Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderungempfohlene Tour

Bánatos partokon a folyópatkó kapujában

· 17 Bewertungen · Wanderung · Börzsönyvidék· geöffnet
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A fák között kilátunk a Prédikálószék és a Duna felé
  / A fák között kilátunk a Prédikálószék és a Duna felé
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A négytagú tófüzér mentén indulunk el
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Búbánat-völgy útján
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kerek-tó, háttérben a Dobogó sziklája
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rét a Maróti-hegyek lankáján
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fölfelé a gyertyános-tölgyesben
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hideglelős-kereszt panorámája a Helembai-hegységre
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hideglelős-kereszt orma háttérben a Börzsönnyel
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Duna zátonyai a Hideglelős-kereszttől
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ösvény a Sas-hegyen
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Moha jelzi a tiszta levegőt a Maróti-hegyek tölgyesében
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A megbízható Majális-forrás
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Úton a Dobogó hátán
  Foto: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 8 6 4 2 km Búbánat-völgy (Esztergom) Búbánat-völgy (Esztergom)
Búbánat, hideglelés, törökvész, pestis - a terephez tartozó nevek és a mögöttük felsejlő történetek sötét képet festenek a Visegrádi-hegység északnyugati szegletéről. Pedig napjainkban alant idilli fekvésű, hegyalji tófüzér, fent a Dunára és túloldali hegyeire nyíló panorámák határozzák meg a táj karakterét. Alacsony, mégis meredek bércek között túrázunk, belekóstolva a hegység e tarka, egyben kompakt szeletébe, ahol kis területen számos érdekesség sorakozik.
geöffnet
leicht
Strecke 9,9 km
3:00 h
321 hm
277 hm
345 hm
108 hm

Honnan a név? Merülhet fel a kérdés mindenkiben a Búbánat-völgy említésekor. Azonban nincs megbízható magyarázat, legfeljebb találgatni lehet. Annyi bizonyos, hogy a helyi névrajzon és legendáriumban mély nyomokat hagyott a török seregek rombolása és jelenléte, valamit a pestisjárványok pusztítása. Így aztán elképzelhető, hogy a Búbánat-völgy elnevezését is ezek valamelyike ihlette.

Pedig a völgy nevével ellentétben nagyon is kellemes és üdítő: egy erdős hegyek közé ékelődött, szűk horpadás, amit idilli fekvésű tófüzér bélel, oldalában nyaralók és lakóházak sorakoznak. A mély fekvésű völgy a Duna árvizeinek öntésterülete is volt, ami a betorkolló patakkal együtt süppedős ingoványt alakított ki. Ennek ellenére az ember a leletek tanúsága szerint már 3000 éve megjelent e természetesen védett zugban. A középkorban gátak és malmok épültek a vízfolyásra, melyek később aztán elpusztultak, hogy a 20. században rekreációs funkcióval éledjenek újjá.

A Búbánat-völgyet szegélyező hegyek a belső-kárpáti vulkanizmus során felépült Keserűs-hegyi tűzhányó hegylábi területéhez, palástjának szegélyéhez tartoztak - ennek megfelelően főként a magasabbról lezúdult törmelékárak és a kitörések során aláhullott vulkáni törmelék építik fel őket. Ezért jellemzően breccsasziklák türemkednek ki (pl. a Dobogó és a Szamár-hegy oldalában, de a Vaskapu turistaházának terasza alatt is) a máskülönben alacsony, visszafogott domborzatú terepből. A hegység nyugati szegélyén ívelő, alacsony Maróti-hegyek északon olyan meredekséggel néznek a Dunára, mintha a folyó hirtelen vágott volna eléjük. A markáns hegyperem azonban a Búbánat-völgy oldalában is jellemző, ugyanis a fiatal szerkezeti mozgások során feldarabolódott hegység egyik vetővonala éppen a Maróti-hegyek nyugati oldalában, a Búbánat-völgy tengelyében húzódik.

Ez az aprólékosan tagolt, szelíd megjelenésű táj egyszerre nyújt barátságos tájképeket és mellbevágó látványokat: a tóparti idillt viszonylag rövid túra, kis megpróbáltatások árán vad, Dunára néző oromra cserélhetjük. Túránk a Búbánat-völgy környékének legszebb pontjait fűzi föl, közepes hossza és a hegyek alacsony mivolta miatt pedig családoknak is ajánljuk.

Autorentipp

 • A túra viszonylag rövid, és egyetlen, mérsékelt emelkedőjét, valamint meredek lejtőjét leszámítva nem tartogat kihívásokat - ezért túrázásban jártas családoknak is ajánljuk.
 • A Sas-hegy lejtője (a Hideglelős-keresztig) komoly meredekségű, lemosódott talajú ösvény, mely eső után vagy hóban (lejárt állapotban) veszélyesen csúszóssá válik. Fontoljuk meg, hogy belevágunk-e ekkor, de itt mindig legyünk körültekintőek.
 • A Kerek-tó partján általában büfé is üzemel.
 • A Búbánat-völgyben 2021-ben látogatóközpont nyílik kiállítással; érdemes ennek meglátogatását is belekalkulálni a menetidőbe.
Profilbild von Áron Dömsödi
Autor
Áron Dömsödi
Aktualisierung: 16.09.2021
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
345 m
Tiefster Punkt
108 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Einkehrmöglichkeiten

Búbánat-völgy (Esztergom)
Kerektó Vadászház és Vendégház

Sicherheitshinweise

A Sas-hegy lejtője (a Hideglelős-keresztig) komoly meredekségű, lemosódott talajú ösvény, mely eső után vagy hóban (lejárt állapotban) veszélyesen csúszóssá válik. Fontoljuk meg, hogy belevágunk-e ekkor, de itt mindig legyünk körültekintőek.

Start

Esztergom, Búbánatvölgye buszmegálló (117 m)
Koordinaten:
DD
47.814019, 18.808521
GMS
47°48'50.5"N 18°48'30.7"E
UTM
34T 335942 5297954
w3w 
///verband.drehbuch.tänzern

Ziel

Esztergom, Búbánatvölgye buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • A buszmegállótól a P+ jelzést követjük.
 • A Kerek-tó elhagyása után egy elágazásban balra fordulunk a P jelzésre.
 • A hegytetőn balra térünk a P▲ jelekre, amiket a Hideglelős-kereszt elágazásáig követünk.
 • Kitérőt teszünk a Hideglelős-kereszt ösvényén (P▲+), majd visszatérünk.
 • A P▲ jelzése vezet vissza (lent a főút mellé szegődve) a buszmegállóhoz.

A túra részletes leírása

A tófüzér mentén

A buszmegállótól a P+ jelzés vezet át a Búbánat-völgy torkán. A szűk völgyet meredek lejtők keretezik, alját ligetes környezetben sorakozó nyaralók bélelik, no meg a fő ékesség: a 4 tagú tórendszer. Érdemes a párhuzamos utcát, vagy a völgy túlfelén futó utat választani, hogy minden tavacskát szemügyre vehessünk.

A völgy mai arculatának formálása az 1960-as években vette kezdetét, amikor az esztergomi pecások által alapított Vasas Horgász Egyesület elkezdte kialakítani a tófüzért – a Dunából ugyanis eltűnt a jó és bő fogás a vízminőség romlása hatására, ezért a helyi horgászok új helyszín után néztek. A Búbánat-völgyben pedig már a 13. században is lehettek duzzasztott tavak – egyesek malmokat sejtenek a gyors folyású patakon, míg mások szerint rizst termeltek itt a törökök tartózkodása idején. A 20. század tavat álmodó horgászai azonban mocsaras, sásos zsombékkal szembesültek a területen – a felhalmozódott, kitermelhető tőzeg éppen kapóra jött, hiszen ez használható volt a megyei talajjavító mezőgazdasági munkálatokhoz. A réteg kiemelése után hosszú és nehéz munkával alakították ki a tórendszert, melyet a lencse-hegyi szénbánya vízszivattyúzásának hatásai is sújtottak, csökkentve a patak vízhozamát. A tófüzér ma is horgászati célokat szolgál, no meg persze pihenési lehetőséget az idelátogatóknak. 2021-ben a (szintén az egyesület által kialakított) látogatóközpont is megnyitja kapuit.

Jobbunkon a piciny Szamár-hegy magasodik, melyet eredetileg Zamárd-hegyként ismertek – legendája szerint az Esztergomot elhagyó törökök ennek a tetején, egy szamár alakú sziklában rejtették el kincsüket, melyért később vissza is tértek. Azonban nevét a hittérítőktől is kaphatta, akik a pogányokat gúnyolták szamárnak, és sok esetben pogány hangzású helyneveket is megváltoztattak.

A sorrendben először kialakított Mini-tó partján látunk először vizet, ha a turistaúton haladunk, és utolsóként érjük el a legnagyobb felületű Kerek-tavat. Partjáról a legszebb a Visegrádi-hegység peremén emelkedő, alacsony tetőszintű Maróti-hegyek vonulata. Kirajzolódik a hegyeket szegélyező, markáns (tektonikus eredetű) letörés is, melyet a Dobogó tömbjének oldalába ékelődött breccsaorom emel ki.

A horgászok által kedvelt, szép fekvésű tóparton büfé is működik. A kellemes hangulatú, népszerű völgy nevének eredete egyébként nem ismert, de nem lehet kizárni, hogy a Pilismaróthoz közeli Basaharc sokáig tévesen azonosított történelmi szerepe gyakorolt rá hatást: e szerint a mohácsi csatavesztés után itt mészárolt le a török sereg egy magyar szekértábort. A tragikus esemény valójában Pusztamaróton történt, de a közeli völgy elnevezése és az ott álló Dobozi-fák is arra engednek következtetni, hogy az 1920-as évekig elterjedt vélekedés nagy hatást gyakorolt a térség nevezéktanára.

Fel a Maróti-hegyekre

Murvás úton, a tavakat hátrahagyva baktatunk följebb a völgyben. Jobbunkon üdülőházak, balunkon a völgy eredeti képére emlékeztető vizenyős, zsombékos placc terül el. Egy elágazásnál a P jelzés balra hív; rálépve erdőszéli szakaszon egy terebélyes rét vezeti be a lankát – túlsó sarkánál belépünk a fák közé. Száraz vízmosást kerülget utunk, holtfában gazdag gyertyános-tölgyesben kaptatunk. A kanyarra kényszerített csapás egy horpadásban érinti a terméskőbe foglalt, jó hozamú Majális-forrást, majd ismét nekiveselkedik a hegyoldalnak. Sok kidőlt fán, leszakadt ágon átlépdelve, egy kisebb kőtengert is átszelve érkezünk fel a hegyhátra.

Az elkeskenyedő, kisebb púpok tagolta vonulatot nagyrészt ösvényen rójuk, miután egy elágazásban balra váltunk a P▲ jelzésre (néhol a lombok közt kilátunk a Prédikálószék felé). Kerüljük a lenti Basaharc nevéhez meglehetősen hasonlító Vasarc tetőpontját, mígnem elágazásba érkezünk. Innen a P▲ jelzést követjük egyenesen, de legyünk résen, mert az ösvény kisvártatva jobbra invitál. Alacsonyodó, görbülő erdő jelzi, hogy egyre sekélyebb a talaj. A Sas-hegy ligetes tetején aztán szétnyílik a lombfüggöny, és pazar kilátással szembesülünk: a Helembai-hegység és a Visegrádi- hegység közé érkező Duna a hegy lábánál hömpölyög. Mindez olyan közel és olyan mélyen van helyzetünkhöz képest, hogy a látvány kifejezetten hatásos. Mielőtt a folyó előtte álló, szűk szorosába lépne, még lerakja a nem sokkal feljebb felvett Garam által is hizlalt hordalékának egy részét, ami parányi szigetek képében ölt testet. A nagyobb a Helembai-sziget, melynek érdekessége, hogy a középkorban érseki nyaraló, templom és temető is volt egykoron.

A soron következő, meredek lejtővel meggyűlhet a bajunk, főként saras állapotában: helyenként lemosódott talajú, köves, csúszós és kényelmetlenül nagy szögben hajló ösvényen, fák törzsébe kapaszkodva csúszkálunk lefelé percekig. Aztán a lejtés megszelídül, és egy hosszú jobbkanyar végén elágazás vár.

Dunai szigetek fölött

Tegyünk kitérőt egyenesen, a P▲+ jelzésen a füves oldalú kiemelkedés hátára! Rövidesen sziklássá válik az ösvény, és kiérünk a Hideglelős-kereszt meredélyére. Útvonalunk legszebb panorámája feltárja a patkókanyar felé rohanó Dunát, a Maróti-hegyeket, melyek végét mintha elvágták volna, valamint a korábban már felbukkant Szamár-hegyet. Szemközt, az Ipoly torkolata mellett a Szlovákiához tartozó Helembai-hegység (Burda) magasodik, oldalában a Kovácspataki-sziklák fehérlenek. Az élénk domborzatú Börzsönyt egyedi szögből vehetjük szemügyre: mivel a Duna és a Magas-Börzsöny egyszerre, egymás mögött mutatkoznak, a hegység teljes, 800 métert meghaladó kiemelkedése hatásos látvány.

Kőfejtő peremén állunk, lent az országút mögött már a folyópart következik. Egykor a limes részét képező római őrtorony állt itt, egyes források a szikla tetején is erősség nyomait sejtik. Az ormot ékesítő, viharvert kereszt eredetijét 1784-ben emelte egy helyi polgár, az elterjedt magyarázat szerint azért, hogy a hajósok figyelmét felhívja az előttük álló, erős sodrású szakaszra, és ájtatosságra bírja őket. Reálisabbnak tűnik ugyanakkor az a változat, miszerint hálából állította, amiért családja túlélte a pestisjárványt – ezt támasztja alá, hogy elterjedt volt a „Járványkereszt” név is.

A régi néphiedelem szerint aki a keresztet háromszor, térden csúszva megkerüli, meggyógyul hidegleléséből. De a névadás hátterében állhat az a feljegyzés is, miszerint a kereszthez igyekező zarándokok sokasága izzadt meg fölfelé, így pedig az erős dunai széltől megfáztak.

A szigetekkel, zátonyokkal foltozott, hegyek szorította Duna látványát hátrahagyva visszatérünk a P▲ jelzésre, és rajta jobb felé, a sötét Hideglelős-völgy alján ereszkedünk le. Érintjük még a Hideg-kutat – érdekessége, hogy 1929-ben ugyanaz az Encián Turisták egyesület foglalta, amely a Duna túloldalán található Szent Mihály-hegy turisztikai kiépítését is elvégezte. Rövidesen leérünk a főútra, mellette baktatva pedig visszaérkezünk a Búbánatvölgy bejáratához, előrébb pedig a buszmegállóhoz.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Az Esztergom, Búbánatvölgye megállónál szálljunk le a buszról!

Anfahrt

 • A túra kezdő- és végpontja is a buszmegállóban van.

Parken

 • Parkolni a Búbánat-völgy bejáratához közel vagy a Kerek-tónál érdemes.

Koordinaten

DD
47.814019, 18.808521
GMS
47°48'50.5"N 18°48'30.7"E
UTM
34T 335942 5297954
w3w 
///verband.drehbuch.tänzern
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Pilis és a Visegrádi-hegység turistakalauza

Kartenempfehlungen des Autors

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,7
(17)
Odi Odi
19.04.2022 · Community
A Sas hegyről lefelé nagyon meredek - sáros, havas időben akár veszélyes is lehet. Mi szép időben telejsítettük 5, 6, 7 éves gyerekekkel. A kereszt után nem a forgamlas főút felé mentünk, ahogy a tervezett útvonalon van, hanem a térképen is feltüntetett (szaggatott) erdei úton - jól járható (első részén erdei ösvény, majd gépjármű nyomai, ill. később egy katlanban vezet le) és a Búbánat-völgy parkolója előtti játszótérnél vezet ki az erdőből.
mehr zeigen
Gemacht am 18.04.2022
Balázs Sándor Váradi
28.03.2022 · Community
Főút mellett vezet a túra egy része, ott nincs gyalogos számára biztonságos út. A meredek lejtő miatt visszafelé érdemes haladni az útvonalon, Idősebbeknek nagyon megterhelő és veszélyes!!! nem megfelelő cipővel vagy kezdő túrázóként lefelé. Emiatt 3 csillag és közepes nehézségű.
mehr zeigen
Gemacht am 27.03.2022
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 37

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
9,9 km
Dauer
3:00 h
Aufstieg
321 hm
Abstieg
277 hm
Höchster Punkt
345 hm
Tiefster Punkt
108 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights Geheimtipp Gipfel-Tour Heilklima hundefreundlich

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp