Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung Top

Látókövek Miskolc felett

Wanderung · Bükki Nemzeti Park · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Gulicska sziklája remek kilátópont: panoráma az Északi-Bükktől a Tátráig
  / A Gulicska sziklája remek kilátópont: panoráma az Északi-Bükktől a Tátráig
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fehér-kő mozaikos mészkőrétegei
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A karsztbokorerdő szűkös kilátást nyújt Lillafüred felett
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bükkök csarnokában kanyarog a Fehér-kő alatti szerpentin
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fehér-kőre kivezető ösvény
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fehérkőlápa turistaház étellel és szálláslehetőséggel vár a túra csúcspontján
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Mély-völgy és a fennsíki kaszálórét határán
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szinva-völgy sűrű bükkösében ereszkedünk Lillafüredre
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tavaszi erdő Fehér-kő alatt
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 8 7 6 5 4 3 2 1 km Szent István-barlang (Lillafüred) Fehérkőlápa Turistaház
A Keleti-Bükk klasszikusa, a miskolci turisták kedvelt útvonala a környék két legjobb kilátópontjára, a Gulicskára és a Fehér-kőre vezet. A két panoráma között remek alkalmat kínál a Fehérkőlápa turistaház egy kis pihenésre, feltöltődésre; mellette, a túra legmagasabb pontján fakadó Szent István-forrás vize pedig a megtisztulásra, szomjunk csillapítására.
geöffnet
leicht
8,2 km
2:50 h
464 hm
365 hm

Túránkkal minden bükki hangulatból ízelítőt kapunk. Hegylábi tölgyesben, öreg bükkösökben, hegytetői karsztbokorerdőkben járunk, míg a Gulicska alatt érintünk egy születő szurdokvölgyet, felette, a Hegyes-réten a fennsík kaszálórétjei köszöntenek. A Gulicska és a Fehér-kő igazi bükki látókövek, míg a Szinva-patak mélyre vágódó völgyében kis alagútban, kisvasút alatt, vízesések között kanyargó sétányon érkezünk a hegység patinás turistaközpontjába, Lillafüredre, mely József Attilát is megihlette.

 

„Itt ülök csillámló sziklafalon.

Az ifjú nyár könnyű szellője,

mint egy kedves vacsora melege, száll.

Szoktatom szívem a csendhez.

Nem oly nehéz –

idesereglik, ami tovatűnt,

a fej lehajlik és lecsüng a kéz.

 

Nézem a hegyek sörényét –

homlokod fényét villantja minden levél.

Az úton senki, senki,

Látom, hogy meglebbenti szoknyád a szél.

És a törékeny lombok alatt

látom előrebiccenni hajad,

megrezzenni lágy emlőidet és –

amint elfut a Szinva-patak –

ím újra látom, hogy fakad

a kerek fehér köveken,

fogaidon a tündér nevetés.”

 

József Attila: Óda (részlet)

Autorentipp

 • A Fehérkőlápa turistaházban megállhatunk egy pihenőre, frissítőre, étkezésre, hiszen innen már csak közel szintben vagy lefelé túrázunk. A menedékházban remek hagyományos ételeket és házi kenyeret sütnek.
 • Ha autóval vagyunk, és a túra végén vissza akarunk jutni kiindulópontunkhoz, a leggyorsabban busszal mehetünk a Majális-park végállomáshoz - de sokkal hangulatosabb Lillafüredről a kisvasúttal utazni. Természetesen ez drágább, de jóval több élményt jelent, főleg gyerekkel a Kastélyszálló parkja mögött, mindkét Hámor felett az erdőben, a viadukton át utazni.

 • Ha van bennünk vállalkozó kedv és pár óránk, le is sétálhatunk akár a Hámorokon keresztül, de ennél tartalmasabb és szebb, ha a felsőhámori kápolnától a jelzésen felsétálunk a Szeleta-barlanghoz, és a P jelzésen a Szinva völgye feletti sziklákon át ereszkedünk le kiindulópontunkhoz.

 • Lillafüred nem véletlenül épült ki kirándulóközpontnak. Szánjunk pár órát a hely megismerésére, ha már ebben az idilli környezetben, a Szinva és a Garadna völgyének találkozásánál járunk. Kézenfekvő elveszni a bazársoron vagy a lángost, sült pisztrángot, üdítőket kínáló büfék között, de a Hámori-tavon is csónakázhatunk a túra végén pihenésként. Lillafüreden két gyönyörű barlang is kiépült a turisták számára, a Szent-István cseppkőbarlang és a kuriózum mésztufa üregek között nyitott Anna-barlang. Mindkét üregrendszer remek élményt és felfrissülést jelent, főként a meleg nyári napokon. Az Anna-barlang közvetlenül az ország legnagyobb, bár mesterségesen kialakított vízesése mellett nyílik.

 • A két kilátópont, Fehér-kő és Gulicska ellenkező irányba ad panorámát. Míg a Fehérkőről dél felé a Szinva völgyére és a Bükk-fennsík keleti végére látunk rá, addig a Gulicska északra és nyugatra, az Északi-Bükk völgyeire és bérceire, illetve a Felvidék központi hegyeire nyújt pazar kilátást. Érdemes ennek megfelelően jó látási viszonyok mellett túrázni. A két kilátópontban közös, hogy mindkettő kb. 550 méter tengerszint feletti magasságban található. Ennek köszönhetően télen sokszor kialakul az a csodás látvány, amikor mindkét kilátópont az északi völgyeket és az ország nagyrészét borító ködpaplan felett található. Érdemes a bükkszentkereszti webkamera képét megnézni indulás előtt, ugyanis az hasonló magasságban, alig pár kilométerre mutatja az aktuális időjárást.

 • Közel nullára tudjuk redukálni a felfelé gyaloglást, ha megfordítjuk a menetirányt, és Lillafüredről a település végénél lévő libegővel megyünk fel a Fehérkőápa turistaházhoz. Így csak minimális szintet kell felfelé gyalogolnunk - persze ekkor is érdemes kitérőt tenni a Fehér-kőhöz. Alternatíva lehet még, ha Bükkszentkeresztre utazunk busszal, majd a S és P jelzésen vágunk át közel szintben a kaszálókat és erdőket keresztező dózerúton. Így egy nagyobb szeletét is megismerjük a Keleti-Bükknek, miközben alig kell szintemelkedést leküzdenünk.

Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 23.02.2021
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
572 m
Tiefster Punkt
211 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Einkehrmöglichkeit

Fehérkőlápa Turistaház

Sicherheitshinweise

 • A Gulicska és a Fehér-kő kilátópontja komoly mélységet rejt; a sűrűn látogatott mészkősziklák lekerekedettek, kopottak. Nagyon vigyázzunk a leszakadás közelében, ne menjünk közel a peremhez.
 • A Fehér-kő népszerű sziklamászó hely - ne dobáljunk semmit le a fal tetejéről (ahogy sehol sem), mivel könnyen tragikus vége lehet a gyerekes szórakozásnak.

Start

Miskolc, Majális-park (211 m)
Koordinaten:
DG
48.115035, 20.657788
GMS
48°06'54.1"N 20°39'28.0"E
UTM
34U 474529 5329142
w3w 
///raupe.klippe.ansturm

Ziel

Lillafüred, kisvasút állomás

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A Majális-parktól a Z jelzéseket követjük a Gulicskán át a Fehérkő-lápa-tetőig.
 • A Fehér-kőhöz a Z▲ jelzésen teszünk oda-vissza kitérőt.
 • A Z jelzésre visszatérve Lillafüred pereméig sétálunk.
 • A kisvasút állomásához a P jelzéseken jutunk.

A túráról részletesen:

Kapaszkodás az északi erdőkben

A Majális-park buszvégállomásánál kezdjük túránkat a Bükk keleti peremén. A parkoló mögötti, fából készült épület valóban a Bükk kapuja nevet viseli; mögötte a Herman Ottó emlékpark a hegység jellemző fatársulásait hivatott bemutatni. A Szinva-patak mentén indulunk a kisvasút alatti erdőben a Z jelzés mentén. A patakparti sétány murvás útja kényelmes kezdete a csúcsig tartó egyre meredekebb kapaszkodásnak. A partmenti fákkal fogócskázó patakot követve a kényelmes murvaút pár száz méter után egy pallóhídhoz ér, aminek túloldalán a kis tanyát elhagyva belépünk a bükki rengetegbe.

A kisvasút túloldalán két öreg tölgyfa köszönt az egyébként egykorú tölgyesben. Az ilyen szálerdőben található matuzsálemek általában hagyásfák, magfák, amik a természetes újulatot hivatottak biztosítani a tarvágások, végvágások után. Kiindulási pontunkban, a majális-parki megálló előtt található Diósgyőr végében a nagy hagyományra visszatekintő papírgyár, mely a Bükk erdeit emésztette fel évszázadokon keresztül. Manapság is itt állítják elő a bankjegyekhez használt papírt, természetesen a legnagyobb elővigyázatosság mellett.

Lankásan kapaszkodik az erdőgazdasági út az egyveretű erdőben. Alig pár száz méter után egy újabb keskenynyomtávú vasúti pályát keresztezünk; ez már a manapság is használatos Lillafüred-Garadna felé közlekedő vonal. Az egykori faszállító vasutakat a 20. század második felére már csak személyszállításra használták, a turistákat vitte ki a közkedvelt célpontokhoz: Lillafüredre, az Őskohóhoz, a Pisztrángoshoz, a Garadna rakodó végállomáshoz. Még a múlt század közepén Miskolc központjából, a Szent Anna-templomtól járt ki a kisvasút a Bükkbe, majd a villamosvonal megépülésével az alsó végállomást Diósgyőrbe helyezték.

Pár száz méter után a lankás, monoton tölgyerdőben kiérkezünk egy erdőgazdasági útra, ahol egy öreg, kiszáradt bükk köszönt az új erdőrészlet határán. A dózerút túloldalán ugyanis bevágunk a Bánya-bükk-völgy öreg bükkösébe. Az északi oldal völgyeire jellemzőek a hidegebbet kedvelő bükkök, amik az itthoni, szárazabb klímán ridegszürke törzzsel világítanak az árnyas erdőben, mint a smaragdzöld tetőt tartó acéloszlopok. Az út egyre meredekebbé válik, ahogy a völggyel kaptatunk egyre feljebb a Bánya-bükkben - ráadásul kidőlt, vastag bükktörzsek nehezítik az egyébként is egyre körülményesebb haladást. Itt belépünk egy természetesen felújult, fiatal erdőbe, melyet öreg, acélszürke bükkfák szegélyeznek a völgy peremén. Juhar, kőris, vadcseresznye, bodzafa elegyíti a fő erdőalkotó fajokat, igazi vegyeserdő van itt kialakulóban, ahogy az a tisztulatoknál lenni szokott. A legmagasabbra növő bükk azonban egy ponton túl átveszi az egyeduralkodó szerepet, amennyien a körülmények megfelelőek számára, és a többi elegyfa egyre jobban megmarad az alsóbb lombkoronaszinteken.

A Tűzköves nyergéhez kioldalazunk jobbra a meredek völgyből, és egy dózerutat keresztezve a Gulicska gerincvonulatán, vegyes erdőben kapaszkodunk tovább a tetőre. Itt a napfényesebb, széles gerincen valóban ideális vegyes erdőben túrázunk, bár a fák megegyező kora mutatja az egykori tarvágást. A gerinc közelében azonban a napfénytöbblet hatására a som, a galagonya, a kökény képviseli a sziklás oldalakra jellemző karsztbokorerdő gazdag cserjeszintjét. 

A Bükk peremének fehér szikláin

A turistaút nagy ívű kanyarokban kígyózik fel a Bánya-bükk felső részén; a nyugati peremen egyre inkább láthatóvá válik a Gulicska tetejének ritkás erdeje. A csúcsot nagy ívben kerüljük keletről, majd a ritkuló erdőben kiérkezünk a ligetes kilátóponthoz. Itt pár métert érdemes lesétálni a szélesre kitaposott, jelzetlen ösvényen, ami kivisz a Gulicska nyugati letörésénél kiálló sziklákhoz; innen tárul elénk a legszebb és legteljesebb panoráma.

Az oldott, fehér sziklákról belátni a Bükk északkeleti letörését, a Kis-Fennsík nagy részét a hosszan bevágódó Garadna-völggyel. Alattunk a valóban mélyre horpadó Mély-völgy, a távolban fehérlenek a Bükk belső látókövei, a Magos-kő, a Sólyom-kő és a Köpűs-kő, melyek felett az Örvény-kő foghíjasan álló bükkfái rajzolják ki a Kis-Fennsík tetejének ívét. Alattunk a Szinva völgyének beszakadását csak sejtjük, de a hámori fehér sziklák és télen a füstoszlopok mutatják a települést. Mögöttük északra a Bükk messze nyújtózó hegyláncainak sora, mely a Sajó völgyében cseng le, hogy új erőre kapva Gömörországban egészen a Tátrákig emelkedjen. Téli és tavaszi tiszta időben a csipkézett Magas-Tátrától, az Alacsony-Tátra hosszú gerincélén egészen a Besztercebánya feletti hegyekig csillog a Tátrák havas bérceinek vonulata.

Az út a gerinc alatti ritkás oldalt követi közel szintben, a foghíjas karsztbokorerdőben. Ördögszántáson, azaz az oldott és rétegei mentén barázdált sziklás terepen vágunk át a Gulicska alatt. Egy hangulatos kis katlant keresztezünk, majd a Vadalmás oldalában somok, galagonyák és vadrózsák között, bokaforgatóan sziklás ösvényen leereszkedünk a Mély-völgy szurdokának felső katlanába. A völgyfőben jobbról csatlakozik a Hámorból érkező K+ jelzés; együttesen felkapaszkodunk az öreg bükkök őrizte erdőszélen. A vastag törzsek közül, vadcseresznyék sorfalán kilépünk az egykori kaszálórétre, a Hegyes-rét hosszan elnyúló tisztására. Jobbra szélkereplő maradványai láthatók, ami mellett egyenesen átvágunk a rét túloldalára.

Bokros erdőbe érkezve keresztezünk egy dózerutat, majd a következő felső úton jobbra kanyarodva, öreg bükkök között megkerüljük szintben a Nagy-hegy északi oldalát. Egy útkereszteződésnél elérjük a Fehérkőlápa turistaházat. A ház bejárata a déli oldalon fogadja az éhes és megfáradt turistákat. Mindenképp jó alkalom a pihenésre, menedékre, feltöltődésre az egyébként a túra legmagasabb pontján lévő erdei ház. Ha mégsem akarunk bemenni, vagy éppen zárva van a ház, száz méterre délre a P jelzés mentén fakad a Szent István-forrás, aminél arcot moshatunk és vizet vehetünk a további útra.

A házzal szemben nyugatnak visz tovább az irtások között kanyargó erdőgazdasági út, melyen a Z jelzéssel kísérve kiérünk a Fehérkő-lápai nyereghez; itt a Z jelzésről a Z▲ jelzésre váltunk. Öreg bükkök között haladunk az egyre sziklásabb és meredekebb oldalban; egy kis sziklataréjnál felszakadt üreg mellett halad el a turistaút. Az egyre ritkuló, világosabb oldalban rákanyarodunk az utolsó kiszögelésként kimagasló bástyára, és kőcsipkék között érünk ki a Fehér-kő barázdált felszínű kilátópontjára. Mellbevágó a hirtelen feltáruló mélység, ami a 20 méter magas, függőlegesen álló szikláról kibontakozik.

Mélyen alattunk a tektonikusan bevágódó Szinva völgye kétszáz méterrel lentebb sejlik fel, míg a Bükk-fennsík letörő keleti pereme falként tornyosul a túloldalon. A Fehér-kő a tektonikusan függőlegesre billentett rétegeivel, tükörszerű, sima mészkőlapjaival Magyarország egyik legimpozánsabb látványú sziklája, egyben az egyik legkülönlegesebb sziklamászó hely - különösen télen, amikor a napsütötte falak sajátos mikroklímával rendelkeznek a róluk visszaverődő napsugarak hatására.

Ereszkedés Lillafüredre

A Fehér-kőről az oldalazó ösvényen visszasétálva, a lukas sziklánál a Z▲ jelzés alsó, jobb oldali ágán folytatjuk utunkat. A csarnokszerű, magasra nyújtózó bükkösben átharántolunk a katlan túloldalára, és csatlakozunk a dózerúton a Z jelzéshez. A Fehér-kő és a szomszédos gerincél között kikopott, puha agyagpala alapkőzetű meredek katlanban ereszkedünk a két gerinc között kanyarogva. Az út felénél a lankásabbá váló gerincre is kiszalad a szerpentin kanyarulata, ahol kis pihenő és korlátozott kilátást adó sziklaszirt bújik meg.

Számtalan kanyar után a katlan beletorkollik a Szinva völgyébe. Mi is csatlakozunk a szintben vezető sétányhoz, továbbra is a Z jelzésen. Ezt a sétautat még Lillafüred kiépülésekor vágták a sziklás hegyoldalba. Egy mésztufa boltívvel keretezett Mária-szobor üdvözöl a Fehér-kői vonulat völgytalpi folytatásánál. Jól látszik, hogy a kibillentett mészkőlapok a túloldalon is kiállnak a hegyoldalból. Sziklába vájt kis alagúton vezet tovább a hangulatos sétány, hogy a sziklák között kanyarogva érkezzen a völgytalpra.

A lillafüredi büfésor parkolójánál átvág a Z jelzés az éttermek túloldalára, ami kézenfekvő lehet, ha megéheztünk a túra során, de szebb vonalvezetéssel halad a P jelzés a patak jobb oldalánál, ahol sziklaletörések és kis vízesések mellett halad a sétaút. Keresztezzük a régi, a Szinva völgyében felkapaszkodó vasúti sín töltését, és egy kis hídon jutunk a díszfákkal beültetett turistaparkba. A földig érő ferde tetejéről csak „alpesinek” nevezett étterem mellett megérkezünk a kisvasút lillafüredi állomásához, a fából összeácsolt romantikus gerendaépülethez.

 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Miskolc, Majális-park megállóhelynél kell leszállnunk a buszról, ahol megállnak a helyi városi járatok (1, 5, 15) és a távolsági buszok is.
 • A túra végén a Miskolc, Lillafüred vá. buszmegállóból utazhatunk vissza a városba helyi járattal vagy távolsági busszal.
 • A túra végén kisvasúttal is visszatérhetünk a városba.

Anfahrt

 • A túra közvetlenül a buszmegállóból indul, a végpontja pedig szintén buszmegálló és kisvasút állomása mellett van.

Parken

 • A Majális-parkban a buszforduló mellett tudunk parkolni tágas, aszfaltozott parkolóban.

Koordinaten

DG
48.115035, 20.657788
GMS
48°06'54.1"N 20°39'28.0"E
UTM
34U 474529 5329142
w3w 
///raupe.klippe.ansturm
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
leicht
Strecke
8,2 km
Dauer
2:50h
Aufstieg
464 hm
Abstieg
365 hm
mit Bahn und Bus erreichbar aussichtsreich Einkehrmöglichkeit geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Bergbahnauf-/-abstieg Geheimtipp Gipfel-Tour hundefreundlich Heilklima Von A nach B

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp