Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen Tour kopieren
Einbetten
Fitness
Wanderung

Panorámavadászat a Keszthelyi-hegységben

Wanderung · Balaton (Plattensee) · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A tanúhegyek legszebbike, a Szent György-hegy az egykori Balaton felett
  / A tanúhegyek legszebbike, a Szent György-hegy az egykori Balaton felett
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szépkilátó-Aussichtspunkt in Balatongyörök
  Foto: Báthory Péter, funiQ.hu
 • / A Batsányi-kilátó a Pap-hegy tetején
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Batsányi-kilátóból
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Balaton-felvidék tanúhegyei felé a Batsányi-kilátóból
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bél Mátyás-kilátó a Batsányi-kilátóból nézve
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Márványkőfejtő-tető tölgyesbe vágott nyiladékán vezet utunk
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Büdöskúti pihenőtől a Padkűi kilátóig vezető út
  Foto: Báthory Péter, funiQ
 • / A Padkűi kilátó
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Látkép a Padkűi kilátóból a Balaton felé
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bél Mátyás-kilátó
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szigliget és a Gulács a Bél Mátyás-kilátóból
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Bél Mátyás-kilátó teraszáról a Balaton felé
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Batsányi-kilátó, Balatongyörök Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök Padkűi kilátó

Látványos, kilátásokban gazdag túrát teszünk a Keszthelyi-hegység délkeleti csücskében, a Balatonhoz legközelebb eső gerincen. Több épített és természetes kilátópont kínál útközben felejthetetlen panorámát, így változatos szögekből csodálhatjuk meg a magyar tenger és a tanúhegyek egyedi hangulatú tájképét.
geöffnet
leicht
16 km
4:38 h
514 hm
514 hm

A lebilincselő látványért valójában csak részben a Keszthelyi-hegység az érdemelt, sokkal inkább a szomszédos Tapolcai-medence és az azt övező bazaltvulkánok csoportja. Ez utóbbiak földtani értelemben még gyerekcipőben járnak az aggastyán dolomittömbhöz képest.

Míg a látványos és merész formákkal hullámzó vulkánok alig pár millió évvel ezelőtt jöttek létre, addig a Keszthelyi-hegység dolomitja egy teljesen más környezetben és időben, a 220 millió évvel ezelőtt Afrika partjainál hullámzó Tethys-óceánban keletkezett. A sekély tengerben felhalmozódó mészanyag átalakult, a mészkőhöz képest ridegebb és kevésbé oldódó dolomit képződött a brakkvízi környezetben, ami egy tömbben emelkedett ki a hegységképződés során. A tömb keleti pereme magasabb, egybefüggő fronttal rendelkezik, így pont innen a leglátványosabb a keleti szomszéd, a tanúhegyek sora. Amíg a Tapolcai-medence puha Pannon-tengeri üledéke a tanúhegyek kivételével lepusztult, az eredeti felszín felaprózódott, addig a rideg dolomittömb keleti oldala egyben maradt, sőt közel azonos magasságú lapos hátakban, fennsíkban tetőzik.

A kiváló kilátások mellett túránk mentén hangulatos erdőrészletek is sorakoznak. Eredetileg a dolomitra jellemző kopárok, sekély talajjal rendelkező sziklás rétek, legelők fedték a lekerekedett domboldalakat. Az erózió és az általa okozott kellemetlenségek megakadályozására a 19. században a Festeticsek, majd a II. világháború után az állami erdészet feketefenyővel telepítette be a száraz és napsütötte oldalakat. Ez a kép jelenleg is meghatározó, habár a 2010-es évek elején a fenyvesek nagy része pusztulásnak indult. A szegényes vízháztartású dolomitmurvás talaj miatt ugyanis pár szélsőségesen aszályos év után annyira legyengültek, megbetegedtek az egyébként tájidegen fenyvesek, hogy az erdészet kénytelen volt kiterjedt erdőirtásokkal megfékezni a faromlást. Ma már az eredeti vegetáció visszaállítása a cél, tölgy- és kőriserdőkkel, a kopárokra jellemző dolomitsziklagyeppel.

Utunk során mindegyik jellemző vegetáció-típussal találkozunk. A településekhez közel a fenyvesek uralkodnak még mindig, míg a jellemző karsztbokorerdőkön, tölgyeseken túl a belső völgyekben a bükk is beköszön.

Autorentipp

 • A balatongyöröki Szépkilátó körül remek éttermeket és cukrászdákat találunk, de a bazársoron is felfrissülhetünk, ehetünk, ihatunk a túra végén. Természetesen a strandszezonban nagyobb a választék, de a sarki cukrászda és a nagyobb éttermek egész évben nyitva vannak.
 • A túra egyértelmű látványossága a kilátópontokról nyíló panoráma. Ehhez érdemes jó látási viszonyok között elindulni, hogy élvezhessük a kilátást. Természetesen a ködös őszi, téli napokon is adódhat olyan időjárási helyzet, amikor a Balaton felett gyakran kialakuló páraréteg fölé kerülünk, és ködtenger felett csodálhatjuk meg a Keszthelyi-hegységet és a bazaltvulkánokat. Érdemes tisztában lenni az időjárási helyzettel, mielőtt nekiindulunk a túrának.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 21.09.2020

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
438 m
Tiefster Punkt
141 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A túra elején és végén keresztezzük a forgalmas 71-es főutat, ahol nagy odafigyeléssel kell közlekednünk, különösen a parkolóból és a leágazásból kanyarodó autók miatt.
 • A dolomitos, murvás felszíneken könnyű megcsúszni, érdemes ezért rendes túracipőben, akár bakancsban túrázni. A szandál csak gyakorlott túrázóknak ajánlott. Strandpapucsban semmiképp ne induljunk neki a körnek!

Start

Balatongyörök, Szépkilátó buszmegálló (140 m)
Koordinaten:
DG
46.769492, 17.360242
GMS
46°46'10.2"N 17°21'36.9"E
UTM
33T 680206 5182254
w3w 
///stiftung.erwachen.deutet

Ziel

Balatongyörök, Szépkilátó buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A buszmegállótól a Szépkilátóhoz a parkolón keresztül vezető ösvényen jutunk egy rövid oda-vissza kitérővel.
 • a Batsányi-kilátóhoz a P▲ jelzésen kapaszkodunk.
 • A P, majd a Z+ jelzésen keresztezzük a Bise-kő tetőt és a Kalossza-völgyet.
 • A P+ jelzésen kelünk át a Márványkőfejtő-tetőn a fennsíkra.
 • A P jelzést balra követve vágunk át a fennsíkon a Kígyós-völgybe a nyeregig.
 • A Büdöskúti pihenőtől a S, majd a Z▲ jelzésen teszünk kitérőt a Padkűi kilátóhoz.
 • Visszamegyünk a P és S turistautak elágazásához, és a S jelzésen indulunk vissza a Kígyós-völgyben a Bélapi-pihenőig.
 • A S+, majd a S▲ jelzésen kapaszkodunk fel a Bél Mátyás-kilátóhoz.
 • A S+ jelzéshez visszatérve a nyeregig folytatjuk, majd a Szerelemdombi pihenőnél a P jelzésen jobbra térve ereszkedünk vissza a kiindulóponthoz.

A túra részletes leírása :

A Szépkilátó valóban gyönyörű balatoni kilátópont

A Szépkilátónál kezdjük túránkat Balatongyörök keleti határában a 71-es főút mellett. A parkoló végénél murvás ösvény vezet a fenyőcsoport árnyékában megbúvó körpadhoz. A kilátópont természetes fekvésével és kopárságával az egész domboldalra kiterjed, de itt, a fenyves alatt nyílik ki igazán a táj: sem növényzet, sem épület nem takarja a nagyszerű panorámát. Kézzelfogható közelségben terül el előttünk Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton, ami mindig más színben és hangulatban gyönyörködteti meg szemlélőjét. A haragoskéktől a pasztellzöldig rengeteg árnyalatban pompázik a napszaktól és az időjárástól függően. Napkeltekor a pirkadat tündöklő színeiben szikrázik innen a vízfelület, ugyanis pont kelet felé látunk rá a tóra.

A leginkább lebilincselő azonban a tó tükre fölött emelkedő tanúhegyek látványa. Egészen a szemközti fonyódi hegyektől a Szent György-hegyig látjuk a bazaltvulkánokat, illetve romjaikat. E hegyek mindig egyedi arculattal örvendeztetik meg csodálóikat attól függően, melyik oldalukat látjuk. Meghatározó a Badacsony egyöntetű lapos fennsíkja, ami a legmagasabban tetőzik a vidék felett, míg szoknyája ellaposodva hosszan nyújtózik a Balaton tükrébe, összeolvadva a nádassal és a vízzel. Előtte Szigliget hegyei emelkednek, tovább pásztázva pedig sorban beazonosíthatjuk a Gulácsot, a Csobáncot és a sort záró Szent György-hegyet.

A balatoni nyüzsgésből a kabócazajos fenyvesbe

A látvánnyal betelve keresztezzük a 71-es főutat, és a túloldali bazársoron indulunk neki a P▲ jelzésen a hegyoldalnak. Alig pár lángosos és halsütő után felkanyarodunk a nyaralókkal övezett aszfaltúton, ami a végén ágakra szakadva elbizonytalanít. Egy kerítés mellett kell felkapaszkodnunk a bozótos erdőbe, ahol mögöttünk marad a balatoni lárma, az üdülőövezet nyüzsgése, és mediterrán hangulatú erdei fenyvesben emelkedünk a dolomitmurvás gerincen.

A mediterránhoz hasonló klíma és a dolomitfelszín gyenge talajának szegényes vízháztartása miatt telepítették a Keszthelyi-hegységbe előszeretettel a tájidegen fenyőket. Sajnos a különösen forró és száraz nyarak legyengítik az egyébként szárazságtűrő tűlevelűeket, így a gomba és a szú támadásának kevésbé tudnak ellenállni. Ennek bizonyítéka a sok kiszáradt, megvörösödött levelű fenyő, amit az erdészet igyekszik vágással eltüntetni, hogy ne terjedjenek a kártevők.

A morzsalékos, gyantaszagú ösvényen rövid, de küzdelmes kaptatással érkezünk fel a Pap-hegy gerincének ritkás tetejéhez, ahol a panoráma kilátóért kiáltott. Valóban érdemes helyszín, ugyanis itt a Szépkilátóhoz hasonló látvány fogad, csak helyzetünkből adódóan madártávlatból tárul fel a lebilincselő látvány. A Balaton és a szigligeti hegyek felett, de még a bazaltsapka szintje alatt, pont ideális magasságból látjuk a mozaikos tájat. A Balaton víztükre szélesen terpeszkedve veszi körbe az alattunk hullámzó dolomitgerincek erdeit. A tó déli szegélyén messzire látszik a Marcali-hát, Külső-Somogy dombjai és a duplacsúcsú fonyódi tanúhegy. A bazaltvulkánok az ideális félmagasságnak köszönhetően jobban elkülönülnek. Szigliget dombjaira rálátunk, míg a Badacsony és a Szent György-hegy között a Balaton-felvidék hullámzik a messzeségbe. Becehegy és Balatonederics házai fölött, a Tapolcai-medencén túl pedig a Bakony déli vége köszönt be az adótornyaival a legmagasabbra nyújtózó Kab-heggyel.

A Keszthelyi-hegység mélyén

A kilátó felett csatlakozunk a P jelzéshez, amit ha balra követünk, egy pár kilométeres kis kört formázva visszajuthatunk a Bél Mátyás-kilátón keresztül Balatongyörökre, de ha jobban el szeretnék mélyedni a Keszthelyi-hegység hangulatában, akkor kövessük eredeti útirányunkat, és jobb kéz felé északnak haladjunk a P jelzésen a Bise-kő-tetőre. A hegységre jellemző tölgyes, virágos kőrises karsztbokorerdőben keresztezzük a gerincet, ahol a Pele apó tanösvény kedves leírásaival gazdagítjuk túránkat.

A tető utáni nyeregben egy rövid szakaszon a Z+ jelzésen keresztezzük a Kalosza-völgyet, aminek túloldalán nekivágunk a Keszthelyi-hegység nagy részére jellemző, tűzvédelmi irtást követő turistaútnak. Nyílegyenesen kapaszkodik fel a P+ jelzés a Márványkőfejtő-hegyre, ahonnan visszafelé tekintve a hosszanti irtásnak köszönhetően egyre jobban feltárul a Balaton. A széles irtásrét tavasszal és nyár elején védett virágoknak ad otthont: sárga színben pompázó tavaszi hérics és lila leánykökörcsin örvendezteti a tavasszal itt túrázókat. Az öreg tölgyekkel szegélyezett rét kellemes hangulattal kísér fel az egyre ellaposodó tetőre.

A Márványkőfejtő-hegy sziklás teteje után lankás hullámzással hatolunk be a hegység mélyére. A sűrű aljnövényzettel szövevényes tölgyesek után a Keserű-berek völgyfőjénél bükkök elegyítik az erdőt, mutatva a völgyi, hűvösebb klíma hatását. Itt volt a Festeticsek vadaskertje is a múlt században, de jelenleg is intenzív vadászat folyik a területen, amit a ritmikusan sorakozó magaslesek sora jelez. A meredek, köves hegyoldalakban előszeretettel tanyázik a muflon, a Korzikáról betelepített vadjuh, míg a belsőbb területekről őzek és szarvasok járnak ki legelni az irtásrétre. Ha csendben túrázunk, lehetőségünk van ezen a belső, kevésbé járt vidéken vadakkal találkozni.

A következő keresztező irtásnál, egy magasles tövénél a P jelzés halad át keresztben, amin mi is nyugat felé, balra fordulunk. Tarvágások és faültetvények között haladunk; az erdő itt mezőgazdasági ültetvényre hasonlít, amit csak pár öreg fenyő tör meg az út mellett. Az utak és irtások négyzethálós elrendezését a Boncsos-tető töri meg, aminek természetes ívét kerülve bükkökkel vegyes erdőben ereszkedünk alá a Kígyós-völgybe. Becsatlakozik dél felől a S jelzés is, amit majd kifele a hegységből, utunk második szakaszában követünk, ám előtte teszünk egy kitérőt a Büdöskúti arborétumba és a Pad-kűre.

A Keszthelyi-hegység központjában, a Büdöskúti arborétumban

A S és a P jelzés mentén érjük el a Kígyós-völgy alját, a hegységen keresztülvezető aszfaltos utat. A völgyfőt kerülő úton kiérkezünk a nyereghez, ahol hangulatos erdei tisztást érintünk (Büdöskúti pihenő) fedett építménnyel, padokkal és asztalokkal, ami remek alkalmat ad a feltöltődésre, pihenésre, étkezésre a túra felénél. Mögöttünk tujákkal, fenyőkkel, vörös tölggyel és őshonos fajokkal vegyes erdőrészlet terül el, amit arborétumnak neveznek. A hangulatos erdőrészlet mellett tujafasorral szegélyezett út ágazik le a Pad-kű felé, amire a Z▲ jelzést követve kapaszkodhatunk fel. Alig néhány száz méter után érjük el a hegytetőn álló kilátót, ahonnan jellegzetes panoráma tárul fel a Keszthelyi-hegység szívéből.

Innen látszik igazán hazánk egyik legkisebb hegységének arculata. Kelet felé a dolomittömb egyöntetű fennsíkkal, hosszú, lapos hegyháttal tetőzik, ami mögött egyedül a Badacsony bazaltplatója tűnik fel, ami magasabbra tudott emelkedni. Délre és nyugatra a meszes üledékek hosszanti gerincekre tagolódtak, amik zegzugos vidékkel, tarka erdőkkel ereszkednek alá a Balaton síkja felé. A leglátványosabbak az északi hegyek mögött feltűnő bazaltplatók tömbjei, a Kovácsi-hegy és a Tátika erdőkkel takart masszívuma, amelyek között éles szemmel felfedezhető a zalaszántói sztúpa fehéren világító kúpja a távolban.

Vissza Balatongyörökre

A hangulatos kilátópontról visszatérünk a már megtett útvonalon a Büdöskúti arborétumba, majd a Kígyós-völgy túloldalán a Boncsos alá, ahol most a S jelzésen dél felé lekanyarodva folytatjuk utunkat. A völgy ívét követve eleinte még bükkök között haladunk, majd a Boncsos-tető alatti nyeregben hangulatos tölgyesben kezdjük meg hosszú ereszkedésünket a Püspökházi-völgyben. Egy nagyobb irtás után már végig fiatalos erdőben lépkedünk lefelé. Egy-két hagyásfa, magfa mutatja, hogy milyen lenne az erdő intenzív erdőgazdálkodás nélkül, ami itt meghatározza a táj hangulatát. Ráadásul a Szoba-kű letörését megkerülve egy tűzvédelmi irtásban halad a S jelzés két kilométeren keresztül.

A monotonitást a Kígyós-völgybe visszaérkezve törjük meg, ahol hangulatos tisztások, hagyásfákkal tarkított ligetek között haladunk az aszfaltúton dél felé. A Kalosza-völggyel kiegészülve innentől a Bélap-völgynek nevezett tágas térségben sétálunk, még keskeny szántó és az utat szegélyező fasor is elfér egymás mellett.

Egy sorompó után matuzsálemi tölgyek között érkezünk a Bélapi-pihenőhöz, ahol erdei színházat és tornapályát érintünk. Itt lehetőségünk van visszakapaszkodni a gerincre, ahol egy utolsó kilátóból még körbetekinthetünk a Balaton felett. Ehhez a S+ jelzésen indulunk keletnek a ritkás tölgyesben kaptató murvás úton, amiről rövidesen jobbra kanyarodunk a hegytetőre felvezető S▲ jelzésen. Ezen a rövid szakaszon teszünk egy kitérőt a Garga-hegyre, amelynek tetején a ritkás fenyveserdőn túl a Bél Mátyás-kilátó fogad.

A panoráma hasonló túránk első két kilátópontjához - amiket ki is szúrhatunk innen -, ám nyugat felé hosszan követhetjük a Balaton ívét egészen a Keszthelyi-öböl végéig. A nyugatra is feltáruló kilátással megkoronázzuk túránkat, ha elég későn érkezünk ide: akár a naplemente fényjátékát is lekövethetjük innen, bár nyáron a hegyek mögött, északnyugat felé bukik le a nap.

A kilátóból több lehetőségünk is adódik visszatérni a faluba. Sajnos a legrövidebb direkt út jelzetlen és benőtt, így a S+ jelzést ajánljuk, ahol jobbra tovább a Garga-nyergen keresztül, a P jelzésen érkezünk vissza fenyvesek, majd nyaralók között a kiindulópontra.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Balatongyörök, Szépkilátó megállóhelyre érkezünk autóbusszal. 

Anfahrt

 • A túra a buszmegálló melletti parkolóból indul, és ugyanoda érkezik vissza.

Parken

 • A Szépkilátónál nagy, ingyenes parkoló található az autóval érkezőknek. Az út hegy felöli oldalán is találunk parkolót.

Koordinaten

DG
46.769492, 17.360242
GMS
46°46'10.2"N 17°21'36.9"E
UTM
33T 680206 5182254
w3w 
///stiftung.erwachen.deutet
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

A Balaton vagy a Balaton-felvidék turistatérképe (Cartographia)

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Túracipő, időjárásnak megfelelő öltözet, enni- és innivaló, a navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.

Profilbild

Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
leicht
Strecke
16 km
Dauer
4:38h
Aufstieg
514 hm
Abstieg
514 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Gipfel-Tour Heilklima

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp