Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

Fővárosi kalandozás a Normafától a Hármashatár-hegyig

· 3 Bewertungen · Wanderung · Budapest und Umgebung · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Tündér-szikla
  / Tündér-szikla
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Gyermekvasút a Tündér-szikláról
  / A Gyermekvasút a Tündér-szikláról
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Apáthy-szikla
  / Apáthy-szikla
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kőkapu
  / Kőkapu
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Guckler Károly-kilátó
  / Guckler Károly-kilátó
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Árpád-kilátó
  / Árpád-kilátó
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Hármashatár-hegyről
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 12 Tündér-szikla

Főleg a fővárosban és annak környékén élők számára lehet jó ötlet ez az inkább könnyűnek mondható túra szép panorámákkal, kilátókkal, érdekes természeti képződményekkel.

geöffnet
leicht
12,9 km
4:06 h
471 hm
700 hm

A zömével a Budai Zöld útvonalán vezető túra a Normafától a Hármashatár-hegyig tart, nagyobbrészt az erdőben, néhány aszfaltos szakasszal és építészeti érdekességgel fűszerezve. Az út során persze természeti látnivalókban sincs hiány: a Tündér-szikla környékéről és az Apáthy-szikláról fantasztikus panoráma tárul elénk, kísérteties látványban lehet részünk a vöröses talajú Kőkapu-barlangnál, de egy régi és egy új épített kilátót is útba ejtünk.

Autorentipp

A kirándulás akár egy hétvégi családi túra is lehet, nagyobb gyerekekkel.

outdooractive.com User
Autor
Brigitta Hidvégi
Aktualisierung: 12.01.2019

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
484 m
Tiefster Punkt
162 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

Bármilyen évszakban biztonságosan járható.

Ausrüstung

Térkép ajánlott.

Weitere Infos und Links

A túráról szubjektív beszámolót is olvashatsz ide kattintva.

Start

Normafa (470 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.503208, 18.967014
UTM
34T 346900 5263089

Ziel

Hármashatár-hegy, Guckler-kilátó

Wegbeschreibung

A kiindulási ponttól nem messze a sűrű erdőben egy kisebb, nem olyan régen felújított, lelakatolt épület áll, amiről sajnos nem lehet tudni, pontosan mi célt szolgálhatott. Tippre talán valamiféle zarándokszállás lehetett, mindenesetre a fa ablaktáblára firkált Pedomaci + Hajni felirat nem teremt kimondottan vallásos miliőt.

A túra első igazi látványosságának a Tündér-szikla bizonyul, ami a 383 méter magas, nem meglepő módon az ugyanezt a nevet viselő hegyen található. Kiépített úton lehet felkapaszkodni rá, pontosabban mellé (mivel konkrétan rá egyébként tilos felmászni, állítólag több súlyos baleset is történt itt), egy másik nagy sziklára.

Ez egy kiváló hely a nézelődésre, relaxálásra, és innen több kilátót is ki lehet szúrni, például az Erzsébetről és a Kaán Károlyról elnevezett építményeket a János-, illetve a Nagy-Hárs-hegyen. Ha van egy kis időd, a szemben zakatoló Gyermekvasút szerelvényét is elkaphatod, vagy akár le is fotózhatod ebből a szokványosnak nem mondható szögből.

Kiérve az erdőből átevickélünk a libegő alatt, rövid ideig koptatjuk az aszfaltot, aztán ha benézünk kicsit a Napraforgó utcába, érdekes látványban lesz részünk. Annak idején, 1931-ben a modern kor építészeti törekvéseinek bemutatása céljából emelték az itteni házakat, és még ma is van mit csodálni rajtuk.

A Szabó Lőrincről elnevezett iskola mellett egy jó hosszú lépcsősor következik, aztán meg se álljunk a terület hajdani tulajdonosáról elnevezett, 242 méter magas Apáthy-szikláig. Útközben találkozhatunk lábatlan gyíkkal, ami a védett terület egyik prominens lakója, vagy éppen imádkozó sáskával és halálfejes lepkével.

Az Apáthy-szikla egy dolomitrög, ahol általában ellentmondásos érzések kerítik hatalmába a túrázót, a panoráma ugyanis nagyon szép, az eldobált cigarettacsikk- és söröskupakhalmok viszont inkább lehangolóak. Úgy mondják, az Apáthy-sziklát körülvevő erdőkben még ma is felfedezhetőek Mátyás király egykori Vadaskertjének romjai; a négy kilométer átmérőjű terület magában foglalta a XII. kerület néhány részét, Zugligetet és a Budakeszierdőt is.

Néhány lépés után elérkezünk a Kőkapuhoz, ami valójában egy barlang, ahol a talajt vasoxidok festik kísértetiesen vöröses színűre. A közeli, kis barlangszerű bemélyedésért pedig a hajléktalanok vívnak élet-halál harcot az önkormányzattal.

A Látó-hegyen megfelelő évszakban hangos avar- és bozótcsörgésre számíthatunk, de ne ijedjünk meg, a lármát nem termetes ragadozó állatok, hanem csupán madarak okozzák. Rövidesen elérjük a 376 méter magasan trónoló Árpád-kilátót. A népies stílusú, néhány részletében műromra hajazó épületet néhány éve újították fel; a Budai-hegységet és a Dunát csodálhatjuk meg róla.

Ezután egy kis erdőmenet következik, majd a Szépvölgyi út nagy villákkal, aztán újabb hegymenet. Itt elhagyjuk a zöld sáv jelzést, és irány a Hármashatár-hegy! 2016 tavaszától látogatható az érdekes formájú Guckler Károly-kilátó, melynek 4 méter magas kilátószintje – 499 méter magasból – gyönyörű körpanorámát biztosít Budapestre és a Dunára.

Végezetül a városba a Hedvig utcán érdemes lesétálni.

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

A kiinduló pontot, a Normafát Gyermekvasúttal, fogaskerekűvel, 21-es és 90-es busszal lehet megközelíteni.

Anfahrt

Autós útvonaltervezéshez kattints ide

Parken

A Normafánál hétvégén elég sok a turista, így nehéz parkolni. Érdemesebb a Széll Kálmán térnél vagy Hűvösvölgyben hagyni az autót, és onnan tömegközlekedéssel menni tovább.

Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

Kartenempfehlungen des Autors


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(3)
Petya Zel.
28.02.2019 · Community
Teljesítve 2019.02.28
mehr zeigen

Fotos von anderen


Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
12,9 km
Dauer
4:06 h
Aufstieg
471 hm
Abstieg
700 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Streckentour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Bergbahnauf-/-abstieg Geheimtipp Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.