Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

Mecseki Déjà Vu - avagy Abaliget arcai

Wanderung · Mecsek-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Abaliget, Csónakázó-tó egy áprilisi reggelen
  / Abaliget, Csónakázó-tó egy áprilisi reggelen
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Mecseki Trinity 150 TT mezőnye
  / A Mecseki Trinity 150 TT mezőnye
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Abaliget, Csónakázó-tó
  / Abaliget, Csónakázó-tó
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kilátás Dánomtól nyugatra
  / Kilátás Dánomtól nyugatra
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Juhok az Öreg-hegyen
  / Juhok az Öreg-hegyen
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kovácsszénája
  / Kovácsszénája
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A völgytalp mindig dagonyás
  / A völgytalp mindig dagonyás
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kéktúrázó a Nyárasnál
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Herma-hegy mögött Jakab-hegy platója
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az utolsó kaptató
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Abaliget község a völgyben
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tubes és Rózsa-hegy
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kora tavasszal keltetővé alakulnak a keréknyomok
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Abaliget vasútállomás
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Régi alagút, déli bejárat
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 12

Könnyű körtúra a Mecsek északnyugati peremén változatos kilátásokkal - ínyenceknek felszín alatti kitérőkkel.

geöffnet
leicht
12,1 km
3:30 h
230 hm
230 hm

A Mecsek és a Zselic közötti tájegységhatárnak hagyományosan a Pécs-Szentlőrinc vasútvonalat tekintjük, így túránk során éppen csak kilépünk pár percre legdélebbi hegységünk területéről. De addig még vár ránk néhány kellemes kilométer...

Kiindulási pontunk az Abaligeti-cseppkőbarlang, amely nemcsak azért érdemel főhajtást, mert a Dél-Dunántúl leghosszabb ismert barlangja, hanem azért is, mert bejárata alig magasabb egy méternél. 

 

 

Autorentipp

Újabban divat lett a környéken a kecsketartás. Kis utánjárással friss kecsketejhez vagy -sajthoz juthatunk.

outdooractive.com User
Autor
Ferenc Kövecs
Aktualisierung: 25.09.2017

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
Kövesdi-hát, 302 m
Tiefster Punkt
Bükkösdi-víz hídja, 183 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

A vasútállomásnál fokozott figyelemmel keresztezzük a síneket: a Pécs-Budapest viszonylaton napközben mindkét irányba kétóránként közlekedő Intercity-szerelvények lassítás nélkül zúgnak át az állomáson.

Ausrüstung

Időjáráshoz illő könnyű túra- vagy szabadidőruházat megfelelő a kiránduláshoz. Legyen nálunk legalább egy félliteres palacknyi víz: útközben csak egy helyen van módunk folyadékpótlásra a vasútállomás mosdójában.

Weitere Infos und Links

Évente egyszer - páratlan években a leírásban szereplő irányban, páros években éppen ellenkezőleg - szervezett keretek között is bejárható a túra a Mecseki Mátrix-túrák keretében.

Start

Abaligeti-barlang (219 m)
Koordinaten:
Geographisch
46.136840, 18.116579
UTM
34T 277284 5113293

Ziel

Abaligeti-barlang

Wegbeschreibung

Az Abaligeti-barlang előteréből keletre indulunk, a Csónakázó-tavat bal kézről tartva kerüljük. A parti sétányon haladunk, majd egy kis betonjárdán átkötünk a barlangtól jövő út melletti járdára, hogy 40 méter után át is keljünk rajta, és a Pertelek utcán haladjunk tovább. Apró házak között sétálunk, az utca végén hídon megyünk át, jobbra játszóteret pillantunk meg. Megcélozzuk, átszeljük, majd a Kossuth Lajos utcán átkelve el is hagyjuk.

A túloldalon a Petőfi utcában csak az első sarokig megyünk, ahol - a romos pince mellett - rögtön balra fordulunk a templom felé vezető Várhegy utcába. Kaptatón haladunk; balról turistaház és plébánia, jobbról Bűnbánó Szent Mária Magdolna-templom. Az út keskenyebb lesz, de jó minőségben burkolt: a temetőhöz vezet. Már látszik a ravatalozó, bal kéznél padocska, amikor jobbra kis árkon földút vezet át: arra haladunk tovább. (Fehér jelzésalapok segíthetik a tájékozódást.) Balra felfelé megyünk a szántó szélén, miközben jobbról, ahogy emelkedünk, egyre szebb a rálátás a Mecsekre.

600 méter után már a gerincre érünk, ahol erős földútba futunk bele: balra téglapilléreken nyugvó kaput látunk. Arra kanyarodjunk: Dánom szőlőhegyén járunk. Az erős, lágyan kanyargó földutat kövessük bátran: balról szántó, jobbról keskeny erdősáv (és itt-ott megnyugtató fehér jelzésalapok). Majd egy kilométer után a magaslesnél Y alakban ágazik el az út. Az egyenes irány felmegy a dombhátra, de mi a bal oldali ágat választjuk,  nyugatnak fordulunk.

Ezt az irányt tartjuk akkor is, amikor további 400 méter után a fenyő tövében rejtőzködő Kék-kereszthez érünk. Balra is út, jobbra is, de mi inkább a gerincen haladunk tovább egy kisebb domborulatra legelők, kerítések között. Balról villanypásztor, kis fenyőcsoport - a több telek egyesítéséből kialakított Gergely-Szabó-porta tágas lejtőjén lovak, kecskék, vadászebek élik ki mozgásigényüket, így beteljesítve Gergely Ancsa természetfotós álmát...

Ezután lassan ereszkedünk a gerincről. Jobbra, majd balra ívelő kanyar után kiérünk a Szentlőrincet Oroszlóval összekötő műútra, ahol balra kanyarodunk. 120 méter után - haladjunk figyelmesen! - gyenge csapást látunk az akácosban: ott induljunk meg lefelé. Némi kacskaringó után a Pécs-Budapest vasútvonal régi nyomvonalának bevágásába érünk. 1977-ig erre járt a pesti gyors. A régi alagútba akár be is kukkanthatunk, de az áthaladással ne próbálkozzunk: középtájon, éppen az úttest alatt betömedékelték - megelőzendő a későbbi komplikációkat.

Az alagúttól nyugatias irányban a régi nyomvonalon távolodva jobbról méhkaptárak, majd az egykori bakterház következik. Irányunkat tartva átkelünk az abaligeti bekötőúton, ám 600 méter után szemben kerítést látunk. Balra, nem rossz földúton ki tudjuk kerülni a magánterületet. Még bő 300 méter, és elérjük a derékszögben kanyarodó Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát. Egyenesen megyünk tovább - most már a kék jelzések is segítenek. Jobbra kis lépcső vezet le a sínekhez, amelyeken óvatosan átkelve eljutunk a RP-DDK mecseki szakaszának legnyugatibb pontjához: Abaliget, vasútállomás felvételi épületének tornácán van a Kék bélyegzője, mellyel igazolhatjuk ittjártunkat.

Újra át a síneken, fel a kis lépcsőn, balra földúton - és innen Abaliget barlangjáig nincs más dolgunk, mint a Kéket követni.

Emelkedünk 300 méteren át, majd balra fordulunk. Szintben haladunk 300 métert, s újra emelkedünk. Van egy-két "cselesebb" elágazás - figyeljük a jelzéseket!

Kisebb dombon haladunk keresztül: ez a Kövesdi-hát. Enyhén ereszkedünk, nyíltabb terepre érünk. Tőlünk délre, jobb kéz felől, lent a Nyáras-völgy húzódik hosszan nyugat felé, de mi maradunk a gerincen. Nagy réten halad az utunk, balról cserjesáv - a régi út benőtt helye. Kapaszkodunk a nyílt térszínen - és felérünk egy keresztbe menő gerincre. A DDK útjelző táblánál tanösvény csatlakozik hozzánk.

Innen ereszkedni kezdünk: nincs már érdemi szintemelkedés a hátralevő szakaszon. Lezúgunk a völgybe, de ott figyelmesen kell haladnunk: a széles földútról jobbra, gyenge szekérútra tér a jelzésünk (kék sáv és Batman... izééé.... Denevér tanösvény). Jobbról állattartó telep romjai, majd némi dagonyázás, kissé benőtt útszakasz - és máris elérjük az üdülőtelep szélső házait, amit Rózsadombként emlegetnek.

Innen tényleg nincs már más dolgunk a barlangig, mint követni a jelzést a házak előtt, át a műúton, az egykori szabadtéri színpad mellett, majd a nagyobbik tó mentén. Átszeljük a parkolót, majd a turistaház és a kis tó közötti sétányon meg is érkezünk a barlanghoz -  ahol ismét bebújhatunk a föld alá.

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Vasúton érkezve a 40. fővonalon felvő Abaliget vasútállomás a kézenfekvő csatlakozási pont - ám ebben az esetben ésszerű megoldás rögtön innen indítani, hiszen az állomás és a község belterülete között korántsem mondható optimálisnak a közösségi közlekedés.

Autóbusszal Pécs felől jól megközelíthető a túra kiindulópontja: Abaliget, barlang megállóig váltsunk jegyet.

Anfahrt

Abaliget főutcája az országos közúthálózatban 6604. számon szereplő összekötő út része, amely a Budapest-Barcs közötti 6. főút és a Szentlőrinc-Oroszló közötti 6601. út között teremt kapcsolatot. A főutcáról a Barlang | Cave | Höhle táblánál forduljunk nyugati irányba.

Parken

A buszmegállónál kialakított parkolóhelyeken hagyhatjuk autónkat. 

Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

A Mecsek és a Villányi-hegység. Turistaatlasz és útikönyv. 1:40 000. Cartographia Kft. Budapest, 2003.

Kartenempfehlungen des Autors


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
leicht
Strecke
12,1 km
Dauer
3:30 h
Aufstieg
230 hm
Abstieg
230 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich geologische Highlights

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.