Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung Top

Markazi zöld utakon a kékesi kaldera peremén

· 4 Bewertungen · Wanderung · Gyöngyösi járás · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Markazi várától remekül belátunk a Kékes kalderájába
  / Markazi várától remekül belátunk a Kékes kalderájába
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Rókalyuk-tető telepített fenyvese küzd a klimaváltozás ellen
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Várbérc mohás, zuzmós kőtengere
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vadregényes tölgyerdő a Kőves-bérc oldalában
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Markazi vár még megmaradt falai a kaldera felett
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kaldera beszakadásán át lelátunk az Alföldre
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kalderaperem bokaforgató utolsó szakasza
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Markaz feletti legelőkön
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ereszkedés Markazra, háttérben a Mátrai Hőerőmű hűtőtornyai
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 700 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km
Kompakt, tartalmas túra a mediterrán hangulatú tájon, ahol a Mátra rejtett zugain és Markaz gazdag történelmén keresztül ismerhetjük meg a Kékes délkeleti előterét.
geöffnet
leicht
10,2 km
3:15 h
495 hm
495 hm

Markaz közigazgatási határa magasan felnyúlik a Kékes irányába, így hazánk legnagyobb szintkülönbségű települése. A falu feletti hegyek a Kékesben tetőző vulkáni tömb részei. Az egykori tűzhányó délkeleti oldalán a kaldera beszakadása rajzolódik ki határozottan, a mélyedésben összegyűlő vizeket levezető Vár-patak pedig tovább mélyíti, erodálja a horpadást. Az erózió eredményeként meredek, köves szegéllyel szakad le a hegyoldal a völgy felé, több kilátópontot is adva a sziklás, gyepes hegygerincen.

A panorámát egyértelműen uralja a Kékes 1000 métert meghaladó tömbje, mely az esti órákban árnyékba borítja a Markaz feletti hegyeket, ám a reggelente a Kékes színpompás keleti oldala remek hangulatot teremt. A gerinc több pontjáról mélyen belátunk a Vár-völgybe, amelynek sűrű erdővel benőtt, rejtett zugai csak innen láthatóak. A Kékes oldalába ívesen felkapaszkodó völgy az egyik leglátványosabb, legeldugottabb része a hegységnek, és a vulkáni tömbbe harapózva egyértelművé teszi annak eredetét.

A másik meghatározó látvány túránk során a falu déli határában trónoló Mátrai Erőmű. A hegység délkeleti lábát uraló monstrum szürreális elemként töri meg az Alföld végtelen síkja felé hullámzó dombok látványát. A robusztus tornyok nedves, hűvös időjárásban vastag fehér vízgőzoszlopot ontanak magukból, mintha a felhők gyártásáért az erőmű lenne a felelős. A télen kialakuló magas nyomásos, ködös időben, amikor a hegyek gerincén a felhők feletti napsütést élvezhetjük, és az alattunk hullámzó felhőtengert figyelhetjük, érdekes jelenség a nyugodt felhőtakarót áttörő, magasba gomolygó fehér sáv, mely jól mutatja az erőmű helyét a felhők alatt.

Az erőmű másik tájformáló következménye a falu délkeleti határában elterülő víztározó. A környék patakjainak vizét összegyűjtve, és még a szomszédos Bene-patakot is egy hosszú övcsatornán becsatlakoztató tó a Mátra térségének legnagyobbja. Bár mesterséges kialakításával a régi faluközpont sáncait és a pusztatemplom romjait is bekebelezte, értékes vízi élővilágnak ad otthont. A vízi sportok szerelmesei is ide járnak a környékről, de a helyi lakosságnak is felüdülés a meleg nyári időszakban. Ezt a lehetőséget mi is kihasználhatjuk a túra végeztével, lehűthetjük magunkat a parton.

Autorentipp

 • A falu meglepően sok látnivalót, érdekességet rejteget. Ha időnk engedi, sétáljunk le a Markazi-víztározóhoz, érintve a meleg vizes tavat és a pusztatemplom elárasztott alapjait, ami alacsony vízállásnál a felszínre kerül. A tó körül vezető tanösvényen megismerhetjük a helyi vízi világ érdekességeit.
 • A falu keleti felében, a Markaz, tűzoltószertár buszmegállóval szemben tájház várja a kulturális értékek kedvelőit. A községháza mögötti kis köz végénél, a Fő utca 138. szám alatt található a hagyományos szalmatetős parasztház, ahova a falu öregjei összegyűjtötték a régi használati eszközöket, bútorokat, viseletet, népi játékokat. Autentikus környezetben tekinthetjük meg a régmúlt idők életvitelét.
 • A víztározó déli csücskében található a helyi vízisport-egyesület bázisa, ahol kajakot, kenut bérelhetünk, és a víz felől is felfedezhetjük Markazt, megcsodálhatjuk a Mátra vulkáni kúpjait.
 • Ha a Markazi-víztározóhoz nincs kedvünk már legyalogolni a túra végeztével, a Melegvizű-tavat az Árpád utca végén semmiképp ne hagyjuk ki! A túra végpontjától 300 méterre található langyos forrás vizét tóvá duzzasztották, ahol generációkon keresztül mostak a markazi asszonyok a télen-nyáron 16 fokos vízben. A tó körüli parkban megpihenhetünk, lemoshatjuk az út porát, és egy igazán csendes, idilli környezetben várhatjuk meg csatlakozásunkat. 
 • Érdekes variáns, és talán a Kékes egyik legszebb útvonala, ha a kaldera peremén továbbhaladva másszuk meg hazánk legmagasabb pontját. A Mária-képesfától nem lefele, hanem felfele induljunk a Z jelzésen, és a Markazi-kapunál csatlakozzunk az Országos Kéktúra útvonalához! Ha tömegközlekedéssel érkeztünk, ez egy kézenfekvő, érdekes lehetőség, és a Kékestetőről induló buszokkal még egyszerűbb is hazajutni (ez az út a képesfától még 5,3 km folyamatos emelkedéssel).
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 16.02.2021
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
612 m
Tiefster Punkt
187 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Markaz várába és az azt követő gerincen vezető út hosszabb szakaszokon köves, görgeteges; érdemes magas szárú bakancsot viselni a boka védelme érdekében.

Start

Markaz, posta buszmegálló (187 m)
Koordinaten:
DG
47.827097, 20.053651
GMS
47°49'37.5"N 20°03'13.1"E
UTM
34T 429171 5297516
w3w 
///stiftet.gruben.ewig

Ziel

Markaz, posta buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Markaz központjából a ZL jelzésen jutunk a várba.
 • A vártól továbbindulva maradunk a ZL jelzésen, egészen a Mária-képesfáig.
 • A gerincről a Z jelzésen ereszkedünk vissza a faluba.

A túráról részletesen:

Fel a várba

Markaz központjából indulunk a ZL jelzésen északi irányba a Dobó utcán, majd a Kálvária utcára fordulva vezet ki a turistaút a faluból. A katlanból vegyes-akácos erdőben kapaszkodunk a település feletti gerincre, ahol már nyílt, füves terepen haladunk. Jelzést nehezen találni ezen a fátlan területen, és bezavarhat a falu értékeit bemutató tanösvény szintén zöld színű jelzése is. Támpontot adhat, hogy a felettünk magasodó erdős hátra kell felkapaszkodnunk, így a gerincen lassan emelkedve, enyhe íven jobbra ráfordulunk a Várbércre.

A cserjés, ligetes rét után belépünk a gerinc tölgyes erdejébe, ahol fokozódó meredekséggel kapaszkodik utunk a markazi várhoz. Egy bal kanyarral a gerincre kiérve, tisztásokkal szabdalt hangulatos cserjés erdő szélén találjuk az erődítmény egykori bejáratát, melyet ma már csak az egyenetlen felszín mutat. A jelzésen délnyugat felé továbbhaladva beérünk a vár belső területére, ahol pár méter magas falmaradványokat láthatunk.

A várat a tatárjárás után építhette a vidéken uralkodó, Aba nemzetségből eredeztetett Kompolti család. Fénykorát a 13. század végétől a 15. század elejéig élte. A sáncárokkal körülvett erődítményt felvonóhídon lehetett megközelíteni. A falakon belül lakótorony állt a környék urainak rendelkezésére, ahonnan a környező erdőkbe jártak vadászni, vagy ide vonulhattak vissza magányukba.

A vízellátást a közeli Vár-patakon duzzasztott tóból oldották meg. A 200 méter távolságra és 100 méter szintkülönbségre lévő vizet egy kötéllel mozgatott, siklópályán csúszó edényrendszerrel húzták fel az erődbe. A duzzasztás és a siklópálya nyomai ma is kivehetők a vár alatt.

A Kompoltiak Visontai ága kihalt, ami megpecsételte az épület sorsát. A területet a Nánát is birtokló rokonok örökölték, akik uradalmukat az oroszlánkői várból és Sirokból igazgatták, így a markazi vár háttérbe szorult. Nem tudjuk, mikor semmisült meg az épület, de feltehetően a 16. századi török betörés idején, mivel 1570-ben már csak lerombolt palota néven említik.

Tovább a kaldera peremén

A markazi vártól folytatjuk utunkat a meredek hegygerincben kicsúcsosodó kalderaperemen. Túránk szintemelkedését három lépcsőben tesszük meg. Az első 100 méteres lépcső a falu feletti erdőben volt, a második 150 méteres szintkülönbséget a Vár-bérc oldalában tudtuk le. A harmadik nagyobb nekirugaszkodással itt, a Hegyes-hegy oldalában küzdünk meg a tetőig hátralévő közel 150 méteres magasságot. A kaptató hangulatos tölgyesben halad, egy hosszú szakaszon mohákkal takart kőtenger borítja az erdő aljzatát.

Délkeletről megkerüljük a Hegyes-tető csúcsát, és innentől jellemzően szintben haladunk a görgeteges hegyoldalban. Sajnos a turistaút a legnagyobb szakaszon elkerüli a hegytető rétjeit, és a kevésbé látványos, sűrű erdőben halad a gerinc alatt. Az utolsó szakaszon, a Rókalyuk-tető mögötti erdei fenyvesben felkanyarodunk a gerincre egy öreg fákkal tűzdelt ligetes tisztáshoz. Itt kerülünk át a gerinc nyugati oldalára, ahol a kaldera meredek, köves felső régiójában harántol a turistaút.

Jelentős mélység van alattunk, a völgy alja elvész a fák árnyékos sűrűjében. Néhány helyen azért kilátni az erdőn keresztül, és folyamatosan érzékeljük a kilátást uraló Kékes hatalmas tömbjének közelségét. A gerinc felső szakaszán néhol már a kékestetői átjátszó adótorony hatalmas épülete is feltűnik az erdős hát mögött.

Rövidesen végleg kikanyarodunk a gerincre, ahol az erdőgazdasági út szélén, a nyeregben padokkal ellátott kegyhely fogad. A Mária-képesfa az erdőn dolgozó emberek fohásza az oltalmazó szűzanyához, mely hitük szerint megvédte őket a veszélyes munka baleseteitől. Több ilyen képesfát is találunk a Markaz feletti hegyekben; a hasonló erdei kegyhelyek viszonylag gyakoriak az Északi-középhegység erdeiben. Az eredeti keretes Mária-kép kapott egy 21. századi, duplikált hologramos képet, ahol egyszerre néz ránk Jézus és Szűz Mária, csak mindkét szemmel kacsintani kell rájuk.

Ereszkedés vissza a faluba

A kacsingatós Jézus-Mária kép után jelzést váltunk: jobbra fordulva a széles erdőgazdasági úton követjük a Z jeleket déli irányba. A kényelmes ereszkedés egy hegygerincre fut ki, ahol gyönyörű, parkszerű, füves aljú öreg tölgyerdőbe érkezünk. A gerinc élén egy andezittelér áll ki csipkézett szikláival a lekerekedett hegyoldalból. A rétegvulkánokra jellemző változatos és réteges felépítés eredménye az ilyen kiugró sziklasáv, ugyanis egyik ismérvük, hogy a hamu, horzsakő és lávafolyások rétegei építik fel a vulkáni kúpot - innen az elnevezés. Mivel a hamuból megszilárdult tufa és a darabos szerkezetű horzsakő is gyengébb a legkeményebb lávafolyásoknál, így ez utóbbi kiáll a lekopó felszínből.

Ha követnénk a gerincet, az pont a Tarjánka-szurdok felé vezetne le a hegyről, ami az egyik legizgalmasabb völgye a hegységnek - ám sajnos védettsége miatt nem látogatható, így mi is kénytelenek vagyunk a Z jelzéssel lekanyarodni a gerincről a Harta-patak völgyébe. Több helyen keresztezzük a széles, murvás erdőgazdasági utat, ami körül nagyobb erdőirtások tarkítják a hegyoldalt. Szerencsére a völggyel fokozatosan és egyenletesen ereszkedünk Markaz irányába, ami a favágások miatt szabdalt hegyoldalból fel-feltűnik.

A Cseresi-erdészház közelében, a völgy túloldalán kiérkezünk az erdőből a falu feletti rétre, ahonnan remekül belátni a település környezetét és az Alföld messzibe vesző síkját. A legeltetéses állattartásból fennmaradt egykori legelők alatt kiterjedt szőlőültetvények hullámoznak a falu határában. A délies fekvésű vulkáni oldalak majdnem mediterrán klímát teremtenek itt, az Alföld szélén, ami remek termőhelyet biztosít a mátrai borvidék szőlőinek.

A környék borairól a híres török utazó, Evlia Cselebi is ódákat zengett már a 7. században. Valóban, e nagy múltú borvidék adja jelenleg is hazánk borexportjának több mint egyharmadát, pedig a filoxérajárvány itt is megtörte a termelés 18-19. századi virágkorát. Az újraültetések jegyében az amerikai ellenálló tőkékbe oltott magyar fajták egy jelentős hányadát itt állították elő.

Utunk végén az irányt a Szeplőtelen Fogantatás katolikus templom tornya mutatja. Az épület ősét a török hódoltság után érkezett tót telepesek állították, ami a hívek összefogásából folyamatos javítások mellett másfél évszázad után vészesen meggyengült, végül 1906. június 24-én reggel hatalmas robajjal összeomlott. Így a falu lakossága kénytelen volt újraépíttetni a templomot, ami már szakemberek által, impozáns méretekkel készült el másfél év alatt. A temető és a templom mellett visszaérkezünk a faluba, és a Fő utcán jobbra fordulva körtúránk bezárul.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Busszal juthatunk Markaz központjába. Túránk kiindulópontján, a Markaz, posta megállóhelyen a Gyöngyös, illetve Eger felől közlekedő buszok állnak meg.

Anfahrt

 • A Markaz, posta buszmegállóból indul a túra a hegy felöli oldalon, a Dobó István utcán.

Parken

 • A túra kiindulópontjánál, a Dobó utca - Fő utca sarkánál találunk kijelölt parkolót.

Koordinaten

DG
47.827097, 20.053651
GMS
47°49'37.5"N 20°03'13.1"E
UTM
34T 429171 5297516
w3w 
///stiftet.gruben.ewig
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung

 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, magasszárú bakancs, enni-, innivaló, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,2
(4)
József Hársfalvi
16.03.2021 · Community
Kár lett volna kihagyni, csodálatos a táj, biztos útvonalvezetés, számos látnivaló. Köszönet érte.
mehr zeigen
Gemacht am 14.03.2021
Foto: József Hársfalvi, Community
Foto: József Hársfalvi, Community
Foto: József Hársfalvi, Community
Foto: József Hársfalvi, Community
Foto: József Hársfalvi, Community
Foto: József Hársfalvi, Community
Foto: József Hársfalvi, Community
Foto: József Hársfalvi, Community
Foto: József Hársfalvi, Community
Papp János
16.03.2021 · Community
Nagyon szép túra, gyönyörű kilátással. Alig talàlkoztunk túristàkkal, csak a csend és a gyönyörű tàj. Kb. 11 km, laza tempóba 3-3,5 óra.
mehr zeigen
Kilátás a markazi váromtól
Foto: Papp János, Közösség
Körpanoráma a várromnál
Foto: Papp János, Közösség
Tovàbb a zöld jelzésen
Foto: Papp János, Közösség
Mélység és magasság
Foto: Papp János, Közösség
Kegyhely
Foto: Papp János, Közösség
Visszaút Markazra
Foto: Papp János, Közösség
Csilla Ilona Szántó
23.10.2020 · Community
A zöld L jelzésen indultunk, ebből az irányból úgy 5 km-en keresztül folyamatosan, sziklás-keskeny ösvényen emelkedik az út. Eleinte nem az igazi a jelzések sűrűsége, csak az app-ban található térképnek volt köszönhető, hogy nem tévedtünk el. Az erdő szép ezen a részen, különösen ősszel. Visszafelé, a zöld jelzés elég hosszú szakaszon derékig, vállig érő gazban és cserjésben vezet. Ha innen kikeveredik az ember, akkor viszont annyi szedret ehet, amennyit csak tud, mivel a túra vége felé rengeteg szeder bokor van, amin még október végén is találtunk pár ehető szemet :) összességében szép, a folyamatos emelkedő miatt kicsit megterhelő túra, amit csak száraz időben ajánlanék.
mehr zeigen
Panoráma a Mátrai Erőművel
Foto: Csilla Ilona Szántó, Közösség
Ősz az erdőben
Foto: Csilla Ilona Szántó, Közösség
Kapaszkodás a köves úton
Foto: Csilla Ilona Szántó, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 14

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
10,2 km
Dauer
3:15 h
Aufstieg
495 hm
Abstieg
495 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights Heilklima

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
Karten und Wege
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp