Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Német múltú falvak közt a Vértesben

· 10 Bewertungen · Wanderung · Vértes és vidéke · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Vérteskozma a levegőből
  Vérteskozma a levegőből
  Foto: Péter Farkas
m 450 400 350 300 250 16 14 12 10 8 6 4 2 km Gesztesi vár Kőhányáspuszta
A Vértes középső részének völgyeiben barangolva viharos multú, az eltűnés szele által jelentősen átformált falvakat találunk. Túránk során erdei sétákkal keressük fel Vérteskozma bájos sváb parasztházait, Kőhányáspuszta kápolnáját, illetve Várgesztes robosztus várfalait.
geöffnet
leicht
Strecke 17,8 km
5:15 h
480 hm
480 hm
417 hm
277 hm

A Vértes szerény magasságú sasbérceinek, hátainak és apró fennsíkjainak sorozatát megtörő szűk völgyekben vízfolyásokat nem találunk, ellenben kellemes hangulatú, árnyas ösvények, erdészeti feltáróutak szép számban töltik ki a hegység mélyedéseit. Az aszfaltozott utak a méretes erdőtömb gazdasági célú hasznosításának megkönnyítése mellett biciklizésre is különösen alkalmassá teszik a Vértest. A hegyközi medencékben és árkokban felhalmozódott lösz pedig települések kialakulásának ágyazott meg: Vérteskozma és Kőhányás is sekély, de termékeny talajon épült.

Várgesztes neve jelzi a falu melletti csúcson álló rom jelenlétét: az eredetileg birtokvédelmi céllal épült, majd később vadászkastéllyá alakított vár jelenleg felújítási munkálatok miatt nem látogatható, de a falak alá így is eljuthatunk. Túránkon Várgesztesről a Bodzás-árok szűk, vízmosta völgyén, majd a Boglári-hegy sziklái alatt sétálunk át Vérteskozmára, a majdnem teljesen kihalt üdülőfaluba. Hogy a Vértes zárt erdőtömbje a 20-21. századi életformának nem kedvezett, azt jól jelzi egy másik közeli pihenőfalu is. Bükkösökön, újabb mély völgyeken átvágva érkezünk meg az Esterházy-kápolnájáról ismert Kőhányáspusztára. Körtúránk végén a már korábban feltérképezett jellegű terepen gyalogolunk vissza Várgesztesre.

Autorentipp

 • A Várgesztes és Vérteskozma közti távot le is rövidíthetjük a S◼ jelzést választva, ebben az esetben azonban kimarad a túra egyik leghangulatosabb része. Ugyanezen a rövidítési lehetőségen Vérteskozmáról vissza is gyalogolhatunk Várgesztesre.
 • Kőhányáson be is fejezhetjük a túrát, innen busszal indulhatunk haza.
 • Vízben szegény az útvonal, Vérteskozmán találunk csak kék kutat.
 • A túrát kétnapos, rövid kirándulásokká is alakíthatjuk, amennyiben megszállunk a két üdülőfalu, Vérteskozma és Kőhányáspuszta valamelyikében.
 • Ha sokat kellene várakoznunk a buszra Várgesztesen, a falu északi végében kellemes hangulatú tavat találunk a K jelzések mentén.
Profilbild von Áron Dömsödi
Autor
Áron Dömsödi
Aktualisierung: 18.02.2021
Schwierigkeit
leicht
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
417 m
Tiefster Punkt
277 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Start

Várgesztes, autóbusz-forduló (buszmegálló) (277 m)
Koordinaten:
DD
47.474671, 18.397346
GMS
47°28'28.8"N 18°23'50.4"E
UTM
34T 303896 5261198
w3w 
///fahrer.gehölz.dringende
Auf Karte anzeigen

Ziel

Várgesztes, autóbusz-forduló (buszmegálló)

Wegbeschreibung

Itiner

 • Várgesztes buszmegállójából a K jelzésen indulunk dél felé az Arany János utcán.
 • A falu szélén balra tartunk a S jelzésen.
 • A Fáni-völgynél jobbra fordulunk a Z jelzésre.
 • A Z◼ jelzésen begyalogolunk Vérteskozmára.
 • A S◼ jelzést követjük a K+ kiágazásáig.
 • Balra fordulunk a K+ jelzésen.
 • Egyenesen folytatjuk az utat a K jeleken Kőhányáspusztáig.
 • A K jelzésen gyalogolunk a várgesztesi vár alá.
 • A KL jelzésen megyünk föl a Gesztesi várhoz.
 • A KL, majd K jelű turistautakon sétálunk vissza Várgesztes központjába.

A túráról részletesen

A Bodzás-völgyön át

Várgesztes központjából a kocsma mellett indulunk kifelé a főutcán. A háztetők mögött-fölött helyenként felbukkan az erdőből éppen kitüremkedő várfal fehér sziluettje. Haladási irányunkban nem is érzékelni, hogy a falut hegyek (illetve magasságuk alapján valójában csak dombok) veszik körül, de az utolsó kereszteződésnél már szembe találjuk magunkat az erdővel. Balra, a S jelzésre fordulunk, és a szélső házsort elhagyva végre tényleg belépünk a rengetegbe. Turistautunk jobbra indul, majd gyengén kanyargó mélyúton kezd emelkedésbe. A Bodzás-árkot idősebb erdő és fiatalos egyaránt kíséri, mígnem tetejére érve egy tarvágással szembesülünk.

Röviden kísérjük az erdei utat, hogy aztán a jelzés jobbra, egy aprócska völgybe tereljen. A túra egyik leghangulatosabb része következik: a meredek falú, mégis alig bemélyült árok alján ágak hevernek, oldalában szintén holtfa teszi menedékessé az erdőt. A szűk vályúban manapság patakot nem találunk, a Vértes sok völgyéhez hasonlóan alighanem ez is korábbi időszakos vízfolyás eredménye.

A Boglári-hegy sziklái alatt

Az árok alján egy újabb tarvágást mellőző erdészeti útra bukkanunk, ezen balra indulva kisvártatva betonútra lépünk. A Fillér-árok olykor nyílegyenes feltáróútját követjük, egy apró tisztás után pedig a Fáni-völgy elágazásához érkezünk. A két völgy találkozásánál, balra kis sziklatorony emelkedik a fák közt, előre jelezve az előttünk álló szakasz mozgalmas formakincsét. Az Ördögszószék sziklájának legendája régre nyúlik vissza: két közösség élt a környéken, az egyik a faluban földművelésből, a másik az erdő rétjén faszén- és mészégetésből élt. Miután papot választottak maguknak, a bíró személyében nem tudtak megegyezni - a vita a két társaság között verekedéssé fajult, a patakokban ömlő vért megérezve pedig az ördögök feljövén a pokolból kiültek a sziklára, és onnan három napig hergelték egymás ellen a férfiakat. Ezután az asszonyok megunták a vérontást, és tömjénfüsttel, templomi kegytárgyakkal, énekléssel elkergették az ördögöket.

Mostanában legföljebb erdészeti gépek zaja töltheti be a bérc alatti elágazást, ahol mi jobbra folytatjuk utunkat, a továbbiakban a Z jeleket követve. Közel 1 kilométert teszünk meg egyenesen, balunkon a Boglári-hegy sziklaletörései tarkítják a lejtőt. Egy fehér, murvás törmeléknyelv az aszfalt szélét nyaldossa: a dolomitjelenségre lehetünk figyelmesek. A hegyoldal magasabb pontján tagolt sziklaszirtet látunk. A jól aprózódó, murvássá váló kőzet betakarja az alatta lévő lejtőt, a lefelé vándorló, utánpótlást kapó törmelék így lassan mozgó szőnyegként fedi be a talajt, ahol útját állja a növényzet terjeszkedésének. Világos színe visszaveri a napsugarakat, ezzel különösen meleg mikroklímát alakít ki, mely csak a melegkedvelő növények megtelepedésének kedvez.

Vérteskozma

Fokozottan védett erdőben járunk, amikor az út éles jobbkanyart tesz, és bár a domborzat miatt nem érzékeljük, már csak egy egészen szűk erdősáv választ el Vérteskozma löszös medencében kialakított, mára ugaron hagyott földjeitől. Rövidesen a település bekötőútjára jutunk, ahol kis, fából eszkábált kapuk formáznak focipályát, és a táj is nagyot változik: Vérteskozma a hegység belső és peremi bércsorai közti, szerkezeti eredetű, részben vetőkkel határolt medencében nyújtózik. A terület ideális volt a megtelepedésre, hiszen a jégkorban szelek által ide teregetett lösz kiváló termőtalaj, és a falu is könnyedén elfért a lankákon.

Végigsétálva Vérteskozma főutcáján lakókkal már alig találkozhatunk (számuk 5 alatt van), inkább üdülőtelepként hivatkozhatunk a településre. Földjeit egy időben csákvári és pákozdi parasztok használták, később az Esterházy-uradalom része lett. Ők telepítettek ide 60 német családot, akiknek jellegzetes, hosszú tornáccal ellátott, fehér falú házaiból sok máig megmaradt. 1946-ban aztán újra nagyot fordult a falu sorsa, amikor a németeket kitelepítették, helyükre később a környező bányák felfutását követve bányászok érkeztek, de ők sem maradtak sokáig az elszigetelt kis zugban. Napjainkban az elsősorban nyugalmat kereső idegenforgalom térhódítása konzerválja Vérteskozmát, melynek egyetlen utcáján a S◼ jelzés vezet végig.

Egy népszerű szent

A Kitelepítettek emlékműve után aszfaltról poros földútra váltunk, hogy a villanyvezeték pásztáját kísérve rövidesen a Szent Vendel-emlékhely elé érkezzünk. Amint azt az információs tábla szövegéből is megtudhatjuk, a 6-7. században élt Vendel a kereszténység tanai iránt érdeklődött gyermekkorában, apja azonban inkább a nyáját bízta rá. Ám később mégis Rómába vezetett útja, ahol ismét állattartónak kellett álljon egy gazda szolgálatában. Csodatételei közé tartozik például, hogy vizet fakasztott a szomjas állatoknak, így a gazda végül elengedte, hogy remeteéletet élhessen. Egyházi pályafutását bencés apátként fejezte be, remetekunyhója környékén alakult ki a mai Sankt Wendel város, melynek nagytemploma zarándokhely.

A 18. században országunkba hívott német telepesek körében népszerű szent hamarosan itthon is ismertté vált az állattartók, csordások, juhászok, pásztorok, kondások védőszentjeként. Vérteskozmai kápolnáját 1836-ban a német lakosság emelte legelőik és az Esterházy-birtok határára. A szomszédos, jelentős német lakosságú falvak (Kozma, Gesztes, Somló) lakóinak sokáig találkozóhelye volt, és bár a vértesi erdőkben hevesen tomboló II. világháborút túltélte, 1969-ben összedőlt. Ma látható emlékhelyét 2013-ban építették.

Háborús frontvonalakon át

Nem sokkal később elhagyjuk a Várgesztes és Vérteskozma közt összeköttetést teremtő, Malom útnak nevezett régi szekérutat, és balra térünk a K+ jelzésre. Egy darabig jellegtelen erdőben vezet a turistaút, sok helyen fiatalosok nőnek a korábbi tarvágások lékjein. Hirtelen megváltozik a táj, amikor öles bükkök közé érünk - a Vértes északi részére jellemző, a hűvös klímát kedvelő erdőtársulás fogja meghatározni utunk fennmaradó részét. Elhagyva egy méretes erdőirtást, jobbra ösvény fúródik az erdőbe. Néhány méterrel odébb kicsiny sírt szúrhatunk ki az aljnövényzetben: márványtáblája szerint a háború végnapjaiban itt húzódó front egyik áldozata nyugszik e helyen. A hegység erdőiben küzdelmes, ádáz test-test elleni harcok zajlottak.

Utunk ösvénnyé szűkül, és keskeny, lefelé tartó völgyben folytatódik. Szép, zárt bükkösben, meredek oldalfalak közt kanyargunk. A hangulatos szakaszt alig-alig éri napfény, mindkét oldalról rövid mellékvölgyek csatlakoznak. A mai szárazvölgyek korábban vágódtak be, amikor a hegység csapadékosabb éghajlata elegendő esővízzel áztatta a lejtőket. Csatlakozik jobb felől a Kéktúra (később erre indulunk majd vissza), mi pedig tovább gyalogolunk a közeli Kőhányáspuszta felé. Kilépve az erdőből ligetes, napverte rétre jutunk, átkelünk egy magasfeszültségű távvezeték alatt, majd a forgalmas Csákvár-Oroszlány műúton. A tektonikai erők hatására vetővonalak mentén besüllyedt hosszanti völgy a Vértes keleti és nyugati részét választja el, a villanyvezetéknél visszafordulva láthatjuk szinte egyenes, markánsan leszakadó falát.

Kőhányáspuszta

A szűk árkon nem csak napjainkban húzódik út, már a római korban is ez jelentette az átjárást a hegyvidék közepén. A 18. században közel hetven földműves és erdei munkás lakta Kőhányást. Az Esterházyak két fontos központját, Majkot és Csákvárt összekötő út mentén 1898-ban épült a birtokosok nevét viselő kápolna - ma felújított állapotban láthatjuk. Falut már nem találunk itt sem, maroknyi lakója mellett csak a turisták használják házait.

Vissza a magaslatokra

Visszafordulva a K jelzést követjük, ismét keresztezzük az aszfaltot és a távvezeték pásztáját, és az erdőben hamarosan letérünk korábban taposott csapásunkról, amikor balra fordulunk a Kéktúrával. Hosszú völgyben emelkedünk az erdészeti gépek által alaposan bemélyített, kihasznált fakihordó úton, az erdő alját széltörések nyomán lehullott fahulladék takarja. A Vértes vadregényes táj helyett inkább intenzíven hasznosított, kellemes hangulatú gazdasági erdő - ezért nem is meglepő, hogy a tetőpontra érve ismét tarvágás hasít ki egy szeletet belőle, utat engedve a napfénynek. Átkelünk a dombháton, és a megszokott környezetben ereszkedünk immár Várgesztes felé.

A Gesztesi vár

Nem vagyunk már messze a falutól, de a túra egyik legmaradandóbb szakasza még előttünk áll: a K jelek jobbra hívnak, mikor is letérnek a keréknyomokról. Köves aljú, különösen szűk, heves esőzések után még ma is megtelő völgyecskében baktatunk. Az időszakos vízfolyás szétteregette a faágakat, és a felszínre mosta az alapkőzetet is. A gyönyörű erdei ösvény végén a Gesztesi vár alá érkezünk, ahol jobb felé indul a KL jelzés, mely a várfalhoz vezet a tágas Vár-rét tisztásán keresztül.

Köztünk és a fal között kerítés áll ugyan, de az egyszerű alaprajzú épületet így is közelről szemlélhetjük. A Csák nemzetség birtokát védő erősséget az őt támogató családtól később mégis Károly Róbert szerezte meg, tartva attól, hogy hatalmára veszélyt jelenthet. Nagy Lajos király az 1300-as évek közepén leromboltatta és vadászkastélyt létesített a helyén, hiszen igen kedvelte a környező, vadban gazdag erdőségeket. További tulajdonosváltások után a pusztuló vár köveit gróf Esterházy József helyeslésével a majki kamalduli szerzetesek remeteházának épületeihez használták fel.

A leromlott állagú épületben a 20. században kétszer is turistaszállás üzemelt, 2014-ben azonban életveszélyessé nyilvánították, ezért ma nem látogatható. Visszatérve a Kéktúrára vagy leereszkedve a falu felé induló, meredek ösvényen, hamarosan Várgesztesre érkezünk. Az ösvény a szélső utcát kíséri a házak alatt, majd éppen ugyanott, ahol órákkal korábban nekiindultunk, most a központ felé vesszük az irányt. Néhány perc múlva a buszmegállóban állhatunk.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Várgesztes, autóbusz-forduló buszmegállóba Tatabánya felől érkeznek járatok, és oda is indulnak vissza.

Anfahrt

 • A Várgesztes központjában található buszmegállón halad keresztül a K jelzés, ezen kell dél felé indulnunk.

Parken

 • Az autóbusz-forduló mellett, esetleg a falu szélén, az Arany János utca végződésénél lehet parkolni.

Koordinaten

DD
47.474671, 18.397346
GMS
47°28'28.8"N 18°23'50.4"E
UTM
34T 303896 5261198
w3w 
///fahrer.gehölz.dringende
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

 • Bármely Vértes-térkép

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,8
(10)
István Ferenczi
14.06.2022 · Community
A szerzők, néha el vannak tévedve, abban a tekintetben, hogy pl ezt a túrát az "élmény" kategórában csak 2 pontra értékelték... Kicsit feljebb kéne vinni a pontszámot szerintem, hiszen itt 2 gyönyörű zsákfalut ismerünk meg, csodálatos bükkösben, szurdokszerű szakaszokon járunk, több emlékművet is érintünk. Nálam ez a túra simán 5 csillagos, én még tettem egy kitérőt a várgesztesi Zsigmond-kőhöz is, így nekem kb 20 km lett a vége. Nagy élmény volt, köszönöm a túra tippet. Sok szép fotót is hoztam, kedvcsinálónak, akik még nem jártak erre!
mehr zeigen
Gemacht am 14.06.2022
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Foto: István Ferenczi, Community
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 33

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
17,8 km
Dauer
5:15 h
Aufstieg
480 hm
Abstieg
480 hm
Höchster Punkt
417 hm
Tiefster Punkt
277 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour Etappentour kulturell / historisch Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 3 Wegpunkte
 • 3 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp