Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Nyúlcipővel a főváros határában a Hármashatár-hegy sétányain

· 1 Bewertung · Wanderung · Budai-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Normafa, a János-hegy és a Hárs-hegy a Kálvária-hegyről nézve
  A Normafa, a János-hegy és a Hárs-hegy a Kálvária-hegyről nézve
  Foto: Péter Farkas
m 400 350 300 250 14 12 10 8 6 4 2 km Kötők padja kilátóhely Kálvária-hegy (Pesthidegkút) Guckler-szikla
A Hármashatár-hegy tömbjét kerüljük egészen a pesthidegkúti kálváriáig, amely a környék legimpozánsabb körpanorámáját kínálja. A Budai-hegység északi peremén haladunk, így déli irányban a hegység nagy részére rálátunk, míg észak felé a Pilis vonulatán tekinthetünk végig a tágas Pilisvörösvári-medence túloldalán. A túránkkal követett kényelmes szintút a futók kedvelt gyakorlópályája, ahol mi is nyúlcipőt húzhatunk, és kellemes erdőkben, remek kilátásokkal fűszerezve magunk mögött hagyhatjuk a várost.
geöffnet
leicht
Strecke 15,4 km
4:25 h
309 hm
310 hm
399 hm
289 hm

Buda északi határában a Hármashatár-hegy és a folytatólagos gerinc természetes sáncként védi a fővárost. Stratégiai jelentőségét a hegytetőn magasodó adótornyok és az egykori légvédelmi hangárok mutatják. Azonban a fővárosból a természetbe vágyóknak is támaszpontjuk ez a vidék: erdőgazdasági útjain tömegek futnak, kirándulnak minden nap. Az itteni utak alapjait, az erdőgazdálkodást egy újabb, természetközpontú szemlélettel átitatva Guckler Károly teremtette meg, aki a meredek hegyoldalakat szintutakkal tette hozzáférhetővé, hogy tervezett újratelepítéseket végezhessenek a Budapest melletti erdőkben. A befektetett energia gyümölcsét azóta generációk szüretelték erdészektől a természetben kikapcsolódni és mozogni vágyókig.

Kismamáktól az élsportolókig róják itt a kilométereket a főváros felett. A legemlékezetesebb Balczó András futása volt a Hármashatár-hegy budakeszi oldalán, amikor 1969-ben hatodik világbajnoki aranyérmét szerezte meg öttusázóként több tízezer ember személyes biztatása mellett. Futása, ahogy edzésmunkája és egész élete példa értékű - de nem az elért eredmények, mindinkább a mögötte rejlő lelkierő és éleslátás tekintetében. Ahogy a város zaját elhagyva a Kálvária tömbjére felkapaszkodunk, mi is megtapasztalhatjuk ezt a lelki békét, amit a hosszú utak küzdelmei nyitnak bennünk. Akár futunk, túrázunk, vagy az új erdők "magvait" ültetjük,  remek helyszín a Hármashatár-hegy körüli szintutak szövevénye, amit az előttünk járt nagyok megteremtettek.

Autorentipp

 • A környék rengeteg ösvénnyel és jelzett úttal bővelkedik, így számtalan lehetőségünk van módosítani az útvonalat. Érdekes kitérő a K jelzésről a S jelzésen felkapaszkodni a remek kilátást kínáló Újlaki-hegyre, illetve visszafelé a Hármashatár-hegyen át a másik oldalra kitekintő Guckler Károly-kilátót érintve haladni a K jelzésen.
 • Amennyiben tömegközlekedéssel vagyunk és hosszúnak ítéljük a túrát, úgy Solymár felé is leereszkedhetünk a Kálvária-hegyről, és a Szarka-várat, illetve a szurdokvölgyet is útba ejthetjük.
 • Az útvonal jelentős része kedvelt futópálya. Célunk a túrázás mellett némi támpontot nyújtani a terepfutást kipróbálni vágyóknak, amit igényeinknek és állóképességünknek megfelelően variálhatunk. Az útvonal végén, a visszavezető szakaszon a távval a terep is némileg nehezebbé válik. A Kálvária-hegy, illetve a Szarvas-hegy északi oldala meredek, néhol sziklás, így ezt már nagyobb tapasztalattal rendelkezőknek ajánljuk.

 • Az időjárásnak megfelelően változtathatjuk a bejárás irányát. A Kálvária-hegy felé a gerincen napos oldalon haladunk, míg visszafelé árnyas északi oldalban harántolunk.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 07.06.2022
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
399 m
Tiefster Punkt
289 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Asphalt 0,43%Naturweg 22,88%Pfad 76,64%Unbekannt 0,03%
Asphalt
0,1 km
Naturweg
3,5 km
Pfad
11,8 km
Unbekannt
0 km
Höhenprofil anzeigen

Einkehrmöglichkeiten

Fenyőgyöngye vendéglő

Sicherheitshinweise

 • A Csúcs-hegy mögötti S jelzés keskeny ösvényen halad a meredek, északi hegyoldalban. Sáros, esős időben, de különösen télen, havas, jeges útviszonyok mellett kellő óvatossággal oldalazzunk! Ha veszélyesnek ítéljük az útviszonyokat, a Virágos-nyeregig a már megtett gerincszakaszon is visszasétálhatunk.

Start

Budapest III. kerület, Fenyőgyöngye buszmegálló (291 m)
Koordinaten:
DD
47.540304, 19.006442
GMS
47°32'25.1"N 19°00'23.2"E
UTM
34T 349975 5267134
w3w 
///nussecken.linse.gründe
Auf Karte anzeigen

Ziel

Budapest III. kerület, Fenyőgyöngye buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A Fenyőgyöngyétől a K jelzésen indulunk déli irányba.
 • Alig pár száz méterre az első kanyarnál továbbmegyünk egyenesen a jelzetlen dózerúton, ami a Szépvölgyi erdészház mögött csatlakozik a Z jelzéshez.
 • A Z jelzésen a Kecske-hegyet kerülve a Hármashatárig túrázunk.
 • A Hármashatártól a Gyöngyök útja zarándokút jelzését követve haladunk szintben az Újlaki-hegy alatt, aminek túloldalán már a S jelzéssel együtt haladunk a Virágos-nyeregig.
 • A Z jelzésen kerüljük meg a Csúcs-hegyet, aminek túloldalán Budapest határától a gerincen a P kerékpáros jelzés navigál.
 • A Szarvas-hegyen a S▲ jelzésen folytatjuk, ami felvezet a kálváriára, illetve visszafelé a Szarvas-hegy északi oldalába ereszkedik be, ahol csatlakozunk a S jelzéshez a Virágos-nyeregig.
 • A Virágos-nyeregtől az eddig követett szintúton folytatjuk a Z jelzésen, ami a Nagy-Farkas-toroknál Z+ jelzésként folytatja egyenesen tovább az Hármashatár-hegyi aszfaltútig.
 • Az út mellett kacskaringó ösvényen a K jelzésen ereszkedünk vissza a Fenyőgyöngyéhez.

A túráról részletesen

Szépvölgyi sétányokon; a Kecske-hegy keresztezése

A Fenyőgyöngyétől, a futók kedvelt starthelyéről indulunk a K jelzésen délnyugatnak, a Kecske-hegy irányába. Az első kanyarnál a jelzetlen ösvényen továbbmegyünk egyenesen a szépvölgyi erdészházhoz, ahol csatlakozunk a Z jelzéshez. Egy rövid emelkedő után kiérkezünk a hegytetőre az erdei tornapályára, ahonnan már enyhe hullámzással követjük le a Kecske-hegy gerincének lankás formáit.

Vegyes erdőkben haladunk. Az erdészeti szempontból értéktelen karsztbokorerdőket előszeretettel telepítették be erdeifenyvessel, ami a Budai-hegységben viszonylag elterjedt tájidegen fajta. A nemzeti parkkal egyetértésben ezeket a fenyveseket az utóbbi időben fokozott tempóban termelik ki. A gyér vízháztartású dolomitsziklás felszín ugyanis nem tud elég vizet megtartani a tekintélyes fáknak aszályos időszakokban, így azok legyengülnek, megbetegednek és kártevők áldozatává válnak.

A Kecske-hegy északi oldalában hangulatos rétet keresztezünk. A Hármashatár-hegy átjátszótornyai köszöntenek - ők lesznek körtúránk világítótornyai, hozzájuk tudjuk viszonyítani helyzetünket majd minden kilátóponton. Lankásan beereszkedünk a Határ-nyeregbe, a szövevényes úthálózat csomópontba, ahol nagy körültekintést igényel, hogy melyik irányban megyünk tovább.

Pesthidegkút határában, a Kálvária-hegy kilátópontján

Jobbra enyhén emelkedve indul a S jelzés és a Gyöngyök útja, ami hamarosan ketté is ágazik. A S jelzés komoly kaptatásba kezd az Újlaki-hegy kilátópontjához, így érdemesebb a gyöngyfüzért formázó zarándokúttal tartani, ami lankásan kikerüli a hegyet, és szintén lenyűgöző panorámát kínál a Hidegkúti-medencére, bár jóval alacsonyabbról. A szintút elhalad a siklórepülő hangár felett, ahonnan kitűnően belátjuk a túra további szakaszát, ahogy a Csúcs-, a Tök- és a Kálvária-hegy alkotta félköríves gerinc körülöleli Pesthidegkutat.

A hegylábi rétek túloldalán, a Mária-hegy északi oldalában csatlakozik a S jelzés, amivel közösen folytatjuk az oldalazást az erdő és a ligetes rét határán. A Vihar-hegyet megkerülve kiérünk a Virágos-nyereghez - az első lehetőséghez, ahol kényelmesen visszakanyarodhatunk a Fenyőgyöngyéhez a túra befejező szakaszát megtéve a Guckler Károly úton (így a táv harmadát megspóroljuk, bár a két legszebb kilátópontot is kihagyjuk).

Érdemes tehát tovább oldalazni a Virágos-nyeregből a Csúcs-hegy alatt a Z jelzésen, ami a Gercse nyaralói és gyümölcsöskertjei után hangulatos tölgyesben folytatja az oldalazást. A Csúcs-hegyi-nyeregben elérjük a főváros határát, amit régi faragott határkövek jeleznek. Innen a határvidéket kijelölő gerinc mentén haladunk a széles erdei úton. Sajnos a jelzés már alig látható; eredetileg P kerékpáros jelzés mentén haladunk a gerinc vonalán, a Tök-hegy és a Szarvas-hegy tetején. A közigazgatási határ egyben kőzethatár is: az eddigi dolomithegyeket itt egy sávban hárshegyi homokkő váltja fel, ami a lankásabb formavilág mellett a sziklák és törmelékük kavicsos, homokos jellegéből is látszik.

A Szarvas-hegy egyik mélyedésében bekapcsolódik jobbról a S▲ jelzés, amit majd visszafelé fogunk követni, de még egy szűk kilométert folytatjuk a gerincen utunk csúcspontjáig, a Kálvária-hegyig. A Szarvas-hegy tetejének göcsörtös tölgyfaligeteiben néhol feltárul a kilátás mindkét oldalra, de ez a facsoportok miatt behatárolt. Azonban a Kálvária-hegy bokros, dolomitsziklás tömbjén egyre jobban kinyílik a táj, körpanorámát kínál a hármas feszülettel domborodó csúcs.

Eddig megtett útvonalunk nagy részét belátjuk, ahogy a hegyek keskeny karéja körbefogja Pesthidegkutat. A főváros látványban meghatározó hegye, az adótornyokkal megtűzdelt Hármashatár-hegy uralja a panorámát masszív, erdős tömbjével. A medence túloldalán a Budai-hegység domborulatai hullámoznak a nyugati látóhatárig, míg határozott szintemelkedéssel a Pilis tömbje, bálnahátszerű mészkőtömege nyitja a sort a fehér sziklákkal hintett hegyvonulat felé északra, az Arany-hegyi-patak széles völgyén túl.

Oldalazás a Hármashatár-hegy északi részén

Visszasétálunk a S▲ jelzésen a Szarvas-hegyre, ahol a jelzést tovább követve beereszkedünk az északi oldalba. Itt kapcsolódunk a meredek lejtőn oldalazó S jelzéshez, ami szintező sétával visszavezet a Virágos-nyeregig. A becsatlakozás után közvetlenül sziklaborda keresztezi az útvonalat, ahol óvatos léptekkel kell a meredek, köves felszín párkányán haladnunk. A sziklataréj szép kilátást kínál a Szarvas-hegy északi oldalának erdőségére, a patakvölgy szántóira és a Pilisre. A Kevélyek és a Pilis tömbje között még Dobogó-kőt is felfedezhetjük. A Tök-hegy alatt hangulatos, mohás aljú bükköst keresztezünk, majd egy kisebb hullám után, a Csúcs-hegyet nagy ívben kerülve kapcsolódunk a Guckler Károly úthoz, amivel innentől túránk végéig haladunk közösen.

Közben a Virágos-nyeregnél jelzést vált a széles szintút; bár ugyanúgy a Guckler Károly úton haladunk, innentől a Z jelzés kísér. A főváros felé közeledve egyre forgalmasabb lesz a sétány: futók, gyerek- és nyugdíjas csoportok, kutyasétáltatók használják a rendkívül népszerű erdei sétányt. Az árnyas erdei utat nem véletlenül nevezték el Óbuda 20. század fordulóján élt és tevékenykedett erdészéről. Magát az út kialakítását is neki köszönhetjük, de a környező erdőállományhoz is nagyban hozzájárult. Bár a II. világháborúban nagyrészt fa nélkül maradt a hegyoldal a lakosság túlélési ösztönének eredményeképpen, de a természetközeli szemléletet, ahogy az erdők magvait is, ő hintette el a környéken.

A sétány hosszan kerülgeti az egyébként egyöntetű hegyoldal egyenetlenségeit. A legnagyobb kerülőt a Nagy-Farkas-torok bevágásánál teszünk, ahol a Z+ jelzésre térünk, de még mindig ugyanazon a szintúton. A kisebbik bevágás, a Kis-Farkas-torok után egyre sziklásabb lesz a hegyoldal és az út is. A felgyérülő bokorerdőről egyre határozottabban rálátni a városra, illetve a hegyoldal folyamatos közeledésével és fordulatával egyre hangosabbá, zsúfoltabbá válik az erdők alatti világ.

A hegy éles gerincénél a bokrok felé lépő kilátópontot alakított ki az erdészet, ahonnan navigációs tábla és látócsövek segítségével beazonosíthatjuk Óbuda jellegzetes épületeit. Végtelennek tűnő panelrengetegek között feltűnik a Duna ezüstös szalagja is, ami a belvárosba kanyarodva hidak füzére alatt tűnik el a Gellért-hegy mögött.

A gerinc után bekanyarodva keresztezzük a Hármashatár-hegyi út aszfaltcsíkját, és az utolsó szakaszon, immár a K jelzést követve leereszkedünk a Fenyőgyöngyéhez. A köves erdei út végig az aszfaltutat követi diszkrét távolságból, így ha a körülmények miatt kellemetlen lenne az ösvényen gyalogolni, ezt az utolsó szakaszt megtehetjük az aszfalton is.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Fenyőgyöngye megállóig utazunk a Kolosy térről a 65-ös BKK busszal.

Anfahrt

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parken

 • A Fenyőgyöngye étterem előtti parkolóban, a buszfordulóban tehetjük le az autót közvetlenül a túra kiindulópontján.

Koordinaten

DD
47.540304, 19.006442
GMS
47°32'25.1"N 19°00'23.2"E
UTM
34T 349975 5267134
w3w 
///nussecken.linse.gründe
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Az időjárásnak megfelelő öltözet, kényelmes túracipő, enni- és innivaló, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(1)
Edit Balogh
14.05.2022 · Community
szuper, könnyű
mehr zeigen
Gemacht am 14.05.2022
Gábor Lőrincz
01.11.2021 · Community
Nagyon szép túra, szinte hihetetlen, hogy mindez itt van Budapest szomszédságában. A túra első fele nagyon népszerű, kutyasétáltatók és bringások is vannak szép számmal. Ha párosan vagy inkább magányosan szerettek túrázni, akkor ez nem a ti útvonalatok. Szerencsére a visszafelé tartó útvonal már nem olyan népes, itt viszont van egy hosszú, nagyon keskeny ösvény érezhető oldaldőléssel - tulajdonképpen egy kis szerpentin. A levelek vagy a hó alatt nem látszik a széle, figyelni kell, én három nagyot estem, a túrabotok sokat segítenek!
mehr zeigen
Gemacht am 01.11.2021
Foto: Gábor Lőrincz, Community
Foto: Gábor Lőrincz, Community
Foto: Gábor Lőrincz, Community
Foto: Gábor Lőrincz, Community
Foto: Gábor Lőrincz, Community
Foto: Gábor Lőrincz, Community

Fotos von anderen

+ 2

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
15,4 km
Dauer
4:25 h
Aufstieg
309 hm
Abstieg
310 hm
Höchster Punkt
399 hm
Tiefster Punkt
289 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour Etappentour aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights Geheimtipp Gipfel-Tour hundefreundlich Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 7 Wegpunkte
 • 7 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp