Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

Panorámakör a Vértes szegélyén

· 17 Bewertungen · Wanderung · Vértes peremvidéke · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Vértes dolomit-sziklagyepei
  / A Vértes dolomit-sziklagyepei
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hófehér dolomitsziklák
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szűk csapás barangolja végig a Vértes délnyugati szegletét
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alattunk a Móri Ezerjó Borút
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyáron a sziklagyepek szavanna hangulatát árasztják
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csókakő
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szivárvány a Móri-árok peremén
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az ösvény a sziklákra hág
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túloldalt a Bakony alacsony fennsíkja
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csákberény felett, a Vértes peremén
  Foto: Péter Farkas
 • / Csákberény felett, a Vértes peremén
  Foto: Péter Farkas
 • / Csákberény felett, a Vértes peremén
  Foto: Péter Farkas
 • / Magányos facsoport Csákberény közelében
  Foto: Péter Farkas
 • / Csákberény felett, a Vértes peremén
  Foto: Péter Farkas
 • / Csákberény felett, a Vértes peremén
  Foto: Péter Farkas
 • / Csákberény felett, a Vértes peremén
  Foto: Péter Farkas
m 500 400 300 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km

Kellemes félnapos kirándulás a Vértes platójának egyedi hangulatot rejtő nyugati sziklabércein, melyekről a Móri-árkot és a túloldalon hullámzó Bakonyt csodálhatjuk, illetve ősszel a sziklavilágot lakó növényzet varázslatos színkavalkádjában gyönyörködhetünk.

geöffnet
leicht
8,3 km
2:30 h
264 hm
264 hm

A Vértes délnyugati csücske a térképre tekintve nem tűnik valami hívogató szegletnek, a Kopasz-domb elnevezés eleve szerény magasságokról árulkodik. Ugyanakkor a helyszínen azonnal kiderül, hogy jó ötlet felkeresni a Csákberény és Csókakő között hullámzó sziklagyepes és karsztbokorerdős bérceket, mert egyedi hangulatuk igen kellemes turistautat rejt. A változatos panorámájú ösvényt igen rövid idő alatt végigjárhatjuk még gyerekekkel, családdal érkezve is.

Csákberényből indulva felkapaszkodunk a Kopasz-hegy oldalára, és a gyepes ligetláncolat tisztásfoltjait egymás után felfűzve érkezünk meg az élesen leszakadó dolomitbércekre. Egyik panorámát követi a másik, végül rövid erdei sétával érjük el a Gémförtés-völgy alján futó turistautat. Erről az oldalról is dolomitsziklák szegélyezik a Kopasz-dombot, csak éppen az erdőborította bércek az őket fedő mohák és zuzmók sötét tónusai miatt jóval komorabbak másik oldali, napsütötte társaiknál.

Kellemes délutáni kirándulás, melynek nagy részében panoráma kíséri lépteinket, ráadásul magasra kapaszkodnunk sem kell.

Autorentipp

 • A Gémförtés-völgy helyett északra is tarthatunk, és felkereshetjük a csókakői várat a Z, majd ZL jelzéseken. Ebben az esetben vagy a településről utazunk haza (esetleg vissza Csákberénybe), vagy a Móri Ezerjó Borúton sétálunk át Csákberénybe. A kitérő nem nagy, de így már bizonyosan szükséges a kiránduláshoz legalább egy fél nap.
 • A Z▲ második kiágazása a túra legfontosabb pontja, hiszen itt jutunk ki a panorámaösvényre. Azonban a letérőt nehéz észrevenni, használjunk GPS-t! Segít az útleírás vonatkozó része is.
outdooractive.com User
Autor
Áron Dömsödi
Aktualisierung: 07.02.2020

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
410 m
Tiefster Punkt
224 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A turistaúton technikai kihívásokat nem találunk, a sziklák esőben persze csúszósak lehetnek, de az ösvény nem érint igazán kitett terepet.

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Weitere Infos und Links

 • Információk a Móri Ezerjó Borútról itt.

Start

Csákberény központja (buszmegálló) (225 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.349673, 18.327361
UTM
34T 298146 5247487

Ziel

Csákberény központja (buszmegálló)

Wegbeschreibung

Itiner

 • Csákberényt a Z+ jelzésen hagyjuk el.
 • Az első elágazásnál balra térünk a Z▲ jelzésre.
 • Visszacsatlakozunk a Z+ jelű turistaútra (bal irány).
 • Nehezen felismerhető helyen, egy ligetes szakaszon balra kell fordulnunk a kopott festésű Z▲ jelzésre ismét.
 • Újra a Z+ jelbe csatlakozunk, ezt követjük bal felé.
 • A Z elágazásánál élesen jobbra frodulunk, és ezen az úton megyünk vissza Csákberénybe

A túráról részletesen

Föl a sziklák közé

Csákberény központjából indulunk, és még egy darabig a település utcáit rójuk. Egy kereszteződésnél a Z jobbra fordul (ezen fogunk visszatérni), mi pedig átvágunk egy tavacskát is rejtő apró parkon. Gesztenyefasor alatt kísérjük az erdőszélt az aszfalton baktatva, és nagyjából fél kilométer után térünk be jobbra, a fák közé (Z+ jelzés).

Elhagyunk egy emlékoszlopot, és mérsékelten emelkedünk. Ügyeljünk rá, hogy a fenyvesfoltnál a Z▲ jelzés egyenesen halad tovább, míg a Z+ jobbra folytatódik - előbbit követjük, mert utóbbi viszonylag érdektelen erdőkbe vezet. Az emelkedő végén elérünk egy kis méretű gödröcskét, talán egy egykori bánya benövényesült mélyedése lehet, mi a peremén maradva haladunk. Ezzel meg is érkezünk a panorámaösvény első kilátóhelyére: a meredeken lejtő hegyoldal erdőszélén, szintben keresztezzük a tisztást. Balra feltárul előttünk a Móri-árok - megismerkedünk a látvánnyal, amely egész utunkon kísérni fog, csak éppen különböző szögekből fogjuk szemlélni.

Dolomitbércek a Móri-árok peremén

Újra erdőbe érünk, és folytatjuk a szelíd emelkedést. Egy minden oldalról zárt ligetben elhaladunk a Kopasz-domb legnagyobb magaslata (340 m) mellett. Erdei szakaszok és apró rétek váltják egymást, az ismét Z+ jelzésű út kissé egyhangú részén járunk, de ne lankadjon a figyelmünk, mert könnyen elvéthetjük túránk legfontosabb elágazását: hamarosan balra kell fordulnunk, hogy felkeressük a hegységet szegélyező dolomitsziklákat. A kereszteződést sajnos semmilyen tábla nem jelöli, és dél felől érkezve gyakorlatilag lehetetlen észlelni, talán csak a fűben megbújó, szűk ösvény csíkja segíthet. A csenevész növényzeten jelzést nemigen lelünk, amikor megérkezünk egy bokros rétre: jobbra öreg, kiszáradt fa girbegurba alakja áll, és ha elmegyünk mellette, a túloldal felől felfedezhetjük rajta az igencsak megkopott jelzést, ami az elágazást hivatott mutatni. Rátérünk tehát a Z▲ jelzésre, és ereszkedni kezdünk a hegység pereme felé. Átvágunk egy mezőn, majd egy rövid erdei szakaszon, és egyszer csak egy méretes dolomit-sziklataréj előtt állunk. Menjünk végig rajta hosszában, az ösvény jól követhető, érdemes utolsó kiszögelléséig végigjárni a földet fehérlő uszonyként átszakító formációt, és megcsodálni a kilátást. Az alant elterülő, szántók szabdalta kultúrtájon kisebb-nagyobb települések sorakoznak, szemben pedig a Bakony lankái emelkednek - hátrébb feltűnhetnek magasabb csúcsai is. Jobbra-balra pedig a Vértes kopasz, karsztbokorerdős-sziklakibúvásos szélső halmait látjuk. A látképet különösen a fehér sziklák és a köztük sötétlő, csenevész növényzet teszik emlékezetessé. Ősszel a cserszömörce varázsolja festőien tarkává a tájat.

Visszamászva a sziklákon, az ösvény alig észrevehetően balra indul. Murvás, csúszós úton ereszkedünk be egy apró vízmosás völgyébe, hogy aztán felkapaszkodjunk a következő, még szebb, még szélesebb kilátást engedő oromra. Erről az előző bérc bejárt szikláit is látjuk, és kicsit jobban kilátunk észak felé: feltűnik Csókakő is, de a hegyek ölelte vár nem mutatja magát. Jól látható, hogy a sziklákon sekély talaj telepedett meg, ez pedig nem kedvez a nagyobb fásszárúaknak, így hát marad az ördögszántotta felszín gyeptakarója, és a kisebb méretű növényzet.

Szavannaliget a fennsík peremén

Az ösvény ismét emelkedni kezd, kitett, meredek hegyoldalban taposunk, ősszel ezen a szakaszon a legszebb a virágpompa. Mivel az erdőborítás hiányának következtében ezeket a bérceket folyamatosan éri a napsugárzás, igen változatos, sokszínű növénytársulások borítják felszínüket - a fehér dolomitsziklák visszaverik a napfényt különösen meleg mikroklímát teremtve ezzel, ami meghatározza a növényzetet is. Ősszel egészen rikító látvány egymás mellett a sok, különböző színben pompázó növényfaj, talán ebben az időszakban a legjobb ötlet felkeresni a Vértes délnyugati szegletét.

Felkapaszkodunk a sziklán és újra a fák közt találjuk magunkat. Nem sokára viszont hatalmas, a nyári szárazságban szavannaszerűen sárga, füves fennsíkra érkezünk. A méretes, köves felszínű tisztáson nem mindenhol egyszerű követni a jobbra hajló ösvényt. Itt veszünk búcsút a panorámától, hiszen utunk az erdő felé kanyarodik. Még egyszer balra láthatjuk Csókakőt és a fölötte őrködő, erdőborította magaslatok éles letörését a Móri-árok tektonikai süllyedéke felé. Érdemes megfigyelni a fák hiányos kérgét, a rengeteg nagyvad nyomait fedezhetjük fel a jelenségben.

A völgyben

Az erdőszélen balra kanyarodunk, és ismét a Z+ jelzést követjük. A Vértes fennsíkján sétálunk, balunkon, az erdőszélen túl a hegység peremi leszakadása, jobbra pedig a fennsíkba röviden bevágódott Gémförtés-völgy, melyen visszatérünk Csákberénybe. Az erdei utak elágazásánál balra is folytathatjuk túránkat, ebben az esetben félórán belül eljuthatunk a csókakői várhoz (a tájékozódást táblák segítik).

Körtúra esetén jobbra térünk (a Z jelzésre), és végigmegyünk a kb. 2 kilométer hosszú, száraz aljú völgyön, melyet a földtörténet egy korábbi, csapadékosabb időszakában vágott a platóba egy vízfolyás. A Kopasz-domb túloldalának sziklás leszakadását már láthattuk korábban, itt haladva pedig a másik oldal dolomitformációi tárulnak fel előttünk. A helyenként bükköket is rejtő, hűvös erdőben azonban a sziklák már korántsem világítanak úgy, mint a túloldalon: mohos, sötét felszínük komor fallá változtatja őket.

Hamarosan kiérünk az erdőszélre, és a második utcán befordulunk a településre. A faluközpontig követjük a Z jelzést, de ha ott sokat kellene várnunk a buszra, menjünk inkább tovább a Csákberény szélén futó főútra, ahol lényegesen sűrűbb a buszközlekedés.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Csákberény, Hősök tere buszmegállóból érdemes kezdeni a túrát.
 • Nem minden busz megy be a központba, ha ilyennel érkeznénk, a Csákberény, Rákóczi utca megállót kell megcéloznunk.

Anfahrt

 • A Hősök tere buszmegállóból sétáljunk tovább északra a Hősök tere nevű utca bármelyik ágán, és a következő sarkon megtaláljuk a Z+ jelzéseket.
 • Ha a Rákóczi utca megállóban szállunk le, a Hősök tere nevű utcán kell észak felé, a központig sétálnunk, ahol már megtaláljuk a turistautat.

Parken

 • A Hősök terén, a postaépület mellett parkolhatunk, vagy a Petőfi Sándor utcán a Kossuth utca kereszteződése után (a kocsmaépülettel szemben).
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Cartographia Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauza

Kartenempfehlungen des Autors

 • Bármely Vértes-térkép


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,8
(17)

Fotos von anderen

+ 11

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
8,3 km
Dauer
2:30h
Aufstieg
264 hm
Abstieg
264 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.