Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung

alpannonia® mellékútvonali körtúra - Kőszeghegyalja és a Csömöte-hegy

Wanderung · Kőszegi járás
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
Karte / alpannonia® mellékútvonali körtúra - Kőszeghegyalja és a Csömöte-hegy
m 600 500 400 300 25 20 15 10 5 km
Igazán kiadós túra Kőszeghegyalja erdeiben és mezőgazdasági területeit átszelő útvonalain. Pincék és tulajaik hívogatnak munkájuk "gyümölcsének" megízlelésére a Pogány-völgyben és a Csömöte-hegyen, a Holdfény Liget pedig életre szóló kalandokkal hívogat.
schwer
29,3 km
7:45 h
402 hm
401 hm

Jelen alpannonia® túra során bejárjuk Kőszeghegyalja néhány települését (Cák, Velem, Kőszegszerdahely végül Kőszegdoroszló) és a távolabb fekvő Lukácsházát és Gyöngyösfalut is meglátogatjuk. Számtalan borospince mellett haladunk el, találkozunk kedves pincetulajdonosokkal, invitálásuknak tegyünk eleget, kóstoljuk meg munkájuk jó szívvel kínált "gyümölcsét", és hallgassuk meg röviden történeteiket. Panorámás környezetben gasztronómiai nagyrendezvényeknek helyet adó szakaszokon túrázunk, élvezzük ki minden kilométerét eme könnyed mégis kiadós túrának.

Kőszeg főterét a Jurisics vár irányában hagyjuk el, majd a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont felé haladunk, végül a Szabóhegyi úton búcsút intünk Kőszegnek, a Pogány-völgybe sétálunk az Írottkő Natúrpark kerékpárúton.

Az alpannonia® sárga jelzését követve a Pogányból átbandukolunk Cákra, utunk során elhaladunk több a Kőszeghegyaljai Nyitott Pincenap szervezésében érdekelt pincészet mellett is. A Cáki pincesort természetesen nem hagyjuk ki, ezt követően sétálunk át Velembe, időközben rácsodálkozunk a Szent Vid-kápolnára, Velem romantikus település, a Szerdahelyi-patak mentén az egykori Schulter-malom mögött érünk be Kőszegszerdahelyre.

Szerdahely után a ritkán látogatott Doroszlói-erdőben bandukolunk, az alpannonia® sárga jelzését és az irányjelző táblákat követve a Csömötei-kilátóhoz tartunk, melyet körülbelül 40 perces séta alatt el is érünk.

Szép kilátás tárul elénk, az évszaktól függő tematikájú Pincés-kemencés napokon itt több száz vagy akár ezer ember is megtalálja számítását a pincés-kemencés ételek, vagy a gyümölcsök és persze nem utolsó sorban a bor vonatkozásában...

A Csömöte-hegy felső útján maradva a gyöngyösfalusi híres 200 éves vadkörtefát is útba ejtjük, mielőtt a Holdfény Liget kalandparkot körbe sétálnánk az erdőben.

Innen visszatérünk a Csömöte-hegyre, a kilátó alatt lemegyünk a hegy lábához, majd a pincék között vissza az erdőbe, következő úticélunk Kőszegdoroszló, ahol az alpannonia® információs tábla tanulmányozása után a Doroszlói patak mentén a Pogány felé vesszük az irányt, hosszasan sétálunk a gyümölcsösök mellett, majd átkelünk a Kőszeget Bozsokkal összekötő autóúton, és beérünk a Pogány "főbejáratához".

Az Írottkő Natúrpark Kerékpárúton Kőszeg felé kanyarodunk, a városba beérve pedig utánakérdezhetünk a látott növényeknek-állatoknak a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban.

Innen alig 10 perc séta, és ismét a Fő téren vagyunk, fáradtan, de élményekkel feltöltve fejezzük be nagy túránkat.

Autorentipp

A Pogány-völgyi és a Csömöte-hegyi pincéknél mosollyal köszöntsék az ott munkálkodókat, hátha meginvitálják Önöket kemény munkájuk finom "gyümölcseivel"...
Profilbild von Márton Bakos
Autor
Márton Bakos
Aktualisierung: 02.04.2020
Schwierigkeit
schwer
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
358 m
Tiefster Punkt
246 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Weitere Infos und Links

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldalak meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

www.koszeg.hu

Start

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda (274 m)
Koordinaten:
DG
47.388105, 16.542230
GMS
47°23'17.2"N 16°32'32.0"E
UTM
33T 616396 5249447
w3w 
///ziffer.ausgewählten.möglichkeit

Ziel

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda

Wegbeschreibung

Jelen túránk teljes szakaszában az alpannonia® piros illetve sárga jelzésein halad, azonban saját magunk megerősítése érdekében ajánlott jelen túraútvonal térképét vagy gps készülékünket magunknál tartani.

 • Kőszeg Főterét a Hősök tornya alatt áthaladva a Jurisics tér irányában hagyjuk el. A tér bal oldalán maradunk, így a Rajnis utcán eljutunk a Jurisics vár főbejáratához, ahol az alpannonia® piros jelzését követve balra fordulunk, és a Diáksétányon felfelé egészen a Várkörig sétálunk.
 • Átmegyünk a gyalogátkelőn, és a Hunyadi utca felé vesszük az irányt, egészen a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontig gyalogolunk. Innen az alpannonia® piros jelzés balra a Park utca irányában halad tovább, erre megyünk mi is. Az utca aljában bal kéz felől a Zsidó temetőt találjuk, az alpannonia® piros jelzés viszont jobbra a Szénsavas-kút irányába mutat.
 • A Szénsavas-kút utáni járdaszigetnél kettéválik az alpannonia® piros és sárga jelzés, mi a sárgát választva balra a Szabóhegyi úton sétálunk tovább egészen a Szabóhegyi szerpentinig. Itt balra a Mohás útra fordulunk, majd az első kereszteződésnél szintén balra, a tábla az Írottkő Natúrpark kerékpárutat mutatja, illetve a Pogány felé irányít. Követjük az alpannonia® sárga jelzését, és körülbelül 10 perc séta múlva már a Pogány kapujában állunk, bal kéz felől egy mesebeli rönkházat látunk.
 • Haladunk lefelé a Pogány pincesoron, a sok látnivaló mellett nem könnyű, de figyelnünk kell a jelzést, hiszen körülbelül 500 méter után balra kell átkelnünk a Doroszlói-patakon. Itt fák között ösvényen haladunk és követjük az utat, amíg egy nagyobb tisztásra érve jobbra fordulunk, néhány perc múlva elérjük a Stefanich Pincészetet. Nagy kutyák ugatnak ránk nagy telkek kerítése mögül, ne foglalkozzunk velük, gyönyörködjünk a szőlőket körülölelő hegy szépségében.
 • Az alpannonia® sárga jelzését figyelve a Stefanich Pincétől egyenesen és emelkedve egy balra, eleinte ösvényre, később a Botos mélyútra vezet a jelzés, így haladunk Cák irányába. 
 • Ahogy beérünk Cákra, balra először a focipályát hagyjuk el, jobbra a néhai kőfejtő valamint az alpannonia® park mellett haladunk el. A település központja felé sétálunk tovább, szemben a buszfordulóban a Cáki Tűzoltószertárt látjuk meg, ettől jobbra tábla és az alpannonia® sárga jelzése a Cáki pincesorhoz vezet bennünket.
 • A Pincesoron végig nézzük az ódon pincéket, majd továbbmegyünk, és a Hordómosó-forrásnál hörpintünk a finom forrásvízből, majd a jelzést követve a Cákot Velemmel összekötő kavicsos Írottkő Natúrpark Kerékpárúton átérünk Velembe a Cáki majd a Dózsa György utcákon keresztül.
 • Velembe érve jobbra nézve megpillantjuk a haranglábat, de balra Kőszegszerdahely irányában folytatjuk túránkat, Velemből kiérve a Novákfalva üdülőfaluval átellenben jobbra fordulva követjük az alpannonia® sárga jelzését, mely az egykori Schulter-malom mögötti területen Kőszegszerdahelyen a Zsáper hegy és Petőfi utcákba vezet minket. 
 • Szerdahelyen a főútra kiérve jobbra fordulunk, majd a település baloldali utolsó épülete mellett a villanyvezetékek mentén balra fordulunk, így kisvártatva a Doroszlói-erdőben túrázunk. A kereszteződésekben az alpannonia® sárga jelzését figyelmesen követve a Kőszegdoroszló feletti Alsó-erdőbe érünk, innen már a Csömötei-kilátó felé tartunk, egy vadetetőhöz jutunk, tovább bandukolunk a jelzések mentén, újabb táblák igazítanak útba minket és körülbelül 15 perc séta után már a Csömöte-hegyen járunk.
 • Az útként lerakott betonlapokon hamar eljutunk a kilátóhoz. A különféle pincés-kemencés gasztronómiai eseményeknek általában ez a központja, de a kilátás is igazán nagyszerű innen. Alább egy új épületegyüttes a lukácsházi alpannonia® pont és információs ház, a közösségi-és túrarendezvények nagyszerű kiszolgálója lesz ez a jövőben.
 • A kilátótól továbbra is a Csömöte-hegy felső útján maradunk, melynek lejtését és az alpannonia® sárga jelzését követve a híres, 200 éves gyöngyösfalusi vadkörtefát célozzuk. Innen már nincsen messze a Holdfény Liget Kalandpark, melyet az erdőben körbe sétálunk, és visszamegyünk már ismert úton egészen a Csömötei-kilátóig. 
 • A kilátót most a lejtőn ereszkedve hagyjuk el, majd leérve balra fordulunk, elkerülve a kockázatot, az autóúttal párhuzamosan, de egy szinttel feljebb haladunk, a pincék között végül ismét a Csömöte-hegyen felfelé vesszük az irányt, végül eljutunk egy erdei kereszteződéshez, ahol már Kúőszegszerdahely felől érkezve jártunk. Most az Alsó-erdőben Kőszegdoroszló felé vesszük az irányt, kisvártatva le is érünk a településbe.
 • Először jobbra, majd az út vonalvezetését követve balra fordulunk, egy autófényező műhely mellett elhaladva a főúthoz érünk, melynek túloldalán áttanulmányozzuk a kőszegdoroszlói alpannonia® információs táblákat, és a Fő utcán a Doroszlói-patak folyásirányával ellentétesen a településből az enyhén emelkedő utcán kisétálunk.
 • Az egykori Borókás-csaritos és gyümölcsösök mellett hosszú egyenes kavicsos úton érünk ki a Kőszeget Bozsokkal összekötő főúthoz, ezen átkelve a Pogány felé sétálunk, az Írottkő Natúrpark Kerékpárúton jobbra fordulunk, ismerős terepen Kőszeg felé vesszük az irányt, egészen a Szénsavas-kútig folyamatosan ereszkedünk. A kút után az alpannonia® piros jelzést követve balra felkanyarodunk, és a Park utcában felsétálunk az alpannonia® Parkig, ugyanitt utánakérdezhetünk a látott növényeknek-állatoknak a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban.
 • A Látogatóközponttól a már ismert úton az alpannonia® piros jelzést követve elhaladunk a Chernel-kert előtt, a Hunyadi utcában végig sétálva a Várkörre érünk, a gyalogosátkelő után balra majd jobbra fordulva a Diáksétányon leérünk a Jurisics vár főbejáratához, majd jobbra fordulva a Jurisics téren át a Hősök tornya alatt a Fő térre érünk.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Kőszeg tömegközlekedéssel Szombathely irányából minden órában busz és vonatjáratokkal is megközelíthető.

 • A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

Anfahrt

 • A buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m)! A túra innen indul.
 • A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túra innen indul.

Parken

 • Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • A belvárosban a parkolás munkanapokon 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig fizetős, szombat délután és vasárnap ingyenes. A túra kiindulópontjához közeli ingyenes parkolási lehetőség például a Hunyadi János utcában található.

Koordinaten

DG
47.388105, 16.542230
GMS
47°23'17.2"N 16°32'32.0"E
UTM
33T 616396 5249447
w3w 
///ziffer.ausgewählten.möglichkeit
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Írottkő Natúrpark Kalauz
 • alpannonia® kiadványok

Kartenempfehlungen des Autors

 • Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, Kőszegi-Hegység térkép (Szarvas Térképek)
 • Kőszegi-Hegység (Cartographia)
 • Kőszegen a Tourinform irodában nyomtatott térképek kérhetőek a túraútvonalról

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).
 • Kulacsunk-palackunk legyen, hiszen túra közben iható vízű forrásokkal találkozunk.
 • Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
schwer
Strecke
29,3 km
Dauer
7:45h
Aufstieg
402 hm
Abstieg
401 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour Etappentour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch Heilklima

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp