meg az alig pár méter híján 200 méter magas betontornyot (a régit pedig elbontották). A középső teraszszinten panorámaétterem, felette kilátóterasz nyit távlatokat vidékre. Jó időben a horvát Papuk vonulatától a Balaton-felvidékig és a Bakonyig is ellátunk. Lebilincselő látvány azonban Pécs épületeit, városrészeit ebből a magasságból pásztázni, továbbá a Dráva és Duna síkjából kiemelkedő Villányi-hegység gerincét végig követni a Tenkestől a Szársomlyóig.

Utunk végén a S jelzésen ereszkedünk vissza kiindulópontunkra, a Dömörkapuhoz. Ez az egykori ródli- azaz szánkópályát követi a köves hegyháton. Alattunk a naptól védett északi oldalban alakították ki a pécsi természetjárók a sípályával, szánkópályával, sőt síugró sánccal is rendelkező területet, ahol a téli sportoknak hódolhattak a helyiek. Manapság már egyre ritkábban fedi hó a hegyoldalt, a sánc már több mint fél évszázada nem üzemel, és csak betonpillérei látszanak, a szánkópálya is inkább turistaútként funkcionál. A köves sétány végén visszaérünk a Dömörkapu parkjához, ahonnan, ha időnk engedi, lesétálhatunk az állatkerthez, vagy kipróbálhatjuk a kisvasutat.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Dömörkapu buszmegállót a 34, 34Y jelzésű helyi buszjáratok érik el.

Anfahrt

 • A túra a buszmegállóban kezdődik, és ott is ér véget.

Parken

 • A Dömörkapunál, a túra kezdőpontjánál nagy parkolót találunk.

Koordinaten

DD
46.099707, 18.230970
GMS
46°05'58.9"N 18°13'51.5"E
UTM
34T 285975 5108853
w3w 
///trägt.lüfter.reihen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Mecsek és a Villányi-hegység turistakalauza

Kartenempfehlungen des Autors

 • A Mecsek turistatérképe

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(2)
Lívia Hafner-Hadas
07.12.2021 · Community
Gyerkőcökkel könnyen teljesíthető túra, csodás útvonalon, sok érdekességgel és látnivalóval.
mehr zeigen
Gemacht am 30.10.2021
Foto: Lívia Hafner-Hadas, Community
Foto: Lívia Hafner-Hadas, Community
Foto: Lívia Hafner-Hadas, Community
Foto: Lívia Hafner-Hadas, Community
Foto: Lívia Hafner-Hadas, Community
Foto: Lívia Hafner-Hadas, Community
Foto: Lívia Hafner-Hadas, Community
Foto: Lívia Hafner-Hadas, Community
Foto: Lívia Hafner-Hadas, Community
Foto: Lívia Hafner-Hadas, Community
Foto: Lívia Hafner-Hadas, Community
Foto: Lívia Hafner-Hadas, Community
Gergo Emmert
06.12.2021 · Community
Gemacht am 13.11.2021
Foto: Gergo Emmert, Community
Foto: Gergo Emmert, Community
Foto: Gergo Emmert, Community

Fotos von anderen

+ 11

Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
8,1 km
Dauer
2:30 h
Aufstieg
273 hm
Abstieg
273 hm
Höchster Punkt
530 hm
Tiefster Punkt
258 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch botanische Highlights faunistische Highlights Gipfel-Tour Heilklima Geheimtipp

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 4 Wegpunkte
 • 4 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp