Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen Tour kopieren
Einbetten
Fitness
Wanderung

Bajóti Öreg-kő körtúra: emberek a Gerecsében

· 1 Bewertung · Wanderung · Keleti-Gerecse · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Naplemente a Duna völgye fölött
  / Naplemente a Duna völgye fölött
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az erdők közt megbújó Mogyorósbánya az Öreg-kő sziklái alatt
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenő az Öreg-kő alatt
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az elvarázsolt Német-völgy présházai között
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bajót a hegyek ölelésében
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Öreg-kő sziklás vidékén
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bajótról kivezető lösz mélyút
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Aranyló mezők Bajót felett
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Öreg-kő szirtje
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Jankovich-barlang (Bajóti … barlang)

Merőben különböző tájegységek találkozása különleges vonzerővel bír. A Gerecse eme északi szeglete, ahol a nagy hegyek öleléséből kiszabaduló Duna egy alapos nyújtózkodás után ismét visszatér a hegyekhez, mindig ide csábította az embereket.  Túránk során megismerünk három települést, több barlangot, és felkapaszkodunk a jellegzetes, látványos panorámát kínáló Öreg-kőhöz is.

geöffnet
leicht
16,6 km
4:55 h
473 hm
473 hm

A történelem előtt az Öreg-kő barlangjaiban élt kezdetleges kultúrák után megannyi nép és nemzedék vonult át a Duna völgyén, és telepedett meg az oltalmat jelentő erdős völgyekben, a Gerecse északi rögei között. Utunk körtúra, ami a Duna völgyét elhagyva felvezet a löszös hegyoldalakon nevelt szőlők között a Gerecse északi lábához. Keresztezve a Bajót-patak völgyét felkapaszkodunk az Öreg-kő barlangokkal lyuggatott mészkőrögére, ahonnan a környező mozaikos táj a legszebb panorámáját nyújtja. Leereszkedve az Öreg-kőröl Mogyorósbányára érünk, ahol megpihenhetünk az erdős hegyoldalakkal körülölelt csendes kis faluban, mielőtt a túra végén átkelünk a település feletti dombokon a Duna völgyébe.

Autorentipp

 • A túra kiválóan módosítható, szabdalható érdeklődésünknek, erőnlétünknek megfelelően, mivel több települést is érint, ahol jó tömegközlekedéssel számolhatunk. Így lehetőségünk van Bajótról indulva Mogyorósbányáig teljesíteni a túra középső szakaszát, ahol a legtöbb földtani érdekességet találjuk.
 • Amennyiben szeretnénk jobb bepillantást nyerni a környék geológiájába, érdemes egy kis kitérőt tenni a Mogyorósbánya feletti Kőszikla édesvízi mészkő tömbjére.
 • Ha időnk engedi, a nyergesújfalui vasútállomástól hamar lejuthatunk a Duna-partra, pár száz méterre továbbhaladva északi irányba.
outdooractive.com User
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 28.02.2020

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
332 m
Tiefster Punkt
109 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A bajóti Öreg-kő oldalában felfutó barlangi jelzés helyenként igen meredek és görgeteges. A hegy lábánál beton lépcsőkkel látták el, azonban feljebb a fa lépcsőfokok nagyrészt elrohadtak, így kellő figyelemmel mozogjunk a kitett terepen! Segítséget nyújthat a túrabot a meredek terepen való mozgásban.

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Start

Nyergesújfalu, vasútállomás (109 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.760900, 18.561484
UTM
34T 317263 5292605

Ziel

Nyergesújfalu, vasútállomás

Wegbeschreibung

Itiner

 • A nyergesújfalui vasútállomásról indulva a Z+ jelzésen érjük el a város szélénél, a Radnóti Miklós térnél a Z jelzést, amit a Német-völgyön keresztül Bajótig követünk.
 • Bajóton a főutcán, a takarékpénztárnál áttérünk a Kjelzésre, amit az Öreg-kő keleti oldalában lévő pihenőig, az Országos Kéktúra eléréséig követünk, illetve az Öreg-kő oldalában lévő barlangokhoz vezető kitérőt is a Kjelzésen teszük meg.
 • Az Országos Kéktúra K jelzését a bajóti Öreg-kő lábánál lévő pihenőtől keleti irányba, Mogyorósbánya főteréig követjük.
 • Mogyorósbánya főterén az autóbuszfordulótól a Z jelzésen haladunk nyugat, délnyugat felé, amig vissza nem érünk Nyergesújfaluba, a Radnóti Miklós térhez.
 • A nyergesújfalui vasútállomáshoz a túra elejéről már ismert szakaszon, a Z+ jelzésen jutunk vissza.

Részletes leírás

Nyergesújfalutól Bajótig

A nyergesújfalui vasútállomásról indulunk a várostól délre húzódó dombok irányába a Z jelzésen. A település neve a honfoglalás során itt letelepedő nyeregkészítő elődeink emlékét őrzi. A terület már a római korban is lakott volt: az Aquinqumot és Brigetiót, a mai észak-Buda és Komárom területén lévő határvédelmi erődítményt összekötő útvonal mentén feküdt Nyergesújfalú őse, Crumerum. A település címerében is látható lovasfutár a falu meghatározó eleme volt. Nyergesújfalu híres volt lótenyésztéséről és a Budára 3 óra alatt felérő "gyorsparasztok", azaz kurirok révén a fuvarozásáról is. A török kiűzésekor elnéptelenedő településből is csak a postakocsi állomás maradt meg.

A Duna völgyének stratégiai szerepe miatt minden korban fontos hadászati és kereskedelmi útvonal haladt a területen, emellett Mátyás király korától még folyami átkelőhely is üzemelt a folyó két partja között. A kuruc időkben a már pontonhíddal rendelkező stratégiai csomópont őrzésére sáncvárat építettek a településtől nyugatra fekvő dombon, a régi római erődítmény helyén (Sánc-hegy), melyet a német császári seregek később leromboltak.

A kertvárosi utcákon kiérve a bajóti útra, pár száz méter után, a Sánc-hegy lábánál elérjük a Német-völgy bejáratát. A faragott székelykapun túl egy présházakkal szegélyezett, szőlővel befuttatott, meghitt völgyecskébe lépünk. A Duna völgyében jellemző löszös domboldalak kiváló táptalajt adnak a szőlőművelésnek, amellyel a helyiek egy kis mesevilágot varázsoltak a Német-völgy eldugott zugába. Ahogy a név is jelzi, a Neszmélyi borvidékhez tartozó területen a Rajna-vidékről betelepült németség élesztette újjá a szőlőtermesztést. A "négy W" ugyanis, amelyre a Magyarországon csak sváboknak hívott német betelepülőknek szükségük volt, a wasser, wald, weinberg, wiese - azaz víz, erdő, szőlőhegy és rét -, adott volt a területen. A Duna remek szállítási útvonalat jelentett a bor számára, mely a hajdani rögös utakon egyébként megtört, megzavarosodott. A helyben megtermelt nedűt a Dunán messzire szállíthatták az osztrák, német területekre. 

A szőlők feletti ligetben kiérünk a völgyből a Magyar-hegy oldalába, ahonnan egyre jobban rálátunk a Duna-völgyére és az azt szegélyező, erdőkkel borított hegyekre. Ahogy a dombtetőre érünk, feltűnik előttünk a Gerecse északi rögei közé beékelődött Bajót, mely az erdős hegyoldalak között megbúvó házaival és templomával messziről hívogat. Sajnos egy meglehetősen benőtt vízmosásban ereszkedik le a jelzés a faluba.

Bajóttól Mogyorósbányáig

Bajót már a római időkben lakott volt, s a honfoglaló magyarok is megtelepedtek a Duna menti védett völgyben. Az Árpád-kor elején még vár is állt a templom körül. A település első birtokosa a spanyol származású Bajóti Simon ispán volt, aki íjászaival védelmezte Esztergomot a tatárok pusztításától. Bajót címerében ennek emlékeként szerepel a püspöki süveg és a nyílhegy. A történelem viharai azonban többször megsemmisítették a települést; a török és a labanc is feldúlta és elnéptelenítette Bajótot, ahogy a környék számos lakott helyét. Azonban hamvaiból mindannyiszor újjáéledt a falu, mintha címere közepén nem ezüstsas, hanem griffmadár ülne.

Bajóton érdemes kicsit megpihenni, és feltöltődve nekivágni a templom mögött az Öreg-kőre vezető Kjelzésnek. A löszbe vágódott szekérút eleinte a falu feletti legelőket keresztezi, jó kilátást engedve az alattunk egyre jobban kibontakozó településre, amíg egy kanyarban le nem ágazik a K jelzés egy bozótosba vesző ösvényre. Környezetünk mindinkább hegyvidéki jelleget ölt. Először a gyertyános-tölgyes válik egyre zártabbá, s jelenik meg fokozatosan a hidegebb klímát kedvelő bükk, majd az Öreg-kő nyergén átkelve egyre meredekebb, sziklákkal határolt térszínre érkezünk. A hegy keleti oldalán lankásan leereszkedve padokkal és beállóval ellátott pihenőhely fogad, ahonnan lehetőségünk van meglátogatni a felettünk magasodó sziklatömeg barlangokkal lyuggatott, izgalmas mészkővilágát.

A barlangi jelzés a meredek hegyoldalban lépcsőkkel támogatott ösvényen halad. Az első elágazásnál jobbra letérve az 1. számú zsomboly sziklás bejáratát nézhetjük meg.  A lezárt barlangi járat kívülről kevésbé látványos, a 34 méter mély kürtő csak barlangászok által látogatható, meredek járatai ásványritkaságokat rejtenek.

A lépcsősor bal oldali ága az egyre vadabb vidék belsejébe vezetve a hegy leglátványosabb sziklaformájához, a Jankovich-barlanghoz ér. A valószerűtlenül a magasba szökő, hömpölygő formák a barlang 20 méter magas boltozatánál áttörik a mennyezetet, így természetes fénnyel megvilágítva csodálhatjuk meg ezt a páratlan természeti képződményt. A barlang menedéke az őskor emberét is ide csábította, jelentős leletegyüttes került elő a névadójáról elnevezett jankovichi kultúrából a barlangi üledék feltárása során. Manapság már csak a denevérek lakják e különleges üreg fanyar vadaskert-szagot árasztó belső zugait. Ha jó időben érkezünk, hegymászókat láthatunk gyakorolni az Öreg-kő barlang melletti szirtjeinek meghódítása közben. Egykor a barlang áthajló falain is vezettek extrém nehézségű sziklamászó utak, de ezt a hely fokozott védettsége, a törékeny barlangi ökoszisztéma miatt mára betiltották. Egyedül a rozsdásodó biztosítási pontok és Ilku István mennyezeti emléktáblája emlékeztet a hegymászómúltra.

A Jankovich-barlang mellett közvetlenül a Baits-barlang szerényebb méretű, üstszerű oldási üregét láthatjuk. Ha az ösvényen tovább harántolunk a sziklás oldalban, az izgalmas Szalay-barlang zegzugos járatait is megtekinthetjük. A Szalay-barlang felfedezéséhez legyen nálunk lámpa, hogy az érdekes, tökéletes gömb alakban oldott belső termeket is megcsodálhassuk. Ezekben óvatosan mozogjunk, ne háborgassuk az itt élő denevéreket, hiszen mi csak vendégek vagyunk az ő otthonukban. A barlang előtti szirtről remek kilátás nyílik a Gerecse északi rögeire és a Duna völgyére egészen Esztergomig. Jó időben a bazilikát és mögötte a Börzsöny kihunyt vulkáni kúpját is láthatjuk.

A barlangi kalandok után visszatérünk a hegy alatti pihenőhöz, és folytatjuk utunkat Mogyorósbánya felé az Országos Kéktúra K jelzésén. A szelíden lejtő hegyoldalon lecsorogva a hegy alatti lapályon kis rétet keresztezünk, ahol a nyaranként ridegtartásban kicsapott kecskenyáj az úr. A hegylábi szántókat szegélyező tölgyesben érkezünk a mogyorósbányai nyeregbe, ahol Péliföldszentkeresztről csatlakozik hozzánk a Mária-út. A nyereg túloldalán mélyen a löszbe vágódott, kövekkel kirakott szekérúton érünk be Mogyorósbányára.

Mogyorósbányától Nyergesújfaluig

A hegyek katlanában megbúvó település védettsége ellenére a Duna völgyének forgalmas és sokszor vésztől terhes időszakaiban elnéptelenedett. A török dúlás és a labanc megtorlás során megsemmisült falu a környező népcsoportok képviselőivel népesült be újra. A szlovák és német kisebbséggel vegyes lakosság nagy része a környéken felfedezett szénvagyon kitermelésére települt be. Manapság már csak a tájsebek és az emlékművek emlékeztetnek az egykori mozgalmas időkre. A falu ismét harmóniába került környezetével, az erdős hegyoldalak ölelése meghatározza a település légkörét.

A központból a Z jelzést követve hagyjuk magunk mögött a smaragdzöld erdők közé ékelődött kicsiny települést. A hegyhátra felérve ismét kellemes hangulatú tölgyesben vezet utunk. Az erdő közepén egy kopjafa körül csoportosuló, padokkal teli pihenőhelyhez érünk, amit a környék elhunyt erdészeinek emlékére állítottak.

A hegyoldalban lankásan ereszkedve némi kanyargás után kiérünk az erdőből a Nyergesújfalut övező szántók és legelők közé, ahol komótosan visszatérünk a Duna tágas völgyébe. A kertváros utcáin kanyargó Z jelzés visszavezet a Z+ elágazásához, így közel 20 kilométer után bezárul körtúránk. Ha ügyesen számoltunk, a buszmegálló melletti teraszos vendéglátó egységben még van időnk lepihenni, és egy "bambi" mellett elmerengeni a látottakon, a történelem viharain és a megújuláson.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Vonattal érkezve Nyergesújfalú vasúti megállóhelynél kell leszállni, ahonnan túránk is indul.
 • Ha busszal érkezünk, a Nyergesújfalú, Bajóti elágazás megállóhelynél kell leszállni.

Anfahrt

 • A túra kezdő- és végpontja a nyergesújfalui vasútállomás, ahonnan a Gerecse felé, déli irányba indul a Z+ jelzésen utunk.
 • A Nyergesújfalú, Bajóti elágazás buszmegállótól Budapest felől érkezve 150 métert visszafelé, keleti irányba megtéve a főutcán, a Kossuth Lajos utca-Padányi tér kereszteződésnél érjük el a Z+ jelzést, míg Lábatlan felől, nyugatról pont a turistajelzés mellett van a buszmegálló.

Parken

 • A nyergesújfalui vasútállomásnál tudunk parkolni.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(1)
Sándor Mészáros
17.05.2020 · Community
Barlangok felett
Foto: Sándor Mészáros, Közösség

Fotos von anderen


Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
16,6 km
Dauer
4:55h
Aufstieg
473 hm
Abstieg
473 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour Etappentour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Heilklima

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Neuer Punkt
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.