Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Kalandozás Solymár körül a Budai-hegység északi végein

· 3 Bewertungen · Wanderung · Budai-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Jegenye-völgyi vízesés tavasszal
  A Jegenye-völgyi vízesés tavasszal
  Foto: Péter Farkas
m 500 400 300 200 100 14 12 10 8 6 4 2 km Jegenye-völgyi-vízesés (a … vízesése) Kauzál István-emlékmű Sziklás-hegyi kilátóhely Szomjas-rét (Solymár) Solymári vár
Zegzugos úton, tartalmas túrán fedezzük fel a Solymár körüli hegyek látványosságait, az alapjaitól újjáépített solymári várat, a játékos Paprikás-patak sziklás szurdokát, a Zsíros-hegy turistaságának történetét, a Sziklás-hegy kilátópontját, vad letöréseit és a Pilisvörösvári-medence bányászmúltját.
geöffnet
leicht
Strecke 14,1 km
3:55 h
438 hm
397 hm
417 hm
147 hm
Budapest határán, a Budai-hegyek legészakabbi peremén túrázunk a közeli Pilis hegység látványával és hangulatával. A tartalmas kalandtúrán rögtön Solymár határában megtekintünk egy újjáépített várat, átszelünk egy mészkőszurdokot, majd a települések között meghagyott keskeny erdősávban felkapaszkodunk a Zsíros-hegyre, hogy annak egykori turistaemlékeit és nagyszerű kiáltópontját megtekintsük. Ereszkedőben a Budai-hegységet és a Pilist elválasztó Arany-hegyi-patak völgyében a vidék bányászmúltját idézi a pilisi szénbányák emlékköve Pilisszentiván szélénél. Ha kedvünk és időnk engedi, megnézhetjük útközben a Solymári-ördöglyuk bejáratát, ahol barlangász generációk nevelkedtek fel. Az egykori bányászélet hagyományai, lelkülete él tovább a felszín alatti zegzugos járatokban.

Autorentipp

 • Bár a Sziklás-hegyről gyönyörű kilátás nyílik a Pilisre, ha időnk engedi és lelkesedésünk is kitart, érdemes felsétálni a közeli Nagy-Szénás kilátópontjára, ahonnan 360 fokos panoráma nyílik a környékre - így a déli oldalt is belátjuk a Budai-hegység és Budapest irányába.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 23.03.2022
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
417 m
Tiefster Punkt
147 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Asphalt 11,28%Schotterweg 2,57%Naturweg 21,22%Pfad 35,01%Straße 8,72%Unbekannt 21,18%
Asphalt
1,6 km
Schotterweg
0,4 km
Naturweg
3 km
Pfad
4,9 km
Straße
1,2 km
Unbekannt
3 km
Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

 • A Paprikás-patak szurdokában meredek, sziklás környezetben túrázunk. Körültekintően mozogjunk a meredek peremeken, mert a patak és a szurdok miatt sokszor párás, fagyos a sziklafelület, komoly sérülést tudunk szerezni egy megcsúszásnál.

Start

Solymár, vasútállomás (149 m)
Koordinaten:
DD
47.596082, 18.949195
GMS
47°35'45.9"N 18°56'57.1"E
UTM
34T 345831 5273445
w3w 
///linkshänder.waldgebieten.eisblau
Auf Karte anzeigen

Ziel

Pilisvörösvár, vasútállomás

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A solymári vasútállomásról a Z◼, majd a Z jelzésen hagyjuk el a falut kelet felé.
 • Egy kitérővel a ZL jelzésen megnézzük a solymári várat.
 • Az Alsó-patak-hegy mögötti nyeregben a Z+ jelzésre térünk a S jelzésig, amivel túránk hátralévő részén követünk a szurdokon, Zsíros-hegyen, Antal-árkon át Pilisvörösvárig.
 • A Sziklás-hegyre a K▲ jelzésen teszünk kitérőt a Zsíros-hegy oldalából.

Útleírás:

Solymár erőssége

A solymári vasútállomásról indulunk a falu szélén, a Paprikás-patak folyása mentén a közeli kiemelkedéshez. A Z◼ jelzésről hamar a Z jelzésre pártolunk át, ami a várban tetőző orom alatt halad el. A ZL jelzés rövid kitérővel kanyarodik a felújított erődhöz, melynek falai közé a keleti kapuján lépünk be.

Látványos, de láthatóan újszerű falakat emeltek ide a 21. század elején. Igazából az eredeti erődítményt csak alapjaiban ismerjük, kapuja sem feltétlenül itt nyílott hajdanán. Feltehetően a török hódoltság alatt romlott le az a funkciójában kérdéses erősség, amit a betelepült német lakosság kőbányának használt, így falait az összes mozdítható kőtömbig elhordták.

Amit biztosan tudunk az épületről, hogy a 16. század közepén a Lackfi család lakóvára volt; nagy hadászati jelentősége nem lehetett a történelem folyamán. A Lackfiak Luxemburgi Zsigmond ellen szövetkeztük után vesztesként minden vagyonuktól megfoszttattak, ezek után számos királyi tulajdonosa volt a várnak. Az Oszmán birodalom budai térhódításával feltehetően a törökök elől menekülő várőrség végül felgyújtotta. Feltárása magánerőből történt; a két világháború között Valkó Arisztid kutatta az alapokat, majd a ’70-es évektől szakszerű régészeti leletmentést végeztek, melynek eredménye a ’90-es évektől kezdődő helyreállítás.

A faszerkezetű őrtoronyból pazar kilátás tárul fel Solymárra és a környező hegyekre: a Kevélyekre, a Pilisre és utunk következő helyszíneire, a Budai-hegység északi peremére.

A Z jelzéshez visszatérve szántók és legelők mentén érkezünk a Patak-hegy alá, az erdő szélére. Innentől egy szakaszon a hajdani tölgyesek egy jellemző szeletében vágunk át öreg fatörzsek között, míg csatlakozunk a hegy túloldalának hágójából nyugat felé aláereszkedő Z+ jelzéshez, ami rövid átvezető szakasszal leér a patakvölgy erdei tisztásához, a S jelzéshez.

Kalandozás a szurdok mélyén

Innentől végig a S jelzést követjük, amiről csak a Zsíros-hegyen kalandozunk el kissé a kilátásért. Az erdőkkel szegélyezett tisztáson átvágva leérünk a patakhoz, a hegyoldalak között kibontakozó szurdok bejáratához. A tölgyes itt már a sötét, sziklás szurdokra jellemző kevert erdőtársulásba vált, de mindinkább meghatározó eleme a látványnak a fák között csordogáló patak és annak köves medre, meredeken alázökkenő sziklás környezete.

A szurdokot a folyóvíz alakította folyton áskálódó, romboló természetével. A jégkorszakok közötti csapadékos periódusokban nagy hozammal zubogott alá a mai csermely őse, hátrahagyva a mélyre vágódó völgykatlant. A meder zegzugosságán látszik a patak egykori romboló, ma inkább építő szándéka; a zuhatagok környezetében számos lerakódás, mésztufa látható. A feljebb kioldott mészanyag a patakvízből kiválva újjáépíti a zuhatagok letöréseit.

Látványos és hangulatos szakasza ez az útvonalnak, nagy népszerűségnek örvend a hely. A turistaút emiatt jól kiépített, szélesre kijárt, nehézségünk nincs a meredek terepen oldalazó nyomvonal követésével. A szurdok beszűkültével egyre közelebb kerül hozzánk a Pesthidegkutat Solymárral összekötő út, melyhez egy fahíd keresztezése után fel is kapaszkodunk. Itt pár száz méteren át kénytelenek vagyunk a forgalmas út melletti járdát követni, amit egy szép gyertyánligetben hagyunk el, beváltunk ismét a települést szegélyező erdősávba. A patak egy oldalágának medrén vágunk át, ami után jelentős emelkedést kell leküzdeni a városszéli kertek szomszédságában a Zsíros-hegyig. A következő pár kilométeren tesszük meg a túra szintemelkedésének nagy részét, amivel Budai-hegység legmagasabb részére kapaszkodunk a tölgyesben átvágó erdészeti úton. A csúcsrégióban sziklássá válik az útbevágás, kilátszik a hegységet felépítő kőzetanyag, a triász dachsteini mészkő rétegei.

A Zsíros-hegy turistaélete

A Zsíros-hegyhez közeledve az eddig egyenletesen meredek hegyoldalt felváltja a lankás csúcsrégió, közel szintben haladunk Nagykovácsi legszélső házai mellett. A szintút felkapott a falu lakóinak, kutyasétáltatóinak körében, szinte mindig akad itt társaságunk. A helyszín kiváló fekvését kb. fél évszázadig menedékház használta ki, melynek mára már csak csupasz, romosodó falai maradtak a csúcs alatti erdei tisztáson. A szomorú látványt nyújtó rom pedig jókedvről, aktív turistaéletről emlékezik. A trianoni határok meghúzásával hazánkban fellendülő turistaság helyi képviselői, az MTE péntekiek asztaltársaságának tagjai két emeletes, 40 férőhelyes szállást és éttermet építettek fel önerőből a ’20-as évek végén. A természetjárás mellett a sísport gyakorlása is meghatározta a ház pozícióját, ugyanis a legeltetés miatt teljesen kopár hegy remek lesiklóhelyül szolgált. A közeli Solymári-ördöglyukat kutató barlangászok is a házat használták bázistáboruknak egy időben, a barlang lezárása után a kulcsot innen lehetett felvenni.

Az államosítással a Magyar Turistaellátó Vállalat kezelésébe került az épület, de a rendszerváltás után az országos fordítóiroda érdekeltségébe jutott, ami nagyszabású terveinek ellenére csődbe ment, és elhanyagolta állapotát. A ’90-es évek elején megsérült tetőszerkezete miatt gyors pusztulásnak indult, végül hasznosítható részeit elhordták, a falak maradtak csak a helyükön.

A szomorú helyszíntől kitérőt teszünk a hegytetőre a Zsíros-hegy északi mellékcsúcsáról nyíló kilátás miatt. A K▲ jelzés vezet fel a mára már tájidegen fenyvessel benőtt csúcsra, melynek keleti szélén emlékművet találunk a menedékház egykori alapítójának tiszteletére. A Zsíros-hegy északi, sziklás letörése felé egy hullámot átlendülve érjük el a mellékcsúcsot, a Sziklás-hegyet, ami erősödő fiatal fenyőerdő otthona, csak a legsziklásabb északi részen nyílik megdöbbentően tágas panoráma.

A sziklás letörés észak felé nyitja ki a fenyőerdővel keretezett kilátást, főként a Pilis vonulata és a közeli Nagy-Szénás meredek, vadregényes tömbje vonzza a tekintetünket. Alattunk a Pilisvörösvári-medence házakkal tarkálló, betelepült hullámai nyúlnak a nyugati látóhatár felé, a Pilis hegység mészkőhátain túl pedig a Gerecse szigethegyei keretezik a kilátást. Az ösvény kijártsága tanúsítja a hely népszerűségét, a Sziklás-hegy az egyik legkönnyebben elérhető hegyvidéki kilátópont a főváros közelében.

Ereszkedés a Pilisvörösvári-medencébe

A S jelzéshez visszatérve folytatjuk a sétát az erdő és a település határán, immár lefelé a csúcsrégióból. Az alattunk nyíló átjáróba, a csúcsok közé ékelődő Antal-árokba kanyarodunk a hágót követően, lendületesen ereszkedünk Pilisszentivánra. A mélyen bevágódó szárazvölgy alja sziklás, murvás dolomitfelszín, ami képet nyújt az erdősítés előtti környékbeli állapotokról. A törős, köves felszínen érdemes óvatosan, megfontolt léptekkel haladni, mielőtt a törmelék sorsára jutva mi is leerodálódunk a sziklafelszínen.

Az Antal-árok alján beérünk a Solymár és Pilisszentiván közötti egykori bányatelekre, ahol már csak a grandiózus épületek emlékeztetnek az egykori munkáséletre. Emlékkövet is találunk az első keresztutcán a Jóreménység-táró közelében; a környéken hosszú ideig bányászták a kőszenet a dolomithegyek lábánál felgyülemlett homokos üledékből. A környék betelepültsége is részben ennek a gazdasági motornak a hatása, ami elindította a Pilisvörösvári-medence urbanizációját.

A bányaterület után, egy csekély háton átlendülve beereszkedünk a dél felől erdőkkel övezett Pilisszentivánra. A főutcára kanyarodva takaros sváb házakat és portákat látunk felsorakozni a templom irányába. A főtérnél, a templom alatt lépcsősor vezet fel a túloldali utcákhoz, a bányászemlékműveket és a főteret elhagyva szinte észrevétlenül átérünk Pilisvörösvárra hasonlóan betelepült, kertvárosi területen. Lépcsőn érünk a Fő utcára a 10-es út forgalmas aszfaltsávjához, ami egyből keresztezi is a vasutat, jobbra pedig feltűnik a pilisvörösvári vasútállomás, utunk vége.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Vonattal érdemes érkezni Solymár, vasútállomásra, ahonnan a túra indul.
 • A túra végpontján Pilisvörösvár vasútállomáson szállhatunk vonatra.

Anfahrt

 • A túra vasútállomásról indul, és egy másik vasútállomáson ér véget.

Parken

 • A solymári vasútállomás parkolójában érdemes letenni az autót.

Koordinaten

DD
47.596082, 18.949195
GMS
47°35'45.9"N 18°56'57.1"E
UTM
34T 345831 5273445
w3w 
///linkshänder.waldgebieten.eisblau
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Az időjárásnak megfelelő öltözet, enni- és innivaló, a tájékozódáshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Fragen & Antworten

Frage von Brigitta Mohai · 14.01.2022 · Community
Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy a vonat milyen sűrűn megy, mert kocsival mennénk. Meg még azt szeretném kérdezni, hogy ezen a túra útvonalon eljuttunk a vízeséshez is? Válaszotokat előre is köszönöm 🙂
mehr zeigen
Antwort von Péter Farkas · 17.01.2022 · Community
Kedves Brigitta! A vasúti menetrendről a MÁV honlapján (https://jegy.mav.hu/#timeTableSearch) érdemes tájékozódni. És igen, ez a túra érinti a Jegenye-völgyi vízesést. Érdemes átolvasni a túrák leírását (Útleírás fül), mert ott minden ilyen információ szerepel, illetve kattintható ikonokkal a túra térképén is megjelennek a fontosabb látnivalók a nyomvonal mentén. Jó túrázást kívánunk! Üdv, a Természetjáró csapata

Bewertungen

4,0
(3)
ka Ré
06.06.2022 · Community
Voltak szép részei, de összességében nagyon egyhangú és monoton.
mehr zeigen
Hajnalka Huzziyas
20.03.2022 · Community
Nagyon könnyű út, egy 7 évessel végig mentünk! A leírást köszönjük, nagyon pontos és részletes volt, valamint hasznos is!
mehr zeigen
Gemacht am 20.03.2022
Barbara Tölgyesi-Mihályi
09.02.2022 · Community
Gemacht am 05.02.2022

Fotos von anderen


Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
14,1 km
Dauer
3:55 h
Aufstieg
438 hm
Abstieg
397 hm
Höchster Punkt
417 hm
Tiefster Punkt
147 hm
Von A nach B Etappentour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Gipfel-Tour hundefreundlich Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 12 Wegpunkte
 • 12 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp