Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Panoráma a Közép-Mecsek kilátóiból

· 5 Bewertungen · Wanderung · Mecsek vidéke · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Tettye fölé magasodó Balázs-pihenő sziklakilátója
  / A Tettye fölé magasodó Balázs-pihenő sziklakilátója
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tv-torony Pécs és a Mecsek jelképévé vált
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Erdész emlékmű a Lapison
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bertalan-sziklára épült Flóra-pihenő
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tv-torony a Flóra-pihenőtől
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Flóra-pihenőtől
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A majom kosbor virágai a Flóra-pihenő sziklagyepét díszítik
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A János-kilátó a Tubesen
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátó a Kis-Tubesen
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagyezerjófű a Tubes sziklagyepeiben érzi jól magát
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A római őrtoronyra emlékeztető Sós-hegyi kilátó
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kis-Tubes kilátója, háttérben a Jakab-hegy
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ködbe burkolózó mecseki táj a Tubesről
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Orfűi-tó a János-kilátóból
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sós-hegy kilátójának kupolája a Tubesről
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km
Kirándulásunk során felkapaszkodunk a Pécs fölé magasodó Parkerdő legmagasabb pontjaira, és a csúcsokon, sziklapárkányokon álló kilátókból csodáljuk meg a közeli és távoli vidék páratlan panorámáját. A misinai tv-toronyból és a tubesi János-kilátóból a Villányi-hegység vonulata és a horvátországi Papuk-hegység hatalmas tömbje is szépen kirajzolódik, de tiszta időben akár a Badacsonyig is ellátni.
geöffnet
mittel
Strecke 12,1 km
3:35 h
475 hm
344 hm

Turista elődeinknek köszönhetően a Mecsek számos pontján épült kilátó az elmúlt száz esztendő folyamán. A hegység központi, parkerdei területén nagy a „kilátósűrűség”, így ezen a túrán hat különböző helyről csodálhatjuk meg a tájat.

A Tettye fölötti sziklákon álló Balázs-pihenő, a Bertalan-sziklára épült Flóra-pihenő kilátója, a misinai tv-torony, a Kis-Tubes betonkilátója, az újjáépült tubesi János-kilátó és a római erődre emlékeztető Sós-hegyi-kilátó páratlan panorámával, feledhetetlen élményekkel kecsegtet minket.

Kirándulásunkon olyan botanikai ritkaságokat rejtegető sziklagyepek, karsztbokorerdők mellett megyünk el, ahol kora tavasztól őszig számos védett és ritka növény bontja szirmait.

Autorentipp

 • A Tettyén található Pintérkert, a mésztufabarlang, a Havi-hegyi templom és a Tettye téri romok akár egész napos programot is biztosíthatnak a kirándulók számára. Így érdemes ezek felfedezését egy másik napra tervezni.
 • A misinai tv-torony csak belépőjegy ellenében látogatható, de érdemes a 70 méter magas kilátószintre felliftezni, ahonnan lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk.
 • A Mecsek ugyan bővelkedik forrásokban, de ezen a gerinctúrán nem érintünk egyetlen forrást sem, ahol megtölthetnénk kulacsainkat, így érdemes több vizet vinnünk magunkkal.
Profilbild von Nándor Müller
Autor
Nándor Müller
Aktualisierung: 24.09.2018
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
Tubes, 609 m
Tiefster Punkt
242 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Start

Pécs, Tettye (242 m)
Koordinaten:
DG
46.087728, 18.236978
GMS
46°05'15.8"N 18°14'13.1"E
UTM
34T 286394 5107506
w3w 
///auszutauschen.beutel.durchführbar

Ziel

Mandulás

Wegbeschreibung

 Itiner

 •  A Tettye-Dömörkapu-Misina-Tubes útvonalon a S jelzés lesz a kalauzunk.
 • A Tubesen jelet váltunk, és a P▲ jelzésén sétálunk le a Lapisra.
 • A Lapistól a Z▲ jelzést követve érkezünk a Sós-hegyi kilátóhoz.
 • A Sós-hegy oldalában jelet váltunk, és a Z+ bal oldali ágán lesétálunk a Remete-rétre.
 • A Remete-rétről a P jelzésén érkezünk a Mandulásba.

A túra részletes leírása

A Tettye fennsíkjának északkeleti sarkából indulunk a S jelzést követve. Túránk legelején rögtön kitérőt teszünk első kilátóhelyünkhöz. A korláttal elválasztott úton balra tartunk, és a sziklába vájt lépcsőkön igen meredeken kapaszkodunk felfelé. Az alattunk egyre mélyülő Tettye-katlan és a város panorámája tárulkozik elénk. Hamar felérünk a sziklatetőn álló pihenőhöz, ahol a kilátás minden fáradozásunkért kárpótol minket.

Visszatérünk jelzésünkhöz, és az Irma úton megyünk felfelé. A sétaút Hamedli Gyula hagyatékából épült, fiatalon elhunyt feleségéről nevezték el. A folyamatosan emelkedő parkerdei úton előbb elmegyünk a Lenkei-pihenő, majd a Hamedli-pihenő mellett, így érkezünk a Dömörkapuhoz. A valaha szebb napokat látott Vidámpark keleti oldalában található a Flóra-pihenő kilátója, ahová jelzetlen úton, néhány perces sétával juthatunk el. A kilátót 1893-ban építették a 404 méter magasan álló Bertalan-sziklára. A pihenő környékén húzódó meredek sziklagyep számos ritka és védett növényfajnak nyújt kiváló életteret. Ismertető tábla mutatja be őket, de a meredek, keskeny ösvényeken sétálva magunk is megcsodálhatjuk szépségüket.  Egy kis csokor a növényritkaságokból: tavaszi hérics, majomkosbor, leánykökörcsin, vitézvirág, hogy csak néhányat említsünk. Ne térjünk le az ösvényekről és semmilyen virágot ne szakítsunk le!

A turistautak kereszteződéséből mi továbbra is a S jelzést követjük, és a Ptacsek-pihenő mellett indulunk felfelé a régi szánkópályán. Az egyre meredekebb, sziklás, kígyózó ösvényen elhagyjuk a sífelvonó épületét, így érkezünk az 535 méter magas Misina-tetőre. A Tettyétől idáig közel 300 méter szintet gyűrtünk le, a tévétorony 70 méter magas körkilátójába viszont már lift „repít fel” minket.

A torony tövében található étterem helyén állt az 1908-ban átadott Kiss József-kilátó. Nevét a Mecsekért tett munkássága elismeréseként Kiss Józsefről, a Mecsek Egyesület egyik alapító tagjáról kapta. A tévétorony építésekor lebontották. A volt kilátó bejárata feletti névtábla a Zsolnay Gyárban készült, ma a torony nyitott kilátószintjén található.

Az 1973-ban átadott pécsi tévétorony a maga 197 méterével - az adótornyokat és néhány kéményt leszámítva - hazánk legmagasabb épülete. Mára a Mecsek és Pécs jelképévé vált.

A pazar kilátás után „újra a földön” követjük jelzésünket. Átmegyünk az országúton, majd a parkerdei úton felfelé sétálva hamarosan elérjük a Rotary-körsétány elágazását. Innen néhány perces gyaloglás után balra megpillantjuk a Kis-Tubesre vezető ösvényt, ahol az 577 méter magasan álló betonkilátóból csodálhatjuk a város nyugati részét és a Jakab-hegy tömbjét.

A Tubes-gerinc déli oldalában húzódó sziklagyep és karsztbokorerdő fokozottan védett növényvilágát a turistaút mentén felállított információs táblákról ismerhetjük meg. Tavaszi, nyári kirándulásinkon a számos orchidea faj mellett megpillanthatjuk a turbánliliom, és a nagyezerjófű pompázó virágait is.

Innen tovább emelkedik utunk, mígnem a Tubes 611 méter magas csúcsára érkezünk. Ezen a helyen áll a 2001-ben újjáépített János-kilátó, ahonnan a Mecsek körpanorámájában gyönyörködhetünk. Tiszta időben innen, illtetve a tévétorony is kilátójából megpillanthatjuk az orfűi tórendszer csillogó vízfelületét, de a Villány-hegység vonulata, és a horvátországi Papuk-hegység tömbje is jól kivehető. Tiszta időben akár a Badacsonyig ellátni.

A hegyről lefelé vezető útnak válasszuk a szerpentinező P▲ jelzését, mely szép erdei környezetben vezet le minket a Lapisra. Az országút mellett, fenyőfák árnyékéban találjuk a Mecsek hét kőzetéből épült, és a hét magyar törzs szövetségét jelképező Erdész emlékművet. A Lapisról fél tucat turistaút ágazik szét a szélrózsa minden irányába. Mi a műúton átkelve már a Z▲ jelzését követjük, melyen mintegy ötszáz méter után elérjük a Sós-hegy római őrtoronyra emlékeztető kilátóját (486 m). Szép kilátás nyílik róla Pécs nyugati városrészére, a Jakab-hegyre és az Orfűi-tóra. Lefelé haladva rátérünk a Z+ szerpentinösvényére (a balra tartó ösvényre, mert a jobbos visszavisz Lapisra), és hamarosan a Remete-rét közkedvelt pihenőhelyére érkezünk.

A tisztásról a Szentkút felől érkező P jelen balra indulunk tovább. A daindoli völgyeket keresztező hangulatos parkerdei úton kígyózva közel öt  kilométeres gyaloglás után érkezünk a Mandulásba, ahonnan a 34-es buszjárattal térhetünk vissza a városba.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A 33-as buszról a Tettye Tér megállónál szálljunk le! Ide a pécsi vasútállomásról induló 33-as járattal érkezhetünk.

Anfahrt

 • A S jelzés kb. 60 méterrel a buszmegálló után, az Irma úton kezdődik.

Parken

 • Parkolási lehetőség a Tettye téren korlátozottan, a KRESZ szabályainak megfelelelően van.

Koordinaten

DG
46.087728, 18.236978
GMS
46°05'15.8"N 18°14'13.1"E
UTM
34T 286394 5107506
w3w 
///auszutauschen.beutel.durchführbar
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

Kartenempfehlungen des Autors

 • A Mecsek turistakalauza

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,8
(5)
József Gazder
05.04.2021 · Community
Április 4-én voltunk, napsütés-hóesés-eső váltotta egymást. Csodálatos panoráma, rengeteg medvehagyma, éledező természet.
mehr zeigen
A csodálatos kék ég
Foto: József Gazder, Közösség
Sípálya hó nélkül
Foto: József Gazder, Közösség
Pihenés medvehagyma között
Foto: József Gazder, Közösség
Csodálatos panoráma
Foto: József Gazder, Közösség
A természet szépségei
Foto: József Gazder, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 5

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
12,1 km
Dauer
3:35 h
Aufstieg
475 hm
Abstieg
344 hm
aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch botanische Highlights Geheimtipp Heilklima Von A nach B

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp