Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Galyatetői kis kör a bükkök csarnokában

· 4 Bewertungen · Wanderung · Mátra-Gebirge · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Galyavárnál
  A Galyavárnál
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 5 4 3 2 1 km Kilátó Vendégház és Étterem Galya-kilátó (Péter hegyese) Werbőczy-forrás
Rövid, de tartalmas kirándulás Galyatető környékén: a turistaszezonban nyüzsgő faluban nem is gondolnánk, milyen vadregényes, ritkán járt erdők élnek karnyújtásnyira az utcáktól. A Mátra ritkán járt, meredek északi oldalában nem ereszkedünk mélyre, helyette felkeresünk egy forrást és az ország legmagasabb fekvésű várhelyét - mindeközben emlékezetes szépségű bükkösökben sétálunk.
geöffnet
leicht
Strecke 5,1 km
1:40 h
234 hm
234 hm
960 hm
787 hm

A Mátra hatalmas vulkáni szerkezete a tektonikus erők hatására dél felé kibillent, míg északi oldalán kiemelkedés közben a kőzettestek elhasadtak, ezért itt csuszamlások faragták meredekké a lejtőket. Ez az árnyas, északi rész hűs klímán élő, kiterjedt bükkösöket tartogat a túrázók számára. A hegység főgerince néhol egészen elkeskenyedik, máshol széles, lapos hátakat és tetőket hordoz. Amint neve mutatja, Galyatető is egy ilyen térszínen jött létre (akárcsak a közeli magas-mátrai falvak). Létét annak ellenére kezdetektől a turizmusnak köszönheti, hogy a Mátra meglehetősen mellőzött, alacsony hegysége volt a trianoni határváltozások előtti Magyarországnak. Galyatető első épülete egy menedékház volt, körülötte hamarosan népszerű sípályák és sífutóutak kanyarogtak. A szocializmus évtizedeiben a Magas-Mátrában számtalan vállalati üdülő épült, napjainkban a hegyi levegő, a kilátó és az erdei környezet kínálta sportlehetőségek csábítanak egyre több turistát a településre.

Az utcákat elhagyva sűrű turistaút-hálózat kínál temérdek variációt a környék felfedezésére. A túrák hossza és nehézsége a mátrai terepviszonyok miatt mindenféle igényhez hozzáigazítható. E rövid kiránduláson csak néhány órára hagyjuk el Galyatetőt, és nem csak a népszerű kilátóból nézünk szét, hanem beereszkedünk a hatalmas, ezüstös törzsű bükkösök birodalmába. Néhány kilométer alatt olyan ösvényeket érünk el, melyeket alig keresnek fel turisták. Az intenzív természetélményt a Galyavár sziklalépcsőjének fejedelmi panorámája koronázza meg, hogy aztán az ország legmagasabb fekvésű, de talányos történelmű várhelyéről visszakaptassunk a tetőre.

Az útvonal rövid, szintkülönbséget alig tartalmaz, így kiváló programot nyújt családosoknak is egy galyatetői nap során. A természetben töltött órák után vagy előtt pedig a falu változatos étteremkínálata jelenthet felfrissülést.

Autorentipp

 • Galyatetőn számtalan szálláshely áll rendelkezésre egy tartalmas hegyi hétvége eltöltéséhez. Érdemes több napot szánni a Mátra e jól feltárt, falvakkal sűrűn pöttyözött részére, és felfedezni az ország egyik legmagasabb területét.
 • A galyatetői kilátóba 200 Ft-os érme bedobása után léphetünk be, ez legyen kéznél (minden személy után 1 db érme)! Váltani a közeli Galyatető Turistacentrumban is tudunk.
Profilbild von Áron Dömsödi
Autor
Áron Dömsödi
Aktualisierung: 12.02.2021
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
Péter hegyese, 960 m
Tiefster Punkt
Galyavár, 787 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Einkehrmöglichkeiten

Galyatető Touristenzentrum

Sicherheitshinweise

 • Bár a túra könnyű utakon halad, és éppen a Galyavár sziklás, csúszós, balesetveszélyes szakaszánál fordul vissza. Ha gyerekekkel érkeznénk, ezen a ponton fokozottan figyeljünk oda a kisebbekre! A sziklalépcsőn az esés komoly sérülést okozhat!

Weitere Infos und Links

Start

Galyatető Turistacentrum, parkoló (926 m)
Koordinaten:
DD
47.916945, 19.924826
GMS
47°55'01.0"N 19°55'29.4"E
UTM
34T 419668 5307628
w3w 
///energie.zivil.gereist

Ziel

Galyatető Turistacentrum, parkoló

Wegbeschreibung

Itiner

 • Az együtt induló P és Z●  jelzésen kezdjük meg a túrát lefelé.
 • Az erdei elágazásnál a Z● jelzésen megyünk tovább.
 • A Werbőczy-forrás után szintben futó erdészeti utat követünk a Z● jelzésen. Amikor ez jobbra letér az erdőbe, maradjunk a jelzetlen dózerúton!
 • Az erdei út balkanyarjában keresztez a P▲ jelzés, ezen jobbra jutunk le a Galyavárhoz.
 • A sziklás kilátóhelynél visszafordulunk, és a P▲ jeleket követve a tetőig kapaszkodunk.
 • Balra fordulunk a K jelű turistaútra, és a Péter hegyese kilátójáig megyünk rajta.
 • A kilátótól a K jelzésen a Galyatető Turistacentrumhoz sétálunk, majd visszaérkezünk a parkolóhoz.

A túráról részletesen

Galyatető régen

Mielőtt a parkolóból nekivágnánk az erdő mélyének, érdemes kicsit elmerengeni a nem mindennapi történelmű Galyatető (korábbi Nagy-Galya) múltján. Maga a galya szó fátlan tetőre utal. Valószínűsíthetően ez már azokban az időkben ragadhatott a hegytömbre, amikor az erdőkitermelés eltüntette róla a fákat, virágos réteket varázsolva ezzel a délkeleti oldalra. Első épülete az 1894-ben nyílt gerenda menedékkunyhó volt, amit a Mátra Egylet alapított. A Samassa egri érsekről elnevezett menedékház néhány rövid évtized múltán megszűnt, majd a trianoni határváltozások után, 1924-túl új, 100 ágyas turistaházat kapott az ország második legmagasabb hegytömbjévé váló Galya. A későbbiekben kilátó is épült. Élénk sísportélet jellemezte ekkoriban a települést. A leghosszabb sípálya egészen Mátraalmásig nyújtózott, a Martalóc-völgyben síugrósánc készült, a meredek hegyoldalakat és a tetőt szintben futó síutak hálózták be. Utóbbiak mára erdészeti nyomként funkcionálnak.

Az intenzív fejlesztéseket jelzi, hogy 1939-ben átadták a luxusszínvonalat képviselő Nagyszállót is. A II. világháború és a következő évtizedek csaknem mindent elsöpörtek: a menedékházat lerombolták, a szálló szakszervezeti üdülővé vált. A szocializmus évtizedeiben tűntek el és szűntek meg a sípályák is, de ekkor (1976) épült a térség vízellátásban kulcsszerepet játszó Csór-réti-víztározó (melyet a kilátóból a Mátra-nyereg felé kémlelve szúrhatunk ki).

Az északi lejtőkön

Az új turistaház (Galyatető Turistacentrum) 2014-ben nyitott meg, étteremmel és változatos szálláskínálattal várja a kirándulókat (sok egyéb szálláshely, illetve fizikailag közvetlenül a Grand Hotel Galya mellett). A fantasztikus fekvésű, ezért télen-nyáron nagy érdeklődést gerjesztő kilátó parkolója mellett útjelző tábla irányít a fák közé. Az együtt induló  P és Z● jelzés röviden ereszkedik a felhagyott, bozótosodó sípálya mentén - pásztája azért jól felismerhető a mai napig, mert a '90-es években kitisztították. A tányéros felvonó drótkötele alatt átlépdelve tekintélyes mennyiségű rozsda árulkodik az infrastruktúra és egyben a galyai sísport sorsáról.

Öles fák alatt érkezünk egy előreugró bércorr útcsomópontjához, ahol balra a Z● jelzést kell választanunk. Szintben, kissé bokros ösvényen harántolunk a hegyoldalban, ahol életerős bükkös biztosít kellemes természetélményt. A turistaút csapása néhol olyan meredek lejtőt keresztez, hogy kialakításakor a felszínre került a kemény, tömbös lávakőzet. Mellőzünk egy támfalban foglalt forrást, majd kis völgyfőt kerülve lefelé kanyarodunk. (A kissé drasztikusan kiépített forrást talán egykor vízművel is ellátták, hiszen Galyatető vízhiányát a Csór-réti-tározó megépítése előtt a hegy magas részén befogott kutak biztosították.)

A bükkösök birodalmában

Régi sípálya pásztáján érkezünk le a Werbőczy-forráshoz. (Érdemes a széles erdészeti úton rövid, mindössze néhány perces kitérőt tenni jobbra, az első kanyarig: szép kilátás nyílik a Karancs-Medves-vidék felé.) A kissé benőtt foglalat mellett pihenőhely áll, a tájékoztató táblán Werbőczy István életútjáról olvashatunk. A jogtudós fő műve, az ország szokásjogát összegyűjtő Tripartium, azaz Hármaskönyv 1517-ben készült el, és bár nem volt törvényi ereje, az ítélkezési gyakorlatot a 19. század közepéig meghatározta.

Széles erdészeti szállítóúton indulunk tovább, mely szintben követi a hegyoldalt. Jobbra belátunk a sötét szálbükkös oszlopcsarnokába, néhol sziklák bukkannak ki a földből. A bükkök a hűs, nedves klímát szeretik, ezért a Mátra északias kitettségű, árnyékos lejtőit szinte kizárólagosan uralják. A társulás lombkoronája magasan van, és sűrű záródása révén alig enged fényt a talaj felé - éppen ez a tulajdonsága vezetett sikeréhez az utolsó jégkorszak után, s tette lehetővé számára, hogy más fajokat kiszorítson élőhelyükről.

Egy talányos várhely

Amikor a jelzés elhagyja a szállítóutat, túránk továbbra is szintet tart: ne kanyarodjunk le a fák közé, maradjunk a jelzetlen úton! Egy jobbkanyart egyenes szakasz, majd bal kanyar követ: itt csatlakozik a P▲ jelű ösvény, amit először jobb felé kell használnunk. Kisvártatva bükkmatuzsálemek gyökereit keresztezzük, s egyszer csak egészen elvékonyodó, magas füvű gerincszakaszon találjuk magunkat. Az erdőt e kiugró ponton melegkedvelőbb fajok alkotják. Átlépjük a sáncárkot is, a Galyavár egyetlen érzékelhető maradványát. Magáról az erődítményről csak annyit tudni biztosan, hogy a mai Magyarország legmagasabban fekvő várhelye, de eredetéről, építőiről, koráról nincsenek biztos információk. A középkorban vélhetően használhatták, hiszen a kutatások szerint ekkor megerősítették. Stratégiailag kiváló helyen állt: három oldalról természetes akadályt biztosító lejtők védelmezték, csak délen volt szükség nagyobb sáncárkokra. Valószínűleg palánk is védhette. Lejjebb óriási andezitsziklák tűzdelik a hegyoldalt, és ösvényünk kibukkan egy tetemesebb tereplépcsőre.

A panoráma lenyűgöző: a Nyugati-Mátra sűrű erdők fedte lejtői nagy meredekséggel futnak le a Mátralába lankái felé, mögülük még éppen kibukkan a Cserhát Tepke-gerince. Észak felé a Karancsvidék szlovákiai magaslatai hullámoznak (tiszta időben mélyen belátunk a Felvidékre). Bár az ösvény kínálta kihívások és a lejtő további sziklaformációi kétségkívül hívogatóan hatnak, útvonalunk hátraarcra késztet.

Újra a sísport nyomában

A P▲ jelzésen ismét felkeressük a szállítóutat, amin érkeztünk, ezúttal azonban keresztben átkelünk rajta. Egyre szebb szálbükkösben érjük el a hegytető elágazását - bár rendezettsége, egyenes vonalai imponálnak az emberi szemnek, természetes módon az erdő sosem nőne ennyire szabályosan. Az ilyen állományok a tarvágások utáni telepítések szüleményei - ez az oka, hogy nagyon hasonló korú és méretű minden egyedük. Az Országos Kéktúrán bal felé lendülünk (K jelzés), már nincs előttünk jelentős színkülönbség. Néhány méter erejéig Galyatető utcáit tapossuk. Baloldalt székelykapu áll az erdőszélen: a Síszövetség Sífutó és Biatlon központjához tartozik. A biatlon lőtér mellett az országban egyedülálló módon ratrakkal előkészített sífutó-terep működik.

Kilátó a Péter hegyesén

A Kéktúra ismét belép a bükkösbe; különösen idős példányok is előfordulnak a tető sétánya mentén. Rövid talpalás után már látjuk a fák között a Péter hegyese kilátójának jellegzetes szerkezetét. A hálóval körbevett, díjnyertes kialakítású torony alsó része 1934-ben épült, egy korábbi fakilátót váltott fel. 2014-ben adták át ennek megmagasított változatát, ami felső szegmensében bivakszobákat kínál éjszakára (bérlésük a közeli Galyatető Turistacentrumban lehetséges). A tetőteraszról bámulatos kilátást élvezhetünk: egész Észak-Magyarország alattunk hullámzik. Mátraalmás mintha csak egy lépésnyire lenne tőlünk, igaz, több száz méterrel lejjebb. Végignézhetünk a Mátra vonulatán, keleten a Kékes-tető tömbje és a Bükk uralják a látóhatárt. Tiszta (főleg téli) időben a messzi Magas-Tátra sziklafogsora vonzza magára a tekinteteket.

A torony tövéből az ösvény a Galyatető Turistacentrumhoz, majd az utca aszfaltja a parkolóhoz vezet.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Autóbusszal a Galyatető, Kodály Zoltán sétány megállóig kell utaznunk.

Anfahrt

 • A buszmegállóból a Kodály sétányt kell követnünk a S és P jelzésen a nagyszálló és a Turistacentrum felé. Az utca legvégén találjuk a parkolót, amely mellett, a jelzőtáblánál startol a túra.

Parken

 • A Kodály Zoltán sétány legvégén találunk méretes parkolót (a Galyatető Turisracentrum és a kilátó közvetlen közelében).

Koordinaten

DD
47.916945, 19.924826
GMS
47°55'01.0"N 19°55'29.4"E
UTM
34T 419668 5307628
w3w 
///energie.zivil.gereist
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Mátra turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(4)
Zsuzsanna Juhászné Fári
22.06.2022 · Community
Gemacht am 22.06.2022
Petra Horváth
21.01.2022 · Community
Gemacht am 15.01.2022
Foto: Petra Horváth, Community
Foto: Petra Horváth, Community
Foto: Petra Horváth, Community
Foto: Petra Horváth, Community
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 8

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
5,1 km
Dauer
1:40 h
Aufstieg
234 hm
Abstieg
234 hm
Höchster Punkt
960 hm
Tiefster Punkt
787 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 7 Wegpunkte
 • 7 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp