Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Magas-mátrai hangulatok

Wanderung · Mátra-Gebirge · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Karancs felé a sípályák tetejéről
  Kilátás a Karancs felé a sípályák tetejéről
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 850 800 750 700 650 7 6 5 4 3 2 1 km Sípark (Mátraszentistván) Sípark (Mátraszentistván) Három falu … templom) Három falu … templom)
Rövid körséta a Magas-Mátra széles hátain, ahol az épített környezet uralja a tájképet, de a természetélmény is biztosított. A hazánkban szokatlan sípályák gyeppásztái, a síkabb térszínre nyíló kilátások, illetve a hegyi üdülőfalvak és az erdők váltakozása sajátos hangulatban forr össze ezen a könnyű körtúrán.
geöffnet
leicht
Strecke 7,3 km
2:10 h
294 hm
294 hm
830 hm
688 hm

Amikor ránézünk Mátraszentistván síterepére, hazánkban szokatlan látvány tárul szemünk elé: hegyekkel keretezett, magaslati sípályák hasítanak az erdőkbe. Bár a tájkép semmiképpen sem alpesi, a részletek megidézhetik a hangulatot, hiszen kis hütték, síliftek, víztározók, tágas panorámák gazdagítják a hegyoldalt az ideális esetben hólepellel fedett háztetők fölött. Persze nyáron sem unalmasabb a tájkép, a tágas gyeppászták megtörik az erdőtakaró egyhangúságát, és a hegyeinkből rég eltűnt hegyi legelőkre emlékeztetnek.

De hogyan is került ide az ország első síparkja? A történet gyökerei évszázadokkal ezelőttre nyúlnak vissza. A Magas-Mátra lapos tetői és széles hegyhátai a törökvész után népesültek be. A betelepített szlovákok (és kisebb részben németek) maguk éltek a hegyek közt, a magyarok aránya sokáig igen alacsony volt. A telepesek kezdetben a völgyekben laktak, hiszen a szénégetéshez és üveggyártáshoz szükséges faanyagot a könnyebben elérhető, a fatörzsek mozgatásának is jobban kedvező, alacsonyabb térszínen kezdték el letermelni, és a malmokhoz elengedhetetlen patakok is alant csörgedeztek. Amikor az irtások eltüntették a rengeteget a lejtőkről, a családok felköltöztek a Mátra szelíden hullámzó tetőszintjére - itt alakultak ki a hutafalvak, melyeket csak később kereszteltek át mai nevükre. Magasabban már kellően széles területek és lankás lejtők álltak rendelkezésre az állattartáshoz, így az egykori erdők helyét zöldellő legelők vették át.

A havasi jellegű legelő- és rétgazdálkodást a '70-es években szüntették be, a jószágok eltűntek a mátrai tájból, és a bebokrosodással lassú újraerdősülés vette kezdetét. Bár a Gagarin Hőerőmű (mai Mátrai Erőmű) sportegylete már a '60-as években sípályát alakított ki a hajdani legelőkön, próbálkozásuk nem volt hosszú életű. Egy családi vállalkozás évtizedekkel később meglátta a lehetőséget a Mátraszentistvánnal szomszédos Rubanya-hegy északi, hótartó lejtőiben, és 2002-ben elkezdődött az azóta is bővülő Sípark kialakítása, a bokrok visszaszorítása. Napjainkra jelentős mennyiségű embert vonz a síelési lehetőség, és a jövőben a park bővülése várható.

A túránk által érintett Három falu temploma és a falvakban hol meglévő, hol átalakult vállalati üdülők mind-mind a hegység felfedezésének, majd Trianon utáni turisztikai feltárásának nyomai. A könnyű, de tartalmas körséta természetileg és kulturálisan is meglepően változatos és tartalmas élményeket kínál.

Autorentipp

 • Mindkét érintett faluban találunk szálláshelyeket, így egy magas-mátrai hétvége rövid, kellemes kirándulásává is válhat ez a rövid kör.
 • Mátraszentlászlóról rövid, kb. 750 m-es kitérő a Mátra gerincén álló Vörös-kői kilátó. Ehhez a főutcára érkezve balra kell fordulnunk a S jelzésre, ami a toronyhoz vezet.
Profilbild von Áron Dömsödi
Autor
Áron Dömsödi
Aktualisierung: 09.02.2021
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
830 m
Tiefster Punkt
688 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

 • Síszezonban, amikor sok a síelő, mérlegeljünk, mekkora a tömeg: ha túl sok az ember, hagyjuk ki a sípark tetejére kivezető részt!

Weitere Infos und Links

Start

Mátraszentimre, központ buszmegálló (782 m)
Koordinaten:
DD
47.908851, 19.876841
GMS
47°54'31.9"N 19°52'36.6"E
UTM
34T 416070 5306780
w3w 
///loch.tonband.suppe
Auf Karte anzeigen

Ziel

Mátraszentimre, központ buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • Mátraszentimrén a központon át indulunk a Z jelzésen.
 • Mátraszentistván főutcáján jobbra fordulunk a K jelzésre.
 • Mátraszentlászló felső részén jobbra térünk a K+ jelzésre.
 • A Három falu templománál újabb jobbkanyarral jelzetlen útra váltunk egy oda-vissza kitérőre (a régi K▲ jelzések itt-ott még láthatók a parkolóig).
 • Az aszfaltról balra, a parkolón át kerüljük a víztározót, és a jelzetlen ösvényen a sípályák tetejére kapaszkodunk.
 • A Sípark tetőpontjáról visszatérünk a K+ jelzésre, és jobbra indulunk rajta.
 • A K+ jelek vezetnek vissza Mátraszentimrére, a kiindulópontra.

A túra részletes leírása

A felfedezett falu

Mátraszentimrét a többi magas-mátrai faluhoz hasonlóan a völgyekből felhúzódott szlovák telepesek hívták életre, amikor öt család Felsőhutáról (Mátraszentistvánról) átköltözve 1900-ban megalapította Ötházhutát. Az elszigetelt kis falvakban még a 20. század elején is olyan ritka volt a távolról jött látogató, hogy a korabeli turistaírók beszámolója szerint jöttükre összecsődültek a helyiek, és zenés mulatsággal ünnepeltek. Aztán a trianoni békeszerződést követően a korábban csekély mértékben vonzó Mátra hirtelen felértékelődött, hiszen fővároshoz való közelsége, magassága, erdőrengetege és levegője kiemelte a hazai turisztikai kínálatból. Megindultak a fejlesztések, majd a II. világháborút követően gyors egymásutánban épültek a vállalati üdülők. Hosszabb visszaesés után napjainkban egyre több étterem, szolgáltatás, és a szálláshelyek szélesedő skálája jelzi az idegenforgalom fellendülését a Magas-Mátrában.

Erdők alatt, falvak között

A faluból észak felé indulunk a főutcán (Z jelzés). A II. világháborúban elnéptelenedett településen két vályogházat kapott az egyház, ezek egyikének helyén épült 1980-ban a hegyi legelőrétek stílusában (a Mátrára jellemző sötét andezitkockákból) a római katolikus templom, melyet a főtéren láthatunk. Balra fordulunk; az utcáról betérhetünk a takaros szlovák tájházba is. A környék legnagyobb szállója, a Narád Hotel hegyoldali, nem éppen tájba illő komplexuma előtt lépünk az erdőbe. Kimosott ösvényen, fiatalosban ereszkedünk le a Nárád-patak völgyébe, ahol átkelünk a kerekded andezittömbök alkotta gázlón.

Bükkök keverednek gyertyánnal és tölgyessel, ahogy a sziklakibúvásos talajú csapáson kapaszkodunk a hegyoldalban. Vadregényes, jellegzetes mátrai erdő von tetőt fölénk, a talajon pedig helyenként szürke andezitszőnyeg nyújtózik. A Rubanya-rétnél kicsit kinyílik a növényzet - a fajgazdag tisztás fennmaradását kaszálással biztosítják.

Az ország első síparkjánál

Csenevész, fiatal fák ölelésében érjük el a Sípark liftjét és a pályák gyepfolyosóit. Bal felé, a Mátra-bérc belső oldalán már Mátraszentistván házai sorakoznak. Síelésre alkalmassá először a '60-as években alakították az egykori legelőket a Gagarin Hőerőmű (mai nevén Mátrai Erőmű) sportegyesülete saját dolgozói számára. Ezek később tönkrementek, begazosodtak, növekedésnek indult a bozót. Az önkormányzatnak nem volt erőforrása a szükséges beruházásokhoz, de egy családi vállalkozás 2002-ben belevágott az építkezésbe. A Sípark 2004 óta egyre növekvő népszerűségnek örvend; felvonók, hütték, hóágyúk biztosítják a téli szezonok sikerét. A hóágyúkat tápláló víztározók szivattyúi a környező patakok vizét csapadékos időszakban szívják fel, mely a tél végén olvadékvízként részben vissza is kerül a természetbe. A fejlesztési elképzelések között újabb pályák kialakítása szerepel, köztük a Piszkés-tető oldalának bevonásával 900 méteres magasságban is lehetővé tennék a síelést.

Mátraszentistván, az egykori Felsőhuta - ahogy szomszédai is - csak 1938-ban, István király halálának 900. évfordulóján kapta mai nevét. Szlovák lakói a lenti völgyekben foglalkoztak szénégetéssel, mielőtt a völgyfő lankásabb terepére költöztek volna. A központban, a Vidróczki csárda mellett jobbra fordulunk, és a K jelzésen átgyalogolunk Mátraszentlászlóra.

Templom a falvak között

A valamikori Fiskalitáshután felhagyott, romos üdülők keverednek a szépen karbantartott telkekkel, ahogy a főutcát közelítjük. Vendéglátóhelyek sorakoznak a buszfordulóig, ahol Szent László mellszobra is helyet kapott. Utána jobbra fordít a K+ jelzés. Fenyőkkel tarkított kertek közt sétálunk ki a településről. A következő fontos állomás a Három falu temploma: az 1942-ben felszentelt masszív kőépület védőszentje István; a főoltárkép is őt ábrázolja. Állítólag a három település nem tudott megegyezni, hova építsék, ezért végül az egri érsekség mindegyiktől egyenlő távolságra jelölte ki a helyét.

Kitekintés a Mátrából

Induljunk jobbra az aszfaltúton, melyről a parkolónál balra letérve rövid kapaszkodással elérhetjük a sípályák tetejét. A jelzetlen ösvényen egkerüljük a víztározó apró medencéjét (idáig még elvétve találkozhatunk a régi K▲ jelekkel), és ahogy emelkedünk, egyre festőibb a panoráma. A gerinc belső oldalát a sípásztákkal szemben háztetők pöttyözik, mögöttük nagy mélységben tűnik fel Észak-Magyarország dombvidéke, jól érzékelhető a Mátra kiemelkedése. A Karancs tömbje mögött már a Felvidék hegyei hullámoznak, egészen tiszta, kivételes időjárás esetén a Magas-Tátra vadítja a télen síelőktől alpesi hangulatú kilátást.

Vissza a bükkösben

Térjünk vissza a templom mögötti K+ jelzésre! Jobbra erdei szakaszon követjük az aszfaltutat, melyet egy ponton keresztezünk. Gyönyörű, ezüstös törzsű, öreg szálbükkösbe fúródik az ösvény. A Nárád-patak sáros forrásánál átlépünk az alant zöld sűrűbe vesző erecskén, és fokozatosan jobbra hajló utunk mellé egyik oldalról kefesűrű fiatalos szegődik. Egy irtásfoltról visszatekintve a fák mögül kikandikál a Három falu templomának tornya. Kisvártatva elérjük az aszfaltot, melyet nyílegyenesen követve visszaérkezünk startpontunkra, Mátraszentimre központjába.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Mindkét lehetséges túraindító falu (Mátraszentimre, Mátraszentistván) buszai Gyöngyös felől érkeznek és többnyire oda is távoznak, néhány busz jelent közvetlen összeköttetést Pásztóval (vagy Budapesttel).

 • A Mátraszentimre, központ buszmegállóból indul a túra, és ott is végződik.
 • Indulhatunk a Mátraszentistván, központ buszmegállóból is, ahogy itt is fejezhetjük be a túrát ebben az esetben.

Anfahrt

 • A turistaút közvetlenül érinti a buszmegállót.

Parken

 • Mátraszentimrén a Posta előtt korlátozott számú parkolóhely áll rendelkezésre, a Rákóczi Ferenc utca végén, a buszfordulónál találunk nagyobb helyet is.
 • Mátraszentistvánon a Petőfi és Vaskút utca kereszteződésénél, a Vidróczki csárda előtt találunk parkolóhelyeket. Ha ez telített lenne, a Vaskút utca végén is van egy parkoló.

Koordinaten

DD
47.908851, 19.876841
GMS
47°54'31.9"N 19°52'36.6"E
UTM
34T 416070 5306780
w3w 
///loch.tonband.suppe
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Mátra turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
leicht
Strecke
7,3 km
Dauer
2:10 h
Aufstieg
294 hm
Abstieg
294 hm
Höchster Punkt
830 hm
Tiefster Punkt
688 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour Etappentour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 5 Wegpunkte
 • 5 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp