Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Királyrétről a Bajdázói-tóhoz - erdei túra kerekesszékkel

Wanderung · Börzsönyvidék
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Bajdázói-tó partján
  A Bajdázói-tó partján
  Foto: MTSZ - Partner
m 350 300 250 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Királyréti Kirándulóközp … okolya-Huta) Királyréti Kirándulóközp … okolya-Huta) Bajdázói-tó Bajdázói-tó Bajdázói-tó
A Börzsöny egyik legnépszerűbb kirándulóközpontjából, Királyrétről indulva hívogat bennünket egy igazi erdei túra, mely megőrizte természetes báját a meglehetősen sűrűn beépült Duna-menti települések közelében. A néhány órás kirándulás betekintést nyújt a mára teljes természetességében tündöklő, tiszta vizű Bajdázói-tó flórájába és faunájába anélkül, hogy egy túlélőtúra viszontagságait vennénk a nyakunkba. A kikapcsolódásra, csendre, nyugalomra vágyók nagy örömüket lelhetik az útban és a kis tó környezetének meghittségében.
mittel
Strecke 3,5 km
3:00 h
74 hm
74 hm
302 hm
253 hm

Jellemzően erdei utakon vezető túráról van szó, ennek megfelelően a növényzet és az állatvilág, valamint a tó körüli természetes erdő békéje a vonzó ebben a maximum 3-4 órát felölelő, kerekesszékesek által is látogatható körtúrában. Kiindulópontunk a Börzsönybe érkező turisták csomópontja, Királyrét, ahol a 2019-ben felújított kirándulóközpontban akadálymentes mosdó is helyet kapott.

Túránk célpontja az 1700-as években vaskohászat céljából kialakított Bajdázói-tó, amely fölött a természet immár visszavette az uralmat, így a vízfelület kisebb krátertavak jellegzetességével illeszkedik szervesen a környező hegyek közé. A Dél-Börzsöny cseres, tölgyes, gyertyános erdeire jellemző növényzete a tóhoz érve keveredik a vízkedvelő fa- és növényfajokkal: nádasok, illetve elvétve fűzfa- és erdeifenyő-foltok adják a Bajdázói-tó romantikáját.

Az út minősége erdei ösvényhez képest megfelelő, és nincsenek nagy lejtők vagy emelkedők. A felszín murvás, agyagos, helyenként köves, esős időben kicsit süppedős, sáros részekkel, de kísérő segítségével ezek nem leküzdhetetlen akadályok kerekesszékkel sem.

Autorentipp

 • Kerekesszékes emberek az ajánlott útvonalat mindenképp egészséges, járó kísérővel teljesítsék.
 • Kórházi kerekesszékkel való közlekedés nem ajánlott!
 • Bár az útvonal akadálymentes, rengeteg előre nem látható akadály, személyes vagy műszaki probléma, illetve természeti jelenség akadályozhatja a túra teljesítését.
 • Ajánlott a nagyon esős időszakokat kerülni, átmeneti évszakokban süppedős, csúszós, sáros az út.
 • Nagy, akkumulátoros kerekesszékkel vigyázni kell a vályúkkal az úton!
 • Királyrétre érvén, a helyi erdészet működtetésében épült Királyréti Kirándulóközpontnál (Szokolya-Huta)  akadálymentes vizesblokkot is találunk! Ugyanitt büfé is üzemel.
 • Időjárástól függően legyen nálunk esőkabát, napszemüveg, naptej, szúnyogriasztó.
 • Jó, ha rendelkezünk pót gumibelsővel és megfelelő pumpával.
Schwierigkeit
mittel
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
302 m
Tiefster Punkt
253 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A túrára mindenképpen megfelelő állapotú kerekesszékkel és járó kísérővel induljunk el!

Weitere Infos und Links

Start

Királyrét, Szokolya, Királyrét buszmegálló (252 m)
Koordinaten:
DD
47.894558, 18.977930
GMS
47°53'40.4"N 18°58'40.5"E
UTM
34T 348858 5306560
w3w 
///geworden.eingefügte.eifrig

Ziel

Királyrét, Szokolya, Királyrét buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner :

 • Királyrét központjából a Szénpataki úton induljunk el.
 • Balra, ahol a tábla jelöli, letérünk az útról a horgásztó felé.
 • A tanösvény T jelzéseit követjük a Bajdázói-tóig.
 • Először a tó keleti oldalát fedezzük fel, majd a nyugatit, kitekintve az egykori kőfejtő, majd a Petőfi-forrás felé.
 • A tó melletti rétet kelet felé hagyjuk el egy jelzetlen ösvényen, amely a Szénpataki útig felé visz, majd visszafordulunk.
 • A Bajdázói-réttől a már ismert úton jutunk vissza Királyrétre.

Részletes leírás

Királyrét és az egykori vasmű

Már a Kismarosról Királyrétre vezető úton is érdemes gyönyörködni a nagy ívű, erdős-mezős dombhátakkal tarkított kilátásban. Királyrétre érve turisztikai központ hangulatát árasztó környezet fogad számtalan információs táblával, kis helytörténeti múzeummal, kereskedelmi egységekkel és ízlésesen felújított, akadálymentes kirándulóközponttal.

A tőlünk dél-keletre emelkedő Várhegy 2020 őszén átadott fa kilátója magasodik a völgy fölé, ha pedig a másik irányba is elnéznénk, arrfelé a Nagy-Vasfazék-patak és a Bagoly-bükki-patak összefolyása közelében találjuk a Hubertus-forrást. A Várhegy kilátója és az oda való feljutás sajnos nem akadálymentes, így a Börzsöny felülnézeti látképét sajnos most mellőznünk kell.

A Kismarosról érkező főút enyhe jobb ívvel a Királyréti Erdészet fenntartásában működtetett, bitumen burkolatú Szénpataki erdészeti útba torkollik; ezen indulunk el.  100-150 méter megtétele után az Y alakban szétváló úton balra fordulva a „Horgásztó” feliratú, apróköves-murvás erdei ösvényre kanyarodunk. A tóhoz vezető út murvás, helyenként köves, erdei agyagos talajú, de nem túl meredek a kerekesszékes közlekedéshez.

Kezdetben a bal oldalunkon húzódó kerítés mentén haladunk, amivel a népszerű horgászparadicsomot kerítették körbe. Bár a tó a horgászok birodalma, a déli oldalon a kapun besétálva egészen a partjáig látogathatunk. Elhagyva a horgásztavat szép, öreg fákkal tarkított erdőben megyünk tovább. 200-300 méterrel feljebb, a baloldalon egy tiszta vizű forrás fakad a völgyecskében (amit csak járó ember tud megközelíteni), majd néhány erdei kanyarulatot követően egy tisztáshoz érkezünk. Ez a Bajdázói-tó felé kiszélesedik.

Az idilli környezetben elterülő tó létrejöttét - hasonlóan az imént mellőzött Királyréti-horgásztóéhoz - az 1778-tól itt működő vasmű folyamatos vízellátása indokolta. A vasgyár megszűnése, 1791 után pedig a faúsztatást segítette az eredetileg öt tóból álló rendszer, amelyből már csak az említett kettő létezik. A vasmű egyes részei 1900-ban még álltak, sőt néhány romja 1920-ban is megvolt. Napjainkban csak a salakhányó, valamint a hajtóvíz biztosítását szolgáló öt vízduzzasztó és a vízvezető árokrendszer nyomai láthatók. Az egyre inkább eliszaposodó Bajdázói tavat 2010-ben rekultuválták, azóta egyre népszerűbb a túrázók és a vízi állatvilág megfigyelése iránt érdeklődők körében. Itt él ugyanis hazánk egyetlen teknősfaja, a mocsári teknős - ha szerencsénk van, és szép az idő, láthatjuk őket napfürdőzni a tó vizén úszó holtfákon.

Erdei kitérőkkel a tó körül

A tó és környezete ugyan viszonylag magasan helyezkedik el, de nincs kilátás a környező hegyekre, a tisztás fái és a tavat körülölelő erdő határolja a teret. A tó körüli tanösvényen jobbra (kelet felé) elindulva sajnos csak nagyjából félútig juthatunk. Az egészen a tópartig húzódó erdőben kisebb segítséggel eljuthatunk a sűrűbb részekig, majd erősen meredek, fakidőléses részhez érünk, itt forduljunk vissza. Indulópontunktól balra indulva szintén nagyjából félútig tudjuk a tavat megkerülni, és egy-két meredekebb részhez szükségünk lesz a kísérő hatékony segítségére is. Ezen az ösvényen eljutunk egy múlt században épült, fazsindelyes, mohával borított, nagyméretű turista pihenőhely és tűzrakó hely együtteséhez is. Itt, a tótól 20-30 méterre eltávolodva folytatódik az erdei ösvény, az Y elágazás mindkét szára a hajdani kőfejtő területéhez vezet. Ezt a részt sorompó védi, de előszeretettel látogatják az ott kirándulók, csak extrém kerekesszékeseknek ajánlott a megközelítése.

Ha kigyönyörködtük magunkat a tóban, tegyünk még egy kitérőt, hogy minél tovább élvezhessük az igazi erdei élményt. A réttől először ne visszafelé induljunk el, ahonnan jöttünk, hanem forduljunk keleti irányba egy jelzetlen, de eleinte jól járható úton. Nagyjából 200 métert tehetünk meg zavartalanul a hangulatos, háborítatlan gyertyános-kocsánytalan tölgyesben. A közeli Szénpataki úttól, amelyen könnyedén visszagurulhatnánk Királyrétre, mindössze száz méter választ el, de ez a rövid szakasz olyan meredek és köves, hogy kerekesszékkel egyáltalán nem ajánljuk! Így sajnos nincs más lehetőség, mint visszatérni a Bajdázói rétre, és a már ismert ösvényt választani a Királyrétre való visszatéréshez. 

Innen, ha van még erőnk, energiánk és kedvünk, a Szénpataki erdészeti műúton (ahonnan a túra elején lekanyarodtunk) immár a jobb oldali ágon továbbmenve akár plusz 3-4 kilométert is tudunk akadálymentesen sétálni (ez alternatíva lehet a nagyon nehezen mozgó túrázóknak is!). Itt is találni szalonnasütő helyeket és szép, alagútszerű erdei kilátást a Várhegy-kilátóra.

Az erdei túra lassú, nyugodt tempóban 2,5-4 óra alatt teljesíthető kerekesszékkel, de a Szénpataki műutas kitérővel akár egész napos kalanddá bővíthető.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Budapest-Nyugati pályaudvarról induló zónázó vagy nemzetközi vonatok többsége fel van szerelve beemelő berendezéssel (a vonatutazás megrendelésekor mindenképpen informálódjunk erről), így akadálymentesen fel és le is tudunk szállni Kismaros vasútállomáson, ahol a peron is megközelíthető kerekesszékkel.
 • A kismarosi vasútállomásról az Ady utcán legurulunk a Szokolyai útra, majd balra kanyarodva (az erdei kisvasút végállomása felé) már látjuk a Királyrétre és vissza közlekedő alacsonypadlós autóbusz-megállóhelyet (Kismaros, vasúti megállóhely bejárati út). Naponta többször közlekedik, hétvégén gyakrabban, de érdemes a menetrendről előre informálódni, mert évente többször is változhat, és a túránk kivitelezése múlhat rajta! 

Anfahrt

 • Királyréten a buszmegállóból vagy akár a parkolóból indíthajuk a túrát.

Parken

 • A Királyréti Kirándulóközpont (Szokolya-Huta) előtt találunk mozgássérült parkolót.

Koordinaten

DD
47.894558, 18.977930
GMS
47°53'40.4"N 18°58'40.5"E
UTM
34T 348858 5306560
w3w 
///geworden.eingefügte.eifrig
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Barrierefreiheit

 • Parkplatz für Menschen mit Behinderung
 • A Budapest-Nyugati pályaudvarról induló zónázó vagy nemzetközi vonatok többsége fel van szerelve beemelő berendezéssel (a vonatutazás megrendelésekor mindenképpen informálódjunk erről), így akadálymentesen fel és le is tudunk szállni Kismaros vasútállomáson, ahol a peron is megközelíthető kerekesszékkel.
 • A kismarosi vasútállomásról az Ady utcán legurulunk a Szokolyai útra, majd balra kanyarodva (az erdei kisvasút végállomása felé) már látjuk a Királyrétre és vissza közlekedő alacsonypadlós autóbusz-megállóhelyet (Kismaros, vasúti megállóhely bejárati út). Naponta többször közlekedik, hétvégén gyakrabban, de érdemes a menetrendről előre informálódni, mert évente többször is változhat, és a túránk kivitelezése múlhat rajta! 
 • Ha autóval utazunk Királyrétig, ott a Királyréti Kirándulóközpont (Szokolya-Huta) előtt találunk mozgássérült parkolót.
Dieser Prüfbericht wurde von MTSZ - Partner erstellt.
Zertifiziert seit: 01.11.2020

Ausrüstung

 • Jó, ha rendelkezünk pót gumibelsővel és megfelelő pumpával.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
3,5 km
Dauer
3:00 h
Aufstieg
74 hm
Abstieg
74 hm
Höchster Punkt
302 hm
Tiefster Punkt
253 hm
barrierefrei Rundtour Einkehrmöglichkeit barrierefrei

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 2 Wegpunkte
 • 2 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp