Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Kerekesszékes „autópálya” az Ipoly mentén

Wanderung · Duna–Ipoly Nemzeti Park
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kerékpáros és kerekesszékes szupersztráda Szob és Ipolydamásd között
  Kerékpáros és kerekesszékes szupersztráda Szob és Ipolydamásd között
  Foto: MTSZ - Partner
m 115 110 105 100 10 8 6 4 2 km
A Szobot Ipolydamásddal összekötő kerékpárút kiváló túrázási lehetőséget biztosít a kerekesszékeseknek is.
leicht
Strecke 10,5 km
4:00 h
93 hm
93 hm
115 hm
101 hm

A teljes útvonalon akadálymentesen, szép, szellős tájban suhanhatunk a Szob és Ipolydamásd közti, 2021-ben átadott kerékpárúton a szelíd, de tekintélyes folyó völgyében.

Az egyértelmű vonalvezetés az Ipoly torkolati szakaszának ligetes tájképével, a háborítatlan ártér selymes mezőinek lágy szépségével és a meanderező folyóval teszi teljessé e könnyű túrát. A horizonton magasodó hegyhátak karéjában húzódó útvonal ajánlott a kevésbé rehabilitált, természetszerető kerekesszékeseknek is, vagy a városi-mesterséges környezetből kiszakadni vágyó rutinosabbaknak, akiknek alapvetés a mozgás és a jó levegő. A nyílt, tágas terep, a mérföldes dimenziók, a közeli víz élőlényeinek csodája, a kifogástalan útviszonyok és az útvonalnak a fővároshoz való relatív közelsége, könnyű megközelíthetősége vonzzák a látogatót erre a bájos vidékre.

Az út felületi minősége és meredeksége a túra teljességében akadálymentes közlekedést tesz lehetővé, egy-két rövid szakaszon van csipán szükség a kísérő segítségére. A városi, többségében bitumenes útszakaszok szintén kimondottan jó minőségű, gurulásra alkalmas felületek.

Ipolydamásd előtt kb. 1 km-en át az ipari betonlapokkal burkolt út az illesztéseknél és a makadámút jellegénél fogva tartogat meglepetésszerű bukkanókat (lyukakat), ezt a szakaszt a kevésbé rutinos kerekesszékesek figyelmesen, kísérőjük támogatásával abszolválják! A túra esős időben is járható, de a sok napsütéses, nyílt útszakasznak köszönhetően érdemes a kánikulán kívüli évszakban, akár enyhe télen is ide kirándulni. Fizikai és egyéb körülményeink szerint a túra oda-vissza megtehető, de ha csak Ipolydamásdig, a falu határában lévő buszmegállóig kirándulunk, akkor innen távolsági busszal juthatunk vissza Szob vasútállomásra. Oda-vissza kényelmes tempóban, pihenőkkel 5-6 órás, felezve kb. 3-4 órás programmal számoljunk.

Autorentipp

 • A túra megtételéhez kísérő ajánlott! Kísérő nélkül nekiindulni csak kiválóan rehabilitált, tapasztalt kerekesszékeseknek ajánlott!
 • A túra kórházi kerekesszékkel is, kísérő segítségével teljesíthető, de érdemes aktív kerekesszék -, vagy a biciklizőknek handy-, vagy elektromos adapteres hajtánnyal ellátott eszköz használata.
 • A túra kísérő segítségével nagyméretű elektromos kerekesszékkel is teljesíthető.
 • A túránk megkezdése előtt van lehetőségünk mozgássérült mosdó használatára a szobi révkikötőnél: bár az újonnan épült akadálymentes szobi fürdő épületében a mosdót csak belépő ellenében használhatjuk, a szobi révkikötő rendezői jobbján lévő vendéglátóegység mögött találjuk az Ipolykapu Kempinget, ahol méltányos ár fejében használhatjuk az akadálymentes mosdót teljes körűen. A túra folyamán ezen kívül nem találtunk akadálymentes mosdót.
 • Az Ipoly közvetlen partja két helyen is megközelíthető kerekesszékkel, a kísérőnk biztosításával.
 • Ipolydamásdon érdemes a falu főútján menetirány szerinti bal oldalon haladni, bár vannak a faluban kerekesszékkel járható járdaszakaszok, az útra-járdára föl-le hajtani nem életszerű, a ritkás forgalom nem veszélyes.
 • A túraútvonal környékén Szob révkikötőnél találtunk néhány éttermet, hétköznapokon útvonalunkon haladva a faluközpontban élelmiszerbolt is található.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa!
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő, hogy a túrát az eső se akassza meg. Enyhe, kevésbé csúszós időszakban, hóhiányos időben a túr akár télen is kivitelezhető.
 • A túránk csak elszórtan és a kezdeti szakaszában árnyas, az útvonal nagy része nyílt, lomb-, árnyék- és menedék nélküli terepen húzódik, ezért kimondottan ajánlott fejfedőt, naptejet vinni erős napsütés esetére. A sok nyílt szakasz miatt érdemes elkerülni a kánikulát!
 • Főszezonban és szezon végén szúnyogriasztó ajánlott!
 • A kerekesszékes vasúti utazást 2 nappal az utazást megelőzően be kell jelenteni a szolgáltatónál!
Profilbild von MTSZ _
Autor
MTSZ _
Aktualisierung: 05.08.2022
Schwierigkeit
leicht
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
115 m
Tiefster Punkt
101 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Asphalt 73,21%Schotterweg 9,41%Naturweg 11,49%Pfad 0,06%Straße 5,80%
Asphalt
7,7 km
Schotterweg
1 km
Naturweg
1,2 km
Pfad
0 km
Straße
0,6 km
Höhenprofil anzeigen

Start

Szobi rév (106 m)
Koordinaten:
DD
47.815902, 18.861965
GMS
47°48'57.2"N 18°51'43.1"E
UTM
34T 339949 5298052
w3w 
///verziert.umsetzen.witz
Auf Karte anzeigen

Ziel

Szobi rév

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A révtől a Rév utcán, majd balra a Köztársaság utcán keresztül érjük el az önálló kerékpárutat.
 • Ezen egészen Ipolydamásd határáig megyünk, majd jobbra rátérünk a Fő utcára, amelyen balra fordulunk. A falu központjában találjuk a buszmegállót, ha csak eddig jönnénk.
 • Visszafelé ugyanazon az úton érkezünk Szobra, mint amelyen jöttünk.

Részletes útleírás:

Túránkat a szobi révkikötőnél kezdjük, ahol – amennyiben szükségünk volna rá – mozgássérült mosdót is találunk. A kikötő vendéglátóhelyeit és a parkot elhagyva, fokozatos emelkedőn csatlakozunk a falu központjában elkanyarodó főútba. Itt található élelmiszerbolt is, ahol a tartalékainkat feltölthetjük. Rövid, néhány száz méteres macskaköves sétány állít bennünket a kerékpárút irányába.

Egy – építészetileg – letűnt kor kockaházai közül indul a kerékpárút sárgával jelölt csíkja. Az eddig változó, de összességében jól járható burkolat egységesen príma minőségű aszfaltcsíkján haladunk az Ipoly felé, északnyugati irányban. A kezdetben enyhén lejtő, kanyargó úton nemsokára beállunk a folyóval párhuzamos irányba, balról a város nyomait elhagyva áthaladunk a vasúti híd impresszív vas traverzei alatt. A nem sietős túrázónak szokatlan és feledhetetlen hang- és vizuális élményben lehet része, ha bevár egy arra haladó szerelvényt…

A vasúti hidat magunk mögött hagyva kisebb emelkedő után baloldalt drótkerítés határolja utunkat, jobbról a városszél békebeli miliője, árnyat adó, folyóparti fákkal. A hűsségüket érdemes megbecsülni, mert az út folyamán kevés árnyékos szakasz található. Balról megszűnik a kerítés, horgászok beállóinál csodálhatjuk meg először az Ipoly szelíd, emberléptékű kanyarulatait.

A szeszélyes vízhozamú határfolyó épp itt igyekszik a Dunába, a torkolat alig egy kilométerre van tőlünk. Mi azonban nem arra megyünk, hanem északra, az Ipoly völgyében. Kitágul a tér, előttünk jobbra a horizontot a Börzsöny vonulatai határolják, balra a folyó buja vízparti fái sorakoznak. Hatalmas fűzfák, nyárfák, éger-fák állnak közvetlen a parton, és bokros, ligetes növénytársulások díszlenek a selymes, dús, vadvirágos réteken. A túra folyó menti szakaszát végig ez a lüktető lágyság jellemzi. Az Ipoly völgye sokszínű és csodálatos világának értékét mi sem jelzi jobban, mint hogy a természet védelmében alakult nemzeti park is részben a folyó nevét viseli (Duna-Ipoly Nemzeti Park).

Továbbhaladunk a folyóparti úton, emelkedővel gyakorlatilag nem találkozunk, a dús mezők szürkemarháknak és lovaknak otthont adó zöldje találkozik az ég kupolájának kékjével. Az eddig kanyargó utunkat hosszabb egyenes szakaszok váltják.

Elérünk a Damásdi-patakon átívelő hidacskához, itt érdemes megpihenni, hűsölni. Néhány száz métert követően agyagos, egyenetlen mezei út vezet a folyó egyetlen igazán vízparti öbléhez. A folyópart megejtően szép, a rovarok, madarak, vízi állatok cuppogása jelzi, hogy ők is jól érzik magukat ebben az együttesben. Továbbhaladva a Márianosztra felőli hegyoldal posztmodern borászatának fehér tömbje világít a háttérben, miközben a folyótól enyhén eltávolodunk: több száz méter széles ártéri erdő mentén suhanunk a mezei virágokkal és legelőkkel övezett „kerekesszékes autópályán”.

Árnyékot alig találni, a frissen épült út folyó felöli oldalán egy-egy vadkörtefát, a másik oldalon telepített nyárfaerdő katonás négyszögét láthatjuk. Előttünk balra már megpillantjuk az Ipolydamásdot Helembával összekötő híd építési területét, így kibővített túráról majd akkor beszélhetünk, ha a Szlovákiába átívelő gyalogos-kerékpáros híd – várhatóan 2023-ban - majd becsatlakozik az ottani kerékpárútba.

A kiegyenesedő mezei kerékpárút itt véget ér, de látható, hogy majd folytatódni fog – most azonban jobbra fordulva betonpaneles úton kanyarodunk Ipolydamásd irányába. A falu főútján kb. 1 km-t csordogálva érjük el a központot, ahol felfrissülhetünk, és eldönthetjük, hogy itt befejezzük utunkat, vagy ugyanezen az úton visszatérünk Szobra.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Vonattal érkezve Szob állomáson szálljunk le.

Anfahrt

 • Leszállva a vonatról induljunk az Ipolysági úton keletre, majd a sínek alatt áthaladva a településre érkezünk. Hamarosan jobbról észrevesszük a macskaköves Köztársaság utcát, itt csatlakozunk az a túra útvonalába (570 m).
 • Amennyiben úgy döntünk, hogy túránkat csak Ipolydamásdig tervezzük, Ipolydamásd főútján, akár a falu határában több megállóhelyen is felszállhatunk a menetrendszerinti alacsonypadlós buszra, mely Szob vasútállomásig visz vissza bennünket. Innen vagy vonattal, vagy a szobi révnél hagyott autónkkal (ami az állomástól majdnem 1 km) közlekedhetünk haza.
 • A szobi rév parkolójától kezdődik a túra.

 

Parken

 • Autóval érkezve a szobi révkikötőnél találunk parkolót.

Koordinaten

DD
47.815902, 18.861965
GMS
47°48'57.2"N 18°51'43.1"E
UTM
34T 339949 5298052
w3w 
///verziert.umsetzen.witz
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • A túra megtételéhez kísérő ajánlott! Kísérő nélkül nekiindulni csak kiválóan rehabilitált, tapasztalt kerekesszékeseknek ajánlott!
 • A túra kórházi kerekesszékkel is, kísérő segítségével teljesíthető, de érdemes aktív kerekesszék -, vagy a biciklizőknek handy-, vagy elektromos adapteres hajtánnyal ellátott eszköz használata.
 • A túra kísérő segítségével nagyméretű elektromos kerekesszékkel is teljesíthető.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
leicht
Strecke
10,5 km
Dauer
4:00 h
Aufstieg
93 hm
Abstieg
93 hm
Höchster Punkt
115 hm
Tiefster Punkt
101 hm
mit Bahn und Bus erreichbar barrierefrei

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 2 Wegpunkte
 • 2 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp