Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Panorámatúra Nagymarosról

· 21 Bewertungen · Wanderung · Dunakanyar, Visegrádi-szoros · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Remete-barlang fölötti bokorerdőből
  / Kilátás a Remete-barlang fölötti bokorerdőből
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A visegrádi vár a Köves-mező alól
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pad a nagymarosi erdőben
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Út a Köves-mezőről Nagymaros felé
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Szent Mihály-hegy agglomerátum sziklájáról
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Út az Ördög-hegyi kilátóponthoz
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Köves ösvény a Szent Mihály-hegy oldalában
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrázók a Remete-barlangnál
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Naplemente a Remete-barlangból
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Remete-barlangtól
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban a Remete-barlanghoz
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagymarosi utcakép
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Szent Kereszt … Nagymaros Julianus-kilátó (Hegyes-tető) Remete-barlang (Nagymaros) Gánti-pihenő
Nagymarosról induló, a Szent Mihály-hegy, a Hegyes-tető és a Köves-mező környékének legszebb kilátópontjait, köztük a Remete-barlangot végigjáró látványos, kissé technikás túra.
geöffnet
mittel
Strecke 11,4 km
4:00 h
700 hm
703 hm

Utunk savát-borsát az egymás után sorakozó, lenyűgöző kilátópontok adják a festői szépségű Dunakanyarra. A folyót kanyarodásra kényszerítő Szent Mihály-hegyre kapaszkodva  Gánti Tibor és Kuntner Gábor pihenője a legismertebb, de érdemes rövid kitérőket tenni a kettő között balra ágazó ösvényeken is egy-egy kipillantás erejéig. A legfestőibb hátteret a legendákkal gazdagon átszőtt történetű Remete-barlang adja, a leglátványosabb panorámát pedig az „Encián turisták"  által a Hegyes-tető csúcsára épített, mintegy 270 fokos kilátást nyújtó Julianus barát toronyból kapjuk. Mielőtt visszaereszkednénk a lakott területre, a Köves-mezőről a visegrádi várban gyönyörködhetünk.

A túra során számtalan érdekességgel találkozunk. Látunk például felhagyott andezitbányát, a Geofizikai Kutatóintézet mélyítette aknákat, és az „Encián turisták" egy másik alkotását, a Miklós Lili emlékére készített kőpadot. Habár az útvonal helyenként csúszós és meredek, élményekben garantáltan nem lesz hiány.

Autorentipp

 • A sok kilátópont és a helyenként nehéz terep miatt érdemes a szokásos tempónknál hosszabb menetidővel számolni.
 • Ha a túra során olvasni támad kedvünk, ne legyünk restek „benézni" a túra elején a nagymarosi cukrászda és a bicikliszerviz közötti sarkon levő telefonfülke-könyvtárba - ha viszünk egy megunt, feleslegessé vált könyvet, cserébe elhozhatunk egy másikat.
Profilbild von Szilárd Dr. Szentes
Autor
Szilárd Dr. Szentes
Aktualisierung: 16.03.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
478 m
Tiefster Punkt
111 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Einkehrmöglichkeit

Szent István Fogadó

Sicherheitshinweise

 • Az út helyenként igen meredek, illetve nehezen járható. Száraz időszakban a kőtörmelékes, porló talaj, eső és hóolvadás után a csúszós, sáros terep nehezíti a haladást. Legyünk óvatosak!

Start

Nagymaros, vasútállomás (114 m)
Koordinaten:
DD
47.780273, 18.951743
GMS
47°46'49.0"N 18°57'06.3"E
UTM
34T 346564 5293910
w3w 
///brettspiel.schreien.weiterhin

Ziel

Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhely

Wegbeschreibung

Itiner

 • A nagymarosi vasútállomásról délnyugat felé indulunk a S jelzésen, ami hamarosan jobbra kanyarodik.
 • A Rigó-hegy után térünk le az Ördög-hegy oldalában, majd a gerincén futó SΩ jelzésre.
 • A Remete-barlangtól a KΩ jelzésen felfelé megyünk a kevésbé meredek S+ jelzésig.
 • S+ jelzésen megyünk a Szent Mihály-hegy tetejére a S jelzésig.
 • S jelzésen észak-északkelet felé tartunk a Hegyes-tetőre
 • A Julianus barát tornyot követően, a Világos-tér után a K jelzésen haladunk tovább a Köves-mezőig.
 • Innen délkelet felé tovább indulva a K+ jelzésen érünk a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyre.  

A túráról részletesen

 Fel a Szent Mihály-hegyre

A nagymarosi vasútállomásról délnyugat felé indulunk a S jelzésen, ami hamarosan jobbra kanyarodik, és egy hangulatos, de kaptatós erdei úton vezet minket. Az erdőből sűrű kökényesen át egy gyepre érünk a legfelső nyaralók vonalában, amely legszebb képét ősszel, az aranyfürt nevű fészkes virágzatú növényünk virágzásakor mutatja. Innen már jól látható a Visegrádi-hegység. Délkelet felé kanyarodva a széles út egy sorompónál ér be az erdőbe. Az első igazán szép kilátópont a Rigó-hegyen, a kemoton-elméletet megalkotó Gánti Tiborról elnevezett oromnál vár minket. Körülbelül 200 m-es kitérőt kell tennünk (a helyes irányról tábla is tájékoztat minket), hogy eljussunk a vegyészprofesszor kedvelt pihenő- és elmélkedőhelyére, de a látvány bőségesen kárpótol: gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra. A professzor kutatásaival az élet mesterséges előállításának elméletét alapozta meg. Munkásságát 1982-ben Herman Ottó-díjjal, 1986-ban MTESZ-díjjal, 1989-ben Pro Natura, 2006-ban pedig Pest Megye Tudományos Díjával ismerték el.

Az útvonalra visszatérve, továbbhaladva ágazik ki balra az SΩ jelzés, ami az Ördög-hegy helyenként nagyon meredek oldalában, majd az Ördög-hegy gerincén fut. Következő kilátópontunkat az Ördög-gerincen, a Kuntner Gábor pihenőnél érjük el, melyet a Pestkörnyéki Kárpát Egyesület készített 2017-ben, váratlanul elhunyt tagtársuk emlékére. A fák közül kibukkanva már jól látható a Duna túlpartján fekvő dömösi hajóállomás és a Rám-szakadék bejáratát rejtő Malom-völgy. Hamarosan a Remete-völgyhöz érünk, amelynek felső végébe horpad az egykori andezitbánya. Hajdan az itt kitermelt követ siklópályán juttatták a Duna partjára, onnan pedig szekerekkel és uszályokkal szállították tovább. A sikló felső állomásának romjai ma is láthatók. Ez alatt megyünk tovább a Dunakanyar legszebb kilátásával büszkélkedő barlanghoz.

A Remete-barlang

A gyönyörű panoráma részben a Remete-barlangnak otthont adó Szent Mihály-hegy helyzetének köszönhető. A miocén korban a térséget intenzív vulkanizmus jellemezte. Kitörési központja a Keserűs-hegyi vulkán volt (mai legmagasabb pontja a Prédikálószék), amely egy főleg robbanásos aktivitást mutató, amfibolandezit anyagú lávadómcsoport lehetett. Északi részének beszakadása miatt U alakú kaldera alakult ki. A vulkáni tevékenység elcsendesülését követően a hegy az uralkodó szubtrópusi éghajlaton gyors lepusztulásnak indulhatott. E roncsolt kalderába vágódott be később a Duna, mely a lepusztult szerkezet alacsonyabb részeit ostromolta sikeresen, s közben befűrészelődése lépést tartott a terület lassú kiemelkedésével. A folyó a mai Szent Mihály-hegy ellenálló, andezitbreccsás anyagát megkerülve alakította ki jellegzetes kanyarulatát.

A hegyen 220-230 méter magasságban egy 10 üregből álló barlangcsoport van. Közülük a Remete-barlanghoz egy 19. századi legenda is kötődik, miszerint egy szerzetes látomása közben, a szél fúvásában hallani vélte az angyalok hárfázását. Látomása miatt visszavonult a Szent Mihály-hegyi barlangba. A falusiak gyakran felkeresték vallási és világi kérdéseikkel. Soha sem hagyta el messzire a barlangot és szamarának ordítására mindig visszatért, ez jelezte a vendégeket. Az állat a hátára kötött vödrökkel naponta leballagott a Dunához vízért, majd visszatért gazdájához. Közben a falusiak ráaggatták a remetének szánt ajándékaikat. Egyszer a Duna áradásakor a szamár vízbe fulladt, majd segítőtársának elvesztése miatt bánatában a remete is megölte magát. A legenda egy másik változata szerint falubeli csibészek kővel rakták tele szegény szamár vödreit, emiatt az állat nem tudott kikapaszkodni a Dunából, és megfulladt. A remete hiába várta a vizet és az ellátását a faluból, idővel szomjan veszett.

A kőfalba horpadó mélyedések átmenetet képeznek a természetes és a mesterséges, ember vájta barlangok között. A stratégiai szempontból is kiváló kisebb barlangok kialakítását már legkésőbb a római korban elkezdhették. Ekkor az üregek elé kőből rakott erődítményt is építettek. A 12. századtól a török hódoltságig szerzetesek laktak a helyszínen.

A Hegyes-tető körül

A barlangtól a KΩ jelzés húsos somok alatt, meredek, omladékos úton vezet felfelé. Ez a szakasz különösen csúszós talaj esetén fokozott óvatosságot igényel. A jelzésről éles jobbos kanyarral érkezünk a kevésbé meredek S+ jelzéshez. Innen csak kb. 100 m-es kitérő a S+ jelzésen délnyugat felé (vagyis a menetiránnyal ellenkező irányba indulva) a Dobozi-orom nevű kilátóhely, aminek  magányos csertölgye a legnagyobb forróságban is árnyékot ad a szélsőségesen száraz és meleg termőhelyen. Ha kipihentük magunkat, visszafordulhatunk, hogy újabb emelkedővel folytassuk utunkat a Szent Mihály-hegy tetejére a S jelzésig, majd onnan észak-északkelet felé a Hegyes-tetőre. 

A hamarosan újra meredekebb részekkel tarkított folytatásban akár a beszédes becenevű „Vérpadon” is megpihenhetünk: ez az „Encián Turisták 1914” Egyesület által fiatalon elhunyt tagtársuk, Miklós Lili emlékére készített íves kőpad. Innen kb. 50 m-re találkozunk az első bekerített kutatóaknával. A terebélyes kútgyűrűre hasonlító üregeket a Geofizikai Kutatóintézet mélyítette az 1950-es években, hogy az aljukon végrehajtott mikro-robbantásos mérésekkel következtetni tudjanak a felszín alatti ércvagyon minőségére. Hamarosan a Remete-nyeregbe érünk, majd egyenesen megyünk tovább az Ürmös-réten keresztül a csaknem 15 m magas középkori bástyát idéző, kétemeletes Julianus barát toronyig, amit szintén az Encián Turisták építtettek a Magyar Turista Szövetség támogatásával 1939-ben, megalakulásuk 25. évfordulója alkalmából. A kilátót 2011-ben az Ipoly Erdő Zrt. újította fel. A belőle elénk táruló 270 fokos kilátásért mindenképpen érdemes felmenni a keskeny lépcsőkön. A panoráma vezérmotívuma a Visegrádi-hegység lábát követő Duna szalagja. Tiszta időben észak felé a Magas-Börzsöny, legmagasabb pontján a Csóványos kilátója fedezhető fel. Keletre tekintve Visegrád és Vác irányában a Naszály, délre Dömös és a Visegrádi-hegység, nyugatra Szlovákia is kirajzolódik. Az épület középső szintjén a szél és az eső ellen is védő, fedett helyiségben húzhatjuk meg magunkat, ha rossz az idő.

Vissza Nagymarosra

Lefelé, a Világos-tér után a K jelzésen haladunk tovább Köves-mezőig, amelynek környékén az eddigi vulkanikus kőzetekkel ellentétben üledékes eredetű lajtamészkő van a felszínen, ami a miocén kori vulkanizmust követő tengerelöntés során keletkezett. Itt szintén találunk egy, a visegrádi várra néző kilátópontot padokkal és asztallal felszerelve. Délkelet felé továbbindulva a K+ jelzésen újabb pihenőhelyet érintünk, majd egy építési törmelékkel feltöltött mélyúton vezet le a jelzés Nagymarosra. Elhaladunk a nagymarosi Kittenberger Kálmán Általános Iskola díszes épülete mellett, végül megérkezünk a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyhez.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

A túra kezdő- és végpontjára is Budapest, illetve Szob felől érkeznek vonatok.

 • Nagymaros vasútállomásától indítjuk a túrát.
 • A Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelynél érkezünk utunk végére.

Anfahrt

 • A túra közvetlenül a vasútállomásról indul, és a vasúti megállóhelyre érkezik.

Parken

 • Autóval a vasútállomások parkolójában célszerű megállni.

Koordinaten

DD
47.780273, 18.951743
GMS
47°46'49.0"N 18°57'06.3"E
UTM
34T 346564 5293910
w3w 
///brettspiel.schreien.weiterhin
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • A meredek, köves szakaszok miatt javasolt a bokát tartó, megbízható talpú túrabakancs használata, illetve igény szerint túrabot.
 • Mivel a túra hosszan déli kitettségben megy, és árnyék sincs sok,  nyáron javasolt bőséges folyadékellátásról gondoskodni. Útközben nincs vízvételi lehetőség!
 • A navigáláshoz Természetjáró app ajánlott.

Grundausrüstung für Wanderungen

 • Feste, bequeme und wasserdichte Bergschuhe oder Zustiegsschuhe
 • Kleidung im Mehrschicht-Prinzip mit Feuchtigkeitstransport
 • Wandersocken
 • Rucksack (mit Regenhülle)
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke und Hose)
 • Sonnenbrille
 • Teleskopstöcke
 • Ausreichend Proviant und Trinkwasser
 • Erste-Hilfe-Set mit Blasenpflaster
 • Blasenpflaster
 • Biwaksack/Survival Bag
 • Rettungsdecke
 • Stirnlampe
 • Taschenmesser
 • Signalpfeife
 • Mobiltelefon
 • Bargeld
 • Navigationsgerät/Karte und Kompass
 • Notfallkontaktdaten
 • Personalausweis
 • Die Listen für die „Grundausrüstung“ und die „technische Ausrüstung“ werden auf der Grundlage der gewählten Aktivität erstellt. Sie erheben keinen Anspruch auf Vollständigkeit und dienen lediglich als Vorschläge, was du einpacken solltest.
 • Zu deiner Sicherheit solltest du alle Anweisungen zur ordnungsgemäßen Verwendung und Wartung deines Geräts sorgfältig lesen.
 • Bitte vergewissere dich, dass deine Ausrüstung den örtlichen Gesetzen entspricht und keine verbotenen Gegenstände enthält.

Fragen & Antworten

Frage von Tamàs Kmetti · 13.06.2021 · Community
Kerèkpàrral is meg lehet tenni ezt az utat?
mehr zeigen
Antwort von Darainé Markos Krisztina · 13.06.2021 · Community
A teljes túravonalat nem lehet. Sok helyen sziklás, és kidőlt fa akadályok övezik. Viszont ha keresel rövidebb szakaszt, azt lehetséges hogy meg tudod tenni kerékpárral is.
1 more reply

Bewertungen

5,0
(21)
István Balázs
31.10.2021 · Community
Ősszel mentünk, a meredek és sziklás szakaszok a csúszós talaj miatt veszélyesek de azért végig lehet rajta menni :)
mehr zeigen
Foto: István Balázs, Community
Darainé Markos Krisztina
12.06.2021 · Community
Fantasztikus panoráma, helyenként igen kemény kihívásokkal teli szakaszok, de teljességében megéri🙂
mehr zeigen
Gemacht am 12.06.2021
Foto: Darainé Markos Krisztina, Community
Foto: Darainé Markos Krisztina, Community
Daniel Farkas
17.04.2021 · Community
Ma lesétáltuk, nagyon szép kör volt, a panoráma miatt szó szerint. Van benne számos elég brutál kaptató, ami kimondottan vérpezsdítő volt :) A pár nappal ezelőtti csapadék nyomott hagyott az erdőn, rendkívül csúszós volt az ösvény, számos helyen nagyon észnél kellett lenni, mert a kifele lejtős, vékony és sikamlós úton könnyű kibillenni az egyensúlyból.
mehr zeigen
Gemacht am 17.04.2021
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

Julianus
+ 78

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
11,4 km
Dauer
4:00 h
Aufstieg
700 hm
Abstieg
703 hm
mit Bahn und Bus erreichbar aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Heilklima Gipfel-Tour Geheimtipp Von A nach B

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp