Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

Hárs-hegy kör két kilátóval

· 11 Bewertungen · Wanderung · Budapest und Umgebung · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Kaán Károly-kilátóból
  / Kilátás a Kaán Károly-kilátóból
  Foto: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Budaszentlőrinci pálos kolostorromok
  / Budaszentlőrinci pálos kolostorromok
  Foto: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Budaszentlőrinci pálos kolostorromok
  / Budaszentlőrinci pálos kolostorromok
  Foto: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Nagy-hárs-hegy tetején lévő Kaán Károly-kilátó a Kis-hárs-hegyi Makovecz Imre-kilátóról
  / A Nagy-hárs-hegy tetején lévő Kaán Károly-kilátó a Kis-hárs-hegyi Makovecz Imre-kilátóról
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Körberepkedtük a Kaán Károly-kilátót
  / Körberepkedtük a Kaán Károly-kilátót
  Video: TERMÉSZETJÁRÓ
 • Kaán Károly-kilátó
  / Kaán Károly-kilátó
  Foto: Pilisi Parkerdő Zrt.
 • Makovecz-kilátó a Kis-Hárs-hegyen
  / Makovecz-kilátó a Kis-Hárs-hegyen
  Foto: parkerdo.hu
 • / Kis-Hárs-hegy és a Makovecz-kilátó
  Foto: parkerdo.hu
 • / Kilátópont a Nagy-Hárs-hegyen
  Foto: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
150 300 450 600 750 m km 0.5 1 1.5 2 2.5 3

Egy rövid, ám annál érdekesebb túrát ajánlunk a Budai-hegységben, amelyben van két kilátó, egy miniszurdok fahíddal, egy rejtélyes barlang, és sok-sok látnivaló, amiért a gyerekek is szeretni fogják. 

geöffnet
leicht
3,1 km
0:58 h
105 hm
110 hm

A fővárosnak megvan az a kellemes tulajdonsága, hogy el sem kell hagyni, mégis remek túrákat tehetünk a határain belül is. Ha kellemes az idő, egyre többen indulnak el a természetbe, és keresnek számunkra megfelelő, de közeli útvonalakat. A Hárs-hegy kör éppen megfelel egy könnyed hétvégi kiruccanásnak, akár gyerekekkel is, hiszen több kilátót is érintünk, a végén pedig akár a Gyermekvasútra is felszállhatunk. Ne álljunk ellen: járjuk végig a Szépjuhászné – Nagy-Hárs-hegy – Kis-Hárs-hegy – Szépjuhászné körtúrát!

Autorentipp

Jeges, havas időszakban nem ajánlott a meredek, csúszós részek miatt!

outdooractive.com User
Autor
Annamária Joó
Aktualisierung: 11.11.2019

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
Nagy-hárs-hegy, 454 m
Tiefster Punkt
Szépjuhászné, 340 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

A kullancsok a legszebb turistaösvényeken is megtámadhatnak. Védekezz ellenük!

Ausrüstung

Száraz időben egyszerű túracipőben, komolyabb felszerelés nélkül teljesíthető.

Weitere Infos und Links

Ha a kincskeresés élményével is szeretnél gazdagodni, geoládázásra fel! A Kis-hárs-hegyen és a kolostorromoknál hagyományos dobozkát, míg a Nagy-hárs-hegynél multiládát találsz egy kedves banyával együtt. 

Start

Szépjuhászné megállóhely (354 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.528344, 18.954943
UTM
34T 346065 5265906

Ziel

Szépjuhászné megállóhely

Wegbeschreibung

Itiner :

 • A Szépjuhásznétól a S jelzésen jutunk el a Kaán Károly-kilátón keresztül egy nagyobb erdei útkereszteződésig. 
 • Onnan a S▲ jelzésen teszünk kitérőt a Makovecz-kilátóhoz.
 • Visszatérve az elágazáshoz, a Z↺ jelzés vezet vissza a kiindulópontunkhoz.

A túra leírása :

A Szépjuhászné parkolójától indulunk el a jelzésen (de a Gyermekvasút azonos nevű állomásától is megközelíthető) a Nagy-Hárs-hegy irányába.

A csúcs közelében, mielőtt felérünk a hegy tetején álló Kaán Károly-kilátóhoz, egy hangulatos kilátópontot találunk padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel; szinte hívogat a megállásra, szemlélődésre, és a panoráma sem utolsó innen: a Pilis lankás vonulataira tapaszthatjuk a tekintetünket. 

Innen alig 50 méterre magasodik a Nagy-Hárs-hegy (454 m) csúcsán a Kaán Károly-kilátó. De mit lehet tudni a névadóról? A 20. század első felében élt és erdőmérnökként dolgozott. Volt földművelésügyi államtitkár, és nevéhez fűződik az országos erdőgazdálkodás újjászervezése, az Alföld fásítási programja, valamint a korszerű állami természetvédelem megszületése. Nevét a kilátón kívül az Apát-kúti-völgyben forrás, a Szent György-hegy oldalában kulcsosház őrzi. A terméskő alapzatú, négyszintes fatornyot 2016-ban felújították: kicserélték a tetőt, a szerkezeti elemeket, korlátokat, a lépcsőket pedig újracsiszolták, újrafestették.  

Legfelső szintjéről tiszta időben szép körkilátás nyílik a környező vidékre. Északkelet felé a Csúcs-hegy – Hármashatár-hegy csoport, keletre az Apáthy-szikla – Látó-hegy vonulat húzódik. Délkeleti irányban a Kis-Hárs-hegy kúpja látszik, mögötte a főváros látképe terpeszkedik. Északnyugatra a Nagy-Kopasz, a Nagy-szénás és a Fekete-fej domborodik. Távolabb Nagykovácsi és Solymár házai is feltűnnek. 

A kilátótól néhány lépésre elérkezünk a Bátori-barlang kis szurdoka feletti fahídhoz. A barlang bejárata a Nagy-Hárs-hegy csúcsának délkeleti oldalában, 440 méter tengerszint feletti magasságban nyílik, de ajtaja a kíváncsi szemek elől el van zárva. Veszélyessége miatt csak külön engedéllyel látogatható. Nevét a 15. században élt Bátori László pálos szerzetesről kapta, aki a rend budaszentlőrinci főmonostorából a nagy-hárs-hegyi barlangba költözött, ahol közel 20 évig remeteként élt. A hagyomány szerint a barlangban írta magyar nyelvű szentírás-magyarázatait és a szentek életéről szóló történeteit, amely munkásságáért az egyház később boldoggá avatta. A barlanghoz kötődik egy másik, szájhagyomány útján terjedő legenda is, mely szerint az üreget titkos föld alatti járat kötötte össze a közeli pálos kolostorral. Az alagutat azonban sem a barlang, sem a kolostor feltárásakor nem sikerült megtalálni. 2014-ben emléktábla került a barlang bejáratához.

A barlangtól széles, lejtős, kissé sziklás út vezet a Hárs-hegyi-nyeregbe. Itt letérünk a S▲ jelzésre, amely pár száz méter után elvezet a Kis-Hárs-hegyen (362 m) álló Makovecz Imre-kilátóhoz. A több mint 6 méteres fatorony nem igazán magasságával, inkább különleges alakjával hívja fel magára a figyelmet. A kerek építmény függőleges tengelyét egy lebetonozott acélcső alkotja, amelyen kettős csigalépcső visz fel a tetején lévő kis teraszra. Eredetije 1977-ben épült Makovecz Imre tervei alapján, aki akkor az erdőgazdaság főmérnöke volt. A torony lépcsői eredetileg vasúti talpfák voltak, amelyeket a 2006-2008-as rekonstrukció során cseréltek le akácrönkökre. 2012 óta viseli tervezője nevét. Időközben kissé ingataggá vált az apró kilátó, ezért 2018 nyarán ismét felújították, megerősítették. A tetején persze így is érezzük a mozgást, ezért erős szélben és tériszonyosoknak nem ajánlott. Ha azonban felmerészkedünk, láthatjuk Buda északi részét, valamint rálátunk a budapesti belvárosra a Várhegy és a Citadella irányába. Északnyugat felé, a Nagy-Hárs-hegy tetején kiszúrhatjuk a közeli Kaán Károly-kilátót, ahonnan jöttünk, távolabb, északkeletre pedig a Hármashatár-hegyet, rajta a jellegzetes tornyokkal.

A kilátót körülvevő erdei tisztásról visszatérünk a S▲ jelzésen a domb aljába, ahonnan balra rátérünk a Z↺-t és a Mária-utat jelző ösvényre, ami egészen a Szépjuhászné parkolójáig vezet vissza. S ha már itt vagyunk, elsétálunk a közelben lévő budaszentlőrinci pálos kolostorromokhoz. A csupasz fáktól és néhány örökzöld bokortól, cserjétől körülvett romterület kora tavasszal nem épp a legvonzóbb arcát mutatja, és egy kis tereprendezés sem ártana a környéknek, de még így is méltóságteljesek, nyugalmat árasztóak a romok. Egy kellemes séta a 700 éves pálos kolostor ódon falmaradványai között remek levezetésnek bizonyult.

A 4,5 félkilométeres Hárs-hegy minikörtúra, a maga elenyésző szintemelkedésével tökéletes tavaszköszöntő kirándulássá kerekíthető: nem fárasztó, ellenben tele van látványos dolgokkal, és akár kisebb gyerekekkel is könnyen lejárható. Az útvonal mentén több helyen padokba, asztalokba botlunk, ami családi, baráti piknikezésekhez kitűnő helyszínt nyújt. Ha nem autóval érkeztünk, akár a Gyermekvasúttal is utazhatunk innen, tökéletes családi programmá téve a kirándulást.

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Széll Kálmán térről induló távolsági buszokkal vagy a 22-es, 22A vagy 222-es jelzésű busszal érkezve a Szépjuhászné megállónál szálljunk le! 
 • Gyermekvasúttal is érkezhetünk, a Széchenyi-hegy vagy a Hűvösvölgy felől, ekkor szintén a Szépjuhászné megállónál szálljunk le!

Anfahrt

 • A busz és a Gyermekvasút is a kiindulási pontnál tesz le.

Parken

 • A Szépjuhászné mellett található, a Budakeszi és Schüller út találkozásánál található óriási parkolóban hagyhatjuk a kocsit. Számítsatok rá, hogy jó időben, különösen hétvégén időnként nehéz helyet találni az autónak. A parkoló díjmentesen használható.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,9
(11)
Cséke Nikoletta
24.10.2019 · Community
A túra kellemes, de október 23-án rengetegen voltak. Vissza kell majd mennünk egy kevésbbé népszerű, csendesebb időpontban. Az sem tetszett, hogy alig volt ember, aki köszönt volna. Túraösvényeken azért ez nem szokás.
mehr zeigen
Kaán Károly kilátó
Foto: Cséke Nikoletta, Közösség
Makovecz Imre kilátó
Foto: Cséke Nikoletta, Közösség
A gyermekvasút
Foto: Cséke Nikoletta, Közösség
Gyula Csepi
21.07.2019 · Community
Könnyű, vasárnap délelőtti családi séta. Csak a kövekre kellett figyelni.
mehr zeigen
Kövesdd a köves utat
Foto: Gyula Csepi, Community
Kilátó/pihenő
Foto: Gyula Csepi, Community
Ki ér fel elsőnek?
Foto: Gyula Csepi, Community
Foto: Gyula Csepi, Community
Szurdok, híd, barlang
Foto: Gyula Csepi, Community
Onnan jöttünk
Foto: Gyula Csepi, Community
Ugye erre is felmászunk?
Foto: Gyula Csepi, Community
Kikövezett úton
Foto: Gyula Csepi, Community
Szépjuhászné állomás
Foto: Gyula Csepi, Community
Zoo Hanga
05.06.2019 · Community
Először is méltatnám az appot. Nem először használjuk és zseniális! Köszönet az alkotóknak és a közösségnek! Ezt a túrát 5 és 8 éves gyerekeikkel tettük meg. Ráérős, nézelődős tempóban kb. 2 órás lett a kör. Az útvonal gyönyörű, akár nagy melegben is jártható a hűvös ösvényszakaszoknak köszönhetően. Vannak rövid részek ahol a bokát fogó túrabakancs praktikus mivel rengeted a földből kiálló szikla és kő. Babakocsival nem javasolt a túra. Mindkét kilátó fantasztikus. A barlangba nem lehet bemenni, jóformán csak a bejárat tekinthető meg. A Szépjuhászné büféjében ebédeltünk. Az étel finom volt, egytálételek árak 1.100-1.700 között mozognak. A kiszolgálás döcögős, a frissensültekre várni kell, hekk fél óra, rántott hús 20 perc. Összeségében fantasztikus nap volt, csak ajánlani tudod ezt a túrát is. J A gyerekesek akár még átruccanhatnak a Budakeszi vadasparkba, ami kevesebb mint 4 km autóval.
mehr zeigen
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 54

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
3,1 km
Dauer
0:58 h
Aufstieg
105 hm
Abstieg
110 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Bergbahnauf-/-abstieg Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.