Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderungempfohlene Tour

Körtúra a magyarországi szlovén települések mentén a Vendvidék szívébe

· 1 Bewertung · Wanderung · Vasi-Hegyhát· geöffnet
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Ritkaháza (Ritkarovci) valóban ritkásan betelepült szórványvidék
  / Ritkaháza (Ritkarovci) valóban ritkásan betelepült szórványvidék
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Öreg tölgyesek borítják a Vendvidék nagy részét
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alsószölnök szőlői már a Rába-völgyön túli Ausztriára tekintenek
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Öreg tölgy hagyásfa Szakonyfalu határában
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vendvidéki erdők híresen jó gombatermő területek (légyölő galóca)
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kétvölgy felett a Katalin-hegyen a Bűricza-kilátó nyújt feledhetetlen panorámát
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kétvölgy felett a Katalin-hegy tetején áll a Bűricza-kilátó
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kétvölgyi porta
  Foto: Péter Farkas
 • / A ritkaházai szoknyás harangláb
  Foto: Péter Farkas
 • / Kilátás a Katalin-hegyi Bűricza-kilátóból Kétvölgyre, a Vendvidékre és Ausztriára
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szakonyfalui-patak forrásvidéke Kétvölgy két része között
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Telepített lucfenyves mellett túrázunk át Alsószölnökről Szakonyfaluba
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kétvölgy legrégebbi megmaradt füstöskonyhás lakóháza Premise északi szélén
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nyugati pont melletti pihenő Szakonyfalu határában
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kommunista Magyarország nagyközönség számára látogatható legnyugatibb pontja
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 16 14 12 10 8 6 4 2 km Kétvölgyi Bűricza-kilátó
Erdei séta a Vendvidék központjához, Kétfaluhoz a Rába völgyéből a nyugati pont és a réti orchideák tanösvénnyel fűszerezve. A túra fordulójánál, a Katalin-hegyi Bűricza-kilátónál rálátunk a térség nagy részére, a túra nyomvonalára és átpillantunk Burgenlandba, Stájerországba az Alpok előhegyeihez.
geöffnet
leicht
Strecke 17,2 km
4:35 h
285 hm
285 hm
358 hm
234 hm
A Vendvidék központi részén járunk, a Szakonyfalu, Kétvölgy és Alsószölnök közötti erdőkben. A terület határközeli fekvése miatt fokozott ellenőzést kapott a XX. század második felében, elzártsága a természeti értékek virágzását tette lehetővé. Az Alpok előszobájában különösen csapadékos klímán, sűrű erdőkkel és lápos rétekkel, mocsarakkal, kaszálókkal hangulatos egységét alkot a hagyományos népi gazdálkodás és a természeti környezet. A magyarországi szlovénok, a Vendek szorvány települései jellemzeik a vidéket, ahol a tanyák és lakóházak tájba illeszkedő laza kapcsolata határozza meg a faluképet. A települések között összefüggő erdős terület húzódik, ahol minden második falura jut egy erdőrezervátum.

Autorentipp

 • Az útvonal remekül módosítható, a fordulópontot jelentő kétvölgyi kiskör külön családi túrának ajánlható, illetve a Szakonyfaluba visszavezető rövid szakaszt is mellőzhetjük tömegközlekedéssel, ha hosszúra sikerülne a kör.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 31.08.2021
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
358 m
Tiefster Punkt
234 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Érdemes navigációval bóklászni a határ közelében. Bár jól jelzett a Kétfalu körüli turistaút, közel vagyunk a szlovén határhoz, ahol fokozott határellenőrzés folyik.

Start

Szakonyfalu, faluközpont buszmegálló (238 m)
Koordinaten:
DD
46.924015, 16.227266
GMS
46°55'26.5"N 16°13'38.2"E
UTM
33T 593435 5197451
w3w 
///blaumeise.entladen.wachsende

Ziel

Szakonyfalu, faluközpont buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A P◼ jelzésen megyünk fel a Grojka-patak mentén egy bő kilométert, ahol jobbra a P jelzéshez csatlakozunk.
 • A gerincen egy kilométer után elhagyjuk a P jelzést, és jelzetlen erdészeti úton térünk a kétvölgyi aszfaltos útra.
 • Kétvölgytől a P jelzésen előbb egy rövid kitérővel felnézünk a Katalin-hegyre a Bűricza-kilátóhoz, majd nyugati irányba áttúrázunk Ritkaházára.
 • Ritkaházától a P+ jelzésen megyünk át Alsószölnökre, majd a Z jelzésen vissza Szakonyfaluba. 
 • A buszmegállóhoz a P◼ jelzésen jutunk.

A túráról részletesen

Séta a nyugati ponthoz

A P◼ jelzésen indulunk Szakonyfalu központjából az erdőkkel körbevett Grajka-patak völgyében. A völgy nagy része fokozottan védett természeti terület. A patak forrásvidéke a Kétvölgy melletti erdőrezervátum, az elegyes Pap-erdő, a szentgotthárdi cisztercita rend egykori erdeje. Szakonyfaluban még napjainkban is hallani a szlovén magyarországi tájszólását, a vendet, hiszen Rába-völgyi szlovének alapították a 14. században. Templomát az Amerikába vándorolt falusiak támogatásából építették.

A templománál balra kanyarodva, a völgytalpi mezők és a domboldal erdői között vezető szekérúton hagyjuk el a falut, és hatolunk a dombok közé. Az első pár kilométeren a nyugati pont tanösvény táblái segítenek környezetünk megismerésében az erdős dombok közötti lápos és kaszálórétek élővilágának bemutatásával. Érdemes a lápos réteken, a kaszálókon jobban szétnézni: évszaknak megfelelően orchideákat és egyéb látványos virágokat fedezhetünk fel a sűrű növényzetben.

Egy bő kilométer után szinte észrevétlenül leágazunk a Grajka-patak mellől egy oldalvölgybe, ahol áttérünk a P jelzésre. A völgytorkolat tágas rétjének szélén fehérre meszelt erdészház áll, mellette az öreg fák árnyékában pihenőhely nyújt lehetőséget a szusszanásra. Közvetlenül az erdészház mellett egy fenyőkkel körbeültetett faoszlop áll, Magyarországot és a fő égtájakat ábrázoló réztáblával. Ezt a pontot tűzték ki a természetjáróknak a kommunizmus éveiben, mint hazánk legnyugatibb pontját, ahova halandó turistának el lehetett jutnia. Ettől délre és nyugatra, Kétvölgy és Felsőszölnök már veszélyesen közel voltak a határhoz, csak a helyieknek lehetett a területre belépni.

Át a Vendvidék szívébe, Kétvölgybe

Mi azonban pont ebbe a régen tiltott az irányba folytatjuk a határszéli területek felfedezését. A rét túlsó szélén véget ér a völgytalpi kényelmes séta, és hirtelen meredekséggel indul az emelkedő az erdőben. Az alacsony dombok ellenére az üledékbe vágódó völgyek meredek felszínt formálnak a Vendvidéken. Az utak bevágásán és néhol az erdőben láthatóvá válik az a kavicsos folyóvízi üledék, ami a környező dombokat alkotja. Az egykor magasabb térszínről, a formálódó Alpok keleti nyúlványairól folyók szállították ide az agyagos, kavicsos üledéket.

Szerencsére hamar a dombtetőre érünk és jelentéktelen szintezéssel, összefüggő erdőkben kanyargunk tovább a gerincen vezető erdészeti úttal. A Szakonyi-erdő a tájegységre jellemzően vegyes faösszetételű, amiben dominál a tölgy és a bükk, de jelentős állománya van az erdei és lucfenyőnek. Az utóbbit gyorsan növő, egyenes törzse miatt telepítették előszeretettel a múlt században, de a változó klíma, a szárazságok egyre gyengébbé teszik a fenyőerdőket, amit az ormányos bogár és a farontó szú betegít le teljesen.

Évszázados bükkök mellett jobbra kanyarodik a P jelzés egy mellékgerincre, de számunkra fölösleges szintezést tesz a túrába, így inkább egyenesen megyünk tovább a gerincen haladó erdészeti úton, pár száz méteren keresztül jelzés nélkül. Hamar kiérkezünk a kétvölgyi országútra, arra a kanyargós aszfaltsávra, ami a település szétszórt házait összeköti. Egy tágas dombtetői rétnél be is érünk a faluba, de csak messze álló házakat érintünk először. A település magjában sűrűsödnek az épületek előttünk a dombtetőn. A községházát és pár takaros portát elhagyva hamar ki is érünk a kicsiny faluból, és a település feletti legmagasabb hát felé, a Bűricza-kilátóhoz kanyarodunk egy szekérúton.

A tornyot a 2010-es években építették remek érzékkel. Ha szerencsénk van és tiszta időben érkezünk, az Alpokra nyíló kilátás lenyűgöző a panorámaszintről. A tekintélyes alpesi hátak alatt szerényen húzzák meg magukat Burgenland és Vas megye erdős hátai. A kilátóban a látványosabb hegyek, városok irányát és pozícióját is feltüntették a pontos tájékozódás segítésére.

Vissza Alsószölnök és Szakonyfalu irányába

A falu szélére visszaereszkedve a P jelzésre kanyarodunk az utolsó házaknál. Egy kereszt mellett elhagyjuk Permise településrész házait, és a Szakonyfali-patak forrásvidékéhez ereszkedünk. Amint megérkezünk a pallókkal és gerendákkal járhatóbbá tett vizenyős úthoz, megértjük a helyiek települési szokásait. A völgyek errefelé széles, mocsaras bozóterdővel borítottak, a természet nem engedte itt meghódítani magát. A mocsárvilág utolsó méterein keresztezzük a születőben lévő patakot is, majd egy gyér forgalmú utat keresztezve felkaptatunk Kétvölgy másik felére, a Ritkaházára magyarosított Ritkarovciba.

Szinte egyből a haranglábhoz érünk, aminek érdekes története van. A falu bírája ugyanis a völgybe, saját portája mellett, a két településrész közé tervezte a harangot felállíttatni. Egy éjjel ellopták a helyiek a harangot és megkongatták itt a dombtetőn. Az egész települést bejárta a harangszó, három környező faluban is hallották a kongatást, így végül itt helyezték el a masszív, gerendavázas építményt.

A domb túloldalán lesétálunk a Felsőszölnökre és Szlovéniába átvezető úthoz, amin azonban lefelé, északi irányban indulunk a P+ jelzésen. A házcsoportok között kanyargó út végül leérkezik a Szakonyfalvi-patak völgyébe, de egy murvaútra térve rögtön fel is kapaszkodunk szemben a gerincre. Innentől egyöntetű tölgyes, bükkös, fenyves erdős vidéken hatolunk át egy használaton kívüli szekérút mentén, csak Alsószölnök mellett ereszkedünk vissza a szomszédos Szölnöki-patak völgyébe. Réteken át érkezünk a faluba, ahol a templom, kocsma, buszmegálló fémjelezte központban akár be is fejezhetjük a túrát, de egy rövid, két kilométeres szakasszal át is gyalogolhatunk Szakonyfaluba. Ehhez a templom után a Z jelzésen felkanyarodunk a falu feletti dombra, majd szőlők között elhagyva a települést, ismét erdészeti utakon navigálunk át Szakonyfaluba. A rétek, ligetek és telepített erdők között kanyarogva, hamar átjutunk a szomszédos település határába. A Szakonyfalvi-patak völgyébe ereszkedve beérünk a településre, ahol a P◼ jelzésen körtúránk bezárul.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Szakonyfalu, faluközpont megállóig utazunk a Szentgotthárdról vagy Felsőszölnökről induló busszal.

Anfahrt

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parken

 • A központban, a vegyesbolt előtt tudunk parkolni.

Koordinaten

DD
46.924015, 16.227266
GMS
46°55'26.5"N 16°13'38.2"E
UTM
33T 593435 5197451
w3w 
///blaumeise.entladen.wachsende
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Az Őrség és a Göcsej turistatérképe (Cartographia)

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,0
(1)
Krisztina Szukup
18.08.2021 · Community
A túra jól követhető 1-2 elágazást leszámítva. Ilyenkor jól jött a gps. Sok helyen kidőlt fák, és nagyra nőtt aljnövényzet tette kalandosabbá a menetelt.
mehr zeigen
Gemacht am 18.08.2021
Foto: Krisztina Szukup, Community
Foto: Krisztina Szukup, Community
Foto: Krisztina Szukup, Community
Foto: Krisztina Szukup, Community
Foto: Krisztina Szukup, Community
Foto: Krisztina Szukup, Community
Foto: Krisztina Szukup, Community
Foto: Krisztina Szukup, Community
Foto: Krisztina Szukup, Community

Fotos von anderen

+ 7

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
17,2 km
Dauer
4:35 h
Aufstieg
285 hm
Abstieg
285 hm
Höchster Punkt
358 hm
Tiefster Punkt
234 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour Etappentour aussichtsreich kulturell / historisch botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Gipfel-Tour hundefreundlich Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 3 Wegpunkte
 • 3 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp