Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Kalandozás az Orfű körüli karsztvidéken

Wanderung · Mecsek
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Pécsi- és a Herman Ottó-tó nyaralókkal övezett szalagja a Balázs-hegyről
  A Pécsi- és a Herman Ottó-tó nyaralókkal övezett szalagja a Balázs-hegyről
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 14 12 10 8 6 4 2 km Sárkány-szakadék (Orfű) Büdöskút Kulcsosház Gubacsos Kulcsosház Orfűi-tó Büdös-kút (Mecsek) Szuadó-völgy Pécsi-tó Vízfő-forrás
Az Orfűi-patak körül, a barlangokkal lyuggatott Szuadó-völgyben, illetve a Balázs-hegyi kilátó panorámáját érintve sétálunk az Orfűi-tóhoz. Túránk másik ágán a malommúzeum, a Vízfő tanösvény égermocsara és a tekintélyes Vízfő-forrás kalandjai után a Büdös-kút erdei tisztásán át kapaszkodunk vissza a Remete-rétre.
leicht
Strecke 15,2 km
4:30 h
416 hm
416 hm
527 hm
183 hm

A Mecsek karsztos vidéke nem nagy kiterjedésű, látványában is alulmarad a Bükk és az Aggteleki-karszt tágas platóival, szurdokaival és barlangjaival szemben, ám kompakt jellege, egymástól karnyújtásnyira megjelenő típusos formái hangulatos túrában összegződnek Orfű és Abaliget körül. Láthatunk töbörmezős hegyoldalakat, szűk, sziklás bevágásokat, éhes mészkőtorkával a patak folyása mellett lesben álló víznyelőt, mely mértéktelenül nyeli el az áradást. A hegylábnál szélsőséges hozamú karsztforrások törnek elő széles patakká változtatva az egyébként száraz medreket, de komoly vízfakadással is találkozunk, mely malmokat, tavakat táplál, és pezsgő turisztikai élettel tölti meg a Mecsek északi lábát.

A karsztjelenségek alapja az a triász mészkő, amit különböző kifejlődéseiben hazánk legtöbb karsztvidékén láthatunk. A Téthys-óceán partközeli, sekély vizében, 250 millió éve, az eggyé forrott őskontinens talapzatán halmozódott fel tiszta mésziszap, ami kőzetté válva jól reagál a csapadékvízre. Ez ugyanis töbröket, víznyelőket, barlangokat és szurdokokat old a mészkőbe, és a belső járatokban összegyűlve koncentráltan jut felszínre a hegylábnál.

A bő karsztvízfakadást, a Vízfő-forrást használta ki az a malomsor, aminek megmaradt részét az orfűi malommúzeumban tekinthetjük meg. A Mecsek egyik legnagyobb hozamú forrását egy időben a közeli Komló vízellátásának igájába hajtották, de a hegyből előtörő víz leglátványosabb hasznosítása az a négy tóból álló rendszer, ami Orfűtől Kovácsszénájáig sorakozik, és a háború utáni idők építő szándékának megtestesülése. Strandokat, éttermeket, aktív vízi életet, virágzó turizmust hozott a völgybe az 1960-as években megálmodott tófüzér, mely mentén a Dél-Dunántúlon egyedülálló hegyvidéki környezetben, erdős díszletek közt élvezhetjük a különleges vízi világot.

Autorentipp

 • Érdemes megállni Orfű mellett a malmoknál egy frissítőre, akár étkezni is a vendéglőben vagy a kávézóban.
 • Orfűn több szálláslehetőségünk is van, kézenfekvő a Mecsek Házánál a barlangkutatók felújított bázisában megszállni, amit érint is a túra.
 • Ha nagy melegben túrázunk, Orfűről is indulhatunk, és a kirándulás végén a strandon hűthetjük le magunkat.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 28.03.2022
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
527 m
Tiefster Punkt
183 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A túra a Balázs-hegy előtt egy szakaszon a forgalmas országutat követi. Körültekintősen haladjunk az út szélére lehúzódva, ha a szituáció megköveteli, akár lépjünk félre a vízelvezető árok feletti padkára.

Weitere Infos und Links

Start

Pécs, Remeterét buszmegálló (424 m)
Koordinaten:
DD
46.110487, 18.185003
GMS
46°06'37.8"N 18°11'06.0"E
UTM
34T 282465 5110176
w3w 
///einleitung.schmal.geschlossene

Ziel

Pécs, Remeterét buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A Remete-réttől a K jelzésen hágunk át a Rózsa-hegyen.
 • A K● jelzésen jobbra fordulva ereszkedünk be a Szuadó-völgybe.
 • A Szuadó-völgyből Orfű határáig a K+ jelzést követjük.
 • Az Orfűi elágazás buszmegállótól a K▲ jelzésen indulunk jobbra, amit a Balázs-hegyi kilátóig követünk.
 • A kilátótól a S▲ jelzésen ereszkedünk le a hegy aljára.
 • Jobbra fordulunk a S● jelzésre, amin az autóútig maradunk.
 • Az autóúton jobbra váltunk a S+ jelzésre, és az Orfűi-tó gátjáig gyalogolunk.
 • Átsétálunk a tó gátján.
 • A gát túloldalán jobbra fordulunk a S jelzésre, ami a malommúzeumhoz vezet.
 • A malmoktól a Vízfő-tanösvény ZT jelzése vezet el a Vízfő-forrásig.

 • A Vízfő-forrástól a ZΩ jelzésre fordulunk vissza.

 • A Mecsek Háza után aszfatra érünk, amin jobbra a Z jelzést követjük a falu utcáin egy hídig.

 • A S+ jelzésen balra az erdőbe térünk.
 • Jobbra, a Z● jelzésen rövid kitérővel megnézzük a Sárkány-forrást.
 • Visszatérünk a S+ jelzésre, amit a Büdös-kúti kulcsosházig követünk.
 • A kulcsosháznál (egyenes irányban) a K jelzésre váltunk, és ezen végül visszaérkezünk a Remete-rétre.

A túra részletes leírása

A karszt hátán

A Pécs és Orfű között húzódó országút hágójából, a Remete-rétről indulunk a Dél-dunántúli Kéktúra K jelzése mentén nyugat felé, a Rózsa-hegy tömbjén át. Fenyőkkel és hársfákkal kevert tölgyes erdőrészletben kapaszkodunk fel a hegy hátára, hamar el is érjük a kilátás nélküli legmagasabb pontot. A csúcsrégió rengetege a magassághoz idomulva és az északi oldal hűvösebb klímájával összhangban bükkösbe vált. Egy rövid kitérővel a KL jelzésen meglátogathatjuk a szomszédos Vas-hegy északi peremén álló Cinke-tanyát is, ahol mára már sajnos az erdei kunyhó helyett csak pihenőhelyet és emlékkövet találunk, ami négy mecseki természetbarát nevét örökíti meg. A Millner testvérek, Baranyai Aurél gyógyszerész és Csokonay Sándor erdőmérnök barátságára és a természetjárásért tett erőfeszítéseikre emlékezünk itt az egykori épület helyén. Baranyai Aurél lázasan kutatta a hegység gyógynövényeit a népi gyógyászat sarokkövei mentén, Csokonay Sándor számos mecseki vízfakadást tárt fel, és foglalt be a vízvétel elősegítése érdekében, így kapta a „mecseki források atyja” kitüntető nevet. Mi is pont az egyik általa készített forrásfoglaláshoz tartunk: a Szuadó-völgy oldalában csordogáló Laci-forráshoz.

A K jelzésről a K● jelzésre térünk, ami egyre meredekebben ereszkedik alá a Szuadó-völgy bükkösében. A hegyoldalban pár öregebb bükkfa törzsének gyűrűjében takaros forrásfoglalást találunk, az elsőt a völgy számos fakadása közül. A Laci-forrás neve Csokonay Sándor másodszülött fiának emlékét őrzi. A „források atyja” takaros kőfallal megtámasztott, közcélú alkotásával írta be a természetjárás históriájába gyermeke nevét, amit a praktikusan hozzáférhető csurgó fölé maga is vésett be.

Alant, a völgytalpon a K+ jelzéshez csatlakozunk, és a patak mentén ereszkedünk. Még pár vízfakadás feltűnik útközben, mint a völgyről elnevezett Szuadó- és a Bagoly-forrás, illetve egy kiváló táborhelyet is érintünk. A tekintélyes méretű esőbeálló egy öreg gyertyán mellett foglal helyet, tűzrakóval és padokkal, illetve egy rendkívül praktikus „padlásszinttel” felszerelve, ahol szükség esetén meg is szállhatunk. A táborhelyet a völgyben tevékenykedő barlangászok használják, alattunk ugyanis a patak különös vidékre kanyarog.

A beszűkülő völgytalp görgeteges, sziklás mederbe kényszeríti az eddig játékosan kanyargó patakot. Három víznyelőbarlang nyílik itt a parton, melyek nagyvíz idején levezetik a fölös vízmennyiséget. A nyelőket a helyi barlangász egyesület eredményesen kutatja, hiszen mára a Szuadó- és a Trió-barlang is többszáz méteres feltárt hosszal és 50 méter körüli mélységgel rendelkezik, a földalatti sziklavilágba pedig overálos „kalandtúrákat” is vezetnek. Itt találták meg a mecseki karszt legnagyobb ismert mészkőképződményét is, a „búbos kemence” névre keresztelt cseppkőkiválást. Nem mellesleg a Szuadó-barlang feltérképezése közben alakult meg a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület is. A barlangoknál az ösvény felvált a hegyoldalba, ezért ha meg akarjuk tekinteni az egyébként lezárt, földalatti bejáratokat, jelzetlen úton kell a patak mentén gyalogolnunk.

A hegyoldal bükkösében szintező ösvény szekérútra vált, majd csatlakozunk az aszfaltos országúthoz egy rövid, de veszélyes szakasz erejéig. Itt a sziklás szurdok mélyre vág a mészkőben, a Szuadó- és a Körtvélyes-völgy patakjai egyesült erővel fűrészelik át a Sárkány-szakadéknak elnevezett hasadékot, amit túránk visszafelé kanyarodó felén érinteni fogunk. Most azonban még át kell verekednünk magunkat a szűkületben oldalazó, forgalmas autóút szűk mezsgyéjén, miközben a vízelvezető árokba szorult lépteinket szaporázzuk. A szoroson túl kinyílik az eddig erdős völgybe szorult táj, és az orfűi útelágazásnál kaszálók mentén kanyarodunk fel a Balázs-hegyre vezető utcákra a K▲ jelzést követve

Orfű körül

Hétvégi házak között érjük el a hegytetőt és a rajta strázsáló kilátót. Az eddig a sűrű erdő fái között kutakodó tekintetünket határtalan panorámával jutalmazza a Balázs-hegy kilátója, ahonnan a Mecsek északi lábát, a baranyai dombokat pásztázhatjuk körbe. Figyelmünket magával ragadja az alant hosszan elnyújtózó Pécsi-tó, csillogó víztükre körül nyaralók tarka mozaikja szabdalja az erdős tájat. Mögöttünk, eddigi utunk területén mecseki csúcsokra kúsznak fel az erdők, a Rózsa-hegy mosolyra nyíló erdőrészlete mellett a Tubes tornyokkal tűzdelt tömbje áll, Pécs felett a legmagasabbra nyújtózva.

A kilátó alatti kaszálók mentén kanyarodunk le a hegytetőről a S▲ jelzés rendkívül meredek ösvényén, mely lejjebb, a megnyugvó terepen a S● jelzésbe csatlakozik. Utóbbin jobbra tartva megközelítjük a hasadozott sziklamonstrumok közt megbújó Sárkány-kutat, mely igen ritka természeti jelenség: periodikus forrás. Ez azt jelenti, hogy a működése nem függ a lehulló csapadék mennyiségétől, hiszen intenzív, gyakran morajló hangok által megelőzött fakadásait a mögötte húzódó, bonyolult szifonrendszer határozza meg. A forrás tulajdonságait egy helyi legenda is megörökítette, miszerint a környék népeit rettegésben tartó sárkány egyszer beszorult a barlangba, amikor egy szikla eltorlaszolta a kijáratot. Még mindig él, hiszen amikor felkel, morgását kívülről is hallani, és a vízben fürödve a felszínre nyomja a vizet.

Túránk csatlakozik az orfűi úthoz, amelyen jobbra, a S+ jelzésen sétálunk az Orfűi-tó gátjáig. Az 1960-as években az Orfűi-patak folyása elé emelt gátat jelzés nélkül, de határozottan keresztezzük. Túloldalt jobbra térünk a S jelzéssel, ami az erdészet tóparti faházait kerüli, majd megérkezik a környék egykori, jellemző malomépületeit felvonultató „ipari skanzenbe”, az orfűi malommúzeumhoz. A takaros házak nem mindegyike állt ezen a helyen, a papírmalmot és járgányos malmot csak rekonstruálták itt. A közeli karsztforrásban eredő Orfűi-patak hozamára viszont vízimalom épült a XIX. században, ami a csatornákkal átszőtt hangulatos gyümölcsfaliget és az erdő találkozásánál áll jelenleg is. A patak partján egy faszerkezetű fogadóépület áll, ahonnan a múzeum vezetett túrái is indulnak, illetve kézenfekvő lehetőség itt a teraszon megpihenni, és egy frissítővel, süteménnyel feltölteni energiakészletünket - amihez étterem és kávézó nyújt segítséget.

Innentől ugyanis visszakapaszkodunk kiindulópontunkhoz, bár kifejezetten kényelmes, lankás utakon vágunk neki a mecseki erdőknek. Rögtön a malommúzeumnál letérünk az aszfaltútról, és az épületek mögött a ZT tanösvényjelzéseket követve, széles erdei úton közelítjük meg a Vízfő-forrást. (Másik lehetőségünk tovább sétálni az autóúton, és arról balra, a Vízfő tanösvény fapallóin keresztezni a patakmenti mocsár égererdőjét. A rövid, de annál érdekesebb, a környező életközösségeket magyarázó táblákkal ellátott út végénél leljük a patak eredetét.) A fák lombjai között egy meghökkentő, obeliszkre, totemoszlopra emlékeztető földöntúli építmény körvonalazódik, ami már jelzi a Vízfő-forrás közelségét. Az eredetileg tulipánra emlékeztető, az 1970-es években épített vízműház mára már elvesztette eredeti funkcióját, ugyanis segítségével szivattyúzták át a karsztvizet a szomszédos, Mánfa feletti karsztterületre, ahonnan Komló vízellátását biztosították. A forrásház alatt ugyanis egy mohával és borostyánnal vastagon benőtt sziklafalból fakad a környék egyik legnagyobb karsztforrása, amelyben az eddigi utunk által lefedett területen beszivárgó csapadékvíz gyűlik össze. Jelenleg egy széles, kavicsos mederben elinduló patakot látunk, ugyanis pár évtized lázálma után, a rendszerváltás óta már szabadon folyik el a forrás vize a kényszerű komlói kitérő helyett.

Sárkányok vidékén

A patak mentén vissza indulva, majd balra tartva a ZΩ jelzéssel, felsétálunk a barlangkutatók bázisához, a Mecsek Házához, mely erdőbe simuló épületével remek lehetőséget kínál rá, hogy megszálljunk. A Mecsek Háza előtt, az aszfalton csatlakozunk a Z jelzéshez, ami átvág az Orfűi-tó feletti réten, majd a falu házai között kanyarog. Egy kis híd előtt a S+ jelzés hív balra, az erdőbe, róla rövid kitérőt teszünk a Z● jelzésen, hogy a karszttevékenységek újabb szüleményét tekintsük meg. Itt húzódik ugyanis az a szurdokárok, amit túránk harmadánál fentről, a műútról már láthattunk. Most azonban testközelből is felfedezhetjük a sziklavilágot, ahol csak nagyvíz idején lép felszínre a patak barlangi rejtekhelyéről. A Sárkány-szakadékban, a sziklás patakmeder szélén található a Sárkány-forrás, ami lassan szivárogtatja levét.

Visszatérünk a S+ jelekre, és kellemes bükkösben tesszük meg a gerincre vezető utat. Egyedül a Büdös-kút tisztása töri meg az erdőrészletek monotonitását. A forrás elszíneződését is egy (újabb) sárkány rovására írják, akivel a legenda szerint egy lovag végzett, minek hatására vére és teteme bebarnítja és megbüdösíti a vizet. A kulcsosházként szállást kínáló, tornácos erdei lak békés hangulatot áraszt, az oltalmazó bükkös szelíden fedi a ház környékét. A takaros forrás, a kőhíd, az erdei pavilon és a tűzrakó aktív turistaéletre utal a megyeszékhely közelében. A bükkösön átvágva, immár a K jelzés mentén, egyre közelebb kerül hozzánk a műút, a Remete-rét előtt keresztezzük is a Tubes felé leágazó oldalágát. Ezután egy erdei játszótér és piknikezőhely mellett vissza is érkezünk kiindulópontunkhoz, a Remete-rét aszfaltcsíkkal átszelt erdei tisztásához.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Az Orfű és Pécs között közlekedő buszokkal elérhető Pécs, Remeterét buszmegállótól indul a túra, és ott is végződik.

Anfahrt

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban van.

Parken

 • Az autót a Remete-rét mögött, a Remeteréti útról megközelíthető parkolóban érdemes hagyni.
 • Indulhatunk Orfűről is, így lehetőség van étterembe vagy a strandra visszaérkezni a túra végén, itt a legnagyobb parkolókat a tavak mellett találjuk.

Koordinaten

DD
46.110487, 18.185003
GMS
46°06'37.8"N 18°11'06.0"E
UTM
34T 282465 5110176
w3w 
///einleitung.schmal.geschlossene
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Mecsek és a Villányi-hegység turistakalauza

Kartenempfehlungen des Autors

 • A Mecsek turistatérképe

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
leicht
Strecke
15,2 km
Dauer
4:30 h
Aufstieg
416 hm
Abstieg
416 hm
Höchster Punkt
527 hm
Tiefster Punkt
183 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour Etappentour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights hundefreundlich Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 11 Wegpunkte
 • 11 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp