Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung Top

Mimó és Csipek meseösvények a budai Ferenc-hegyen

· 6 Bewertungen · Wanderung · Budapest · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Az Érzékek Ösvénye első, magyarázó táblája a Zuhany utca felől
  / Az Érzékek Ösvénye első, magyarázó táblája a Zuhany utca felől
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Az Érzékek Ösvénye első, magyarázó táblája
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A Ferenchegyi út végénél található parkolónál indul a „Tükörben az élővilág" ösvénye
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A "Tükörben az élővilág" első állomása a talajt és annak védelmét mutatja be
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A Tükörben az élővilág végpontja (avagy kezdőpontja) a Ferenchegyi-lépcsőnél
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
m 600 500 400 300 700 600 500 400 300 200 100 m
A Ferenc-hegyen található, könnyen megközelíthető és egyedülálló Mimó és Csipek meseösvények egyszerűen és a mese nyelvén mutatják be a tudatos természetjárást a legkisebbeknek.
geöffnet
leicht
0,7 km
2:00 h
1 hm
14 hm

Gyerekekkel, s különösen a legkisebbekkel kihívás túrázni, ugyanakkor a természetben töltött idő minden perce aranyat ér. A Mimó és Csipek meseösvények a tudatos természetjárást segítik elő újszerű és játékos módon, sok rajzzal és mesehősökkel, tehát valóban a gyerekek nyelvén mutatják be az élővilágot és a természet védelmének fontosságát.

A mindössze 400 m hosszú, babakocsival is bejárható „Érzékek ösvénye” az érzékelés segítségével imserteti a Ferenc-hegy élővilágát (ez bölcsis és ovis gyerekeknek egyaránt megfelelő), míg a parkolóból a másik irányba induló, 300 m hosszúságú „Tükörben az élővilág” ösvény a környezetvédelemről szól, és inkább óvodás kortól ajánlható.

Az ösvényeket a 11-es busszal, a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál leszállva érjük el. Az Érzékek ösvénye a Zuhany utcából nyíló erdei sétaúton kezdődik, és a Ferenchegyi út végénél található parkolónál végződik (de mindkét irányból bejárható). Innen folytathatjuk a sétát az itt kezdődő „Tükörben az élővilág” végigjárásával.

Autorentipp

 • Először is töltsük le az egyesület honlapjáról a mesét, olvassuk el a gyerekeknek, és nyomtassuk ki a térképet!
 • Mindenképpen vigyünk magunkkal papírt és zsírkrétát, ugyanis a séta minden állomásánál egyszerű, interaktív játékok várják a gyerekeket (pl. távcső, amellyel a fákon elrejtett állatokat kereshetjük meg), a mesében feltett kérdésekre pedig a helyszínen találhatják meg a választ, ha papírral és zsírkrétával átrajzolják, átsatírozzák az ott elhelyezett mintákat.
 •  A helyszínen olvasható információkat további érdekességekkel egészíthetjük ki az állomásokon elhelyezett táblákon található QR-kódokon keresztül.
 • Mimó és Csipek egyre több helyen bukkan fel Budapesten: A Sas-hegyen, a látogatóközpont területén található 150 m hosszú meseösvényen számos játékos tárgy segíti a tudatos természetjárás megismerését. A Kis-Sváb-Hegyen 2017-ben építették meg az Érzékek ösvényének pontos mását „Élmény a természetben” címmel, igaz, ezt nehezebb követni (és babakocsival is nehezebben járható).
 • A Ferenchegyi út elején délutánonként és hétvégén jó eséllyel találkozhatunk éppen a Ferenc-hegyi barlangba igyekvő, vagy onnan visszatérő barlangászokkal. Udvariasan megszólítva őket izgalmas perceket szerezhetünk a gyerekeknek.
Profilbild von MTSZ _
Autor
MTSZ _
Aktualisierung: 17.01.2019
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
259 m
Tiefster Punkt
245 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Weitere Infos und Links

Start

Budapest, II. kerület, Zuhany utca eleje (258 m)
Koordinaten:
DG
47.526833, 19.008912
GMS
47°31'36.6"N 19°00'32.1"E
UTM
34T 350123 5265633
w3w 
///hafer.nennenswert.baum

Ziel

Budapest, II. kerület, Ferenchegyi úti parkoló

Wegbeschreibung

A Ferenc-hegy a Budai-hegység egyik látványos, a várossal körbeölelt zöld zárványa. A 6,5 hektáros védett hegyhát Budapest legtermészetesebb állapotában megmaradt karsztbokorerdejének ad otthont, ahol védett növényeket és a városiasodott állatok mellett egy-egy, kisebb termetű, igazi erdőlakót is találunk, mint például a lábatlan gyíkot. A Törökvész út-Ferenchegyi út elágazásától nem messze található hazánk nyolcadik leghosszabb barlangjának, a mintegy 6 km hosszú, csak kutatók által látogatható Ferenc-hegyi barlangnak a bejárata. A barlangot csatornafektetés közben találtak rá 1933-ban. Ha szerencsénk van, megpillanthatjuk a szomszédos budai kockaházak tövében átöltöző barlangászokat.

 • A Zuhany utca felől indulva az Érzékek ösvényén az 1. megálló az erdő illatáról szól, egy párosítós játék segítségével ismerhetjük meg az itt honos növényeket.
 • 2. megállónk a tapintásé: az ösvény mellett elhelyezett állatokat meg lehet tapogatni, körbe lehet járni, sőt, fel is lehet rájuk mászni.
 • A 3. megállónál a környező fákon elhelyezett állatképmásokat kell meglátnunk, megtalálnunk.
 • A 4., egyben utolsó állomáson az erdő neszeit hallgathatjuk meg, illetve mi magunk is kipróbálhatjuk a fa kopogtatását. Ezen felül itt ismerkedhetünk meg a lábunk alatt rejtőzködő Ferenc-hegyi barlanggal is.

A parkoló mellett egy, a barlangi tematikára építő mászókát és piknikezésre csábító padokat találunk.

A másik irányba található „Tükörben az élővilág” című meseösvény szintén négy állomásból áll, de ez inkább egyirányú ösvény annak tematikája miatt (bár azért a másik oldalról kezdve is értelmezhető).

 • Az 1. megállónál Kupacs süni új barátja, a giliszta segítségével magyarázza el a talaj felépítését és élővilágának védelmét, s egy keresztmetszetben különbséget tudunk tenni a tiszta és a szennyezett talaj között.
 • A 2. megállónál a a víz földi körforgását és a vízi élővilág védelmét Potyka, a béka mutatja be szemléletesen, egy nagy függőleges terepasztalon, míg az ösvény túloldalán egy klassz párosítós játékot találunk.
 • A 3. megállónál a levegő titkairól és védelméről Berka bagoly "huhog" a gyerekeknek.
 • A 4., egyben utolsó állomáson Cserke róka az ökoszisztéma működését meséli el a gyerekeknek és az eddig megismert barátokkal közösen tanítja meg az erdőjárók dalát a legkisebbeknek.

A második meseösvény egyes pontjairól szépen rálátni a Mátyás-hegy környékére.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Batthyány térről induló 11-es és 111-es buszokkal jutunk el a Móricz Zsigmond Gimnázium megállóba. 

Anfahrt

 • A 11/111-es buszok Móricz Zsigmond Gimnázium megállójából a Törökvész úton megyünk felfelé. A második utca jobbra a Zuhany utca, azon besétálva pár métert követően jobb kéz felől feltűnik a hegyháton futó széles erdei út, rajta a Z▲jelzéssel és a tanösvény első táblájával.
 • A széles erdei ösvényt és rajta a jelzést, illetve az Érzékek ösvényét követve jutunk el a Ferenchegyi út végében található parkolóba, a meseösvény végpontjába. A parkolóból az eddig követett erdei úton továbbhaladva indul a Tükörben az élővilág meseösvény (szintén Z▲ jelzés).
 • A Tükörben az élővilág végpontjából vagy visszasétálunk a parkolóba, illetve a már ismert buszmegállóba, vagy a Ferenchegyi-lépcsőn lesétálunk a Felső Zöldmáli útra, s azon jobbra fordulva érjük el a 29-es, illetve a 111-es busz megállóját.   

Parken

 • Ha autóval érkezünk, akkor a Ferenchegyi út végében található parkolóban parkoljunk! Innen két irányban tudjuk végigjárni a meseösvényeket. 

Koordinaten

DG
47.526833, 19.008912
GMS
47°31'36.6"N 19°00'32.1"E
UTM
34T 350123 5265633
w3w 
///hafer.nennenswert.baum
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Budai-hegység turistaatlasza (Cartographia)

Kartenempfehlungen des Autors

 • A Budai-hegység turistaatlasza (Cartographia)

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

A séta nem igényel különleges felszerelést. A navigáláshoz használhatjuk a Természetjáró appot.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,8
(6)
Gabi Mazurkáné
23.07.2020 · Community
Ovisoknak és bölcsiseknek készült, kellemesen árnyas tan-túrácska. Ennek ellenére sok felnőtt sétálóval találkoztunk. A térképen jelölt, közelben lévő Ferenc hegyi barlang bejáratát kerestük, de még barlang jelzést sem találtunk.
mehr zeigen
József Kurta
19.04.2019 · Community
Kisgyerekkel fantasztikus időtöltés! Szép táj, játékos környezet, és sok hasznos és fontos dolgot tanít a természetről.
mehr zeigen
2019. április 19., péntek 17:29:32
Foto: József Kurta, Közösség
2019. április 19., péntek 17:30:26
Foto: József Kurta, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

2019. április 19., péntek 17:29:32
2019. április 19., péntek 17:30:26

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
0,7 km
Dauer
2:00 h
Aufstieg
1 hm
Abstieg
14 hm
mit Bahn und Bus erreichbar familienfreundlich geologische Highlights botanische Highlights kinderwagengerecht Von A nach B

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
Karten und Wege
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp