Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderungempfohlene Tour

Panorámatúra Zebegényből

· 36 Bewertungen · Wanderung· geöffnet
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a zebegényi Kálvária-dombról
  / Kilátás a zebegényi Kálvária-dombról
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bükkösben vezet az út Zebegény fölött
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dőry-kastély és a Duna a Kós Károly-kilátóból
  Foto: Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Molyhos tölgyes bokorerdők között a Bodzás-völgy felé
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dobozi-orom és a Prédikálószék a Borostyánkői-pihenőtől
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kellemes szintút Zebegény felett
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyertyán lependékek
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vissza Zebegény felé a S jelzésen
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Állatok vájta üregek a zebegényi vasút szomszédságában
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Julianus barát toronyból
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyertyános erdőrészlet Zebegény fölött
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Dunakanyari panoráma
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dunakanyar a Helembai-hegységgel
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Országzászló és nemzeti hőseink tragédiáinak emlékhelye
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Kálvária és a Kálvária-kápolna, Zebegény Hajózástörténeti Múzeum Országzászló és … Zebegény Kós Károly-kilátó
Zebegény környékének legszebb kilátópontjait végigjáró körtúra, amely érinti a Julianus barát tornyot és a Bodzás-völgy bükkösében fakadó Ernő-forrást.
geöffnet
mittel
Strecke 11,2 km
4:00 h
726 hm
726 hm
478 hm
114 hm

A festői szépségű Zebegényből induló, igazán látványos körtúra a környék legszebb kilátópontjaihoz kalauzol a Dél-Börzsöny vulkáni peremhegyein, majd a Szent Mihály-hegy nyergéből felkapaszkodik a Hegyes-tetőre. A 482 méteres csúcson álló, kétszintes Julianus-kilátóból a visegrádi várban és a Salamon-toronyban, a Szent Mihály-hegy által „kettéosztott” Dunában, a Szentendrei-szigetcsúcsban, a Naszály jellegzetes tömbjében és a lábunk alatt elterülő Nagymarosban gyönyörködhetünk délkeleti irányban; balra fordulva a Börzsöny legmagasabb csúcsai között kiszúrhatjuk a Csóványoson álló kilátót, nyugat felé fordulva a szomszédos Szlovákiába is átpillanthatunk.

Az útvonal a panorámán kívül is számtalan látványosságot tartogat. Zebegény házait elhagyva, a Kálvária-dombon a sziklaszentély, a monumentális Országzászló, nemzeti hőseink tragédiáinak emlékhelye és a gyönyörű panorámájú, híres erdélyi polihisztorunkról elnevezett Kós Károly-kilátó is megállásra csábít. A Bodzás-völgyben meglátogatjuk az Ernő-forrást, a Szent Mihály-hegyről a Hegyes-tetőre kapaszkodva pedig sötéten tátongó üregekkel, az 1970-es években keletkezett kutatóaknákkal találkozhatunk.

 

Autorentipp

 • A Dobozi-orom után a KΩ jelzésen kis kitérővel érhető el a Remete-barlang. Az oda vezető út nagyon meredek!
 • Az Ernő-forrás az ifjúsági tábor felől akár kisgyerekkel is könnyen megközelíthetjük.
Profilbild von Szilárd Dr. Szentes
Autor
Szilárd Dr. Szentes
Aktualisierung: 16.03.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
478 m
Tiefster Punkt
114 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Az út helyenként meredek, ezért érdemes bordázott talpú túrabancsban érkezni és túrabotot használni.

Weitere Infos und Links

Pilismarót - Zebegény rév

Start

Zebegény, vasútállomás (114 m)
Koordinaten:
DD
47.800115, 18.909512
GMS
47°48'00.4"N 18°54'34.2"E
UTM
34T 343460 5296200
w3w 
///wegzug.fragezeichen.schwalbe

Ziel

Zebegény, vasútállomás

Wegbeschreibung

Itiner

 • A zebegényi vasútállomásról északkeleti irányba indulunk a S▲ jelzésen.
 • A Kós Károly-kilátó utáni nyeregben dél felé megyünk a S↺ jelzésen.
 • Mintegy 600 m múlva a jelzés balra kanyarodik, és találkozik a Bodzás-völgybe levezető S● jelzéssel. 
 • S● jelzésen haladunk az Ernő-forrásig, majd az ifjúsági tábor előtti hídig.
 • A híd után áttérünk a S+ jelzésre.
 • A Dobozi-orom után felfelé vezető utunkat a S+ jelzésről leágazó KΩ jelzésen folytatjuk.
 • A Szent Mihály-hegy nyergében a S jelzést észak-északkelet felé követve érünk vissza Zebegénybe.

A túráról részletesen

Zebegénytől a Kós Károly-kilátóig

Zebegényt 1295-ben említik először az oklevelek Zebeguen néven - már a Kálvária-dombon talált rézkori veremlakások, tűzhely- és cserépedény-maradványok is jelzik, hogy régóta lakott hely.  A török hódoltság alatt a község magyar lakossága kihalt, és csak a 18. században népesítették újra szláv, majd német telepesekkel.

A falu központjából a S▲ jelzésen indulunk el. Az első látnivaló az 1909-ben Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján épült Havas Boldogasszony plébániatemplom, aminek világos belső terét szecessziós freskók és a Kós Károly tervezte színes üvegablakok díszítik. A Kálvária-domb felé vesszük az irányt, amire a S▲ jelzés egy szerpentinúton kapaszkodik fel. Elhaladunk egy korábbi templom sziklába vájt szentélye mellett; a többi részét a Havas Boldogasszony plébániatemplom építését követően lebontották. A domb tetejére egy helyi módos gazda felesége, Fischer Józsefné Zoller Borbála elhunyt fia emlékére szép kápolnát emeltetett, melynek fazsindelyes, hagymakupolás teteje és a Krisztus mennybemenetelét ábrázoló oltárképe egy tűzvészben sajnos odaveszett. A Kálvária-kápolna mellett áll a Maróti Géza tervei alapján 1935 és 1938 között készült, monumentális "Országzászló és nemzeti hőseink tragédiáinak emlékhelye". 

S▲ jelzésen továbbhaladva érjük el a híres erdélyi polihisztorról elnevezett Kós Károly-kilátót, melynek terveit Csóka Árpád készítette. A 2014-ben átadott, római kori erődöt formázó épület felső szintjéről gyönyörű panoráma nyílik a Dunakanyarra és Pilismarótra. Elődje az Országzászló oszlopaira épült még 1964-ben. Ennek azért volt rendkívül fontos szerepe, mert akkoriban a hasonló emlékműveket egytől egyig lebontották - viszont az Országzászló ebben az időben kilátóként szerepelt a nyilvántartásokban, ezért elkerülte a pusztulást.

Erdei séta az Ernő-forrásig

A kilátót elhagyva egy kis nyeregben déli irányban megyünk tovább a legfelső nyaralók feletti, meredek oldalban haladó S↺ jelzésen. A viszonylag széles útról mintegy 600 m múlva a jelzés balra kanyarodik, és keskeny ösvényként találkozik a Bodzás-völgybe levezető S● jelzéssel. Ennek első szakasza nagyon szép: a hegy délkeleti oldalán ligetes, virágos kőris dominálta molyhos tölgyes bokorerdők és szilikát sziklagyepek között halad lefelé. A meredekebb részen szerpentinező úton a pihenőhöz érve már láthatjuk a völgytalpon fakadó Ernő-forrás eredeti foglalását. A hűs víz most egy alsóbb, szintén foglalt ágon tör felszínre. Az innen eredő kis patak végig mellettünk csörgedezik az ifjúsági táborig, itt-ott hatalmas uszadékhalmokkal jelezve nagyobb esők utáni erejét. 

Kilátópontok során át a Julianus barát toronyig

A híd után áttérünk a S+ jelzésre, és a vasúti sínekkel párhuzamosan újra dél felé vesszük az irányt. Idáig végig vulkanikus eredetű andeziten és dácittufán jöttünk, itt azonban a Duna által ide szállított holocén iszapon, homokon járunk. A nyaralók után jobbra térve egy darabon mélyútként halad tovább a S+ jelzés. Az egyre meredekebbé váló keskeny ösvényen hamarosan elérjük a szebbnél szebb kilátópontokat, melyek körül a molyhos tölgy és a húsos som egyre tömegesebb jelenléte is jelzi a nagyon meleg, száraz mikroklímát.

A Dobozi-oromtól felfelé vezető utunkat a S+ jelzésről leágazó KΩ jelzésen folytatjuk, amely a Szent Mihály-hegy csúcsát megkerülve közel szintben halad annak nyergéig, ahonnan a S jelzésen észak-északkelet felé megyünk tovább a Hegyes-tető felé. Ha a S jelzésen déli irányban 300 méternyi kitérővel, átlendülve a Szent Mihály-hegy csúcsán, megpihenhetünk az „Encián Turisták 1914” Egyesület által állított íves kőpadon, amit fiatalon elhunyt tagtársuk, Miklós Lili emlékére készíttettek. 

Innen kb. 50 m-re találkozunk az első bekerített kutatóaknákkal, melyeket a Geofizikai Kutatóintézet mélyített az 1950-es években, hogy az aljukon végrehajtott mikro-robbantásos mérésekkel következtetni tudjanak a felszín alatti ércvagyon minőségére nemesfémek, ólom és tellúr után kutatva.

Hamarosan a Remete-nyeregbe érünk, ahonnan egyenesen megyünk tovább az Ürmös-réten keresztül a csaknem 15 m magas, középkori bástyát idéző, kétemeletes Julianus barát toronyig. A szél és eső ellen is védő kilátót szintén az Encián Turisták építették 1939-ben, megalakulásuk 25. évfordulója alkalmából a Magyar Turista Szövetség támogatásával. Az építményt 2011-ben az Ipoly Erdő Zrt. újította fel. A belőle elénk táruló panoráma vezérmotívuma a Duna. Tiszta időben észak felé a Magas-Börzsöny hullámzik, a Csóványos megmagasított kilátóját is kiszúrhatjuk. Keletre tekintve Visegrád és Vác irányában a Naszály, délre Dömös és a Visegrádi-hegység, nyugatra Szlovákia színesíti a kilátást.

Vissza Zebegénybe

A tornyot elhagyva a Világos-tér után balra fordul a S jelzés a Remetekereszt-bérc felé, majd onnan a gerincen, száraz csereseken keresztül kanyarodik a S↺ jelzéssel való találkozásához, hogy visszatérjen Zebegénybe. Ez a szakasz kevesebb látnivalót tartogat, így itt gyorsabb haladással tervezhetünk.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A zebegényi vasútállomástól indítjuk a túrát, majd ott is fejezzük be. Ide Budapest-Nyugati és Szob felől érkeznek vonatok.

Anfahrt

 • A zebegényi vasútállomástól északnyugat felé indulunk a Petőfi térre, ahol a S▲ indítójelzése egy vadgesztenyefán látható.

Parken

 • A túra kezdő- és végpontja a Vácot Szobbal összekötő 12-es úton található. 
 • Ha autóval érkezünk, érdemes a vasútállomás mellett leparkolni.

Koordinaten

DD
47.800115, 18.909512
GMS
47°48'00.4"N 18°54'34.2"E
UTM
34T 343460 5296200
w3w 
///wegzug.fragezeichen.schwalbe
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app

Fragen & Antworten

Frage von Agnes Varsányi · 19.03.2021 · Community
Sziasztok! A túrának melyik szakasza van lezárva? Köszönöm előre is! :)
mehr zeigen
Antwort von Bernadett Hideg · 19.03.2021 · Community
Szia! Mi múlt hétvégén voltunk, akkor még nem volt lezárva sehol. :/
7 more replies

Bewertungen

4,8
(36)
Andrea Kovács-Aradi
18.01.2022 · Community
Gemacht am 16.01.2022
Ferencné Szabó
26.11.2021 · Community
Nagyon szép túra útvonal, tele kihívásokkal, hegyen-völgyön.
mehr zeigen
Gemacht am 23.11.2021
Foto: Ferencné Szabó, Community
Foto: Ferencné Szabó, Community
Foto: Ferencné Szabó, Community
Foto: Ferencné Szabó, Community
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 76

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
11,2 km
Dauer
4:00 h
Aufstieg
726 hm
Abstieg
726 hm
Höchster Punkt
478 hm
Tiefster Punkt
114 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp