Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen Tour kopieren
Einbetten
Fitness
Wanderung

Kőszegről az Óház-kilátóhoz - autómentesen

Wanderung · Koszegi-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Az Óház-kilátó
  / Az Óház-kilátó
  Foto: Tamás Csaba, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • /
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Óriás gesztenyefa emlékmű a Királyvölgyben
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / gesztenye
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Kék kereszt turistajelzés az erdőben
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Szálasi bunker
  Foto: Nardai Károly, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Tanösvény tábla a Szálasi bunkernél
  Foto: koszegvendeghazak.hu, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Kincs pihenő /okmányos
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / páfrány és ibolya
  Foto: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Óház felé a Kincs pihenőtől
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • /
  Foto: MTSZ - Partner
 • / Csillaghúr tanösvény
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / jelzetlen murvás út
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / leágazás nyírfákkal
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / út lefelé
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület
m 700 600 500 400 300 7 6 5 4 3 2 1 km Óház-kilátó

Az Óház-kilátó a Kőszegi-hegység egyik legszebbje; tetejéről a Balatoni tanúhegyekben is gyönyörködhetünk. Sajnos a legtöbben autóval teszik meg az utat a Kincs pihenőig (más néven Okmányos), ahonnan pár száz méternyi séta a kilátó, pedig gyalog is elérhető egy közepes sétával. Mozogjunk inkább a jó levegőn: így az egészségünkért és a környezetünkért is tettünk - ráadásul az autónk sem használódik. 

geöffnet
leicht
7,7 km
2:19 h
280 hm
280 hm

Ha Kőszegen járva kedvünk támad egy kiruccanásra a város feletti erdőségekbe, és az élményeinket meg szeretnénk koronázni egy fenséges panorámával, amit a városhoz legközelebb eső kilátóból csodálhatunk, akkor bátran vágjunk neki ennek a laza túrának! Ha tiszta az idő, nemcsak a környék, hanem a Dunántúl egy része és az ausztriai hegyek is látszanak. 

A városból kiérve eleinte gyümölcsösökön át vezet az utunk, majd bevetjük magunkat a hegység erdeibe. Utunk jó részén a turistajelzések segítenek a tájékozódásban, de hazafelé jelzés nélküli szakaszt is beiktatunk. 

A könnyű sétaút a természeti értékeken kívül is sok látnivalót ígér: például Szálasi Ferenc II. világháborús bunkerét, ami a maga korában egy igen fejlett földalatti építmény volt sok járattal. Az út menti tanösvények táblái hol a környék érdekességeivel, hol  az itt élő növény- és állatvilággal ismertetnek meg az út során. 

Autorentipp

 • A túra végén a sárga alpannonia® jelzést elérve, majd balra fordulva 2-300 métert kell csak sétálni, hogy eljussunk a Trianoni keresztig vagy a Kálvária templomig.
 • Ha Kőszeg belterületén is megörvendeztetnénk magunkat egy különleges panorámával, a mélyút alsó szakaszán forduljunk balra! A Szulejmán-kilátóból a várost és környékét csodálhatjuk meg madárperspektívából. 
 • A Királyvölgyi büfében lángossal és egyéb finom falatokkal frissülhetünk fel. (Keddtől péntekig 14:00-20:00, hétvégén 10:00-20:00 között van nyitva; hétfőn zárva.)
 • A Kincs-pihenőnél szintén találsz büfét, ami májustól augusztusig minden nap 12:00-18:30-ig, szeptembertől májusig pedig hétvégenként 12:00-18:00 között tart nyitva.
outdooractive.com User
Autor
Zita Horváthné Korom
Aktualisierung: 03.03.2020

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
599 m
Tiefster Punkt
319 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

Az út nem tartalmaz veszélyes szakaszokat. 

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app vagy turista térkép amit a Tourinform irodában megvásárolhatsz. 

Weitere Infos und Links

Szulejmán-kilátó

Start

Kőszeg, Királyvölgyi utca (319 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.390267, 16.529333
UTM
33T 615418 5249668

Ziel

Kőszeg, Királyvölgyi utca

Wegbeschreibung

Itiner

 • A Királyvölgyi úton a K+ jlzésen induljunk nyugati irányba, mely a Szálasi-bunker érintésével a Kincs-pihenőhöz vezet. 
 • Térjünk a K● jelzésre, amíg a K▲nem keresztezi a utunkat - ekkor térjünk rá balra az Óház-kilátóig. 
 • A piros alpannonia® és az Országos Kéktúra K jelzései mentén induljunk tovább dél felé, majd váltsunk az együtt haladó piros alpannonia® és Z jelzésekre! 
 • Térjünk balra, észak felé a műútra a kék kerékpárút jelzések mentén, majd a Kincs-pihenőt elhagyva kb. 100 m után a sorompónál térjünk le a jobb oldali murvás útra!
 • A murvás út végén (kb. 1,3 km után) a négyes elágazásban a nyírfáknál tartsunk jobbra egy kis földes úton a fiatalos erdőbe. A fiatal erdőben vezető keskeny földúton maradjunk végig; itt  "balra tarts" van, tehát ne térjünk le egyik jobbra tartó ösvényre sem! 

 • A keskeny földút a négyes elágazás után kb. 400m-re beletorkollik a városba visszavezető útba. Itt jobbra haladunk tovább szőlős és gyümölcsös kertek között a sárga alpannonia® jelzésen vissza a Királyvölgyi útra.

A túráról részletesen

Kőszegen  Királyvölgyi büfétől a K+ jelzésen induljunk nyugati irányba. A házak között a Királyvölgyi tanösvény kézzel festett táblái kísérik utunkat. Ahogy véget ér az utca, erdei ösvényre váltunk, néhol kanyargós szakaszokkal. Hamarosan a Szálasi-bunkerhez jutunk. A föld alatti óvóhelyet a képekkel illusztrált Történelmi Panorámaút tanösvény táblája segítségével alaposabban megismerhetjük. 

Egy rövid, meredek szakasz után a Kincs-pihenőhöz (vagy Okmányoshoz) jutunk, ami tulajdonképpen egy nagy parkoló - ugyanis behajtási engedély nélkül eddig lehet feljönni autóval az aszfaltozott úton. A Kőszegi-hegység belsejébe vezető szakaszokat csak gyalogosan vagy kerékpárral fedezhetjük fel. A K● jelzésen folytassuk az utat, ami a parkoló szemben lévő részén indul, egy rövid szakaszon az erdészeti aszfaltúton vezet, majd letér jobbra az erdőbe. A négyes kereszteződést elérve balra, a K▲ jelzésen haladj tovább! A rövid, meredekebb, pulzusemelő szakasz végén már látszik a tájból kiemelkedő Óház-kilátó. A bejáratához balra letérve juthatsz el.

A dunántúli panoráma szemrevételezése után a K és a piros alpannonia® jelzés közös szakaszán kell megtennünk egy rövid szakaszt dél felé, majd rátérnünk a Z és a piros alpannonia® jelzés közös szakaszára, ami keresztezi az erdészeti műutat. Balra térve a kék kerékpárút jelzések mentén követjük az aszfaltcsíkot, miközben a Csillaghúr tanösvény táblái a hegység élővilágából emelnek ki néhány érdekességet.

Hamarosan újra elérjük a Kincs pihenő parkolóját. Most az erdészeti aszfaltos út másik ágán balra tartó kék kerékpárút jelzésen induljunk tovább. Körülbelül 100 méter után elérjük a sorompót,  ahol jobbra kell térnünk egy murvás útra. Innen egy hosszabb szakaszon (kb. 2 km-en) jelzés nélküli úton fogsz haladni, ne térj le róla! A széles, murvás, jól járható úton továbbsétálva az úttól jobbra vadlesek mellett haladunk el, 1,3 km után egy négyes elágazáshoz érünk, ahol a szép fehér törzsű nyírfacsoportná jobbra kell letérni egy kis keskeny földes útra, majdhogynem ösvényre. 

A kis keskeny földes útról több elágazás lesz jobbra, de végig balra kell tartanunk a fiatalos erdőben. Ez az út kb. 400 m után egy szélesebb útba torkollik, melyen jobbra haladunk tovább a szőlős- és gyümölcsöskertek között. Itt már a sárga alpannonia® jelzésen haladunk, mely visszavezet a Királyvölgyi útra.  Körülbelül 300 métert megtéve szép kilátásban gyönyörködhetünk. Újabb 400 méter után a négyes elágazásnál jobbra fordulva egy hangulatos mélyúton jutjunk a Királyvölgyi utcára, ahol a büfénél érünk a túra kiindulópontjához. 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni. 
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

Anfahrt

 • A buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket. Haladjunk tovább a Várkör utcán, amiből balra, nyugat felé térjünk a Hunyadi János utcára az itt induló Z jelzéseken. A második keresztutcán forduljunk jobbra a Festetich Imre utcába, aminek túlsó vége a túra kiindulópontja (1,5 km).
 • A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). Innen a fenti Várkör, Hunyadi utca, Festetich utca útvonalon jutunk a kiindulópontra (2,4 km).

Parken

 • Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • A 87-es útról a körforgalomban az első lehetőségnél hajtsunk a Rákóczi utcára, majd balra ta térjünk a Temető utcára, ahonnan jobbra egy egyirányú utcán (Győri János utca) át és balra tartva a Várkörön át a Hunyadi utcába jutunk. A gimnázium patinás épülete mellett elhaladva a Festetich utcán a Királyvölgy felé jobbra forduljunk le. Ez az utca a Királyvölgyi utcában folytatódik. Itt ingyenes parkolót találunk; innen indul a túránk is. 
 • A belvárosban a parkolás fizetős!
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Bármely Kőszegi-hegység turistatérkép


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
leicht
Strecke
7,7 km
Dauer
2:19h
Aufstieg
280 hm
Abstieg
280 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch botanische Highlights faunistische Highlights Heilklima

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Neuer Punkt
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.