Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

Mecseki Déjà Vu - avagy Abaliget arcai

Wanderung · Mecsek-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Abaliget, Csónakázó-tó egy áprilisi reggelen
  / Abaliget, Csónakázó-tó egy áprilisi reggelen
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Mecseki Trinity 150 TT mezőnye
  / A Mecseki Trinity 150 TT mezőnye
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Abaliget, Csónakázó-tó
  / Abaliget, Csónakázó-tó
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kilátás Dánomtól nyugatra
  / Kilátás Dánomtól nyugatra
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Juhok az Öreg-hegyen
  / Juhok az Öreg-hegyen
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kovácsszénája
  / Kovácsszénája
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A völgytalp mindig dagonyás
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kéktúrázó a Nyárasnál
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Herma-hegy mögött Jakab-hegy platója
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az utolsó kaptató
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Abaliget község a völgyben
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tubes és Rózsa-hegy
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kora tavasszal keltetővé alakulnak a keréknyomok
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Abaliget vasútállomás
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Régi alagút, déli bejárat
  Foto: Ferenc Kövecs, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 12

Könnyű körtúra a Mecsek északnyugati peremén változatos kilátásokkal - ínyenceknek felszín alatti kitérőkkel.

geöffnet
leicht
12,1 km
3:30 h
230 hm
230 hm

A Mecsek és a Zselic közötti tájegységhatárnak hagyományosan a Pécs-Szentlőrinc vasútvonalat tekintjük, így túránk során éppen csak kilépünk pár percre legdélebbi hegységünk területéről. De addig még vár ránk néhány kellemes kilométer...

Kiindulási pontunk az Abaligeti-cseppkőbarlang, amely nemcsak azért érdemel főhajtást, mert a Dél-Dunántúl leghosszabb ismert barlangja, hanem azért is, mert bejárata alig magasabb egy méternél. 

 

 

Autorentipp

Újabban divat lett a környéken a kecsketartás. Kis utánjárással friss kecsketejhez vagy -sajthoz juthatunk.

outdooractive.com User
Autor
Ferenc Kövecs
Aktualisierung: 25.09.2017

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höhenlage
302 m
183 m
Höchster Punkt
Kövesdi-hát (302 m)
Tiefster Punkt
Bükkösdi-víz hídja (183 m)
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

A vasútállomásnál fokozott figyelemmel keresztezzük a síneket: a Pécs-Budapest viszonylaton napközben mindkét irányba kétóránként közlekedő Intercity-szerelvények lassítás nélkül zúgnak át az állomáson.

Ausrüstung

Időjáráshoz illő könnyű túra- vagy szabadidőruházat megfelelő a kiránduláshoz. Legyen nálunk legalább egy félliteres palacknyi víz: útközben csak egy helyen van módunk folyadékpótlásra a vasútállomás mosdójában.

Weitere Infos und Links

Évente egyszer - páratlan években a leírásban szereplő irányban, páros években éppen ellenkezőleg - szervezett keretek között is bejárható a túra a Mecseki Mátrix-túrák keretében.

Start

Abaligeti-barlang (219 m)
Koordinaten:
Geographisch
46.136840, 18.116579
UTM
34T 277284 5113293

Ziel

Abaligeti-barlang

Wegbeschreibung

Az Abaligeti-barlang előteréből keletre indulunk, a Csónakázó-tavat bal kézről tartva kerüljük. A parti sétányon haladunk, majd egy kis betonjárdán átkötünk a barlangtól jövő út melletti járdára, hogy 40 méter után át is keljünk rajta, és a Pertelek utcán haladjunk tovább. Apró házak között sétálunk, az utca végén hídon megyünk át, jobbra játszóteret pillantunk meg. Megcélozzuk, átszeljük, majd a Kossuth Lajos utcán átkelve el is hagyjuk.

A túloldalon a Petőfi utcában csak az első sarokig megyünk, ahol - a romos pince mellett - rögtön balra fordulunk a templom felé vezető Várhegy utcába. Kaptatón haladunk; balról turistaház és plébánia, jobbról Bűnbánó Szent Mária Magdolna-templom. Az út keskenyebb lesz, de jó minőségben burkolt: a temetőhöz vezet. Már látszik a ravatalozó, bal kéznél padocska, amikor jobbra kis árkon földút vezet át: arra haladunk tovább. (Fehér jelzésalapok segíthetik a tájékozódást.) Balra felfelé megyünk a szántó szélén, miközben jobbról, ahogy emelkedünk, egyre szebb a rálátás a Mecsekre.

600 méter után már a gerincre érünk, ahol erős földútba futunk bele: balra téglapilléreken nyugvó kaput látunk. Arra kanyarodjunk: Dánom szőlőhegyén járunk. Az erős, lágyan kanyargó földutat kövessük bátran: balról szántó, jobbról keskeny erdősáv (és itt-ott megnyugtató fehér jelzésalapok). Majd egy kilométer után a magaslesnél Y alakban ágazik el az út. Az egyenes irány felmegy a dombhátra, de mi a bal oldali ágat választjuk,  nyugatnak fordulunk.

Ezt az irányt tartjuk akkor is, amikor további 400 méter után a fenyő tövében rejtőzködő Kék-kereszthez érünk. Balra is út, jobbra is, de mi inkább a gerincen haladunk tovább egy kisebb domborulatra legelők, kerítések között. Balról villanypásztor, kis fenyőcsoport - a több telek egyesítéséből kialakított Gergely-Szabó-porta tágas lejtőjén lovak, kecskék, vadászebek élik ki mozgásigényüket, így beteljesítve Gergely Ancsa természetfotós álmát...

Ezután lassan ereszkedünk a gerincről. Jobbra, majd balra ívelő kanyar után kiérünk a Szentlőrincet Oroszlóval összekötő műútra, ahol balra kanyarodunk. 120 méter után - haladjunk figyelmesen! - gyenge csapást látunk az akácosban: ott induljunk meg lefelé. Némi kacskaringó után a Pécs-Budapest vasútvonal régi nyomvonalának bevágásába érünk. 1977-ig erre járt a pesti gyors. A régi alagútba akár be is kukkanthatunk, de az áthaladással ne próbálkozzunk: középtájon, éppen az úttest alatt betömedékelték - megelőzendő a későbbi komplikációkat.

Az alagúttól nyugatias irányban a régi nyomvonalon távolodva jobbról méhkaptárak, majd az egykori bakterház következik. Irányunkat tartva átkelünk az abaligeti bekötőúton, ám 600 méter után szemben kerítést látunk. Balra, nem rossz földúton ki tudjuk kerülni a magánterületet. Még bő 300 méter, és elérjük a derékszögben kanyarodó Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát. Egyenesen megyünk tovább - most már a kék jelzések is segítenek. Jobbra kis lépcső vezet le a sínekhez, amelyeken óvatosan átkelve eljutunk a RP-DDK mecseki szakaszának legnyugatibb pontjához: Abaliget, vasútállomás felvételi épületének tornácán van a Kék bélyegzője, mellyel igazolhatjuk ittjártunkat.

Újra át a síneken, fel a kis lépcsőn, balra földúton - és innen Abaliget barlangjáig nincs más dolgunk, mint a Kéket követni.

Emelkedünk 300 méteren át, majd balra fordulunk. Szintben haladunk 300 métert, s újra emelkedünk. Van egy-két "cselesebb" elágazás - figyeljük a jelzéseket!

Kisebb dombon haladunk keresztül: ez a Kövesdi-hát. Enyhén ereszkedünk, nyíltabb terepre érünk. Tőlünk délre, jobb kéz felől, lent a Nyáras-völgy húzódik hosszan nyugat felé, de mi maradunk a gerincen. Nagy réten halad az utunk, balról cserjesáv - a régi út benőtt helye. Kapaszkodunk a nyílt térszínen - és felérünk egy keresztbe menő gerincre. A DDK útjelző táblánál tanösvény csatlakozik hozzánk.

Innen ereszkedni kezdünk: nincs már érdemi szintemelkedés a hátralevő szakaszon. Lezúgunk a völgybe, de ott figyelmesen kell haladnunk: a széles földútról jobbra, gyenge szekérútra tér a jelzésünk (kék sáv és Batman... izééé.... Denevér tanösvény). Jobbról állattartó telep romjai, majd némi dagonyázás, kissé benőtt útszakasz - és máris elérjük az üdülőtelep szélső házait, amit Rózsadombként emlegetnek.

Innen tényleg nincs már más dolgunk a barlangig, mint követni a jelzést a házak előtt, át a műúton, az egykori szabadtéri színpad mellett, majd a nagyobbik tó mentén. Átszeljük a parkolót, majd a turistaház és a kis tó közötti sétányon meg is érkezünk a barlanghoz -  ahol ismét bebújhatunk a föld alá.

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Vasúton érkezve a 40. fővonalon felvő Abaliget vasútállomás a kézenfekvő csatlakozási pont - ám ebben az esetben ésszerű megoldás rögtön innen indítani, hiszen az állomás és a község belterülete között korántsem mondható optimálisnak a közösségi közlekedés.

Autóbusszal Pécs felől jól megközelíthető a túra kiindulópontja: Abaliget, barlang megállóig váltsunk jegyet.

Anfahrt

Abaliget főutcája az országos közúthálózatban 6604. számon szereplő összekötő út része, amely a Budapest-Barcs közötti 6. főút és a Szentlőrinc-Oroszló közötti 6601. út között teremt kapcsolatot. A főutcáról a Barlang | Cave | Höhle táblánál forduljunk nyugati irányba.

Parken

A buszmegállónál kialakított parkolóhelyeken hagyhatjuk autónkat. 

Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

A Mecsek és a Villányi-hegység. Turistaatlasz és útikönyv. 1:40 000. Cartographia Kft. Budapest, 2003.

Kartenempfehlungen des Autors

Community

 Kommentar
 Aktuelle Bedingung
Veröffentlichen
  Zurück zur Eingabe
Punkt auf Karte setzen
(Klick auf Karte)
oder
Tipp:
Der Punkt ist direkt auf der Karte verschiebbar
Löschen X
Bearbeiten
Abbrechen X
Bearbeiten
Punkt auf Karte ändern
Videos
*Pflichtfeld
Veröffentlichen
Bitte einen Titel eingeben.
Bitte gib einen Beschreibungstext ein.
Status
geöffnet
Schwierigkeit
leicht
Strecke
12,1 km
Dauer
3:30 h
Aufstieg
230 hm
Abstieg
230 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich geologische Highlights

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.