Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Panorámatúra Zebegényből

· 35 Bewertungen · Wanderung · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a zebegényi Kálvária-dombról
  / Kilátás a zebegényi Kálvária-dombról
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bükkösben vezet az út Zebegény fölött
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dőry-kastély és a Duna a Kós Károly-kilátóból
  Foto: Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Molyhos tölgyes bokorerdők között a Bodzás-völgy felé
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dobozi-orom és a Prédikálószék a Borostyánkői-pihenőtől
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kellemes szintút Zebegény felett
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyertyán lependékek
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vissza Zebegény felé a S jelzésen
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Állatok vájta üregek a zebegényi vasút szomszédságában
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Julianus barát toronyból
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyertyános erdőrészlet Zebegény fölött
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Dunakanyari panoráma
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dunakanyar a Helembai-hegységgel
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Országzászló és nemzeti hőseink tragédiáinak emlékhelye
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Kálvária és a Kálvária-kápolna, Zebegény Hajózástörténeti Múzeum Országzászló és … Zebegény Kós Károly-kilátó
Zebegény környékének legszebb kilátópontjait végigjáró körtúra, amely érinti a Julianus barát tornyot és a Bodzás-völgy bükkösében fakadó Ernő-forrást.
geöffnet
mittel
Strecke 11,2 km
4:00 h
726 hm
726 hm

A festői szépségű Zebegényből induló, igazán látványos körtúra a környék legszebb kilátópontjaihoz kalauzol a Dél-Börzsöny vulkáni peremhegyein, majd a Szent Mihály-hegy nyergéből felkapaszkodik a Hegyes-tetőre. A 482 méteres csúcson álló, kétszintes Julianus-kilátóból a visegrádi várban és a Salamon-toronyban, a Szent Mihály-hegy által „kettéosztott” Dunában, a Szentendrei-szigetcsúcsban, a Naszály jellegzetes tömbjében és a lábunk alatt elterülő Nagymarosban gyönyörködhetünk délkeleti irányban; balra fordulva a Börzsöny legmagasabb csúcsai között kiszúrhatjuk a Csóványoson álló kilátót, nyugat felé fordulva a szomszédos Szlovákiába is átpillanthatunk.

Az útvonal a panorámán kívül is számtalan látványosságot tartogat. Zebegény házait elhagyva, a Kálvária-dombon a sziklaszentély, a monumentális Országzászló, nemzeti hőseink tragédiáinak emlékhelye és a gyönyörű panorámájú, híres erdélyi polihisztorunkról elnevezett Kós Károly-kilátó is megállásra csábít. A Bodzás-völgyben meglátogatjuk az Ernő-forrást, a Szent Mihály-hegyről a Hegyes-tetőre kapaszkodva pedig sötéten tátongó üregekkel, az 1970-es években keletkezett kutatóaknákkal találkozhatunk.

 

Autorentipp

 • A Dobozi-orom után a KΩ jelzésen kis kitérővel érhető el a Remete-barlang. Az oda vezető út nagyon meredek!
 • Az Ernő-forrás az ifjúsági tábor felől akár kisgyerekkel is könnyen megközelíthetjük.
Profilbild von Szilárd Dr. Szentes
Autor
Szilárd Dr. Szentes
Aktualisierung: 16.03.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
478 m
Tiefster Punkt
114 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Az út helyenként meredek, ezért érdemes bordázott talpú túrabancsban érkezni és túrabotot használni.

Weitere Infos und Links

Pilismarót - Zebegény rév

Start

Zebegény, vasútállomás (114 m)
Koordinaten:
DD
47.800115, 18.909512
GMS
47°48'00.4"N 18°54'34.2"E
UTM
34T 343460 5296200
w3w 
///wegzug.fragezeichen.schwalbe

Ziel

Zebegény, vasútállomás

Wegbeschreibung

Itiner

 • A zebegényi vasútállomásról északkeleti irányba indulunk a S▲ jelzésen.
 • A Kós Károly-kilátó utáni nyeregben dél felé megyünk a S↺ jelzésen.
 • Mintegy 600 m múlva a jelzés balra kanyarodik, és találkozik a Bodzás-völgybe levezető S● jelzéssel. 
 • S● jelzésen haladunk az Ernő-forrásig, majd az ifjúsági tábor előtti hídig.
 • A híd után áttérünk a S+ jelzésre.
 • A Dobozi-orom után felfelé vezető utunkat a S+ jelzésről leágazó KΩ jelzésen folytatjuk.
 • A Szent Mihály-hegy nyergében a S jelzést észak-északkelet felé követve érünk vissza Zebegénybe.

A túráról részletesen

Zebegénytől a Kós Károly-kilátóig

Zebegényt 1295-ben említik először az oklevelek Zebeguen néven - már a Kálvária-dombon talált rézkori veremlakások, tűzhely- és cserépedény-maradványok is jelzik, hogy régóta lakott hely.  A török hódoltság alatt a község magyar lakossága kihalt, és csak a 18. században népesítették újra szláv, majd német telepesekkel.

A falu központjából a S▲ jelzésen indulunk el. Az első látnivaló az 1909-ben Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján épült Havas Boldogasszony plébániatemplom, aminek világos belső terét szecessziós freskók és a Kós Károly tervezte színes üvegablakok díszítik. A Kálvária-domb felé vesszük az irányt, amire a S▲ jelzés egy szerpentinúton kapaszkodik fel. Elhaladunk egy korábbi templom sziklába vájt szentélye mellett; a többi részét a Havas Boldogasszony plébániatemplom építését követően lebontották. A domb tetejére egy helyi módos gazda felesége, Fischer Józsefné Zoller Borbála elhunyt fia emlékére szép kápolnát emeltetett, melynek fazsindelyes, hagymakupolás teteje és a Krisztus mennybemenetelét ábrázoló oltárképe egy tűzvészben sajnos odaveszett. A Kálvária-kápolna mellett áll a Maróti Géza tervei alapján 1935 és 1938 között készült, monumentális "Országzászló és nemzeti hőseink tragédiáinak emlékhelye". 

S▲ jelzésen továbbhaladva érjük el a híres erdélyi polihisztorról elnevezett Kós Károly-kilátót, melynek terveit Csóka Árpád készítette. A 2014-ben átadott, római kori erődöt formázó épület felső szintjéről gyönyörű panoráma nyílik a Dunakanyarra és Pilismarótra. Elődje az Országzászló oszlopaira épült még 1964-ben. Ennek azért volt rendkívül fontos szerepe, mert akkoriban a hasonló emlékműveket egytől egyig lebontották - viszont az Országzászló ebben az időben kilátóként szerepelt a nyilvántartásokban, ezért elkerülte a pusztulást.

Erdei séta az Ernő-forrásig

A kilátót elhagyva egy kis nyeregben déli irányban megyünk tovább a legfelső nyaralók feletti, meredek oldalban haladó S↺ jelzésen. A viszonylag széles útról mintegy 600 m múlva a jelzés balra kanyarodik, és keskeny ösvényként találkozik a Bodzás-völgybe levezető S● jelzéssel. Ennek első szakasza nagyon szép: a hegy délkeleti oldalán ligetes, virágos kőris dominálta molyhos tölgyes bokorerdők és szilikát sziklagyepek között halad lefelé. A meredekebb részen szerpentinező úton a pihenőhöz érve már láthatjuk a völgytalpon fakadó Ernő-forrás eredeti foglalását. A hűs víz most egy alsóbb, szintén foglalt ágon tör felszínre. Az innen eredő kis patak végig mellettünk csörgedezik az ifjúsági táborig, itt-ott hatalmas uszadékhalmokkal jelezve nagyobb esők utáni erejét. 

Kilátópontok során át a Julianus barát toronyig

A híd után áttérünk a S+ jelzésre, és a vasúti sínekkel párhuzamosan újra dél felé vesszük az irányt. Idáig végig vulkanikus eredetű andeziten és dácittufán jöttünk, itt azonban a Duna által ide szállított holocén iszapon, homokon járunk. A nyaralók után jobbra térve egy darabon mélyútként halad tovább a S+ jelzés. Az egyre meredekebbé váló keskeny ösvényen hamarosan elérjük a szebbnél szebb kilátópontokat, melyek körül a molyhos tölgy és a húsos som egyre tömegesebb jelenléte is jelzi a nagyon meleg, száraz mikroklímát.

A Dobozi-oromtól felfelé vezető utunkat a S+ jelzésről leágazó KΩ jelzésen folytatjuk, amely a Szent Mihály-hegy csúcsát megkerülve közel szintben halad annak nyergéig, ahonnan a S jelzésen észak-északkelet felé megyünk tovább a Hegyes-tető felé. Ha a S jelzésen déli irányban 300 méternyi kitérővel, átlendülve a Szent Mihály-hegy csúcsán, megpihenhetünk az „Encián Turisták 1914” Egyesület által állított íves kőpadon, amit fiatalon elhunyt tagtársuk, Miklós Lili emlékére készíttettek. 

Innen kb. 50 m-re találkozunk az első bekerített kutatóaknákkal, melyeket a Geofizikai Kutatóintézet mélyített az 1950-es években, hogy az aljukon végrehajtott mikro-robbantásos mérésekkel következtetni tudjanak a felszín alatti ércvagyon minőségére nemesfémek, ólom és tellúr után kutatva.

Hamarosan a Remete-nyeregbe érünk, ahonnan egyenesen megyünk tovább az Ürmös-réten keresztül a csaknem 15 m magas, középkori bástyát idéző, kétemeletes Julianus barát toronyig. A szél és eső ellen is védő kilátót szintén az Encián Turisták építették 1939-ben, megalakulásuk 25. évfordulója alkalmából a Magyar Turista Szövetség támogatásával. Az építményt 2011-ben az Ipoly Erdő Zrt. újította fel. A belőle elénk táruló panoráma vezérmotívuma a Duna. Tiszta időben észak felé a Magas-Börzsöny hullámzik, a Csóványos megmagasított kilátóját is kiszúrhatjuk. Keletre tekintve Visegrád és Vác irányában a Naszály, délre Dömös és a Visegrádi-hegység, nyugatra Szlovákia színesíti a kilátást.

Vissza Zebegénybe

A tornyot elhagyva a Világos-tér után balra fordul a S jelzés a Remetekereszt-bérc felé, majd onnan a gerincen, száraz csereseken keresztül kanyarodik a S↺ jelzéssel való találkozásához, hogy visszatérjen Zebegénybe. Ez a szakasz kevesebb látnivalót tartogat, így itt gyorsabb haladással tervezhetünk.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A zebegényi vasútállomástól indítjuk a túrát, majd ott is fejezzük be. Ide Budapest-Nyugati és Szob felől érkeznek vonatok.

Anfahrt

 • A zebegényi vasútállomástól északnyugat felé indulunk a Petőfi térre, ahol a S▲ indítójelzése egy vadgesztenyefán látható.

Parken

 • A túra kezdő- és végpontja a Vácot Szobbal összekötő 12-es úton található. 
 • Ha autóval érkezünk, érdemes a vasútállomás mellett leparkolni.

Koordinaten

DD
47.800115, 18.909512
GMS
47°48'00.4"N 18°54'34.2"E
UTM
34T 343460 5296200
w3w 
///wegzug.fragezeichen.schwalbe
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app

Grundausrüstung für Wanderungen

 • Feste, bequeme und wasserdichte Bergschuhe oder Zustiegsschuhe
 • Kleidung im Mehrschicht-Prinzip mit Feuchtigkeitstransport
 • Wandersocken
 • Rucksack (mit Regenhülle)
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke und Hose)
 • Sonnenbrille
 • Teleskopstöcke
 • Ausreichend Proviant und Trinkwasser
 • Erste-Hilfe-Set mit Blasenpflaster
 • Blasenpflaster
 • Biwaksack/Survival Bag
 • Rettungsdecke
 • Stirnlampe
 • Taschenmesser
 • Signalpfeife
 • Mobiltelefon
 • Bargeld
 • Navigationsgerät/Karte und Kompass
 • Notfallkontaktdaten
 • Personalausweis
 • Die Listen für die „Grundausrüstung“ und die „technische Ausrüstung“ werden auf der Grundlage der gewählten Aktivität erstellt. Sie erheben keinen Anspruch auf Vollständigkeit und dienen lediglich als Vorschläge, was du einpacken solltest.
 • Zu deiner Sicherheit solltest du alle Anweisungen zur ordnungsgemäßen Verwendung und Wartung deines Geräts sorgfältig lesen.
 • Bitte vergewissere dich, dass deine Ausrüstung den örtlichen Gesetzen entspricht und keine verbotenen Gegenstände enthält.

Fragen & Antworten

Frage von Agnes Varsányi · 19.03.2021 · Community
Sziasztok! A túrának melyik szakasza van lezárva? Köszönöm előre is! :)
mehr zeigen
Antwort von Bernadett Hideg · 19.03.2021 · Community
Szia! Mi múlt hétvégén voltunk, akkor még nem volt lezárva sehol. :/
7 more replies

Bewertungen

4,8
(35)
Ferencné Szabó
26.11.2021 · Community
Nagyon szép túra útvonal, tele kihívásokkal, hegyen-völgyön.
mehr zeigen
Gemacht am 23.11.2021
Foto: Ferencné Szabó, Community
Foto: Ferencné Szabó, Community
Foto: Ferencné Szabó, Community
Foto: Ferencné Szabó, Community
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 72

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
11,2 km
Dauer
4:00 h
Aufstieg
726 hm
Abstieg
726 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp