Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

Hárs-hegy kör két kilátóval

· 10 Bewertungen · Wanderung · Budapest und Umgebung · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • /
  Foto: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Silvius B. Dabis, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
150 300 450 600 750 m km 0.5 1 1.5 2 2.5 3

Egy rövid, ám annál érdekesebb túrát választottunk a Budai-hegységben, amelyben van két kilátó, egy miniszurdok fahíddal, egy rejtélyes barlang, és sok-sok látnivaló, amiért a gyerekek is szeretni fogják. 

geöffnet
leicht
3,1 km
0:58 h
105 hm
110 hm

A jó idő beköszöntével ki ne vágyna a természetbe friss, tavaszi, üdítő levegőt szippantani? Bár a fák még téliesen kopárak, de a ragyogó, napsütéses márciusi reggel, mint a kísértő, csalogat, hogy csatangoljunk egyet a szabadban. Ne álljunk ellen: járjuk végig a Szépjuhászné – Nagy-Hárs-hegy – Kis-Hárs-hegy – Szépjuhászné körtúrát!

 

 

 

 

Autorentipp

Jeges, havas időszakban nem ajánlott a meredek, csúszós részek miatt!

outdooractive.com User
Autor
Annamária Joó
Aktualisierung: 11.08.2017

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
Nagy-hárs-hegy, 454 m
Tiefster Punkt
Szépjuhászné, 340 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

A kullancsok a legszebb turistaösvényeken is megtámdahatnak. Védekezz ellenük!

Ausrüstung

Száraz időben egyszerű túracipőben, komolyabb felszerelés nélkül teljesíthető.

Weitere Infos und Links

Ha a kincskeresés élményével is szeretnél gazdagodni, geoládázásra fel! A Kis-hárs-hegyen és a kolostorromoknál hagyományos dobozkát, míg a Nagy-hárs-hegynél multiládát találsz egy kedves banyával együtt. 

Start

Szépjuhászné megállóhely (354 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.528344, 18.954943
UTM
34T 346065 5265906

Ziel

Szépjuhászné megállóhely

Wegbeschreibung

A Szépjuhászné parkolójától indulunk el a sárga sáv jelzésen (de a Gyermekvasút azonos nevű állomásától is megközelíthető) a Nagy-Hárs-hegy irányába.

A csúcs közelében, mielőtt felérünk a hegy tetején álló Kaán Károly-kilátóhoz, egy hangulatos kilátópontot találunk padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel; szinte hívogat a megállásra, szemlélődésre, és a panoráma sem utolsó innen: a Pilis lankás vonulataira tapaszthatjuk a tekintetünket. 

Innen alig 50 méterre magasodik a Nagy-Hárs-hegy (454 m) csúcsán a Kaán Károly-kilátó. De mit lehet tudni a névadóról? A 20. század első felében élt és erdőmérnökként dolgozott. Volt földművelésügyi államtitkár, és nevéhez fűződik az országos erdőgazdálkodás újjászervezése, az Alföld fásítási programja, valamint a korszerű állami természetvédelem megszületése. Nevét a kilátón kívül az Apát-kúti-völgyben forrás, a Szent György-hegy oldalában kulcsosház őrzi. A terméskő alapzatú, négyszintes fatornyot 2016-ban felújították: kicserélték a tetőt, a szerkezeti elemeket, korlátokat, a lépcsőket pedig újracsiszolták, újrafestették.  

Legfelső szintjéről tiszta időben szép körkilátás nyílik a környező vidékre. Északkelet felé a Csúcs-hegy – Hármashatár-hegy csoport, keletre az Apáthy-szikla – Látó-hegy vonulat húzódik. Délkeleti irányban a Kis-Hárs-hegy kúpja látszik, mögötte, a főváros látképe terpeszkedik. Északnyugatra a Nagy-Kopasz, a Nagy-szénás és a Fekete-fej domborodik. Távolabb Nagykovácsi és Solymár házai is feltűnnek. 

A kilátótól néhány lépésre elérkezünk a Bátori-barlang kis szurdoka feletti fahídhoz. A barlang bejárata a Nagy-Hárs-hegy csúcsának délkeleti oldalában, 440 méter tengerszint feletti magasságban nyílik, de ajtaja a kíváncsi szemek elől el van zárva. Veszélyessége miatt csak külön engedéllyel látogatható. Nevét a 15. században élt Bátori László pálos szerzetesről kapta, aki a rend budaszentlőrinci főmonostorából a nagy-hárs-hegyi barlangba költözött, ahol közel 20 évig remeteként élt. A hagyomány szerint a barlangban írta magyar nyelvű szentírás-magyarázatait és a szentek életéről szóló történeteit, amely munkásságáért az egyház később boldoggá avatta. A barlanghoz kötődik egy másik szájhagyomány útján terjedő legenda is, mely szerint az üreget titkos föld alatti járat kötötte össze a közeli pálos kolostorral. Az alagutat azonban sem a barlang, sem a kolostor feltárásakor nem sikerült megtalálni. 2014-ben emléktábla került a barlang bejáratához.

A barlangtól széles, lejtős, kissé sziklás út vezet a Hárs-hegyi-nyeregbe. Itt letérünk a sárga háromszög jelzésre, amely pár száz méter után elvezet a Kis-Hárs-hegyen (362 m) álló Makovecz Imre-kilátóhoz. A több mint 6 méteres fatorony nem igazán magasságával, inkább különleges alakjával hívja fel magára a figyelmet. A kerek építmény függőleges tengelyét egy lebetonozott acélcső alkotja, amelyen kettős csigalépcső visz fel a tetején lévő kis teraszra. Eredetije 1977-ben épült Makovecz Imre tervei alapján, aki akkor az erdőgazdaság főmérnöke volt. A torony lépcsői eredetileg vasúti talpfák voltak, amelyeket a 2006-2008-as rekonstrukció során cseréltek le akácrönkökre. 2012 óta viseli tervezője nevét. Ottjártunkkor szomorúan konstatáltuk, hogy a kilátóra jelenleg nem lehet felmenni, mert időszakosan műszaki felülvizsgálat miatt nem látogatható. Így a kis-hárs-hegyi panoráma most kimaradt. 

A kilátót körülvevő erdei tisztásról a sárga jelzésen megyünk tovább, majd rátérünk a zöld körtúrát és a Mária-utat jelző ösvényre, ami egészen a Szépjuhászné parkolójáig vezet vissza. S ha már itt vagyunk, elsétálunk a közelben lévő budaszentlőrinci pálos kolostorromokhoz. A csupasz fáktól és néhány örökzöld bokortól, cserjétől körülvett romterület kora tavasszal nem épp a legvonzóbb arcát mutatja, és egy kis tereprendezés sem ártana a környéknek, de még így is méltóságteljesek, nyugalmat árasztók a romok. Egy kellemes séta a 700 éves pálos kolostor ódon falmaradványai között remek levezetésnek bizonyult. A 4,5 félkilométeres Hárs-hegy minikörtúra, a maga elenyésző szintemelkedésével tökéletes tavaszköszöntő kirándulássá kerekíthető: nem fárasztó, ellenben tele van látványos dolgokkal, és akár kisebb gyerekekkel is könnyen lejárható. Az útvonal mentén több helyen padokba, asztalokba botlunk, ami családi, baráti piknikezésekhez kitűnő helyszínt nyújt.

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Gyermekvasúttal, a Széna térről induló távolsági buszokkal vagy a 22-es, 22A vagy 222-es jelzésű BKK busszal megközelíthető. 

Mindhárom esetben a Szépjuhászné megállóban kell leszállni.

Anfahrt

Autóval könnyedén elérhető a Szépjuhászné a Budakeszi úton. 

Autós navigációhoz kattints ide!

Parken

A Szépjuhászné mellett található, a Budakeszi és Schüller út találkozásánál található óriási parkolóban tudjátok hagyni a kocsit. Számítsatok rá, hogy jó időben, különösen hétvégén időnként nehéz helyet találni az autónak. A parkoló díjmentesen használható.

Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

Kartenempfehlungen des Autors


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(10)
Gyula Csepi
21.07.2019 · Community
Könnyű, vasárnap délelőtti családi séta. Csak a kövekre kellett figyelni.
mehr zeigen
Kövesdd a köves utat
Foto: Gyula Csepi, Community
Kilátó/pihenő
Foto: Gyula Csepi, Community
Ki ér fel elsőnek?
Foto: Gyula Csepi, Community
Foto: Gyula Csepi, Community
Szurdok, híd, barlang
Foto: Gyula Csepi, Community
Onnan jöttünk
Foto: Gyula Csepi, Community
Ugye erre is felmászunk?
Foto: Gyula Csepi, Community
Kikövezett úton
Foto: Gyula Csepi, Community
Szépjuhászné állomás
Foto: Gyula Csepi, Community
Zoo Hanga
05.06.2019 · Community
Először is méltatnám az appot. Nem először használjuk és zseniális! Köszönet az alkotóknak és a közösségnek! Ezt a túrát 5 és 8 éves gyerekeikkel tettük meg. Ráérős, nézelődős tempóban kb. 2 órás lett a kör. Az útvonal gyönyörű, akár nagy melegben is jártható a hűvös ösvényszakaszoknak köszönhetően. Vannak rövid részek ahol a bokát fogó túrabakancs praktikus mivel rengeted a földből kiálló szikla és kő. Babakocsival nem javasolt a túra. Mindkét kilátó fantasztikus. A barlangba nem lehet bemenni, jóformán csak a bejárat tekinthető meg. A Szépjuhászné büféjében ebédeltünk. Az étel finom volt, egytálételek árak 1.100-1.700 között mozognak. A kiszolgálás döcögős, a frissensültekre várni kell, hekk fél óra, rántott hús 20 perc. Összeségében fantasztikus nap volt, csak ajánlani tudod ezt a túrát is. J A gyerekesek akár még átruccanhatnak a Budakeszi vadasparkba, ami kevesebb mint 4 km autóval.
mehr zeigen
Gábor Ritter
19.05.2019 · Community
Szép túra! Nem olvastam el indulás előtt figyelmesen a leírást, így mivel tudtam, hogy körtura elindultam a körjelzésen. Útközben olvasva a leírást kiderült, hogy a sárgán kellett volna mennem. Rákeveredtem a sárgára, és végül fordítva tettem meg az utat. A navígációm visszafele nem működött. Mivel a többi kiránduló segített és az út egyszerű így elígazodtam. Annyiból jól jártam, hogy az elején lévő meredek részt így lefelé tettem meg.
mehr zeigen
2019. május 19., vasárnap 11:16:19
Foto: Gábor Ritter, Közösség
2019. május 19., vasárnap 11:16:36
Foto: Gábor Ritter, Közösség
2019. május 19., vasárnap 11:16:47
Foto: Gábor Ritter, Közösség
2019. május 19., vasárnap 11:16:59
Foto: Gábor Ritter, Közösség
2019. május 19., vasárnap 11:17:14
Foto: Gábor Ritter, Közösség
2019. május 19., vasárnap 11:17:36
Foto: Gábor Ritter, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen
Es werden nur Bewertungen mit Text angezeigt.

Fotos von anderen

+ 51

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
3,1 km
Dauer
0:58 h
Aufstieg
105 hm
Abstieg
110 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Bergbahnauf-/-abstieg Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.