Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Görbeország kapujában: séta Szanda várához

· 17 Bewertungen · Wanderung · Cserhátvidék · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Úton Szandavár felé a falu feletti réteken
  / Úton Szandavár felé a falu feletti réteken
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szandavár sziklája őrködik a Cserhát lankái felett
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Palócföldi alkonyat Szandaváralja felé ereszkedve
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panorámafotó - kattints a képre a teljes méretű nézethez! (Kilátás a Szandavárból Palócföldre)
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hegy déli lankái a vár szilája alatt
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Várhegy felső, sziklás részén andezit görgetegek között halad az út
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Várhegy déli lábának tölgyesében
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Párába vész a Mária-forrás feletti erdő
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Országos Kéktúrán a Mária-forrás felé
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Palócföld erdős lakái között bújnak meg Szandaváralja házai
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 6 5 4 3 2 1 km Szandavár romjai
Hazánk egyik legeldugottabb szegletében járunk a Palócföld kapujában, a Cserhát központi, girbegurba vidékén. A hullámzó dombok lábánál megbújó piciny településekkel, szántókkal, kaszálókkal szaggatott tájon indulunk felfedezőútra, amint a sűrű tölgyerdőből kiemelkedő andezitszikla ormára épült középkori várhoz látogatunk.
geöffnet
leicht
Strecke 6,7 km
2:15 h
326 hm
326 hm
501 hm
242 hm

A Galga-patak folyásának felső szakaszán sűrű tölgyesekkel borított lankás dombokat találunk. A melegkedvelő csertölgyről elnevezett vidék őrzi a hagyományos életvitelt, kultúrát, faluképet. Palócföld déli határán, minden főúttól és ipartól messze a földművelés és állattartás az egyedüli megélhetési forrás, ami megőrizte a hagyományos életformát, a vidék eredeti jellegét.

A dombok legmélyén, a környező városoktól legmesszebb fekvő kicsi faluból, Szandaváraljáraljáról kirándulunk a falu feletti réteken, a hegyoldal sűrű erdejében a környék legmagasabb pontjára, a szandai Várhegy tetejére. Az útvonal kényelmes sétát ígér, bár a vár bevételekor izgalmas, köves ösvényen közelítjük meg a csúcsot. A vulkanikus sziklák a hegy tetején egy nagy tömbben egyesülnek, és a sötét oromból még magasabbra mutat egy utolsóként megmaradt kőfal. A szandai Várhegy egyértelműen uralja a vidéket, így talán az egész Cserhát legjobb természetes kilátópontjáról fedezhetjük fel madártávlatból a nógrádi tájat, jó időben a Tátrától az Alföldig elnyújtózó girbegurba vidéket.

Bár a terület megközelítése nem egyszerű, ha igazán nyugodt vidéken szeretnénk túrázni, a hagyományos életmódot a hétköznapokban átélni, érdemes ezt a hátrahagyott világot felkeresnünk, értékeit felfedeznünk.

Autorentipp

 • A vidék jobb megismerése végett érdemes némi időt szentelni a hagyományos életvitelt bemutató tájházban, mely Szandaváralján a Dózsa György utca és a Madách Imre utca sarkán, a várhoz vezető útvonal mellett található.
 • Ha tömegközlekedéssel érkezünk, érdemes lesétálni az Országos Kéktúra útvonalán Becskére, amivel nagyobb szeletét ismerjük meg a Cserhátnak, és a csatlakozás is kedvezőbb a hazautazáshoz.
 • A Szandavár kiváló kilátópont, de ehhez tiszta időben kell érkeznünk. Mivel viszonylag távol vagyunk minden nevezetességtől, érdemes távcsővel felszerelkezni.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 16.03.2021
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
501 m
Tiefster Punkt
242 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A vár tetején a zuzmós szikla minden előjel nélkül szakad a mélybe. Körültekintően mozogjunk a szikla széleinek elkerülésével! Amennyiben gyerekkel kirándulunk, fokozott figyelemmel legyünk a vár tetején, merre mozognak a kicsik.

Start

Szandaváralja, buszforduló (242 m)
Koordinaten:
DD
47.927496, 19.411295
GMS
47°55'39.0"N 19°24'40.7"E
UTM
34T 381325 5309463
w3w 
///forscht.mittel.anzeigte

Ziel

Szandaváralja, buszforduló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Szandaváraljáról a K jelzésen jutunk a vár alatti nyeregbe.
 • A KL jelzés visz fel a várba, majd onnan a ZL jelzésen ereszkedünk a hegy délkeleti lábához.
 • A Z jelzésen kerüljük meg a várhegyet délről.
 • A K jelzésen jutunk vissza a nyeregbe, majd Szandaváraljára.

A túráról részletesen:

A Szandához tartozó Szandaváralja széléről, a buszfordulótól indulunk a K jelzésen a Madách úton délkelet felé, majd a Dózsa György úton jobbra, azaz délnek fordulunk a Várhegy irányába. A szinte kihalt település végén a kertek alatt érünk a falu feletti kaszálórétekhez, ahol lankás úton haladunk a Mária-forrás-felirattal jelzett úton, a szabadon álló gyümölcsfák között, a legelőkön át. A legfelső, Gyurinka-rétnél balra lekanyarodik az út az erdőszélre, ahol az öreg fák között megtaláljuk a Szandaváraljai-patak eredetét, a Gyurinka forrást. Az egykor itt tanyázó betyár nevét őrző víznyerő helyet újabban Mária-forrásként emlegetik, mivel a felettünk álló hegyen hajdanán elhelyezett fogadalmi keresztet és gyógyulást hirdető Mária-képet ide helyezték át.

A világháború előtt búcsújáró hely volt a Szanda feletti Péter-hegyen, ahol csodatévő kút és templom is állt egykor. Szandáról Péter-Pál napján fehér ruhás hajadonok vitték fel Szűz Mária szobrát a hegy tetejére, ahol keresztutat jártak; ekkor a betegek a helyi csodatévő kút vizével megtisztálkodtak. A Péter-hegy nagy részét a csodatévő kúttal együtt lebányászták a háború után, de a tetején álló keresztet a Mária-forráshoz menekítették. A kétezres évek végétől a helyiek felélesztették a búcsújárás hagyományát, de már csak félútig, az átkeresztelt Gyurinka-forrásig zarándokolnak fel. A búcsúk kézzelfogható eredményeként a forrás körüli padoknál tudunk az árnyas völgyfőben pihenni, és a forrás is kitisztítva, állandó hozammal oltja az erre járók szomját.

A víznyerő hely felett rácsatlakozunk a széles erdőgazdasági útra, és árnyas öreg erdőben kapaszkodunk az egyre meredekebb hegyoldalban. Az eddigi lankákat ugyanis a hegylábat felépítő puha üledékek, az egykori tengeri környezetben lerakódott homokkövek, agyagkövek építik fel, míg magát a Várhegyet az üledékbe benyomuló andezittömb alkotja. A nyereghez közeledve egyre több vulkanikus tömb jelzi ezt a geológiai múltat.

A vár alatti nyeregből egy kisebb körrel járjuk be a szűken vett várhegyet. Először a KL jelzést követve kapaszkodunk fel az egyre sziklásabb, cserjékkel sűrűn behatárolt úton a Várhegy tetejére. Amint kiérünk a sűrű erdőből, jobb kézre régi vaskorlát mögött találunk egy érdekes földtani feltárást, mely a vulkanikus múltba enged bepillantást. A kihűlő lávafolyás itt lassan dermedt meg, így látványos, hatszög keresztmetszetű orgonák formálódtak a hűlési síkok mentén. Sajnos a feltárás elég elhanyagolt, de a hatszögletű andezit orgonák geometriai pontossággal lekövetett éleit jól megfigyelhetjük egymás mellett a sziklafelszínen.

A hegy tetején végül feltűnik a Szandavár utolsó megmaradt részlete, az öregtorony 7 méter magas falmaradványa. A toronycsonkhoz sziklás oldalban kapaszkodunk fel, míg végül az észak felé függőleges falakkal letörő, andezittaréj tetején találjuk magunkat, ahol egykor a vár is állt. Keletkezésének pontos idejét nem tudni, első említése 1301-ből való. Számos gazdája volt a várnak és a hozzá tartozó falvaknak, míg 1546-ban török kézre került. A "pogányfészekből" induló fosztogatásokat megelégelve gyarmati vitézek törtek az erősségre - a legenda szerint egy titkos alagúton keresztül -, és mind egy szálig levágták a török védőket. A további bitorlás megakadályozására berobbantották a falakat, így innentől már csak az enyészet tenyészett a romok között.

Pazar a rálátásunk a környékre: körülöttünk szántókkal, tanyákkal, falvakkal pettyezett, erdős hátakban tetőző hegyes-völgyes vidék hullámzik. A Budai-hegységtől a Pilis, Visegrádi-hegység és Börzsöny tömbjén át a felvidéki hegyekig töretlen a kilátás. Kivételesen tiszta időben a Tátrát is látni, míg kelet felé a Karancs–Medves-vidék és a Mátra zárják a horizontot.

A várból a déli oldalon a sziklák alatt szerpentinező ösvény vezet le a hegy rendkívül meredek, délkeleti gerince mentén a ZL jelzésen. A göcsörtös tölgyerdőben megenyhülő lejtő rövidesen kifut a hegylábi réthez, ahol élesen visszakanyarodunk a lankás oldalban harántoló erdőgazdasági úton, csatlakozva a Z jelzéshez. Évszázados tölgyek csoportjával büszkélkedő erdőben haladunk. A közelben található Cservölgypuszta felett áll a terebélyes Jankó-fa, ami alatt az egykori betyár tanyázott rendszeresen, mígnem egyszer fellógatva találták rajta.

A dózerút elágazásánál beérkezik a K jelzés, amin mi is visszakapaszkodunk a vár alatti nyeregbe, végül a már megtett úton visszafelé, a forrás és a falu feletti réteken keresztül visszaérünk a faluba.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A többségében Balassagyarmatról induló buszról a Szandaváralja, Madách út 29. elnevezésű megállónál kell leszállnunk.

Anfahrt

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda tér vissza.

Parken

 • Közvetlenül a buszfordulónál is tudunk parkolni, de jobban járunk, ha kihasználva az autó adta szabadságot Szandaváralja hegy felőli szélén, a Dózsa György út végében tesszük le a járművet, ahol túránk elhagyja a falut.

Koordinaten

DD
47.927496, 19.411295
GMS
47°55'39.0"N 19°24'40.7"E
UTM
34T 381325 5309463
w3w 
///forscht.mittel.anzeigte
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

A Cserhát turistatérképe

Ausrüstung

Az évszaknak és időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, navigáláshoz Természetjáró app.

Grundausrüstung für Wanderungen

 • Feste, bequeme und wasserdichte Bergschuhe oder Zustiegsschuhe
 • Kleidung im Mehrschicht-Prinzip mit Feuchtigkeitstransport
 • Wandersocken
 • Rucksack (mit Regenhülle)
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke und Hose)
 • Sonnenbrille
 • Teleskopstöcke
 • Ausreichend Proviant und Trinkwasser
 • Erste-Hilfe-Set mit Blasenpflaster
 • Blasenpflaster
 • Biwaksack/Survival Bag
 • Rettungsdecke
 • Stirnlampe
 • Taschenmesser
 • Signalpfeife
 • Mobiltelefon
 • Bargeld
 • Navigationsgerät/Karte und Kompass
 • Notfallkontaktdaten
 • Personalausweis
 • Die Listen für die „Grundausrüstung“ und die „technische Ausrüstung“ werden auf der Grundlage der gewählten Aktivität erstellt. Sie erheben keinen Anspruch auf Vollständigkeit und dienen lediglich als Vorschläge, was du einpacken solltest.
 • Zu deiner Sicherheit solltest du alle Anweisungen zur ordnungsgemäßen Verwendung und Wartung deines Geräts sorgfältig lesen.
 • Bitte vergewissere dich, dass deine Ausrüstung den örtlichen Gesetzen entspricht und keine verbotenen Gegenstände enthält.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,9
(17)
Dorottya Mészáros
04.01.2022 · Community
Bámulatos hely, még biztosan visszatérünk! Gyönyörű innen a naplemente 🌄
mehr zeigen
Gemacht am 31.10.2021
Foto: Dorottya Mészáros, Community
Foto: Dorottya Mészáros, Community
Foto: Dorottya Mészáros, Community
Zad Vecsey
21.11.2021 · Community
Gemacht am 21.11.2021
Foto: Zad Vecsey, Community
Karolin F
17.10.2021 · Community
Gyönyörű hely, szép emlék lesz.
mehr zeigen
Gemacht am 17.10.2021
Foto: Karolin F, Community
Foto: Karolin F, Community
Foto: Karolin F, Community
Foto: Karolin F, Community
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 44

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
6,7 km
Dauer
2:15 h
Aufstieg
326 hm
Abstieg
326 hm
Höchster Punkt
501 hm
Tiefster Punkt
242 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights Gipfel-Tour Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp