Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen Tour kopieren
Einbetten
Fitness
Wanderung

Panorámatúra Nagymarosról

· 6 Bewertungen · Wanderung · Visegrádi-Dunakanyar · geschlossen
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Remete-barlang fölötti bokorerdőből
  / Kilátás a Remete-barlang fölötti bokorerdőből
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A visegrádi vár a Köves-mező alól
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pad a nagymarosi erdőben
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Út a Köves-mezőről Nagymaros felé
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Szent Mihály-hegy agglomerátum sziklájáról
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Út az Ördög-hegyi kilátóponthoz
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Köves ösvény a Szent Mihály-hegy oldalában
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrázók a Remete-barlangnál
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Naplemente a Remete-barlangból
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Remete-barlangtól
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban a Remete-barlanghoz
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagymarosi utcakép
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Szent Kereszt … Nagymaros Julianus-kilátó (Hegyes-tető) Remete-barlang (Nagymaros) Gánti-pihenő

Nagymarosról induló, a Szent Mihály-hegy, a Hegyes-tető és a Köves-mező környékének legszebb kilátópontjait, köztük a Remete-barlangot végigjáró látványos, kissé technikás túra.

Diese Tour liegt im Bereich einer Wegesperrung und ist daher geschlossen. Aktuelle Infos

geschlossen
mittel
11,4 km
4:00 h
700 hm
703 hm

Utunk savát-borsát az egymás után sorakozó, lenyűgöző kilátópontok adják a festői szépségű Dunakanyarra. A folyót kanyarodásra kényszerítő Szent Mihály-hegyre kapaszkodva  Gánti Tibor és Kuntner Gábor pihenője a legismertebb, de érdemes rövid kitérőket tenni a kettő között balra ágazó ösvényeken is egy-egy kipillantás erejéig. A legfestőibb hátteret a legendákkal gazdagon átszőtt történetű Remete-barlang adja, a leglátványosabb panorámát pedig az „Encián turisták"  által a Hegyes-tető csúcsára épített, mintegy 270 fokos kilátást nyújtó Julianus barát toronyból kapjuk. Mielőtt visszaereszkednénk a lakott területre, a Köves-mezőről a visegrádi várban gyönyörködhetünk.

A túra során számtalan érdekességgel találkozunk. Látunk például felhagyott andezitbányát, a Geofizikai Kutatóintézet mélyítette aknákat, és az „Encián turisták" egy másik alkotását, a Miklós Lili emlékére készített kőpadot. Habár az útvonal helyenként csúszós és meredek, élményekben garantáltan nem lesz hiány.

Autorentipp

 • A sok kilátópont és a helyenként nehéz terep miatt érdemes a szokásos tempónknál hosszabb menetidővel számolni.
 • Ha a túra során olvasni támad kedvünk, ne legyünk restek „benézni" a túra elején a nagymarosi cukrászda és a bicikliszerviz közötti sarkon levő telefonfülke-könyvtárba - ha viszünk egy megunt, feleslegessé vált könyvet, cserébe elhozhatunk egy másikat.
outdooractive.com User
Autor
Szilárd Dr. Szentes
Aktualisierung: 03.12.2019

Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
478 m
Tiefster Punkt
111 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Einkehrmöglichkeit

Szent István Fogadó

Sicherheitshinweise

 • Az út helyenként igen meredek, illetve nehezen járható. Száraz időszakban a kőtörmelékes, porló talaj, eső és hóolvadás után a csúszós, sáros terep nehezíti a haladást. Legyünk óvatosak!

Start

Nagymaros, vasútállomás (114 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.780273, 18.951743
UTM
34T 346564 5293910

Ziel

Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhely

Wegbeschreibung

Itiner

 • A nagymarosi vasútállomásról délnyugat felé indulunk a S jelzésen, ami hamarosan jobbra kanyarodik.
 • A Rigó-hegy után térünk le az Ördög-hegy oldalában, majd a gerincén futó SΩ jelzésre.
 • A Remete-barlangtól a KΩ jelzésen felfelé megyünk a kevésbé meredek S+ jelzésig.
 • S+ jelzésen megyünk a Szent Mihály-hegy tetejére a S jelzésig.
 • S jelzésen észak-északkelet felé tartunk a Hegyes-tetőre
 • A Julianus barát tornyot követően, a Világos-tér után a K jelzésen haladunk tovább a Köves-mezőig.
 • Innen délkelet felé tovább indulva a K+ jelzésen érünk a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyre.  

A túráról részletesen

 Fel a Szent Mihály-hegyre

A nagymarosi vasútállomásról délnyugat felé indulunk a S jelzésen, ami hamarosan jobbra kanyarodik, és egy hangulatos, de kaptatós erdei úton vezet minket. Az erdőből sűrű kökényesen át egy gyepre érünk a legfelső nyaralók vonalában, mely a legszebb képét ősszel, az aranyfürt nevű fészkes virágzatú növényünk virágzásakor mutatja. Innen már jól látható a Visegrádi-hegység. Délkelet felé kanyarodva a széles út egy sorompónál ér be az erdőbe. Az első igazán szép kilátópont a Rigó-hegyen, a kemoton-elméletet megalkotó Gánti Tiborról elnevezett oromnál vár minket. Körülbelül 200 m-es kitérőt kell tennünk (a helyes irányról tábla is tájékoztat minket), hogy eljussunk a vegyészprofesszor kedvelt pihenő- és elmélkedőhelyére, de a látvány bőségesen kárpótol: gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra. A professzor kutatásaival az élet mesterséges előállításának elméletét alapozta meg. Munkásságát 1982-ben Herman Ottó-díjjal, 1986-ban MTESZ-díjjal, 1989-ben Pro Natura, 2006-ban pedig Pest Megye Tudományos Díjával ismerték el.

Az útvonalra visszatérve, továbbhaladva ágazik ki balra az SΩ jelzés, ami az Ördög-hegy helyenként nagyon meredek oldalában, majd az Ördög-hegy gerincén fut. Következő kilátópontunkat az Ördög-gerincen a Kuntner Gábor pihenőnél érjük el, melyet a Pestkörnyéki Kárpát Egyesület készített 2017-ben hirtelen elhunyt tagtársuk emlékére. A fák közül kibukkanva már jól látható a Duna túlpartján fekvő dömösi hajóállomás és a Rám-szakadék bejáratát rejtő Malom-völgy. Hamarosan a Remete-völgyhöz érünk, amelynek felső végébe horpad az egykori andezitbánya. Hajdan az itt kitermelt követ siklópályán juttatták a Duna partjára, onnan pedig szekerekkel és uszályokkal szállították tovább. A sikló felső állomásának romjai ma is láthatók. Ez alatt megyünk tovább a Dunakanyar legszebb kilátásával büszkélkedő barlanghoz.

A Remete-barlang

A gyönyörű panoráma részben a Remete-barlangnak otthont adó Szent Mihály-hegy helyzetének köszönhető. A miocén korban a térséget intenzív vulkanizmus jellemezte. Kitörési központja a Keserűs-hegyi vulkán volt (mai legmagasabb pontja a Prédikálószék), amely egy főleg robbanásos aktivitást mutató, amfibolandezit anyagú lávadómcsoport lehetett. Északi részének beszakadása miatt U alakú kaldera alakult ki. A vulkáni tevékenység elcsendesülését követően a hegy az uralkodó szubtrópusi éghajlaton gyors lepusztulásnak indulhatott. E roncsolt kalderába vágódott be később a Duna, mely a lepusztult szerkezet alacsonyabb részeit ostromolta sikeresen, s közben befűrészelődése lépést tartott a terület lassú kiemelkedésével. A folyó a mai Szent Mihály-hegy ellenálló, andezitbreccsás anyagát megkerülve alakította ki jellegzetes kanyarulatát.

A hegyen 220-230 méter magasságban egy 10 üregből álló barlangcsoport van. Közülük a Remete-barlanghoz egy 19. századi legenda is kötődik, miszerint egy szerzetes látomása közben, a szél fúvásában hallani vélte az angyalok hárfázását. Látomása miatt visszavonult a Szent Mihály-hegyi barlangba. A falusiak gyakran felkeresték vallási és világi kérdéseikkel. Soha sem hagyta el messzire a barlangot és szamarának ordítására mindig visszatért, ez jelezte a vendégeket. Az állat a hátára kötött vödrökkel naponta leballagott a Dunához vízért, majd visszatért gazdájához. Közben a falusiak ráaggatták a remetének szánt ajándékaikat. Egyszer a Duna áradásakor a szamár vízbe fulladt, majd segítőtársának elvesztése miatt bánatában a remete is megölte magát. A legenda egy másik változata szerint falubeli csibészek kővel rakták tele szegény szamár vödreit, emiatt az állat nem tudott kikapaszkodni a Dunából, és megfulladt. A remete hiába várta a vizet és az ellátását a faluból, idővel szomjan halt.

A kőfalba horpadó mélyedések átmenetet képeznek a természetes és a mesterséges, ember vájta barlangok között. A stratégiai szempontból is kiváló kisebb barlangok kialakítását már legkésőbb a római korban elkezdhették. Ekkor az üregek elé kőből rakott erődítményt is építettek. A 12. századtól a török hódoltságig szerzetesek laktak a helyszínen.

A Hegyes-tető körül

A barlangtól a KΩ jelzés húsos somok alatt, meredek, omladékos úton vezet felfelé. Ez a szakasz különösen csúszós talaj esetén fokozott óvatosságot igényel. A jelzésről éles jobbos kanyarral érkezünk a kevésbé meredek S+ jelzéshez. Innen csak kb. 100 m-es kitérő a S+ jelzésen délnyugat felé (vagyis a menetiránnyal ellenkező irányba indulva) a Dobozi-orom nevű kilátóhely, aminek  magányos csertölgye a legnagyobb forróságban is árnyékot ad a szélsőségesen száraz és meleg termőhelyen. Ha kipihentük magunkat, visszafordulhatunk, hogy újabb emelkedővel folytassuk utunkat a Szent Mihály-hegy tetejére a S jelzésig, majd onnan észak-északkelet felé a Hegyes-tetőre. 

A hamarosan újra meredekebb részekkel tarkított folytatásban akár a beszédes becenevű „Vérpadon” is megpihenhetünk: ez az „Encián Turisták 1914” Egyesület által fiatalon elhunyt tagtársuk, Miklós Lili emlékére készített íves kőpad. Innen kb. 50 m-re találkozunk az első bekerített kutatóaknával. A terebélyes kútgyűrűre hasonlító üregeket a Geofizikai Kutatóintézet mélyítette az 1950-es években, hogy az aljukon végrehajtott mikro-robbantásos mérésekkel következtetni tudjanak a felszín alatti ércvagyon minőségére. Hamarosan a Remete-nyeregbe érünk, majd egyenesen megyünk tovább az Ürmös-réten keresztül a csaknem 15 m magas középkori bástyát idéző, kétemeletes Julianus barát toronyig, amit szintén az Encián Turisták építtettek a Magyar Turista Szövetség támogatásával 1939-ben, megalakulásuk 25. évfordulója alkalmából. A kilátót 2011-ben az Ipoly Erdő Zrt. újította fel. A belőle elénk táruló 270 fokos kilátásért mindenképpen érdemes felmenni a keskeny lépcsőkön. A panoráma vezérmotívuma a Visegrádi-hegység lábát követő Duna szalagja. Tiszta időben észak felé a Magas-Börzsöny, legmagasabb pontján a Csóványos kilátója fedezhető fel. Keletre tekintve Visegrád és Vác irányában a Naszály, délre Dömös és a Visegrádi-hegység, nyugatra Szlovákia is kirajzolódik. Az épület középső szintjén a szél és az eső ellen is védő, fedett helyiségben húzhatjuk meg magunkat, ha rossz az idő.

Vissza Nagymarosra

Lefelé, a Világos-tér után a K jelzésen haladunk tovább Köves-mezőig, melynek környékén az eddigi vulkanikus kőzetekkel ellentétben üledékes eredetű lajtamészkő van a felszínen, ami a miocén kori vulkanizmust követő tengerelöntés során keletkezett. Itt szintén találunk egy, a visegrádi várra néző kilátópontot padokkal és asztallal felszerelve. Délkelet felé továbbindulva a K+ jelzésen újabb pihenőhelyet érintünk, majd egy építési törmelékkel feltöltött mélyúton vezet le a jelzés Nagymarosra. Elhaladunk a nagymarosi Kittenberger Kálmán Általános Iskola díszes épülete mellett, végül megérkezünk a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyhez.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

A túra kezdő- és végpontjára is Budapest, illetve Szob felől érkeznek vonatok.

 • Nagymaros vasútállomásától indítjuk a túrát.
 • A Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelynél érkezünk utunk végére.

Anfahrt

 • A túra közvetlenül a vasútállomásról indul, és a vasúti megállóhelyre érkezik.

Parken

 • Autóval a vasútállomások parkolójában célszerű megállni.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung

 • A meredek, köves szakaszok miatt javasolt a bokát tartó, megbízható talpú túrabakancs használata, illetve igény szerint túrabot.
 • Mivel a túra hosszan déli kitettségben megy, és árnyék sincs sok,  nyáron javasolt bőséges folyadékellátásról gondoskodni. Útközben nincs vízvételi lehetőség!
 • A navigáláshoz Természetjáró app ajánlott.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(6)
Ramóna Velki
16.06.2020 · Community
Fantasztikus túra, gyönyörű panorámával, izgalmas, technikásabb szakaszokkal! A 11 km becsapós, nekünk kb 15km lett a vége, meredek kaptatókkal, eső után csúszós részekkel. Kutyával voltunk, ő is élvezte.
mehr zeigen
Remete barlang
Foto: Ramóna Velki, Közösség
Gánti pihenő
Foto: Ramóna Velki, Közösség
Julianus kilátó
Foto: Ramóna Velki, Közösség
Kertész Péter
31.05.2020 · Community
Probléma: 11 kilóméteresre van írva a túra, de a valóságban ennél SOKKAL több. Mi jelentősen rövidítettünk a végén, mert ránk esteledett, és még így rövidítve is 14 km jött össze. Elég kellemetlen tud lenni, amikor az ember fia/lánya kalkulál valamivel, és amikor 8 km-t megtett, a felénél sem jár. Ha ezt tudjuk, jóval korábban indulunk.
mehr zeigen
Gemacht am 30.05.2020
Foto: Kertész Péter, Community
Foto: Kertész Péter, Community
Foto: Kertész Péter, Community
Foto: Kertész Péter, Community
Foto: Kertész Péter, Community
Foto: Kertész Péter, Community
Roland Kürti
09.05.2020 · Community
Nagyon szép és látványos túra, több kilátóponttal. Kisgyerekekkel nem ajánlom a meredek szakaszok miatt. Kb. 5 óra alatt teljesítettük kis nézelődéssel.
mehr zeigen
2020. május 9., szombat 21:56:27
Foto: Roland Kürti, Közösség
2020. május 9., szombat 21:56:42
Foto: Roland Kürti, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 43

Status
geschlossen
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
11,4 km
Dauer
4:00h
Aufstieg
700 hm
Abstieg
703 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Streckentour aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Heilklima Gipfel-Tour Geheimtipp

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Neuer Punkt
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.