Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Ízig-vérig Börzsöny - kisvasúttól a vadonba

Wanderung · Börzsönyvidék · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Salgóvár - szemben a Magosfa (balra) és a Csóványos (jobbra)
  Salgóvár - szemben a Magosfa (balra) és a Csóványos (jobbra)
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 800 600 400 200 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Nagy-Hideg-hegyi Sí- és Túraközpont Toboz Kulcsosház Salgóvár (kilátóhely és várrom) Nagy-rét
Nehéz túránk a peremi kisvasút környékéről a Börzsöny legmagasabb részére kalauzol. A gyűrű alakú, felszabdalódott főgerincről két pontról is lenézünk, és köztük átkelünk a hegység legmélyén húzódó, elhagyatott Csarna-völgy felső szakaszán. A vadregényes, páratlanul változatos útvonal a vadont szeli át, végül a kisvasút nagybörzsönyi végállomásához érkezik meg, hogy akár ezzel a jellegzetes közlekedési eszközzel távozhassunk a hegyek közül.
geöffnet
mittel
Strecke 21,2 km
7:30 h
1.057 hm
1.192 hm
865 hm
205 hm

A Börzsöny beroskadt vulkáni felépítményét, a hatalmas kalderát fedezzük fel egy ritkán járt útvonalkombináció segítségével. A hegység központi, gyűrű alakban közrezárt része egy darabka lakatlan vadon, aminek mélyén a Csarna- vagy más néven Fekete-patak csobog. A kis vízfolyás magába gyűjti a Magas-Börzsönyre hulló csapadékot, és egyedüliként kitörve a kalderából, az Ipoly felé szállítja azt. Völgye vérbeli kárpáti középhegységi élmény, ahol jó eséllyel nem találkozunk más turistákkal. A sziklákkal, oldalról érkező rövid szurdokokkal, hatalmas bükkökkel jellemezhető tájképet alaposan megszaggatta a 2014. évi ónos eső okozta jégkár, óriási erdőrészeket döntve a talajra. A turistautat mára megtisztították, de a kopasz hegyoldalak a fekvő, öles fatörzsektől sok helyen máig áthatolhatatlanok.

Egykor kisvasút zakatolt a Fekete-völgy mélyére; ennek tönkrement sínszálai ma csak a Halyagosi kulcsosház épületéig érnek. Persze őserdőt itt sem találunk, de természetszerű erdőket annál inkább: a területen régóta nem történt nagy beavatkozás, változatos korú állományok alkotják a sötét rengeteget, melyet ritka madárfajok és zavarásra érzékeny nagyragadozók is laknak.

Túránkon először az egykor kisvasutak által feltárt Kollár-völgyből átkapaszkodunk a kaldera külső oldalának erdőségeibe. Felhágunk a főgerinc gyűrűjének keleti ágára, ahol a Nagy-Hideg-hegy turistaháza mellől a Dunakanyarra vetünk pár pillantást. Ezt követően nyakunkba vesszük a Magas-Börzsöny közepének zárt, elveszett világát, és a Csarna-patakot követve törünk előre a nyugati gerinc felé. Annak legmagasabb részére kapaszkodunk, hogy a Salgóvárról betekintsünk a kaldera hatalmas erdőségeibe; végül panorámás tisztásokkal tűzdelt ösvényen érjük el Nagybörzsönyt.

Autorentipp

 • A túra kezdőpontja hegyi szálláshely és kisvasútállomás. Előzetes egyeztetés alapján éjszakázhatunk Kisirtáspusztán (a Toboz kulcsosházban vagy a kulcsos turistaszállón, esetleg az ahhoz tartozó kulcsosházban), de a nyári félév hétvégi napjain kisvasúttal is távozhatunk Nagybörzsöny vagy Szob felé. Tájékozódjunk előre a menetrendről!
 • Lehetőség van a kezdőpontra is kisvasúttal érkezni, és a végén azzal távozni.
 • A Nagy-Hideg-hegyen, a turistaházban megszakíthatjuk a túrát és az éjszakát is eltölthetjük. Az étterem többnyire csak hétvégéken van nyitva.
 • Vizet csak a Nagy-Hideg-hegyen, illetve a túra elején, a Fagyos-kútnál tudunk vételezni, ezért nyáron jelentős mennyiséggel készüljünk!
 • Érdemes hosszúnadrágban, vagy ha nagyon meleg van, felcipzározható szárú nadrágban nekiindulni, ugyanis két szakaszon is nagyobb mennyiségben állják utunkat csalánmezők.
 • Ha körtúraként teljesítenénk a távot, akkor Nagybörzsönyből a S jelzésen térhetünk vissza Kisirtásra (ez mintegy 3/4 órát igényel).
 • A túra jelentős szintkülönbségeket, fárasztó kaptatókat tartalmaz, ráadásul hosszú is, ezért viszonylag nehéznek számít. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe induláskor!
Profilbild von Áron Dömsödi
Autor
Áron Dömsödi
Aktualisierung: 05.03.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
Nagy-Hideg-hegy, 865 m
Tiefster Punkt
Nagybörzsöny, 205 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Einkehrmöglichkeiten

Nagy-Hideg-hegyi Sí- és Túraközpont
Malomkert Panzió
Malomkert Étterem

Weitere Infos und Links

Start

Kisirtáspuszta, kisvasúti állomás (340 m)
Koordinaten:
DD
47.914260, 18.877730
GMS
47°54'51.3"N 18°52'39.8"E
UTM
34T 341429 5308950
w3w 
///linse.tabelle.bemalung
Auf Karte anzeigen

Ziel

Nagybörzsöny, községháza buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • Kisirtáspusztáról a S+ jelzésen indulunk neki a Kollár-völgynek.
 • Balra, a S◼ jelzésen keresztezzük a Zálog-bércet.
 • Bal felé leereszkedünk a Fagyos-kútig a S● jelzésen.
 • A K◼ jelzésen jobbra, fölfelé kapaszkodunk a Gács-nyeregig.
 • A K jelzésen (balra) átkelünk a Nagy-Hideg-hegyen, és követjük egészen a Rakodóig.
 • A K+ jelzésen balra indulunk, ezen gyalogolunk a Hamuházig.
 • A K jelzésen balra, dél felé kaptatunk föl a Pintér-bérc alatti elágazásig.
 • A P+ jelzésen a Salgóvárig haladunk.
 • A Salgóvár csúcsára a P▲ jelzés tekeredik fel.
 • A Salgóvártól a P jelzésen keresztezzük a Magyar-hegyet, és ezen érkezünk Nagybörzsönybe.

A túráról részletesen

Indulás Kisirtásról

Kisirtáspuszta szerepköre nagyot változott az idők folyamán. A kisvasutak fénykorában fontos közlekedési központ volt: itt működött a javítóműhely, de ez volt az (Ipolypásztó nagyvasútjához vezetett) első nyugat-börzsönyi keskenynyomközű vonal felső végállomása is. A kellemes fekvésű hegyi katlanban a kisvasút megállója és csúcsfordítója mellett 3 szállás is rendelkezésre áll (igaz, mindegyik igénybevételéhez előzetes egyeztetés szükséges).

Szép, magas-börzsönyi hangulatú, köves medrű patak mentén indulunk el Kisirtáspusztáról (S+ jelzés). Egy kilométer után balra, rövid völgyecskébe kanyarodunk (S◼ jelzés); a bükk megjelenése jelzi a hűvös mikroklímát. Magasabban, a déli oldalon ez tölgyesre vált. (Rövidesen egy jelzetlen ösvény indul jobboldalt, ezen 5-10 perc alatt kijuthatunk a Zálog-bérc sziklában végződő rétjére, ahonnan csodás panorámában gyönyörködhetünk a Nagy-Inóc tömbje és a déli csúcsok felé.) Erdei utunk lejteni kezd, majd balra, a S● jelzés hajlik lefelé a Fagyos-kúthoz.

Az eltűnt kulcsosházak vidékén

A méretes, szabadon hagyott placcon sokáig kulcsosház állt, padlása ingyen igénybe vehető matracszállás volt. A 2010-es években ismeretlen okokból leégett - nagy kár érte, hegységeinkben ritka az ilyen különleges turistamenedék. Egy régen felszámolt kisvasút töltésének nyomában hagyjuk el a Fagyos-kutat (másik nevén János-forrást), mely alatt kis tavacska is csillog.

A K◼ jelzésen a völgyből bal felé kezdünk kiemelkedni, elgyalogolunk a Bőrös kulcsosház helye mellett. A favágó munkások erdei gerendaépületét alakították át turistaszállássá, amit aztán az erdészet a '90-es években elbontott. Szűk kis gerincre kaptatunk föl, már a Nagy-Hideg-hegy oldalát ostromoljuk. Átszeljük a Kammerhof kárpáti hangulatú, mesés, suhogó fenyvesét. A Börzsöny utolsóként épített kisvasúti szárnyvonala az '50-es évek első felében 12 csúcsfordítójával egészen idáig kapaszkodott föl, hogy egy 100 évesnél is öregebb bükkös kivágott állományának elszállítását segítse. A Gács-nyeregben balra térünk a K jelzésre, és szép bükkök alatt, köves szállítóúton érkezünk meg a csúcs alatti turistaház-épülethez.

Nagy-Hideg-hegy

Az 1940-ben átadott, masszív turistaház étterme felfrissülési lehetőséget kínál (igaz, többnyire csak hétvégénként). Szomszédjában, a Nagy-Hideg-hegy 865 méteres, diszkrét kis obeliszkkel jelzett tetőpontjáról tágas a panoráma a Dunakanyarra, a párafüggönyben a Gerecsét is felfedezhetjük. A túloldalon csodás, természetközeli állapotú, menedékes bükkösben, meredeken ereszkedünk az egykori síugrósáncot kerülve. (Az elején tegyünk egy rövid kitérőt balra egy elhagyott dózerúton: az első sípálya folyosójának tetejére juthatunk, és nagyszerű kilátást kapunk a Csóványos oldalára.)

Egy feltámadt vadon

A Rakodó kereszttel ékesített elágazásának balra, a K+ jelzés kedvéért fordítunk hátat. A fenséges, ezüstös bükk szálerdőben a felhagyott sípályák pásztái hívják fel a figyelmet a hegytető élénk turistaéletére, pedig lényegében átléptük a vadon kapuját – igaz, nem őserdő fedi, de természeteshez közeli viszonyok uralkodnak a Börzsöny közepén. A meredek, néhol kőmezős hegyoldalak, a sziklahordalékát kerülgető patak, az oldalirányból érkező, szurdokszerű vízfolyások, na meg az elhagyatottság varázslatos tájjá avatják a Fekete- vagy másik nevén Csarna-völgyet (a szláv eredetű szó jelentése fekete, utalva a zárt, árnyas völgyek fényviszonyaira, és a meder komor kőgörgetegeire). Felső szakaszán óriási sebeket ejtett a 2014-es ónos eső nyomán keletkezett jégkár. A jégkéreg alatt megroppant és kidőlt fák helyenként halomban hevernek; máshonnan elszállították őket, és már jelentősen megnőtt a vendégmarasztaló, kellemetlen bozót. Így ezen a szakaszon ajánlott a hosszúnadrág a sűrű csalánmezők miatt, hiszen a sötét erdei részeket napfényes, benövényesült újulatok váltják.

Jobbról csatlakozik a Csóványosról érkező turistaút; a két ösvény egyesülve fut tovább a vadregényes Fekete-patak mentén. A Magas híd rét közelében többször is felfigyelhetünk az egykori kisvasút töltésének nyomára, néhol még síndarabok is kibukkannak a talaj fedéséből. A kemencei kisvasúthálózat leghosszabb és legmagasabb (fából készült) viaduktja a közelben, az Oltár-patakon épült, erről kapta nevét a Magas híd rét. A különösen meredek hegyoldalakon előfordultak egészen meglepő megoldások is: ahol a lejtőmeredekség nem tette lehetővé, nem kötötték össze a pályákat, hanem a magasabb vonalról a völgyi sínekhez egyszerűen lecsúsztatták a fát. Szerencsére ma már fokozott védelmet élvez a terület, és a természet látszólag magára talált. Ezt bizonyítja, hogy a hatalmas völgyrendszer vidékén előfordul hiúz, vadmacska, illetve olyan madárritkaságok, mint a fekete gólya, a kis légykapó vagy az uráli bagoly, sőt, egy hegyvidéki parlagisas-pár is itt fészkel. A patak tisztaságát nem csak a foltos szalamandrák jelzik, hanem a petényi márna vagy a kövi rák is.

Gázlón keresztezzük a Fekete-patakot, majd a Nagy-rét tisztása bontja meg zárt, sötét erdőséget. A kis irtásrét szélén fölsétálva hátrafelé a Holló-kő gerincére látunk rá - itt érzékelhetjük csak igazán, mennyire körbezárnak minket a hegyek. Ismét összeszűkül a völgy, és az árnyas, dermedt szakaszt csak még komorabbá teszi egy mohos kőfolyás - egy régi lávaár felaprózódott maradványa. A Halyagosi kulcsosháznál, melyet a Posta természetjárói építettek (sajnos eléggé leromlott állapotban van) sínpár, és a foltos szalamandrák által kedvelt, sokszor a meder fölött lógó talpfák jelennek meg a völgyaljon. Velük párhuzamosan haladva kisvártatva piciny, napsütötte erdei tisztás fogad.

A hamuzsírfőzés nyomában

A Hamuház takaros faépülete mellett kisvasúti síneket bújtat a gaz. A kemencei kisvasúthálózat a hegység legmagasabb régiójáig is elért fénykorában, szerencsére azonban a terület kitermelése jelentősen visszaszorult, helyenként teljesen meg is szűnt. A megmaradt sínpár keskenyebb nyomközű (600 mm), mint börzsönyi társai - a kisebb nyomtávok a szintkülönbségek leküzdésében segítettek, mivel így nagyobb kanyarok építése vált lehetségessé. A pálya csak csökevény: a Halyagosi kulcsosháztól idáig ér, a Csarna-völgy alsó szakaszán azonban a fémszálak és a hídszerkezetek sok helyen a levegőben lógnak. 1999 nyarán a Magas-Börzsönyt extrém mennyiségű csapadék öntözte meg, a lezúduló villámárvíz pedig elmosta a pályát.

A Hamuház elterjedt név: Magyarország hegyvidékei (köztük természetesen a Börzsöny is) tele voltak ezekkel az épületekkel. A bükkfa hamujából készített hamuzsírt (szalajkát) főzték és gyűjtötték az épületekben. Az üveggyártás és szappanfőzés elengedhetetlen kelléke nyugat-európai exportra is készült - használatának árnyoldala, hogy óriási irtások létrejöttét indukálta, ezért már a középkorban elkezdték korlátozni az előállítását.

A Salgóvár körül

A K jelzésen kezdünk újabb emelkedésbe, hogy kikapaszkodjunk a Csarna-völgyből. Balra lent a Pintér-patak zúg a szurdokában - ezt egyre magasabbról érzékelhetjük csak, ahogyan távolodunk a medertől. Fiatalos foltját keresztezzük, és mély kerékvályús fakihordó úton érkezünk a Pintér-bérc alatti elágazásba. A Börzsöny nyugati gerince felé törünk, amikor a P+ jelzésen hagyjuk el a tarvágásokat.

Szép szálbükkösben érkezünk a Salgóvárhoz, melynek a hatalmas sziklára épített szerkezetéből már csak egy falmaradvány emlékeztet a régmúlt időkre. Nem sokat tudni keletkezéséről és napjairól: valószínűleg a 13. században emelhették, majd a 15. században tulajdonosától, Salgói Miklóstól egy bűntett miatt elvették, hogy aztán le is rombolják. A kitaposott, meredek, gyökereket kerülgető P▲ ösvény a sziklatetőre vezet. Legyünk óvatosak, hiszen tekintélyes meredély peremén állunk, még ha a lombok ezt el is rejtik! A fák ágaitól kissé zavart panoráma amúgy lenyűgöző: a Börzsöny kalderájának belső, magas gerincek által közrezárt erdőségei hullámoznak előttünk, a túloldalon pedig a méretes Csóványos–Magosfa gerinc emelkedik. Éppen azt a vadont látjuk, aminek kellős közepét korábban átszeltük. 

A Magyar-hegyen át Nagybörzsönybe

Lefelé lódulunk a P jelzésen (néhány percig a korábbiakhoz képest visszafelé haladunk); lejjebb jobbra, ismét a gerinc felé fordulunk. Néhol még kilátunk balra a Magas-Börzsönyre, de egy fiatalabb erdőrész után, a gerinc apró nyergén átlendülve a külső lejtőkre kerülünk. A hegytető körül szélfútta bükkös éldegél - ezt a szakaszt érdemes hosszúnadrágban megtenni a halomban növő, sűrű csalános miatt. A csúcsot kerülve sáncot is érintünk, ami egy bronzkori település nyoma lehet - a lejtő elmosódott teraszai valószínűleg az egykori házaknak épültek (ezt igazoló ásatás azonban nem folyt a területen). A 714 méteres Magyar-hegyről hosszú, fárasztó úton jutunk le, de cserébe hangulatos ösvény vezet át a tölgyesen, melyet balról helyenként szép, sziklás lejtősztyepprétek törnek fel. Ezekről fejedelmi a kilátás a Magas-Börzsöny hatalmas erdőségei, illetve a szomszédos bércek felé. Az utolsóról nézve Nagybörzsöny már nincs is olyan messze.

Átlépdelünk a hatalmas andezitgörgetegekben gazdag medren. A turistaút balra elhagyja a bitument, hogy átvágjon egy tarra vágott domboldalon – hogy aztán később visszatérjen rá. A P jelzésű úton befelé haladva a faluba elmegyünk egy látogatható malom mellett is, mely a hegyvidék központi részéről vizet szállító Börzsönyi-patakot hasznosította. A szebb napokat látott egykori bányásztelepülés, Nagybörzsöny a hegység peremére, a hegyek és az előtéri dombok közti medencébe nőtt. Főterén találjuk a buszmegállót, a S jelzésen bal felé (faluközpontból) pedig a kisvasút végállomását kereshetjük fel.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A túrát a Nagybörzsöny, községháza buszmegállótól indítjuk.
 • A túra végén a Nagybörzsöny – Szob kisvasút kisirtáspusztai megállójából távozhatunk. A vonatok csak a nyári félévben járnak, akkor sem mindennap, ezért tájékozódjunk előre a menetrendekről!

Anfahrt

 • A P jelzés a buszmegállótól indul a hegyek felé Nagybörzsönyben. Kelet felé, a tér Börzsöny felőli végének irányába kell elindulni.
 • Ha a kisvasúton érkeznénk a faluba, a S jelzésen jutunk be a falu központjába, ahol a főtér szélén egyből jobbra fordulva térhetünk a P jelzésre.
 • Utunk végén Kisirtáspusztára érkezünk.

Parken

 • Az autót a nagybörzsönyi kisvasút parkolójában érdemes hagyni; ide a túra végén vonattal vagy gyalog is visszatérhetünk.

Koordinaten

DD
47.914260, 18.877730
GMS
47°54'51.3"N 18°52'39.8"E
UTM
34T 341429 5308950
w3w 
///linse.tabelle.bemalung
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
mittel
Strecke
21,2 km
Dauer
7:30 h
Aufstieg
1.057 hm
Abstieg
1.192 hm
Höchster Punkt
865 hm
Tiefster Punkt
205 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Etappentour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Bergbahnauf-/-abstieg Geheimtipp Gipfel-Tour Von A nach B Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 11 Wegpunkte
 • 11 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp