Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen Tour kopieren
Einbetten
Fitness
Wanderung

"Három az egyben" vulkántúra Ajnácskő környékén

Wanderung · Slowakei
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kilátás Ajnácskő és a Pogányvár felé a Zaboda-kő felől
  / Kilátás Ajnácskő és a Pogányvár felé a Zaboda-kő felől
  Foto: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / Kapaszkodás a Zaboda-kő tetejére
  Foto: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / Gortva-puszta és a környező hegyek a Szárkőről
  Foto: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / A Szárkő fenséges bazaltoszlopai
  Foto: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / A Zaboda-kő (középen) a Szárkő tetejéről
  Foto: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / A Szárkő fenséges bazaltoszlopai
  Foto: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / A Ragács csúcsa alatt található exhalációs lyuk
  Foto: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / A vulkáni működés explozív jellegéről árulkodó, lyukacsos kő a Ragácson
  Foto: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / A Ragács tetején
  Foto: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / A Ragács egykori lávaömlésén a csúcs közelében
  Foto: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / Ereszkedés a Zaboda-kőről
  Foto: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
ft 2200 2000 1800 1600 1400 1200 1000 800 600 400 8 7 6 5 4 3 2 1 mi Ajnácskő: tündérvár a sziklacsúcson

Három egykori vulkánt mászunk meg Ajnácskő (szlovákul: Hajnáčka), a Nógrád-Gömöri bazaltvidék legszebb falva körül. Látványos bazaltoszlopok, lávafolyások, kőtengerek, őserdő kíséri utunkat.

schwer
14 km
4:48 h
707 hm
708 hm

A természeti és kulturális látnivalókban hihetetlenül gazdag Nógrád-Gömöri bazaltvidék szlovákiai oldalán, a táj különleges földtani és felszínalaktani értékeit központba állító Novohrad–Nógrád (határon átnyúló) Geopark területén járunk. Ez a legendákkal átszőtt vulkáni vidék 111, önállónak tekinthető bazaltkúpot, bazalttakarót, hasadék- és kürtőkitöltést rejt, amelyek többsége (76) ráadásul a mai Szlovákia területén található. Körtúránkat az egész vidék szimbólumának is tekinthető Ajnácskőn kezdjük, amely neves földrajztudósunk, Hunfalvy János szerint ott található, „hol a történelem a mesével összefolyik”. Három különleges, mégis alig ismert vulkánt fedezünk fel: a Zaboda-kő (Zaboda, 468 m) egy lávaár maradványa, a Szárkő (Steblová Skala, 486 m) a környék talán legszebb bazaltoszlopait rejti, míg a mesebeli őserdővel övezett Ragács (Ragáč, 537 m) a geopark egyik legjelentősebb vulkáni szerkezete, ahol még ritka vulkáni barlangokat is megcsodálhatunk.

Autorentipp

A túrát mindenképpen érdemes a tágabb környék felfedezésével összekötni, megismerni a magyarországi, és különösen a szlovák oldalra eső legjellegzetesebb földtörténeti és kulturális helyszíneket (a szlovákiai oldalon ott van például az Ajnácskői csevicekút, a Bagolyvár Sőregen, a különleges román kori templom Almágyon, Mária-kút zarándokhelye Egyházasbást felett, és a közösségi erőből megújult Mogyorós-kút szintén Egyházasbást mellett).

outdooractive.com User
Autor
Ferenc Szigeti
Aktualisierung: 27.01.2020

Schwierigkeit
schwer
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
519 m
Tiefster Punkt
222 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A Szárkő és a Ragács oldalán vezető turistaösvények nagyon meredekek, kőgörgetegesek, ezért ügyeljünk lépéseinkre! 

Weitere Infos und Links

 • A geopark honlapján további részletes információt kaphatunk az egyes helyszínekről. A geopark rendszeresen szervez vezetett sétákat, túrákat, érdemes a honlapon utánanézni ezeknek, s ha tehetjük, beregisztrálni. Maradandó élményben lesz részünk! 
 • Érdemes böngészni Medvesalja magyar ajkú falvainak kulturális értékeit bemutató oldalt is.
 • A túra fokozottan védett helyszíneket érint, ahol az ösvényt elhagyni szigorúan tilos. Óvjuk, védjük a természet értékeit!

Start

Ajnácskő, buszmegálló a település központjában (223 m)
Koordinaten:
DG
48.216089, 19.953164
GMS
48°12'57.9"N 19°57'11.4"E
UTM
34U 422237 5340847
w3w 
///durchbrechen.bequemen.beispiele

Ziel

Ajnácskő, buszmegálló a település központjában

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A buszmegállóból a vár (Hrad Hajnáčka) felé indulunk meg a Z jelzésen
 • Az utca jobb oldalán található romos kúriánál balra térünk a S jelzésre, s házak között kapaszkodunk fel a vár alá
 • A S jelzés kivezet a faluból, majd jól követhető mezei és erdei utakon kanyarog fel a Zaboda-kőre (Zaboda)
 • A Zaboda-kőről a S jelzésen leereszkedünk egy nyeregbe (Pod Zabodu), ahol balra térünk a Z jelzésen
 • A Z jelzésen felkapaszkodunk a Szárkő (Steblová Skala) tetejére, majd a Z jelzésen visszatérünk a nyeregbe
 • Továbbra is a Z jelzést követve egy fiatal, nehezen járható erdőben leereszkedünk az erdészeti műútra, amelyet keresztezve kapaszkodunk utolsó csúcsunk, a Ragác (Ragáč) irányába
 • A hegygerincen a Z jelzés becsatlakozik a K jelzésbe, amelyen jobbra térünk, s amelyet egészen a csúcsig követünk
 • A Ragács csúcsáról egy újabb Z jelzés vezet bennünket le, először a már megismert erdészeti útra, majd azon végig, vissza a faluba.

A túra részletes leírása:

Ajnácskőről a Zaboda-kőre

Ajnácskő – a közepén a már-már szürrealisztikus sziklaszirttel – ideális helyszíne egy, a Nógrád-Gömöri bazaltvidék határon túli részeit bejáró túra kezdetének. A gyönyörű elhelyezkedésű falu központi része ezt a különleges sziklatűt öleli körbe, amelyhez természetesen legenda is kötődik, és amelyen egykoron - meglehetősen kalandos sorsú és hosszú ideig lakott – vár állott, amelyből azonban ma már csak csekély maradványai maradtak meg. Ami ma látható, az egy vulkáni kürtő belseje (erózió által kipreparált kürtőkitöltés szaknyelven), amelyről annak krátere és tufagyűrűje teljesen lepusztult az idők során. A vár felé haladó utcán indulunk meg a Z jelzésen, de gyorsan átváltunk a vár kapujáig felkapaszkodó S jelzésre. A jelzés maga nem megy fel a várba, de érdemes megtenni ezt a pár perces kitérőt: Ajnácskő minden bizonnyal a Kárpát-medence egyik legfestőibb falva, így felülről is pazar a panoráma, nem is beszélve a környező hegyek látképéről.

Visszatérve a S jelzésre még egy darabig a faluban haladunk, majd a házak közül egy éles jobb kanyarral ráfordulunk a Zaboda-kő irányába vezető mezei útra. Miközben hosszan emelkedünk mezei utakon, érdemes néha hátrafordulni, mert a kibontakozó táj egyre festőibb lesz az alattunk fekvő Ajnácskővel, a mögötte található Pogánykővel, illetve a hátteret uraló Medves-fennsíkkal és Szilvás-kővel. A gyönyörű tölgyesbe lépve nemsokára el is érjük a Zaboda-kő környékének legmagasabb szintű védettségét jelölő táblát, majd elénk tárulnak a kőkolosszusok, amelyek már az egykor itt zajlott vulkánosságról tanúskodnak. 

A Zaboda-kő geocsodái

A Zaboda-kő egy lávaár maradványa, amely a szomszédos Hegyes-kő vulkánjából ömlött ki. Ahhoz, hogy megértsük, mégis hogyan folyhatott a láva a hegy tetején, és miért nem a völgy felé vette az irányt, érdemes vulkanológus szemmel nézni a tájat. Amit ugyanis ma látunk, az lényegében egy negatív lenyomat: ami ma magas, az régen éppenséggel alacsony volt. Hatalmas, az Etnához hasonló rétegvulkánok itt nem működtek: az egykoron itt hullámzó tengerben leülepedett kőzetekre, illetve az azokban kialakult völgyekbe ömlött ki a bazalt. Mivel az így felszínre kerülő vulkáni kőzetek jóval ellenállóbbak voltak a környezetüknél, kevésbé pusztultak le (sőt, adott esetben a tektonikai mozgások során ki is emelkedtek), illetve megvédték a közvetlenül alattuk lévő üledékes összleteket is. Ezért is hívják a hasonló hegyeket tanúhegyeknek. A Zaboda-kőnél a lávaár egy része szintéén lepusztult már, így alakult ki a Zaboda-kő apró „fennsíkja”, amelynek széleit – hasonlóan a szomszédos Pogányvárhoz - meredeken alázuhanó sziklafalak és vastag bazaltoszlopok alkotják. Főleg a hegy túloldalán levezető ösvény (még mindig a S jelzés) mentén nagyon látványosak az erdő csendjében álló, mohával benőtt, óriási sziklafalak.

A Szárkő bazaltoszlopain állva

A S jelzés hamarosan leér egy tisztásra (Pod Zabodu), ahol két oldalról becsatlakozik a Z jelzés. Ezen balra indulunk, hogy felfedezzük a Szárkő hihetetlenül látványos vulkáni formáit. A könnyed erdei útról a jelzés egy éles jobb kanyarral vág neki a csúcsnak. A néhol nehezen követhető ösvény kifejezetten meredek és csúszós, ügyeljünk lépteinkre! Bal kéz felől látszanak a bazaltoszlopok, de először a csúcsot vegyük célba a nem kevésbé látványos panorámáért. Jól látszik innen természetesen a szomszédos Zaboda-kő és a Ragács, alattunk a Gortva-puszta házai láthatók, a háttérben a szlovák oldal legnagyobb bazalttömbje, a Bucsony, a horizontot pedig egyik irányban a Szlovák-érchegység vonulatai, másik oldalon a Bükk csipkézett teteje zárja.

A Szárkő látványos és meglehetősen elszigetelt csúcsa egy nagyobb kiemelkedésű vulkáni neck, azaz az erózió révén a felszínen kipreparálódott kürtő. Ennek látványos „lenyomatai” az akár 50 m magasságot is elérő, a csúcs környékén majdnem merőlegesen álló bazaltoszlopok, amelyek a kürtőben lassan kihűlve vették fel oszlopformájukat. A geopark tájékoztató füzete szerint ez a vulkáni kürtő egy kb. 150 m átmérőjű kráterbe torkollott bele, amelyet bazaltláva töltött ki, s amely kifolyt lávaár maradványai megtalálhatók a főcsúcs környékén. A hegytetőn és a bazaltoszlopok környékén óvatosan mozogjunk a nagy mélységek fölött! Ha kigyönyörködtük magunkat, akkor vissza kell térnünk a Z jelzésen a már ismert tisztásra (Pod Zabodu), hogy bevegyük a harmadik, talán legszebb vulkáni erődöt, a Ragácsot.

A Ragács őserdejében

A tisztást a Z jelzésen – másik irányba - elhagyva egy sűrű erdővel borított, kellemetlen ösvényen ereszkedünk le az Ajnácskő felől érkező erdészeti műútra, amelyet keresztezünk, és rögtön neki is vágunk a Ragács tömbjének. A Z jelzés a hegygerincen (Pod Deravym cerom) a K jelzésbe csatlakozik, amelyen jobbra fordulva, további kaptatóval érjük el a Ragács látványos csúcsát. A Ragács más, ahogy ez a kevésbé szakavatott szemnek is feltűnik. Nemcsak azért, mert itt nagyobbak a sziklák, hanem azért is, mert más az anyaguk, a textúrájuk. A Ragács csúcsát salakkúp alkotja összesült bombákkal, salakkal és lávafoszlányokkal. A Ragács egykori tevékenysége közelebb áll az általános tűzhányó-képhez. Nagyon könnyen találhatunk itt olyan lyukacsos, ezért meglehetősen könnyű, fekete köveket, amelyeket megvizsgálva egyértelmű, hogy azok a levegőbe repült, gázzal és levegővel átjárt láva megszilárdulásával jöttek létre (ezért könnyűek). De a jóval nagyobb sziklák, az ún. vulkáni bombák is lyukacsosak a hegytető környékén, ami szintén a láva magas gáztartalmáról és a vulkánosság explozív jellegéről tanúskodik.

A heves vulkáni folyamatok eredménye a Ragács látványos, mintegy 9 méter mély, függőleges exhalációs kürtője is, közvetlenül a csúcs alatt. Ezek az exhalációs barlangok és üregek úgy jöttek létre, hogy mind a vulkán törmelékszórásos fázisában, mind a posztvulkáni fázisban folytatódtak a forró oldatokat és gőzöket, gázokat produkáló kifúvások, amelyek később sok esetben járható méretű, hengeres csatornákat hagytak maguk után a még képlékeny kőzetben (lényegében gázbuborékok lenyomatait látjuk ma). A Ragács alatt nagyon látványosak a törmelékes lejtők is. Ezek nemcsak tovább emelik az itt található érintetlen őserdő misztikus hangulatát, de arról is árulkodnak, hogy a vulkánból tekintélyes lávaár is indult egykoron.  

A Ragács tetejéről egy újabb Z jelzés kanyarog meglehetősen meredeken lefelé az egyszer már keresztezett erdészeti műútig, majd ezt balra követve ereszkedik vissza a faluba, ahol túránk véget ér.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A túra kiindulópontja az Ajnácskő központjában található buszmegálló, ahova Fülek felől érkeznek a buszok.

Anfahrt

 • A túra a buszmegállóból indul.

Parken

 • Ajnácskőn a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni, a várnál viszont ne keressünk külön parkolót.

Koordinaten

DG
48.216089, 19.953164
GMS
48°12'57.9"N 19°57'11.4"E
UTM
34U 422237 5340847
w3w 
///durchbrechen.bequemen.beispiele
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

A tágabb terület, a történelmi Bolhád területén fellelhető jeles kövekről, regélő helyekről szóló „Tájban élő eredetmondák” kiadvány (Bükki Nemzeti Park) további érdekességeket tár fel a földtani értékekhez kapcsolódó hiedelmekről, mondákról.

Kartenempfehlungen des Autors

VKÚ Harmanec térképek közül a Cerová vrchovina, Losonc turistatérkép (HM 141).

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép. 

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
schwer
Strecke
14 km
Dauer
4:48h
Aufstieg
707 hm
Abstieg
708 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich geologische Highlights Gipfel-Tour

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.