Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

Mária Út (M01-es útvonal: Eger-Kács)

Wanderung · Egri-Bükkalja · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kács, patak part
  / Kács, patak part
  Foto: András Holluby, MTSZ - Partner
 • / Ostorosi szőlőhegy
  Foto: András Holluby, MTSZ - Partner
 • / Király-kút-rét
  Foto: András Holluby, MTSZ - Partner
 • / Szomolyai cseresznyés Mária Út jelzés
  Foto: András Holluby, MTSZ - Partner
 • / Panoráma a Nagyvölgy-tetői kilátóból
  Foto: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagyvölgy-tetői kilátó
  Foto: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kilátó épülete
  Foto: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bogács, Szent Márton-templom
  Foto: András Holluby, MTSZ - Partner
 • / Mária szobor
  Foto: András Holluby, MTSZ - Partner
0 150 300 450 600 m km 5 10 15 20 25

A Bükkalján vezető szakaszunk emelkedőivel próbára teszi erőnket, szépségével felemeli lelkünket. Többnyire hagyományos búcsújáró utakon haladunk, útszéli keresztekkel. A nap elején még a szőlőültetvények határozzák meg a táj jellegét, később a hegység lábának erdőségei.

geöffnet
schwer
28,4 km
7:45 h
602 hm
580 hm

A Mária Út nyugat-keleti útvonalának, Bükkalján haladó szakaszára invitáljuk az érdeklődőket. Az Egerből keletre tartóknak, Kácsig tart az egy napra ajánlott útvonal. Unikális látnivalók a kaptárkövek, de a völgyekben megbúvó falvak is tartogatnak sok érdekességet. Eger pedig magában is megér, akár több napnyi nézelődést.

Autorentipp

Szomolyára érdemes elmenni június második hétvégéjén a három napos Cseresznyefesztivál idején is! Egy ilyen hosszabb tartózkodás esetén jobban van idő a pincesort, a barlanglakásokat és közeli kaptárköveket is felkeresni.


Bogács termálfürdő évszaktól függetlenűl várja látogatóit.

Kács kedves, kellemes hely egy hosszú hétvége eltöltésére is. Érdemes megnézni eredeti felszerlésével felújított vízimalmát, felszentelt Mária-forrását, a közeli kőhodályokat és kaptárköveket.

outdooractive.com User
Autor
András Holluby
Aktualisierung: 07.10.2017

Schwierigkeit
schwer
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
320 m
Tiefster Punkt
159 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

Felső-szoros szurdokban kellő figyelemmel közlekedjünk!

Ausrüstung

Szokásos turista kellékek és felszerelések; bakancs, esőkabát, vizeskulacs, térkép.

Start

Eger, Eszterházy tér (170 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.899568, 20.374033
UTM
34T 453215 5305327

Ziel

Kács, katolikus templom

Wegbeschreibung

A város egyik szimbolikus épülete a bazilika, az Egri főegyházmegye katedrálisa. Itt kezdődik 28 km-es gyaloglásunk.

Észak felé indulunk a sétálóutcán, a Dobó tér felé vesszük az irányt, de egy kis kanyarral megnézzük a ciszterciek templomát. A híres várkapitány nevét viselő téren találjuk a minorita templom impozáns épületét, és persze rálátunk az irodalomból is jól ismert várra. A vár déli tövében megyünk tovább az Almagyar úton, majd a Diófakút utcán, így kapaszkodunk fel az Almagyar-domb gerincére és hagyjuk el a várost. Tájékozódásban a sárga sáv és a lila Mária Út jelzés segít.

A dombtetőről, az 1827-ben állított feszülettől visszatekinthetünk a hevesi megyeszékhelyre. Ha elfeledkeztünk volna arról, hogy a régió egyik fő húzóágazata a szőlő és a bor, akkor most szőlőtáblákból kapunk emlékeztetőt, de borospince az még kicsit odébb lesz, Szomolyán. A szőlőhegyről lefelé haladva keresztezzük az Ostorosi-patakot. Itt elválunk a sárga sáv jelzéstől rövid időre, mi jobbra a Nyerges-hegy oldalára (ami neve ellenére inkább csak domb) kapaszkodunk fel. A környék különleges látnivalói a kaptárkövek. A különös módon sziklába faragott fülkék rendeltetésére több teória is létezik: méhkaptárak elhelyezésére készülhettek, avagy a hun-magyar népesség ősi hitvilágának szertartásaival hozhatók összefüggésbe. De ezeket csak kisebb-nagyobb kitérővel tudjuk megnézni. A sárga háromszög és sárga sáv jelzés elágazásánál (mely innen fonódik újra a lila Mária Út jelzéshez), újra lefelé vezet az utunk, a völgybe ahol a Novaji-patak csordogál. Jobb kéz felé 50 méteres kitérővel forrást találunk, de nagyon ne alapozzunk arra, hogy itt majd felfrissülünk, vize időszakos. Innen a piros sáv jelzés lesz fonódó társa a Mária Útnak, (melyet errefelé a szomolyai cseresznye kultusznak köszönhetően, piros, cseresznyés jelzésekkel is elláttak). Ismét emelkedünk. A Király-kúti-rét hatalmas legelőjére érünk fel, ahonnan szép a kilátás a Nagy-Egedre, és a Bükk-hegység tömbjére is.

Napunk harmadik patakvölgyébe kezdünk leereszkedni: a Kánya-patak völgyébe, amely Szomolyán folyik keresztül. A falu központjában a templom melletti fazekasház műhelye bepillantást enged a helyi kézműves hagyományok továbbélésébe. A főutcáról balra a Dózsa Gy. utcára fordulunk, és újabb kaptatón gyalogunk felfelé, a Gyűr-tető oldalába. Jelzésünk továbbra is a lila Mária Út és a piros sáv. A tetőtől másfél kilométert ereszkedünk, majd a Milleniumi-kilátóból pillantást vetünk az úton lévőket gyógyvízzel váró Bogácsra. Gyógyfürdőzéssel vagy csak egyszerű pihenővel ideje is kicsit regenerálódni, mert még 12 km hátra van Kácsig. Tájékozódásunkat a jelzéseken túl segíti a dombon álló XIII. századból eredeztethető templom. A templom északi oldalával szemközti kis közön indul a jelzés faluból kivezető szakasza. Itt a Mária Út már önálló nyomvonalon halad, legalább is egy darabig.

Napunk újabb szép szakasza következik, csodás kilátással a Bükk-hegységre. Ha kicsit elkalandozunk a nyomvonaltól, újra kaptárkövekre bukkanhatunk, de ezt a keresgélést csak haladó túrázóknak ajánljuk. A piros sáv jelzés újra fonódik, a lila M festéshez. Nyári táborozóhelyen, és egy kis farmon vezet keresztül utunk. Akasszuk le, majd magunk mögött vissza a villanypásztor átjáróját. Cserépváraljára érkezünk. Ha itt még bőven vagyunk az időnkkel, tegyünk kitérőt a tájházhoz, barlanglakásokhoz! Rövid meredek emelkedőn fogunk továbbmenni a Cserép-vári-kápolnához, majd leereszkedünk a Lator-patak völgyébe. Ennek a völgynek, Felső-szoros néven ismert szakasza, a sziklák között kanyargó ösvényével még a gyakorlott túrázókat is izgalomba hozza.

A szurdok után az út már könnyebb, de szépségben nem lesz hiány, a Dobi-réten nem lehet megállni, hogy ne álljon meg egy kicsit gyönyörködni a fáradt vándor. Farkaskői-kereszteződésnél a sárga sáv is csatlakozik a piros sávhoz és a lila M jelzéshez. Egy utolsó, rövid emelkedőt teszünk még meg. A tetőpont után lévő kereszteződésnél figyelünk, se nem balra, se nem jobbra, a széles úton, hanem szemben az ösvényen megyünk tovább! Bő 2 kilométert gyalogolunk még lefelé a faluig, a barátságos Kácsig, ahol túránk véget ér.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Budapestről menetrendszeri buszjáratok indulnak a Stadion autóbusz-pályaudvartól (egyes járatok a Keleti Pályaudvartól) Egerbe, hozzávetőleg 2 órás menetidővel.  Vasutat választa a Keleti Pályaudvar az indulási pont. Egész sok közvetlen vonat is van, amit még kiegészít a füzesabonyi átszállással közlekdő többi járat is.

Miskolcról a Volán buszjárataival elérhető Eger, közvetlen járatok is vannak, és füzesabonyi átszállással is megtehető a két szomszédos megyeszékhely közötti távolság.  Menetidő járattól függően 1 - másfél óra között. Vasutat vállasztva füzesabonyi átszállással van vonat, 1 - 1 és egy negyedórás menetidővel.

 

Az egri vasútállomástól a túra kezdőpontja 1,2 km-re van.

Visszaút Budapestre: Kácsról menetrendszeri Volán busszal Mezőkeresztes-Mezőnyárád vasútállomásnál átszállással lehet 3 órás menetidővel a fővárosba jutni. Hétvégén 16:17-kor indul az utolsó busz Kácsról. A mezőkeresztes-mezőnyárádi átszállásnál lehet a vasútat is választani, így kell Miskolc felé visszautazni (természetesen a Budapestel ellentétes irányba tartó vonattal).

 

vasúti menetrend

busz menetrend

Anfahrt

Gépkocsival
Budapestről az M3-as autópályán megyünk a 113-es kilométerkőnél lévő lehajtóig. Ahonnan már csak a Füzesbony, Kerecsend, Eger táblázást figyeljük és kövessük.

Miskolcról az M3-as atópályán 18 km-rel hosszabb az út mint a 3-as főutat választva. A pályáról a 129-es kilométerkő után kell lehajtani a Mezőkövesd, Andornaktálya, Eger útvonalon. Ha a 3-as főúton megyünk akkor Mezőkövesdnél kell Andornaktálya, Eger irányba kanyarodni.

Parken

Egerben a parkolás a belvárosi részen fizetős. Munkanapokon 8:00-tól 18:00-ig, szombaton: 8:00-tól 13:00-ig.

Információ az ergi parkolásról

Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
schwer
Strecke
28,4 km
Dauer
7:45 h
Aufstieg
602 hm
Abstieg
580 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Streckentour geologische Highlights

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.