Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Körtúra a Pilis múltja és kilátásai mentén

· 5 Bewertungen · Wanderung · Pilis-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Legelők mentén érkezünk Pilisszentkeresztre a Pilis lábánál
  Legelők mentén érkezünk Pilisszentkeresztre a Pilis lábánál
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km Boldog Özséb-kilátó (Pilis-tető) Szopláki-ördöglyuk Grófi út a Pilis-tető oldalában Simon halála
Túránk az óramutató járásával ellentétes irányban járja körbe a Pilis tömbjét. A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján a pálos rend helyi alapítójának tiszteletére elnevezett Boldog Özséb-kilátóból nézhetünk körbe. A tömb természetes kilátásaival, geológiai érdekességeivel ugyanúgy ámulatba ejt, mint a környező ligetekben rejtőzködő történelmi emlékek tárháza, melyek közül a ciszterci kolostor romjait és a szerzetesek által is használt Klastrom-forrást, illetve a hidegháború betonkoszorúba öntött nyomát látogatjuk meg a hegytetőn.
geöffnet
leicht
Strecke 13,2 km
3:52 h
425 hm
425 hm
753 hm
328 hm

A Pilis hegy emblematikus kiemelkedése a hegységnek. Szinte mértani pontossággal metszett, sziklás oldalaival a legmagasabbra emelkedett kőzettömb, sasbérc, szabályos trapézt alkotva minden oldalról. Az üledékek óceánját zászlóshajóként szelő kőzetblokkot a kéregmozgások átformáló ereje taszította a magasba, ez a töréseket élesen kirajzoló sziklafelszíneken jól látható napjainkban is. Hasonló kőzetblokkok jellemzik az egész Dunántúli-középhegységet. A Pangea őskontinens körülölelte trópusi óceánban, a Tethysben keletkezett mésztartalmú üledékek tömörödtek 1000 méter vastagságú, egységes kőzettömbbé, melynek jól oldódó anyagát barlangok járják át mindkét oldalon. Alattunk húzódik hazánk egyik legnagyobb, legkiterjedtebb barlangrendszere, mely szerkezeti törésekkel kijelölt oldott járataiban vezeti át a felszínen lehulló vizet a hegylábi forrásokhoz. A mészkőhegységből eredő vizek mentén települések szerveződtek, de a magaslati területek természetes őrbástyája, gyűjtőhelye volt a világtól elvonult szent embereknek, a lelkiségnek is.

Legmagasabb hegytetőjeként már feltehetően az írásos emlékek előtti régmúlttól kultikus helyszínként szerepelt a Pilis sziklás csúcsa. Biztosan tudjuk, hogy a hegytömb barlangjait, üregeit szerzetesek lakták, akiket esztergomi Boldog Özséb gyűjtött a Szent Pálról elnevezett, egyetlen hazai alapítású rendbe. A hegytömb nyugati lábánál alakították ki kolostorukat a mai Klastrompusztánál, míg a keleti oldalon a cisztercita rend első hazai apátsága kapott helyet az egykori királyi vadászlak környékén. A török világ utáni újjászerveződésben a pálosok tértek ide vissza elsőként, szent központjukat hitték a megmaradt cisztercita romokban. A szerzetesek szláv telepeseket hívtak Felvidékről a terület megműveléséhez, mely alapja lett a későbbi falunak, Pilisszentkeresztnek. A környéken feltűnően sok szentséget találunk, spirituálisan aktív napjainkban is ez a magasba emelkedett plató és szűkebb környezete.

Autorentipp

 • A remek kilátópontoknak hála kiválóan körbepásztázhatjuk tekintetünkkel a Pilis tömbjét, minden irányba felfedezve a hegyvidéki környezetet. Érdemes jó látási körülmények között, tiszta időben bejárni a túrát, és egy távcsővel felszerelkezve szemlélődni a környék legmagasabb pontjáról.
 • A Boldog Özséb-kilátón elhelyezett webkamera képe megtalálható online, így érdemes a hegytetőn uralkodó viszonyokat megtekinteni a túra tervezésekor és indulás előtt. Sokszor téli időszakban a Pilis tömbje a köd vagy az alacsony szintű rétegfelhő fölé ér, így napsütésben túrázhatunk a felhők felett.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 27.01.2022
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
753 m
Tiefster Punkt
328 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Asphalt 3,51%Schotterweg 17,74%Naturweg 4,65%Pfad 25,36%Straße 1,88%Unbekannt 46,84%
Asphalt
0,5 km
Schotterweg
2,3 km
Naturweg
0,6 km
Pfad
3,3 km
Straße
0,2 km
Unbekannt
6,2 km
Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

 • A sziklás, murvás utakon, kilátópontokon biztos léptekkel, sietség és kapkodás nélkül haladjunk, szemlélődjünk! 

Start

Pilisszentkereszt, autóbusz-forduló (330 m)
Koordinaten:
DD
47.688993, 18.896025
GMS
47°41'20.4"N 18°53'45.7"E
UTM
34T 342115 5283878
w3w 
///hase.farbfilm.klug
Auf Karte anzeigen

Ziel

Pilisszentkereszt, autóbusz-forduló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A P jelzésen indulunk, majd pár méter után a Z jelzésen folytatjuk utunkat.
 • A magyar zarándokút jelzésen röviden letérve a ciszterci kolostorromhoz látogatunk.
 • A Z jelzésre visszatérve  a Vaskapu-völgy bejáratáig sétálunk.
 • A P+ jelzésen kapaszkodunk fel a Pilis tömbjére.
 • Egy rövid szakaszon a Z▲ jelzésen haladunk az aszfaltúton, majd a P+ jelzés átvezetésével csatlakozunk a Z jelzéshez.
 • A Z jelzésen kerüljük a Pilis nyugati peremét.
 • Rövid kitérőt teszünk először egy sziklás kilátóponthoz, majd a Boldog Özséb-kilátóhoz a Z▲ jelzésen.
 • A Pilis keleti oldalába kanyarodva, Pilisszentkereszt felett térünk át a Z jelzésről a P jelzésre, ami visszavisz a faluba a kiindulóponthoz.

A túráról részletesen:

Múltidézés a Pilis keleti lábánál

Pilisszentkereszt délnyugati végéből, a temető melletti buszfordulóból indulunk a P jelzésen a falu irányába. Alig száz méter után azonban befordulunk a Z jelzésen a Pilis felé a Dera patak felső folyása mentén, a Pataksor úton. A falu házai közül kilépve meghatározó látvánnyal magasodik felettünk a Pilis koporsó alakú tömbje, akár egy óriás nyughelye, egy történelem előtti szentély megmaradt romja. A nyárfák szegélyezte patak folyását követjük a legelők szélén haladó szekérúttal egy ősöreg, hajlott derekú fűzfáig, ahol a hegyoldalnak fordulva kanyargós vonalvezetéssel kapaszkodunk a bokrok között rejtőző cisztercita apátság és kolostor romjaihoz, rövid kitérőt téve a magyar zarándokút jelzésen.

A romok alig észrevehetően húzódnak a facsoportokkal szabdalt réten: csak térdmagasságig emelték újra láthatóan az eredeti alapokat, illetve faszerkezetes sátortetőkkel védték a templom monumentális, homokkőből faragott oszloptalapzatait. Az enyészetből megmentett romok a hazai kereszténység egyik legöregebb kolostoráról emlékeznek, a helyszínen meggyilkolt Gertrúd királyné, II. András feleségének tiszteletére alapított cisztercita apátságra, ahol egy időben földi maradványait is őrizték.

Az eredetileg királyi vadászlaknak helyet adó területen a francia alapítású ciszterciek első magyarországi kolostora épült fel 1182 és 1225 között. Itt gyakorolták hitüket a szerzetesek az ellátásukra letelepített Árpád-kori falu népével együtt. A török pusztítás azonban mindkettőnek véget vetett. Az elsőként visszatérő pálos szerzetesek alapították újra a falut, illetve az itteni romokban rendházuk elődjét hitték. Emiatt a ciszterciekkel hosszasan pereskedtek, mígnem császári rendeletre eltörölték magát a rendet is.

A cisztercita szerzetesek által is használt, egykor vízvezetékkel kiépített forrás homokkő foglalásból ered a kolostor feletti ligetben. A takaros erdei tisztás padokkal, esőbeállóval és a turistaság történelmének számos emlékével áll a főváros melletti legnagyobb hegyek lábánál. Itt, a szerzetesek szent kútjánál, a Klastrom-forrásnál fogant meg a magyar turistaság alapítóinak gondolata, hogy népszerűsítsék a természetjárást, a hegyek világának megismerését a városi polgárság körében. A Magyar Turista Egyesület alapítói, dr. Téry Ödön és Thirring Gusztáv báró Eötvös Lóránd elnökségével és Lóczy Lajos geológus professzor alelnökségével indította el 1888-ban a főváros körül tevékenykedő, menedékházakat, turistautakat létesítő, a turistaságot szervező egyesülést. A padokkal és asztalokkal, illetve az ősök emlékével körbevett forrásnál felfrissülhetünk, vizet vételezhetünk utunk folytatásához, de kényelmesen meg is reggelizhetünk az árnyas ligetben.

 A forrást elhagyva a Pilis tömbje alatt kerülő szintúthoz csatlakozunk. Hétvégi házak és egy lovarda kerítése mellett fordulunk be a patakvölgybe, a Dera patak forrásvidékére, a zárt lombkoronájú bükkös erdőbe. Az idő múlását régóta szemlélő, matuzsálemi juharfák közé érkezünk a dózerúttal; pihenőhelyet találunk a meghitt ligetben. A Mária-pad kedvelt piknikező hely a Dobogókőre vezető út közelében, amely a zárt pilisi erdő félreeső nyugalmát árasztja. Nyitott esőbeállóként használható gerendaház is van itt rossz idő esetére, illetve padok és asztalok nyújtotta kényelemmel hűsölhetünk az árnyas ligetben. 

Kerülő úton a Pilis sziklás tömbjén

A Mária-padnál elágazik az eddig követett két jelzés; a P+ jellel a liget bal oldalán betérünk a kibontakozó keskeny szurdokba egy köves, kitaposott ösvényen. Két oldalt karnyújtásnyira közeledik az egyre meredekebb hegyoldal, a kőgörgeteges ösvény felett sziklás kiszögellések teszik vadregényessé a tájat. A vegyes erdő fái között sziklafalak, a sziklák között üregek nyílnak, melyek a Pilis átlyuggatott tömegébe hatolnak. Itt található a Pilis-barlang, de számos még feltáratlan üreg is lapul a köves oldalak alatt. Balra felettünk fokozottan védett hegyoldal rejti a Vaskaput, azt a kecses sziklaboltívet, mely látványában hazánk egyik legimpozánsabb természeti képződménye. Az egykori barlangi üreg körül megmaradt kőtaréj régi sziklamászó hely, ahol Téry Ödön emléktáblája emlékeztet a hegymászás hőskorára.

 A szurdokból pár száz méter után kiágazik a jelzett örvény, egy sziklás oldal alatt egyenletes kapaszkodásba kezdünk a hegytető felé. Innen egy meglehetősen monoton szakasz, meditatív gyaloglás következik a szálbükkös uralta hegyoldalban. Egyedül a csúcsra igyekvő makadámút töri meg az erdő monotonitását, amit egy rövid szakasz erejéig mi is követünk a K▲ jelzéssel, hogy a kanyarulat túloldalán a P+ jelzésre visszatérve csatlakozzunk a hegytető peremén oldalazó Z jelzéshez.

A hegytető szélén is hasonlóan hosszú, monoton erdős vidéken hatolunk keresztül, bár hegyperemi helyzetéből adódóan sokkal világosabb, tágas érzetet kelt. Kilátás ígéretével kacérkodik minden nyiladék, ritkulat, de látvány nem adódik, csak közérzetünk felszabadultabb. A délies kitettség miatt a melegebb oldalban már a tölgyes erdők dominálnak. Egy öreg bükkfa göcsörtös törzsén találunk egy mókás faarcot, melynek vonásait valaki festékkel meg is erősítette. A kényelmes útvonal közel szintben halad a Pilis hegy platójának nyugati szélén.

A monoton erdei sétát a Z▲ jelzés rövid leágazása töri meg, amely nyúlfarknyi kitérőt tesz a hegyperem egyik sziklás letöréséhez. A kilátás magával ragadó, egyszeriben kitárul az eddig a lombok között kacsintgató hegyvidék. A sziklagyepről mélyen alázuhan a sziklás, füves hegyoldal, hosszan nyújtózik a meredeken leszakadó Pilis hegység erdős vonulata nyugatnak, délre a piliscsabai hegyek és a Budai-hegység északi peremvidéke hullámzik. A Dorogi-medence betelepült síkján túl már a Gerecse szigethegyei teszik mozgalmassá a nyugati látóhatárt, kis szerencsével a hegyek lábánál a Duna folyását is felfedezhetjük.

A Pilis hegy csúcspontja, a Boldog Özséb-kilátó és a Grófi út

A Z jelzésre visszatérve hamar egy hosszanti tisztást érintünk, ahol szintén leágazunk a kilátás kedvéért. Ismételten a Z▲ jelzés mentén tesszük meg immár hosszabb kitérőnket, de ezúttal a hegység legmagasabb pontjára, a Pilis-tetőre. A rét túloldalának ritkás erdejében sziklás, görgeteges ösvényen kapaszkodunk röviden, míg különös, elhagyatott betonépületek között érjük el a hegy legmagasabb pontjára felállított Boldog Özséb-kilátót.

A panoráma magával ragadó a betontorony tetejéről, egy stratégiai pontról tekinthetünk körbe. Az egykori geodéziai tornyot a turisták számára is elérhetővé tették a betonszerkezet köré csavarodó lépcsősorral, a tetőszinten kialakított kilátóterasszal. E magaslati pozícióból az összes környező hegyvidék szépen kitárulkozik, magaslati pozícióból látunk rá az erdős hátakra. A Pilis hegység ferde mészkőtömbjei mindkét irányba meghatározzák a tájképet, míg északra a Visegrádi-hegység vulkáni vonulata, délre a Budai-hegység legjava fedezhető fel. A nyugati látóhatárt a Gerecse uralja, míg különösen jó időben a Visegrádi-hegység mögött a Börzsöny, a keleti horizonton a Mátra is előbukkan.

Alattunk a betonépületek földdel fedett maradványai a hidegháborús időkre emlékeztetnek. A főváros feletti legmagasabb ponton légvédelmi bázis állt stratégiai fontossággal a rendszerváltás utáni időkig. Mára a helyszín elhagyatottá vált, csak a siklóernyősök pásztázzák a tető feletti légteret. Meredek oldalaival a hegytető remek starthely, ahol a szeleket felfelé kényszeríti a domborzat.

 Az erdei tisztás túlvégéhez visszakanyarodva csatlakozunk a Z jelzéshez, mely kényelmes ereszkedéssel levezet a hegytetőről. A meredek oldalban sűrű kanyargással veszítjük el a szintet az erősen lejtő, sziklás felszínbe vágott szerpentinúton, a látványos Grófi úton. A kanyarokban jellemzően kilátni a sziklák körül megritkuló csenevész erdőből, lábunk alatt húzódik a Pilisvörösvári-medence házakkal tarkálló mélyedése, előtérben Pilisszántóval, mely felett hosszan kirajzolódik a Pilis hegység meredek peremmel leszakadó vonulata, a Kevélyek kúpjaival bezárólag.

 Egy sziklaborda vonulatát átszelve, pazar panorámával a hátunk mögött ereszkedünk lankásan a Pilis keleti oldalába fordulva. Amint visszaértünk a Pilisszentkereszt feletti legelők peremére, az út is ráfordul a megenyhülő lejtőre, a tölgyes és a ligetekkel szabdalt rét határán ereszkedünk. A Magas-hegy nyergében a Pilisszántó felől érkező P jelzésre térünk, tovább folytatva szintvesztésünket északkeletnek, Pilisszentkereszt felé. Immár a réteken átvágva érkezünk vissza a faluba a temetőnél. Balra a buszfordulónál bezárul körtúránk. Innen érdemes továbbsétálni a Fő út mentén a Dobogókői útra, mert több busz jár a faluközpontban, nem mindegyik tér le a buszfordulóhoz.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A távolsági busszal Pilisszentkereszt, autóbusz-forduló megállóhelyig utazunk.

Anfahrt

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parken

 • Pilisszentkereszt autóbuszfordulónál, a temető mellett tudunk parkolni.

Koordinaten

DD
47.688993, 18.896025
GMS
47°41'20.4"N 18°53'45.7"E
UTM
34T 342115 5283878
w3w 
///hase.farbfilm.klug
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Az időjárásnak megfelelő öltözet, kényelmes túracipő, enni- és innivaló, tájékozódáshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(5)
Mónika Szántóné Sztricskó
29.10.2022 · Community
Gemacht am 29.10.2022
Foto: Mónika Szántóné Sztricskó, Community
Tünde Altfatter
09.10.2022 · Community
Gemacht am 08.10.2022
Foto: Tünde Altfatter, Community
Foto: Tünde Altfatter, Community
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen


Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
13,2 km
Dauer
3:52 h
Aufstieg
425 hm
Abstieg
425 hm
Höchster Punkt
753 hm
Tiefster Punkt
328 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Gipfel-Tour Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 10 Wegpunkte
 • 10 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp