Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung Top

Óbánya és Kisújbánya környékén

· 15 Bewertungen · Wanderung · Mecsek · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Pazar vízesés az Óbányai-völgyben
  / Pazar vízesés az Óbányai-völgyben
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Skóciai Szent Margit-emlékkő a Réka-várnál
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Réka-várat visszahódította a természet
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ötös úti kunyhónál idilli pihenőhelyet találunk
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Mecsek egyik legszebb gerincútja mentén tömegesen nyílik a szúrós csodabogyó
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kis vízesés a Csepegő-sziklánál
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent Márton-templom Kisújbányán
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pisztrángos-tavak Óbányán
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Óbányai-kilátó
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Óbányai-völgyben kisebb zúgók, vízesések kísérik utunkat
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Ferde-vízesés
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vadregényes Óbányai-völgy
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bodzás-forrás
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Óbányai panoráma a Belátó-kilátóból
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kisújbánya egykori temetője
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km Belátó-kilátó (Óbánya) Belátó-kilátó (Óbánya) Belátó-kilátó (Óbánya)
A kirándulók által legismertebb és leglátogatottabb mecseki patakos szurdok az Óbányai-völgy. Évente több tízezer bakancsos turista választja úti céljának a természeti szépségekben bővelkedő vidéket. Zúgók, vízesések, meseszép völgyekben megbúvó kisfalvak és a titokzatos Réka-vár romjai kísérik utunkat.
geöffnet
mittel
Strecke 14,2 km
4:15 h
289 hm
287 hm
Az Óbánya és Kisújbánya között húzódó, közel három kilométer hosszúságú Óbányai-völgy nem mindennapi látványosságokat ígér a kirándulók számára. A számtalan zúgó mellett olyan természeti csodák kápráztatnak minket, mint a Csepegő-szikla és a Ferde-vízesés. A hajdani üveghutákat és fazekasságot idéző falvak a Mecsek meseszép völgyeiben bújnak meg. Utunk egy része a hegysége egyik legszebb gerincútján vezet végig, melynek végén rábukkanunk a legendás Réka-vár romjaira is.

Autorentipp

 • Óbányán érdemes megtekinteni a helytörténeti kiállítást, melyben a hajdani és mai fazekasok, üvegkészítők remekei mellett a helyi német népviselet páratlan kincsei is láthatók.
 • Kisújbánya egyik látványossága a falu központjában álló Szent Márton-templom, valamint az egykori üveges mesterségre emlékező üvegharang.
 • Óbányáról a Z+, majd a Z▲ jelzést követve felkapaszkodhatunk az Óbányai-kilátóhoz, ahonnan a környékre és Óbányára nyílik remek panoráma. A Z▲ jelzésén az Óbánya fölött végigfutó gerincútról is megközelíthetjük a kilátót.
 • Mindkét település kiváló kiindulási pontja lehet kelet-mecseki túráinknak.
Profilbild von Nándor Müller
Autor
Nándor Müller
Aktualisierung: 06.02.2019
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
520 m
Tiefster Punkt
233 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

Csapadékos időszakokban az Óbányai-völgy patakja felduzzad. Ilyenkor tanácsos vízhatlan túrabakancsban, vagy akár gumicsizmában útra kelni.

Start

Óbánya, forduló buszmegálló/Óbánya autóparkoló (267 m)
Koordinaten:
DG
46.220099, 18.414379
GMS
46°13'12.4"N 18°24'51.8"E
UTM
34T 300587 5121752
w3w 
///krieger.erstreckten.berechnungen

Ziel

Óbánya, forduló buszmegálló/Óbánya autóparkoló

Wegbeschreibung

Itiner

 • Óbányáról a K jelzésen indulunk körtúránkra, mely Kisújbánya központjáig kalauzol minket.
 • Kisújbányát egy jelöletlen szekérúton déli irányba hagyjuk el, és 500 métert azon gyalogolunk a Miske-tetőig, miközben betérünk a fák között megbújó kisújbányai temetőbe.
 • A Miske-tetőn találkozunk a Cigány-hegy felől érkező S jelzéssel, mellyel déli irányba indulunk.
 • Másfél kilométer után a Pusztabánya felől érkező Z jelzésen balra, keleti irányba elhagyjuk a S jelzést, mely Püspökszentlászló irányába megy tovább.
 • A gerincen végig a Z jelzését követjük.
 • A Réka-vártól learaszolunk a Stein-malomhoz, ahol irányt és jelet váltunk. Innen már a K jelzését követve az országúton térünk vissza Óbányára.

A túra részletes leírása

A meseszép völgyben megbúvó Óbánya főutcáján indulunk nyugati irányba, ahol a K jelzést követjük. A takaros tornácos parasztházak mellett haladva lassan elhagyjuk a falu utolsó házait, majd rövidesen a Pisztrángos-tavakhoz érünk. A páratlan szépségű, egyre szűkülő és mélyülő völgy patakján többször átkelve haladunk felfelé. A szurdokvölgyben kalandozva számtalan kisebb vízesésben, zúgóban gyönyörködhetünk. Rövidesen elmegyünk egy kulcsosház tornácos épülete mellett, majd a vadregényes völgyben kalandozva csakhamar megpillantjuk a Csepegő-sziklát a mohás partoldalban. A szép látványért és a kis vízesésért érdemes leereszkednünk a patakmederbe. Utunk tovább emelkedik, átsétálunk a patakon átívelő fahídon. Hamarosan a völgy leglátványosabb zúgójában, a Ferde-vízesésben gyönyörködhetünk. A mintegy 30 méteres szakaszon a ferdén lerakódott sziklalépcsőkön és az impozáns sziklatömbök között szaladó patak nyújt fantasztikus látványt. Továbbindulva elhaladunk egy kis tisztás és a Bodzás-forrás mellett, majd ismét néhány „patakátkelés” következik.

Közel három kilométeres kalandozás után völgyi utunk végére, Kisújbányára érkezünk. A régen elnéptelenedett, elhagyott település ma üdülőfalu. A falu elején a K ◼ balra induló jelzése nyújthat rövidítési lehetőséget a Somos-hegy felé. Mi innen egyenesen indulunk tovább, és a vadregényes völgyben nyújtózkodó falucska apró főteréig sétálunk. A szemközti dombtetőn áll a Szt. Márton-templom, ahová érdemes  a fenyők ölelésében fellépcsőzni.

Az üdülőfalu központjában letérünk a K jelzésről, és a bolt melletti jelzetlen szekérúton déli irányba hagyjuk magunk mögött Kisújbányát. Háromszáz méter után a település egykori temetőjére bukkanunk a fák között. Az ódon sírokat elhagyva a Miske-tető hosszan elnyúló mezejére bukkanunk ki, ahol találkozunk a Cigány-hegy felől érkező S jelzéssel. Mielőtt tovább indulnánk, pihenjünk meg és élvezzük a kilátást a Mecsek egyik legszebb üde rétjéről, melyet tavasztól őszig színes virágpompa díszít.

A tetőt déli irányba elhagyva rövidesen ismét az erdőben folytatjuk utunkat. Másfél kilométer után találkozunk, és rá is térünk a Pusztabánya felől érkező Z jelzés keleti ágára. (A S jelzés egyenesen tovább visz Püspökszentlászló irányába.) A hegység egyik legszebb gerincútján folytatjuk kirándulásunkat, miközben a Somos-hegy oldalában keresztezi utunkat a K◼  Kisújbányáról a Réka-völgy felé tartó jelzése. A Szenes-tető (Kolenplatten) hullámzó erdei útja mentén a Mecsek egyik jellegzetes védett növénye, a szúrós csodabogyó kíséri utunkat. Közel három kilométert gyalogolunk a csodaszép erdőben, mikor egy tisztáson megpillantjuk az „Ötös úti kunyhót”. A kis vadászlak mellett ideális pihenőhelyet találunk.

Továbbindulunk a gerincúton, melyről rövidesen a Z▲ csalogat minket az Óbánya fölé magasodó kilátóhoz (Belátó-kilátó). Engedjünk a csábításnak, mert igen szép panoráma nyílik a környező hegyekre és a völgyben megbúvó Óbányára. Visszatérve a gerincre rövidesen egy esőbeállóhoz, majd a Réka-vár romjaihoz érkezünk, ahol Skóciai Szent Margit emlékkövére bukkanunk.

Skóciai Szent Margit a hazájából elmenekült angol herceg, Edvárd és Szent István királyunk Ágota nevű lányának házasságából 1045 körül a Nádasd melletti Réka-várban született. 1057-ben apjával Angliába, majd annak halála után, 1069-ben Skóciába került, ahol III. Malkolm király felesége lett. A művelt, vallásos királyné jósága, bölcsessége, szorgalma példává vált a katonakirály udvarában. Sokat tett a keresztény kultúra elterjesztéséért Skóciában: templomokat, kolostorokat, a szegények számára menhelyeket alapított. 1093-ban halt meg; 1251-ben a római katolikus egyház szentté avatta. Ma Skócia egyik védőszentje, az edinburghi várban lévő kápolnája zarándokhely. Halálának 900. évfordulóján, 1993-ban az edinburghi érsek vezetésével több busznyi skót zarándok kereste fel születési helyét, Mecseknádasdot.

A vártól egy igen meredek, keskeny csapáson araszolunk lefelé. A térdszaggató lejtmenet végén a Stein-malom mellett bukkanunk ki az erdőből. Itt balra fordulva néhány lépés után az Óbányára vezető országúthoz érkezünk. A kereszteződésében Skóciai Szent Margit keresztje áll, a patak partján elterülő kis réten pedig kellemes pihenőhelyet találunk. Itt ismét a K jelzésre váltva nyugat, azaz Óbánya felé vesszük az irányt. Közel két kilométert gyalogolunk az aszfalton, így érünk vissza körtúránk kiinduló pontjához, a festői Óbányára.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Pécs, illetve Bonyhád felől közlekedő távolsági buszokkal érkezhetünk Óbányára. Az Óbánya, forduló megállónál kell leszállni a járatról. 
 • A menetrend elég foghíjas, ezért érdemes előre meggervezni az utazást!

Anfahrt

 • A buszmegállóban már láthatjuk az úttal párhuzamosan haladó K jelzéseket. Túránk nyomvonala nyugati irányba indul. 
 • A parkolóból ugyancsak nyugati irányba kell a K jelzéseket követni. (400 méternyi séta után a buszmegállóhoz érünk.)

Parken

 • A település több pontján autóparkolót alakítottak ki a gépkocsival érkezők számára.
 • Hétvégeken a parkolás fizetős, és csak a település elején kialakított parkolóban lehet megállni.

Koordinaten

DG
46.220099, 18.414379
GMS
46°13'12.4"N 18°24'51.8"E
UTM
34T 300587 5121752
w3w 
///krieger.erstreckten.berechnungen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv

Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum

Kartenempfehlungen des Autors

Mecsek turistakalauzf

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,9
(15)
Attila Tóth
10.06.2021 · Community
Gemacht am 30.05.2021
Foto: Attila Tóth, Community
Foto: Attila Tóth, Community
Noémi Papp
20.05.2021 · Community
Csodàlatos helyen hangulatos barangolàs.
mehr zeigen
Patakpart
Foto: Noémi Papp, Közösség
Patakpart 2
Foto: Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

Patakpart
Patakpart 2
+ 49

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
14,2 km
Dauer
4:15 h
Aufstieg
289 hm
Abstieg
287 hm
Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights Heilklima

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp