Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

Mediterrán magaslatokon és meseerdőkben: a Haraszt-hegyi tanösvény

· 7 Bewertungen · Wanderung · Vértesi Tájvédelmi Körzet · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Cserszömörcés karsztbokorerdő ősz elején
  / Cserszömörcés karsztbokorerdő ősz elején
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Festői dolomitkopárok és a Vértes rengetege a Lóállás-tetőről
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A Haraszt-hegyi tanösvény harmadik táblája mellett, a beszédes nevű Lóállás-tetőn
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Meredek, sziklás ösvény a Kerek-hegy oldalában
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Csákvár és a Zámolyi-medence felett a Kerek-hegy látványos kilátópontján
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A sziklahasadékairól nevezetes Kőlik-völgy
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Dolomitkopárok a Vértesben
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A varázslatos cserszömörce nyomában a Haraszt-hegyi tanösvényen
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
m 500 400 300 200 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km

Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt élvezetes és nagyon látványos körtúra (3,5 km) egy igazi meseerdőben, amely a dolomit kőzet sajátosságából adódó rendkívüli földrajzi és természeti változatosságot mutatja be. 

geöffnet
mittel
3,6 km
4:00 h
128 hm
127 hm

A dolomit ugyanis - ellentétben az inkább málló mészkővel - erősen aprózódik, ezért jön létre a tanösvény mentén, illetve a Vértes déli oldalán több helyütt megfigyelhető, meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt látványos domborzat. Így fordulhat elő, hogy a kifejezetten ritka, délszaki növényeknek otthont adó, mediterrán jellegű sziklagyepek alatt pár méterrel a meredek, északi oldalakban már hűvös bükköst találunk, amely éppen ellenkezőleg, a jégkorszakból itt maradt, hidegkedvelő reliktumfajoknak ad menedéket. A 3,5 km hosszú Haraszt-hegyi tanösvény e csodálatos világba enged betekintést. Ha pedig a varázslatos cserszömörce őszi lombszíneződésekor érkezünk, igazi meseerdőben érezhetjük magunkat.

Autorentipp

 • A túrát mindenképpen érdemes összekötni egy vértesi hosszúhétvégével. A Vértes fővárosában, Csákváron található a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány látogatóközpontja, a Geszner-ház, ahol számos családi programra tudunk benevezni. A szomszédos településen, Gánton pedig országos viszonylatban is egyedülálló látványosságot, a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Parkot fedezhetjük fel. Mindkét helyszín ideális családi programok szervezéséhez.
 • A túrát tavasztól őszig ajánljuk, de legszebb arcát a Vértes déli oldala minden bizonnyal a cserszömörce őszi lombszíneződése során nyújtja.
 • Csákváron, a Vértes fővárosában több szálláslehetőség közül válogathatunk.
outdooractive.com User
Autor
MTSZ
Aktualisierung: 07.06.2019

Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
330 m
Tiefster Punkt
202 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Weitere Infos und Links

Start

A Gánti út végén lévő parkolóhely (202 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.387383, 18.439347
UTM
34T 306741 5251393

Ziel

A Gánti út végén lévő parkolóhely

Wegbeschreibung

Itiner

 •  A túra során végig a zöld falevél formájú tematikus jelzéseket kell követnünk. 

A túráról részletesen

A tanösvény parkolójából lényegében mindkét irányból bejárhatjuk a 7 állomásból álló, 3,5 km hosszú tanösvényt (130 m szinttel). A hivatalos útvonal balra indul (ha szemben állunk a heggyel, hátunk mögött az országúttal), érdemes ezt az irányt követni.

A varázslatos cserszömörce nyomában

A zöld falevéllel jelzett tanösvény információs tábláját elhagyva a Balog-völgyben kapaszkodik fel a jól követhető út a fantasztikus kilátást nyújtó dolomitkopárokra, a tanösvény és egyben az egész Vértes leglátványosabb részéhez. Útközben tájékoztatást kapunk a cserszömörcés karsztbokorerdőről (1. tábla) és a keleti gyertyános karsztbokorerdőről (2. tábla).

Annyi bizonyos, hogy ősszel igazi meseerdőt találunk itt, amely még a biológia iránt kevésbé fogékonyakat is garantáltan megérinti. A cserszömörce őszi lombszíneződése, különösen a göcsörtös, idősebb fákkal tűzdelt, ligetes karsztbokorerdőkben ugyanis bámulatos természeti tünemény. A zöldből átváltó bíbortól az aranysárgán át a leglátványosabb égő vörösig ezer árnyalatot fedezhetünk fel a cserszömörce példányain, amelynek éppen a Haraszt-hegyi tanösvény az egyik legjobb megfigyelőhelye. A növényt egyes feltételezések szerint a törökök telepítették hazánkba; más tudósok úgy vélik, hogy a cserszömörce a jégkorszakot követő egyik felmelegedés idején – amikor is hidegkedvelő északi növények tömegesen pusztultak ki - dél felől nyomult be a Kárpát-medence területére. Az biztos, hogy Európában a cserszömörce nálunk éri el elterjedési területének északi határát: meleg, száraz, meszes, sziklás kopárok karsztbokorerdőinek jellegzetes cserjéje, így leginkább a Dunántúli-középhegység déli dolomit lejtőin, valamint a meszes alapkőzetű Mecsek és Villányi-hegység területén fordul elő. Különösen a Vértes déli oldalán gyakori, de kertekben is találkozhatunk vele.

Dolomitkopárok tetején

Közeledve az irtásrétet bemutató 3 táblához igazi meseerdővé változik a táj: a cserszömörce itt a ligetes erdő öreg fáit növi körbe. A tábla mögötti magaslat a Lóállás-tető, amely az egykor itt tartott állatokról kapta a nevét, a ma látható dolomitgyep pedig minden bizonnyal az örökké égő pásztortüzek révén jött létre.  

A helyet hívhatnánk a „magyarországi Dolomitoknak” is. Bár lélegzetelállító sziklatornyok itt nem képződtek, a látvány mindenképpen különleges. Míg alattunk meredek, kopár hegyhátak sorozata húzódik, a távolban a Vértes erdős vonulatait látjuk. A látvány magyarázata az ún. dolomitjelenség: e kőzet ugyanis - ellentétben az inkább málló mészkővel - erősen aprózódik, így jön létre a tanösvény mentén, illetve a Vértes déli oldalán több helyütt megfigyelhető, meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt látványos domborzat. A nagyon változatos fromakincs eredménye pedig, hogy a kifejezetten ritka, délszaki növényeknek otthont adó, mediterrán jellegű sziklagyepek alatt pár méterrel, a meredek északi oldalakban már hűvös bükköst találunk, amely éppen ellenkezőleg, a jégkorszakból itt maradt, hidegkedvelő reliktumfajoknak ad menedéket.

A táj itt már mindenképpen szemlélődésre és piknikezésre csábít, ugyanakkor fontos tudni, hogy a következő hegy hasonlóan látványos panorámával örvendeztet meg bennünket. Ennek tudatában osszuk be időnket és energiáinkat!

Hegyre fel, völgybe le

Kacskaringós, látványos ösvényen haladunk ismét, érintjük a molyhostölgyes erdőt bemutató 4. és a sziklai vegetációt bemutató 5. táblát, majd a ligetes erdőből egyszer csak kilépünk a Csákvár felett magasodó Kerek-hegy délkeleti nyúlványára. A kopár, dolomitgyeppel fedett kilátópontról lélegzetelállító a kilátás az alattunk fekvő Csákvárra és a Zámolyi-medencére, valamint a Vértes délkeleti letörésére.

Az ösvény innen egy meredek, már-már magashegyi körülményeket időzően sziklás ösvényen vág be a sziklahasadékairól nevezetes Kőlik-völgybe (6. tábla), ahol meredek, csúszós csapáson ereszkedünk Csákvár legfelső házai felé. A völgyből kiérve jobbra fordulunk, s innen hosszan, de kellemes erdei úton tartunk vissza a parkolóba, hogy aztán az utolsó métereken ismét egy feltűnő dolomitlejtő (7. tábla: rálátás a szőlőkre) oldalában búcsúzhassunk el a tanösvénytől, a Vértes szépségeitől és Csákvár látványától.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A tanösvényhez legközelebbi leszállási lehetőség a Gánti út 61. buszmegálló, ahol a Székesfehérvár-Csákvár között közlekedő busz áll meg.

Anfahrt

 • Gánti út 61. buszmegállóból Gánt felé gyalogolva 350 m múlva érjük el a tanösvény bejáratát jelző parkolót (jobb kéz felől).

Parken

 • Csákváron, a Gánti út végén, a vízművek telepével szembeni, a tanösvény kezdőpontján kialakított parkolóhely ingyenesen használható.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

 • Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz
 • Bármely Vértes-térkép


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,7
(7)
Kitti Bruzsa-Sebők
26.01.2020 · Community
Szuper túraútvonal! Mi egy 3 és egy 5 évessel mentünk végig, jó kis emelkedők, lejtők, de szuperul végig lehet menni Gyerekekkel is! Nagyon szép!
mehr zeigen
2020. január 26., vasárnap 19:20:27
Foto: Kitti Bruzsa-Sebők, Közösség
2020. január 26., vasárnap 19:21:01
Foto: Kitti Bruzsa-Sebők, Közösség
Virág Zsófia
24.11.2019 · Community
Novemberben látogattam meg a tanösvényt - kicsit későn. Az őszi cserszömörcék pirosságából már csak néhány levélnyi maradt, de a táj és a kilátás így is csodaszép. Vissza fogok térni a későbbi években is - de nem várok novemberig. A meredek részeken a könnyen gördülő kis kövek miatt ajánlott az elővigyázatosság, kicsi gyerekeknek és nagyon időseknek a magam részéről csak óvatosan ajánlom, de kímélő tempóval még nekik is teljesíthető lehet.
mehr zeigen
2019. november 24., Haraszt-hegyi tanösvény
Foto: Virág Zsófia, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 5

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
3,6 km
Dauer
4:00h
Aufstieg
128 hm
Abstieg
127 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich familienfreundlich geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.