Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderungempfohlene Tour

Barlangok között, betyárok nyomán

· 8 Bewertungen · Wanderung· geöffnet
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Bakonybél felé a K+ jelzésen
  / Bakonybél felé a K+ jelzésen
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az út túloldalán már Gerencepuszta
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bakonybéli-Szarvad-árok bükköse
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás az Odvas-kői-barlangból
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ösvény a Gerence partján
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bakonybéli Terasz-kilátó
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 10 8 6 4 2 km Odvaskői-barlang
Az elején kissé megerőltető,  de utána kellemes Bakonybél körüli körtúra a Likas-kő, az Odvas-kői-barlang és Gerencepuszta érintésével. A túra felénél a Vörös János-séd pihenőjénél akár egy kényelmes pikniket is tarthatunk.
geöffnet
mittel
Strecke 10,2 km
3:15 h
444 hm
444 hm
515 hm
257 hm
A túra elején egy hosszabb emelkedő után érünk a Tönkölös-hegy oldalában nyíló Likas-kői-barlanghoz, ami kis méretei ellenére érdekes formavilággal rendelkezik. A Tönkölös-hegy bükkerdő borította tetejéről meglátogathatjuk az egykori rablóvár romjait, majd a Tönkölös-hegyről a Bakonybéli-Szarvad-árok szép szálbükkösén át egy hosszú lépcsősoron jutunk el a kultúrtörténeti szempontból is érdekes, fokozottan védett Odvas-kői-barlanghoz. Gerencepusztától a Gerence romantikus parti sétányán jutunk vissza Bakonybélbe, melynek során egy rövid, kötéllel biztosított szakaszt is beiktathatunk.

Autorentipp

 • A Tönkölös-hegyről rövid kitérővel elérhető a K▲ jelzésen Bakonyújvár romja, amely a Podmaniczky család rablófészke volt a 16. század közepén. 
 • Az erdészeti műúton a KΩ jelzés leágazása után továbbhaladva keskeny ösvény indul jobbra, amelyen a Bakonybéli-medencére nyíló panorámájú köves-hegyi Terasz-kilátóhoz érünk.
 • A Gerence vízfolyása mentén (K+) egy 2020-ban kialakított erdei tornapályát találunk, ahol a szabad ég alatt, egészséges környezetben tarthatunk testedzést.
Profilbild von Szilárd Dr. Szentes
Autor
Szilárd Dr. Szentes
Aktualisierung: 26.03.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
Tönkölös-hegy, 515 m
Tiefster Punkt
257 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Start

Bakonybél, üdülő bejárati út buszmegálló (267 m)
Koordinaten:
DD
47.257718, 17.721504
GMS
47°15'27.8"N 17°43'17.4"E
UTM
33T 705901 5237396
w3w 
///minimale.liefern.gebucht

Ziel

Bakonybél, üdülő bejárati út buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • Az erdészeti műúton a K jelzésen indulunk.
 • Az útzár táblánál a KΩ jelzésen balra fordulunk.
 • A Likas-kő után a K▲ jelzésen jobbra térve folytatjuk utunkat.
 • A Tönkölös-hegy tetején a Z▲ jelzésen egyenesen megyünk tovább.
 • A Z+ jelzésen a Tönkölös-hegy és a Parajos-tető nyergében balra indulunk.
 • A Boroszlán tanösvény becsatlakozásától 200 méterre a PΩ jelzésen jobbra fordulunk.
 • Visszatérünk a Z+ jelzésre.
 • A Gerencepusztán a K+ jelzésen balra, a Gerence folyásával szemben megyünk tovább.
 • A Gáthegyalja dűlőn átkelünk a Gerencén, majd a K jelzésen visszatérünk a buszmegállóhoz. 

 

A túráról részletesen

Fel a Tönkölös-hegyre

A buszfordulóból kelet felé indulunk a Száraz-Gerence völgyét átszelő, sorompóval lezárt erdészeti műúton a K jelzésen, majd a házakat elhagyva, az útzár táblánál a KΩ  jelzésen balra fordulunk. A befüvesedett út az erdőben kiszélesedve meredeken indul felfelé a Csere-árokban. A közepén futó eróziós barázdában már fel-felbukkan a Tönkölös-hegyet is felépítő, felső triász korú fődolomit. Meredek kaptató után egy kis tisztása érünk, ahol jobbra fordulunk, és a fiatal gyertyánosban rövid ideig szintben haladunk, majd a K▲ jelzés becsatlakozásáig ismét egy meredek szakaszt kell leküzdenünk. Itt is jobbra tartunk maradva a KΩ jelzésen, és hamarosan megérkezünk a Tönkölös-hegyi-barlanghoz, azaz a Likas-kőhöz. A 6 m hosszú kis üregből jégkorszak végi fauna maradványait, valamint neolit korú, aurignaci-kultúrából és a középkorból származó cseréptöredékek, csont nyílhegy- és csonttöredékek kerültek elő.

A barlangtól röviden tovább követjük a KΩ jelzést, majd a K▲ jelzésre kiérve jobbra fordulva folytatjuk utunkat. Pár száz méter múlva elérjük a Tönkölös-hegy kilátást nem nyújtó, lapos tetejét, ahol a Z▲ jelzésen egyenesen megyünk tovább a magas kőrissel elegyes bükkösben. Nyáron a talajt a beszédes nevű közönséges falgyom sűrű állománya fedi. A hegytetőről 1 km múlva érünk a Tönkölös-hegy és a Parajos-tető nyergében futó Z+ jelzéshez. 

Az Odvas-kői-barlang

A széles kavicsos úton balra fordulva gyorsan tudunk ereszkedni a Bakonybéli-Szarvad-árok szép szálbükkösében. A Boroszlán tanösvény becsatlakozásától 200 méterre érjük el a jobbra induló PΩ jelzést: a hosszú lépcsősor után a fokozottan védett Odvas-kői-barlanghoz jutunk, amelyhez az első magyar nyelvű, barlangra utaló földrajzi név írásos említése kötődik. A bakonybéli apátság 1037-re keltezett, de valójában az 1230-as években másolt adománylevelében olvashatunk róla „Oduaskw” néven, mint birtokhatárpont. A 28 m hosszú, vastagpados, fődolomitban kialakult barlangba 3,5 m magas és 7 m széles bejáratán léphetünk be. Maga az üreg keveredési korrózióval keletkezett, vagyis két, külön-külön mészben telített, eltérő koncentrációjú karsztvíz összekeveredésekor szén-dioxid szabadult fel, ami szénsavvá alakulva üreget oldott a meszes kőzetbe. A barlang a terület negyedidőszaki kiemelkedésekor bevágódó völgy oldalazó eróziója révén került felszínre. Első régészeti feltárását Lackó Dezső végezte el 1914-ben, de jelentős leletek néhány cseréptöredéken, valamint emberi és állati csontszilánkon kívül azóta sem kerültek elő a mélyéről. A bakonyi betyárok körében is ismert búvóhely volt, mivel nagyobb településektől viszonylag távol fekszik, viszont a gerencei csárda nem sokkal alatta a völgyben helyezkedett el, és a felette nyugvó sziklák tetejéről jó kilátás nyílik a Szarvad-árokra, a Tönkölös-hegyre és a Boszorkány-tetőre. A sziklatömb keleti oldalában találjuk a kisebb méretű Odvas-kői-sziklaüreget.

Le Gerencepusztára

Visszatérünk az Öreg-Szarvad-árokba, és a Z+ jelzésen jobbra továbbmenve az erdészházaknál érünk ki Gerencepusztára. A Gerence átöröklött, áttöréses szurdokvölgyének példáján jól szemléltethető az Öreg-Bakony mai vízhálózatának kialakulása, aminek váza a harmadidőszak végén kezdett el kialakulni, és a pleisztocénre már a maihoz hasonlóképet mutatott. Ekkoriban a terület karbonátos kőzeteit nem karsztosodó, puhább üledék fedte; a terület legmagasabb pontja Olaszfalu környékén lehetett. A vízfolyások a hegység ma is tartó emelkedése során bevágódtak a mélyebben fekvő, mára kipreparálódott, azonban akkoriban még fedett karbonátos kőzetekbe is. Így e patakok a pleisztocén óta nagyjából a mai helyükön vannak, csak egyre mélyebbre vágódtak, átörökítve völgyeiket a mai domborzatra. Ez az oka, hogy a Zirctől délre fekvő Király-kúti-erdőben egymástól pár kilométerre ered a Bakony három jelentős vízfolyása (Cuha, Gaja, Gerence) is. Utóbbi a Pénzesgyőri- és a Bakonybéli-medencén keresztül, majd 6 km hosszú szurdokvölgyén át szeli keresztül az Öreg-Bakonyt észak felé, hogy miután Bakonykoppánynál északnyugat felé fordul, Malomsoknál a Marcalba ömöljön.

Átkelünk az országúton. A balról lévő Hotel Odvaskő melletti parkoló mögött kis fahíd vezet át a Gerence vízfolyásán. A panzió és étterem területén állt hajdanán Gerencepuszta néhány háza, köztük egy hírhedt csárda, melynek falmaradványai az 1950-es években még megvoltak. A 19. században olyan neves betyárok is megfordultak itt, mint Sobri Jóska, Milfajt Ferkó, Doma Vendel vagy Savanyó Jóska. A 20. század elején elsősorban erdészek, vadászok lakták a kis pusztát, ami a Hotel Odvaskő megépülésével az 1980-as évekre teljesen átalakult.

Vissza Bakonybélbe

A K+ jelzésen balra kanyarodva a Gerence folyásával szemben megyünk tovább. A Hotel Odvaskő kerítésénél egy falépcső indul a lejtő oldalában, amelyen felmenve továbbra is kényelmes sétaúton haladhatunk tovább - aki viszont szereti a kihívásokat, mindenképpen egyenesen folytassa az utat, ahol a patakparton egy rövid kötéllel biztosított szakasz várja a bátrakat. Hamarosan a Huszár-kő kiugró szikláját, majd a Gerencemalom helyét kerüljük meg. A régebbi épület a malom üzemeltetőjének lakóháza volt.

Később a völgy ellaposodik. Három, padokkal tarkított rét után egy aszfaltos úthoz érünk, amin jobbra kanyarodva a Gáthegyalja dűlő felől kelünk át a Gerencén, majd a K jelzés útvonalán, a Törökgurító-réten át jutunk a Fürdő utcába. Az első keresztutcán balra kanyarodva érünk a buszmegállóhoz, ahonnan a túra elején elindultunk.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Bakonybélbe gyakran közlekednek buszok Zirc és Pápa felől. A Bakonybél, üdülő bejárati út nevű megállónál érdemes leszállni.

Anfahrt

 • A túra a buszmegállótól indul és ugyanoda érkezik vissza.

Parken

 • Bakonybél autóval Zirc és Pápa felől közelíthető meg.
 • A buszmegálló mögötti parkolóban érdemes hagyni a járművet.

Koordinaten

DD
47.257718, 17.721504
GMS
47°15'27.8"N 17°43'17.4"E
UTM
33T 705901 5237396
w3w 
///minimale.liefern.gebucht
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

Bakony utikalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,6
(8)
Eszter Győrffy
30.03.2022 · Community
Gemacht am 27.03.2022
Foto: Eszter Győrffy, Community
Bence Gáti
20.02.2022 · Community
Gemacht am 19.02.2022
Foto: Bence Gáti, Community
Attila Altrichter
01.11.2021 · Community
Gemacht am 31.10.2021
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 7

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
10,2 km
Dauer
3:15 h
Aufstieg
444 hm
Abstieg
444 hm
Höchster Punkt
515 hm
Tiefster Punkt
257 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp