Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

Kőszegi esszencia, avagy panorámás körtúra a legszebb látnivalókkal (1. alpannonia® séta)

Wanderung · Koszegi-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A mesebeli Kálvária-templom
  / A mesebeli Kálvária-templom
  Foto: Csepregi Tibor, MTSZ - Partner
 • / Kilátás a Kálvária-templomtól
  Foto: Trifusz Péter, MTSZ - Partner
 • / A Jurisics tér
  Foto: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Csónakázó-tó
  Foto: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Jurisics-vár
  Foto: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Gyógynövénykert és Natúrbolt a várban
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Természetvédelmi Látogatóközpont az Aradi Vértanúk parkjában
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Kőszegi utcarészlet
  Foto: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Jézus Szíve templom
  Foto: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
0 150 300 450 600 m km 1 2 3 4 5 6 Szulejmán-kilátó (Kőszeg) Trianoni-kereszt (Kőszeg) Koronaőrző bunker (Kőszeg) Kincs villa (Kőszeg)

Kőszeg esszenciája recept: 1 csipetnyi természeti érték (látogatóközpont), 2 csipetnyi kilátás (Szulejmán-kilátó, Kálvária templom); 2 csipetnyi vízi élmény (Csónakázó-tó, Gyöngyös patak), 3 kanál történelmi emlék (Jurisics vár, Hősök kapuja, Jézus szíve templom) - igazi ízbomba!

geöffnet
leicht
6,6 km
2:00 h
128 hm
127 hm

A körtúra kezdőpontján, a természetvédelmi látogatóközpont interaktív kiállításán megismerhetjük a hegység természeti értékeit, és beleshetünk akár a gólyák vagy a meggyvágók életébe is. Érdemes betérni a Chernel-kert arborétumába, ahol a különleges növényvilág mellett az állatok védelmének is tanúi lehetünk: olyan sérült madaraknak ad otthont a park egy elkerített területe, amelyek már nem lennének képesek visszatérni a természetbe.

Nem csak a Szulejmán-kilátóból, hanem a Kálvária templomtól és a gyümölcsös kertek között haladva is elénk tárul az alattunk terpeszkedő város panorámája. Tavasszal az út menti virágzó fák látványa, ősszel az érett gyümölcsök kóstolása még több élményt tartogat. A kápolnához érve elmerenghetünk, vajon hogyan élhetett itt az 1735-ben épült remetelakban az első remete, aki a templom első festője is volt egyben.  Azt tudjuk, hogy a remetét a város látta el élelemmel, mert a szőlőskertek védelmében a jégesőt hozó felhők közeledtekor mindig meghúzta a vészt jelző harangot.

A hegyről lesétálva vízélmény vár minket a Csónakázó-tónál, a közeli koronaőrző bunkernél pedig betekinthetünk abba a  hűvös „pincébe”, ahol a koronázási ékszereket is rejtegették 1945 márciusának végén, mielőtt az ereklyéket elszállították az országból.  A Jurisics-vár fegyvertárában lovaggá válhatunk, a gyógy-és fűszernövény kert mélyén rejtőző Natúrboltot felfedezve pedig füvesasszonynak képzelhetjük magunkat. A belváros műemlékei közötti séta felér egy időutazással a múltba - főleg, ha felkapaszkodunk a Hősök tornyába. A Fő téren fagyizzunk egyet és csodáljuk meg a Jézus Szíve templomot is!

 

Autorentipp

 • A Hősök tornyában a régi mesterek egykori műhelyének berendezési tárgyai mellett a toronyból a háztetők feletti magasságból csodálhatjuk meg a várost. 
 • Nézzük meg az Arany Egyszarvú Patika gyógynövényszárító padlását!
 • Menjünk be a Városháza udvarára is! Ez Magyarország talán egyetlen olyan középülete, mely a 14. századtól a mai napig a városházaként üzemel.
outdooractive.com User
Autor
Zita Horváthné Korom
Aktualisierung: 29.04.2019

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
401 m
Tiefster Punkt
275 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: Kényelmes, zárt cipő használata javasolt - elsősorban a Kálváriától lefelé vezető meredekebb útszakasz miatt. Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem (bár utóbbi kettőhöz a városban több helyen is hozzájuthatsz). A navigáláshoz Természetjáró app.

Weitere Infos und Links

A kőszegi Kálvária templom érdekes történetéről itt tájékozódhatsz.

Az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi látogatóközpontjában a Kőszegi-hegység értékeivel ismerkedhetünk.

A Chernel-kert arbotérumába érdemes betérni.

Start

Kőszeg - Természetvédelmi Látogatóközpont, Aradi Vértanúk parkja (301 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.385776, 16.530770
UTM
33T 615536 5249171

Ziel

Kőszeg - Természetvédelmi Látogatóközpont, Aradi Vértanúk parkja

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Természetvédelmi Látogatóközponttól a sárga alpannonia jelzésen indulunk, amely elvezet egészen a Kálvária-hegy aljáig. Itt balra fordul a pár méterre lévő falépcsőig, amin a Csónakázó-tóhoz jutunk. Megkerüljük a tavat, majd a lépcsőn visszatérünk a Kálvária-hegy aljához.
 • A Kálvária-hegy aljától jobbra a K jelzés elvezet egészen a Fő térig.
 • A Fő térről a Jézus Szíve templomot jobbra kerüljük meg (a posta felől), majd a Várkör utcán maradva elérünk a balról jövő Hunyadi utcáig. Innen a Hunyadi utcán a piros alpannonia jelzés visszavezet a Látogatóközponthoz.

 A túráról részletesen:

Kőszeg történelmi kisvárosa az országhatár mellett, erdők között fekszik. Szinte egyedülálló az országban a természet ilyen közelsége, hogy a város történelmi központjából fél óra sétával a védett természeti környezetben találjuk magunkat. Kőszeg az ország műemlékekben leggazdagabb városainak egyike. Az emberléptékű, hangulatos utcákon sétálva letűnt korok emlékeit idézhetjük fel, a város peremén lévő kilátópontokról pedig messzire elkalandozhat a tekintetünk a környező vidéken. A határon átnyúló Ítottkő-Geschriebenstein Natúrpark jelmondata hűen mutatja a város esszenciáját is: „Határtalan természet, ezeréves kultúra”.

Körtúránk az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi látogatóközpontjától indul, ahol egy játékos, interaktív kiállításon ismerhetjük meg a Kőszegi-hegység természeti értékeit. A sárga alpannonia jelzés a Chernel-kert arborétum bejárata mellett vezet. Ide érdemes lesz a túra végén visszajönni, hiszen a sok szép növény mellett bepillantást nyerhetünk abba az áldozatos munkába is, amit a nemzeti park munkatársai végeznek, miközben sérült madarakat gondoznak és engednek vissza a természetbe.

Utunk a Kálvária-hegyen álló Szulejmán-kilátóba vezet, ahol a panoráma-útmutató segítségével megkereshetjük és beazonosíthatjuk Kőszeg nevezetes épületeit. A szőlős és gyümölcsös kertek között haladva tovább gyönyörködhetünk a kilátásban. Innen kényelmes sétával érjük el a Kálvária templomot, ahol egykor remeték is éltek. Meredek, lejtős úton ereszkedünk le a stációk mellett. Miután balra fordulunk, már érezhetjük a víz illatát. Egy betonkockákkal kirakott ösvényen még követjük pár méterig a sárga alpannonia jelzést, majd azt elhagyva egy falépcsőn ereszkedünk le a Gyöngyös-patak Malomárok nevű ágához. A fahídon átkelve a Csónakázó-tó partján találjuk magunkat. A vízfelületet körbejárva a halismereti tanösvény tábláiból tanulhatunk, mielőtt a lépcsőn visszatérnénk az útra. Pár méter után a koronaőrző bunkernél találjuk magunkat; innen a K jelzésen megyünk tovább. A Kálvária, Sziget és Pék utcákon továbbsétálva érjük el a város szívét.

A Rajnis utcán közelítjük meg a Jurisics várat, ahol többek között betekinthetünk a 12-16. századi főzési és étkezési szokásokba, a fegyvertárba, a lovagterembe, a csodás panorámát adó nyugati toronyba vagy éppen a magyar történelmet bemutató 3D-s filmbe; a vár gyógy-és fűszernövény kertjén áthaladva pedig a Natúrboltra lelünk rá, amely az Írottkő Natúrpark helyi termékeivel várja a látogatókat. A K jelzésen maradva a Rajnis utcán számtalan műemléket csodálhatunk meg. Ezek közül kiemelnénk a Szent Jakab templomot, a városházát, az Arany Egyszarvú Patikamúzeumot és a Hősök tornyát. Utóbbiba érdemes felmenni, mert a város jellegzetes mestereinek egykori műhelyberendezései mellett fentről megnézhetjük a belváros panorámáját és a gyönyörű háztetőket. A Hősök tornya alatt áthaladva a Fő térre érünk, melyet ural a csodálatos Jézus Szíve templom.

A templom mellett egy rövid szakaszon jelzés nélkül haladunk tovább, majd a várárok vonalát követjük, ahonnan rálátunk az Öreg-toronyra (Zwinger), a várra és a mocsári ciprusra. A Hunyadi utcán már a piros alpannonia jelzésen megyünk tovább. A Jurisich Gimnázium mellett érünk vissza az arborétumhoz - itt pihenésképpen meglátogathatjuk a madarakat - és a túra kiindulópontját adó látogatóközponthoz.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 •  A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni. 
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

Anfahrt

 • Az autóbuszállomásról nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd néhány méter után forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m). A túrát - körtúra révén - a Fő térről is indíthatjuk.
 •  A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túrát - körtúra révén - a Fő térről is indíthatjuk.

 • Ha tömegközlekedéssel jöttünk, a kiindulópontként jelölt Természetvédelmi Látogatóközpontot a Fő téren keresztül tudjuk a legkönnyebben megközelíteni. Az előző pontok leírása alapján eljutunk a Fő térig, majd a Fő térről a Jézus Szíve templomot jobbra kerüljük meg (a posta felől), és a Várkör utcán maradva hamarosan elérünk a balról jövő Hunyadi utcáig. Innen a Hunyadi utcán a piros alpannonia jelzés elvezet a Látogatóközponthoz. 

Parken

 •  Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • az Aradi Vértanúk Parkjánál és a szomszédos Park utcában ingyenesen lehet parkolni. 
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

A kőszegi Tourinform irodában olyan ingyenes térképet kaphatsz, melyen ennek a körtúrának az útvonalát is bejelöltük.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
leicht
Strecke
6,6 km
Dauer
2:00 h
Aufstieg
128 hm
Abstieg
127 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch botanische Highlights faunistische Highlights

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.